Tabele, kalkulatory, przeliczniki - niezbęde przy produkcji alkoholu

Tutaj znajdziecie programy do obliczeń, arkusze kalkulacyjne oraz inne pomocne oprogramowanie.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

Jest podana w calach.
1" = 25,4mm
Pozdrawiam
Darek
alembiki
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: jatylkonachwile »

Dzień dobry, ja mam taką tabelkę dołączoną do termoalkoholomierza.
Obrazek

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Krzysztof63 »

arbaletnik pisze:1. Coś dla kolegów , którzy mają mosiężne elementy przy destylatorach
uzdatnianie mosiądzu.pdf
Może trochę poniewczasie, ale myślę, że potrzebne jest sprostowanie: mosiądz nie zawiera ołowiu, ani na powierzchni, ani w składzie.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: radius »

Taaak ?
Mosiądze ołowiowe – zawierające dodatki ołowiu. Ołów dodawany jest w celu polepszenia skrawalności materiału. Mają ograniczoną podatnośc na obróbkę plastyczną na zimno. Stosuje się je na elementy wykonane techniką skrawania. Do mosiądzów ołowiowych należą MO64 (CuZn34Pb3), MO62 (CuZn36Pb1.5), MO61 (CuZn36Pb3), MO58A (CuZn39Pb2), MO58b (CuZn40Pb2), MO58 (CuZn40Pb2) oraz także odlewnicze MO60 (CuZn38Pb1.5), MO59 (CuZn39Pb2),.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Krzysztof63 »

W życiu nie widziałem, żeby ktoś w spożywce stosował mosiądze ołowiowe.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: radius »

No, to wrzucę ci jeszcze dwa cytaty;
MO58 / CuZn40Pb2
Stop ten charakteryzuje się dobrą podatnością do obróbki skrawaniem. Jest bardzo podatny do obróbki plastycznej na gorąco oraz kucia.
Znajduje szerokie zastosowanie w produkcji części kutych o skomplikowanych kształtach, części do przewodów rurowych, zacisków przemysłowych, elementów grzewczych, wodno - kanalizacyjnych, armatury przemysłowej.
MO59 / CuZn39Pb2
Stop ołowiowy, bardzo podatny do kucia na gorąco oraz obróbki skrawaniem, obróbka plastyczna na zimno jest ograniczona. Mosiądz ten charakteryzuje się wysoką ciągliwością.
Wykorzystywany jest między innymi w produkcji elementów armatury: złączek, zaworów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 595
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: jatylkonachwile »

A jak to będzie z uwalnianiem tego ołowiu no do gorącej wody spożywczej?
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Doody »

Widocznie ołów zawarty w stopie nie dyfunduje do przepływającej przez zawór cieczy. Ołów w postaci metalicznej jest niebezpieczny tylko wtedy kiedy się "błyszczy". Jak pasywuje i pokryje się tlenkiem (ciemnoszary kolor) staje się w miarę bezpieczny. Nie używa się jednak lutów z dodatkiem ołowiu do styku z żywnością.
Pozdrawiam
Darek

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Krzysztof63 »

Ołów nie jest szkodliwy w żadnej postaci. No chyba, że spadnie komuś na łeb. Szkodliwe są rozpuszczalne w wodzie związki ołowiu, które są trujące. To, że mosiądze z dodatkiem ołowie są wykorzystywane do " produkcji elementów armatury: złączek, zaworów" nie znaczy, że są wykorzystywane w spożywce. Oczywiście jak ktoś chce, to może, ale tylko na własny użytek.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: radius »

Krzysztof63 pisze:Ołów nie jest szkodliwy w żadnej postaci.
Człowieku, zastanów się co ty piszesz :o Wszystkie związki ołowiu są szkodliwe (trujące). Skąd ty masz takie wiadomości :scratch:
Krzysztof63 pisze:Szkodliwe są rozpuszczalne w wodzie związki ołowiu
Możesz podać, które to związki są rozpuszczalne w wodzie? Bo to, co mi wiadomo, to tylko chlorek ołowiu jest jako-tako rozpuszczalny (baaardzo słabo) i to w odpowiednich warunkach;
Halogenki ołowiu (II), w tym PbCl2 są trudno rozpuszczalne, aczkolwiek w wodach zasolonych o dużym stężeniu jonów chlorkowych, rozpuszczalność tego związku wzrasta wskutek tworzenia się jonów kompleksowych, zgodnie z równaniem:
PbCl2 + Cl-= PbCl3
SPIRITUS FLAT UBI VULT
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Doody »

Jednak ołowiane rurociągi stosowane w starożytności przyczyniały się do zachorowań na ołowicę. Oznacza to, że ołów lub jego związki są wypłukiwane przez płynącą w rurociągu wodę.
Na pewno wielu ludzi zatruło się słynnym czteroetylkiem ołowiu dodawanym do benzyny jako związek "przeciwstukowy".
Pozdrawiam
Darek
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: radius »

Doody, nie myl wypłukiwania z rozpuszczalnością ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Krzysztof63 »

radius pisze:Człowieku, zastanów się co ty piszesz :o Wszystkie związki ołowiu są szkodliwe (trujące). Skąd ty masz takie wiadomości
Ze szkoły. Uważałem na lekcjach. Co szkodliwego jest w ołowiu metalicznym? Przecież wyraźnie napisałem dalej, że szkodliwe dla zdrowia są sole ołowiu.
radius pisze:Możesz podać, które to związki są rozpuszczalne w wodzie? Bo to, co mi wiadomo, to tylko chlorek ołowiu jest jako-tako rozpuszczalny (baaardzo słabo) i to w odpowiednich warunkach
Dobrze rozpuszczalny jest azotan ołowiu. rozpuszczalne są także sole ołowiu kwasów organicznych, np. cytrynian czy octan ołowiu.
Doody pisze:Jednak ołowiane rurociągi stosowane w starożytności przyczyniały się do zachorowań na ołowicę. Oznacza to, że ołów lub jego związki są wypłukiwane przez płynącą w rurociągu wodę.
Ołów nie reaguje z czystą wodą, więc nie mógł się przyczyniać do ołowicy. Główną przyczyną ołowicy było przechowywanie wina w naczyniach ołowianych (zalecał to np. Katon). Do słodzenia potraw używano tzw. cukru ołowianego - octanu ołowiu. Biel ołowiowa - węglan ołowiu - była podstawowym składnikiem damskich kosmetyków. Dachy kryto blachą ołowianą. Przyczyn było sporo, jednak ołowiane rury najmniejszą z nich.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: radius »

Krzysztof63 pisze:Dobrze rozpuszczalny jest azotan ołowiu, rozpuszczalne są także sole ołowiu kwasów organicznych, np. cytrynian czy octan ołowiu.
Cytrynian ołowiu chyba nie jest rozpuszczalny w wodzie, ale pomijając to, to skąd te związki miałyby się znaleźć w wodzie pitnej? Trochę zaczynamy się zapętlać, a zaczęło się tylko od mosiądzu używanego do produkcji armatury :scratch:
Co do reszty... pełna zgoda ;)
Ostatnio zmieniony środa, 30 sty 2019, 07:38 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Krzysztof63 »

Sole organiczne ołowiu powstają w np. w sokach owocowych, mających kontakt z ołowiem, a więc mogą powstawać w nastawach, budowanych na bazie soków i moszczów owocowych. Przytoczone przez mnie zalecenie Katona (nie wiem jednak, którego), żeby gotować wino w naczyniach ołowianych, miało na celu wytworzenie w roztworze octanu ołowiu, który dosładzał owo wino. Czysta woda z ołowiem nie reaguje, a woda naturalna nawet ołów zabezpiecza, bo pokrywa powierzchnię metali nierozpuszczalną "korą", złożoną z węglanu i fosforanu ołowiu. Takie rury mogą służyć milion lat bez szkody dla zdrowia. Problem powstał jednak wtedy, gdy wodę w celu uzdatniania zaczęto chlorować, bo związki chloru reagują z ołowiem i jego związkami, tworząc rozpuszczalny chlorek, który przechodzi do roztworu.

Wracając do owych nieszczęsnych mosiądzów - nawet w mosiądzach ołowiowych na powierzchni nie koroduje ołów, a cynk, który jest w stopach z miedzią niestabilny. Przy trawieniu mosiądzu pojawia się charakterystyczna czerwona barwa - to właśnie warstewka miedzi, z której usunięto cynk, który jest bardzo podatny na działania kwasów. Najlepiej o tym wiedzą odlewnicy, bo roztopiony mosiądz rozdziela się łatwo na składniki, a cynk natychmiast się utlenia, dlatego odlewnictwo mosiądzu to zawód dla szybkich i sprytnych.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: rozrywek »

Ołów to metal ciężki tak?

To tak z lekkim przymrużeniem oka, ale jednak dla chwili refleksji nad waszymi dywagacjami metalurgicznymi, oraz z ukrytym w treści przesłaniem:

Z ciężkich metali to ja najbardziej lubię Heavy Metal. :D
Dobry, stary klasyczny Heavy Metal.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: lesgo58 »

Jak obliczyć rzeczywisty procent alkoholu biorąc pod uwagę jego temperaturę?

Aby oszacować rzeczywisty % alkoholu bez tabeli korekty temperatury, wystarczy zapamiętać jedną ogólną zasadę:
- za każde 1 ° C powyżej 20 ° C odejmij 0,33% od odczytu areometru

Przykład:
- rzeczywista temperatura spirytusu wynosi 30 ° C
- wskazania areometru to 93%

Rzeczywisty odczyt areometru obliczamy w następujący sposób:
93% - (0,33 * 10 ° C) = 90,7% abv

Porównując do tabeli różnica wynosi 0,3%. Czyli praktycznie jest znikoma i akceptowalna.

Poniżej link do tabeli i całego tematu.
http://learntomoonshine.com/temperate-c ... hydrometer

EDIT.
Zwrócono mi uwagę na błąd w obliczeniach. I faktycznie tak jest . Przepisując wcześniej ten przykład nie zwróciłem na to uwagę. Przepraszam. Jednak myślą, że każdy i tak będzie korzystał z tabeli, która jest łatwa i czytelna w obsłudze.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 mar 2020, 16:02 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: radom1987 »

A czy macie jakąś tabelę ile etanolu z poszczególnych zbóż??

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: jpiwek »

Tutaj masz tabelę z wydajnością surowców:
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 kwie 2020, 12:17 przez jpiwek, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: użytkownik usunięty »

Chyba przestanę oddawać suchy chleb (pieczywo czerstwe) 8-)
Awatar użytkownika

spawaczTIG
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 20 kwie 2020, 11:46
Krótko o sobie: nie mogę, noga mnie boli !!!
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: spawaczTIG »

dobrze ze kasztanów nie zauważyłeś :D Za mądra książka skrócony kurs gorzelnictwa rolniczego strona 21

"3.3.9. Pieczywo
W pobliżu dużych aglomeracji miejskich gorzelnie nabywają z przemysłu piekarskiego
niewykupione ze sklepów pieczywo, głównie czerstwy chleb. Skrócony skład chemiczny
świeżego chleba przedstawia tabela 2. Zawartość wody w chlebie z mąki razowej dochodzi
do 48%, a z mąki pytlowej waha się około 42%. Chleb podatny jest zatem na pleśnienie. Przy
dłuższym magazynowaniu w pryzmach proces pleśnienia postępuje bardzo szybko i w krótkim
czasie może obniżyć do polowy, a nawet więcej, technologiczną przydatność chleba jako
surowca dla gorzelni. Pleśnienie obejmuje głównie wnętrze bochenków i może być
niezauważalne przy oglądaniu ich z zewnątrz. W czasie przechowywania należy więc
wentylatorem przez pryzmę chleba przedmuchiwać powietrze i co kitka dni kontrolować
wizualnie wnętrze bochenków, wybranych z różnych miejsc pryzmy. Stwierdziwszy zapoczątkowanie
procesu pleśnienia należy niezwłocznie przekazać chleb do przerobu. Dopuszczenie
do silnego zapleśniania chleba, poza wydatnym obniżeniem jego przydatności
technologicznej, może powodować, że wywar, uzyskany w wyniku przerobu takiego
surowca nie będzie nadawał się do skarmiania, a przekazany ewentualnie do obór
negatywnie wpłynie na zdrowie zwierząt i jakość otrzymywanego od nich mleka. Wydajność
spirytusu ze 100 kg chleba wynosi od 19,7 do 37,7 dm3 . Różnice te wynikają z faktu, iż
w gorzelniach przetwarza się chleb o różnym stopniu sczerstwienia, a więc o różnym ubytku
niego wody. Silniejsze sczerstwienie powoduje wzrost suchej masy, a zatem i wartości
skrobiowej chleba.
Na wydajność alkoholu z chleba poza pleśnieniem wpływa ujemnie zawartość w nim tzw.
skórek. Udział ich w ogólnej masie chleba zależy od wielkości bochenków, stopnia
wypieczenia itp."

"3.3.11. Kasztany
W latach szczególnego niedoboru surowców do produkcji alkoholu, co miało miejsce
w czasie minionej wojny i bezpośrednio po niej pewne ilości alkoholu wytwarzano
z kasztanów. Świeże kasztany zawierają aż 46-53% wody, ale zasobne są również w skrobię.
Jej zawartość w świeżych, mokrych kasztanach wynosi 23 do 45%, co stwarza możliwość
uzyskania ze 100 kg do 27 dm3 spirytusu. Po wysuszeniu kasztany mogą być długo
przechowywane, a w miarę ubytku z nich wody rośnie potencjalna wydajność z nich
alkoholu.
Kasztany nie powinny być przetwarzane w gorzelni jako monosurowiec zaciery z nich
sporządzane powinny być mieszane przed fermentacją z zacierami z konwencjonalnych
surowców skrobiowych"

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: Szlumf »

Poszukuję jakiejś tabeli lub wzoru do prowadzenia nastawu w oparciu o ubytek wagi. Planuję miód pitny robiony "na lenia" więc prowadzenie w oparciu o blg odpada.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.

Post autor: patrzal »

Teoretycznie wyprodukowanie 88g CO2 (który ulatuje z układu) powinno być równoważne produkcji 92g etanolu (w przybliżeniu można by pewnie przyjąć stosunek wagowy 1:1) i zużyciu 180g cukrów prostych (glukoza/fruktoza).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 mar 2021, 14:39 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Download”