Szynkowar - prawidlowe temperatury
Witajcie. Ostatnio postanowiłem się jeszcze dodatkowo, oprócz pędzenia, zająć wedliniarstwem. Kupiłem sobie szynkowar firmy browin na 1.5kg. W instrukcji była taka oto tabela z tem. wsadu i wody i mam pytanie do znawców czy ona jest poprawna. Pytam dlatego że próbowałem ostatnio robić szynke w całości. Marynowalem w peklosoli z przyprawami 5 dni I później zrobiłem według tabeli. Tzn jak wsad osiągnął wymagana temperaturę, szynkowar wolozylem, ostudzilem w zimnej wodzie I wsadziłem na całą noc do lodówki. Szynka okazała się z zewnątrz ok ale w środku twardawa jak mieso które się niedogotowalo. Używam dwóch termometrów. Jednego z zestawu, drugiego którego wkladam do wody, z destylatora. Oba porównywałem i różnica między nimi wynosi 1-2 stopni. Wiem że ten z destylatora jest dokładny. W czym może lezec problem? Czy może jak robię mieso w całości to trochę ten czas parzenia w tej temperaturze wydłużyć, ewentualnie podnieść temperaturę o jakies 5 stopni i na tym bazować? Czy może robić tak jak podają w wiekszosci przepisów że np parzyć 2h i nie wyjmować nawet jak temperatura wsadu zostanie osiągnięta? Dzięki za wszelkie rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1067
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 141 razy
Re: Szynkowar - prawidlowe temperatury
Na moje są OK. To, że wędlina jest twardawa też jest OK - taka ma być, jest parzona, a nie (roz)gotowana, raczej bym ją nazwał jędrną, niż twardawą . Ustawiam mniejszą różnice temperatur (płaszcz wodny max. 5°C wyższy od docelowej temp
wsadu), ale pewnie każdy ma swój styl. Jesteś na dobrej drodze, żeby przestać kupować wędlinę w sklepie. Spróbuj przepisu na krakowską parzoną
wsadu), ale pewnie każdy ma swój styl. Jesteś na dobrej drodze, żeby przestać kupować wędlinę w sklepie. Spróbuj przepisu na krakowską parzoną
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1079
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 270 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
Re: Szynkowar - prawidlowe temperatury
Temperatury jak najbardziej ok. Może jesteś przewrażliwiony lekko. Jak mięso osiągnęło wewnątrz temperaturę z tabeli jest git. Co do przepisów wejdź do mnie na kanał: https://www.youtube.com/channel/UCZFyuX ... rAyLnJfdeQ na pewno cos sobie podpasujesz.