michal278 pisze:To ja pojadę po bandzie. Zawsze używam pojemników po sledziach- 35l. Jedna cukrówa i po problemie. A teraz postawiłem nastaw w pojemniku po wikolo podobnym kleju. Pojemnik zacny 600l. Żadnych obcych zapachów. Oczywiście klej ekologiczny biodegradowalny. Jak trzeba Polak potrafi. A myć zawsze trzeba zimną wodą.
chodziło mi głównie o to czy metal(czyt. nierdzerwka) nie psuje smaku wódeczki bo wiadomo że w jakieś tam reakcje zachodzą a szkło jest chyba mniej szkodliwe - nie wiąże się z alkoholem
dark113 pisze:Witam serdecznie.
Mianowicie mam dostęp do taniego cukru sztucznego ( słodzika )
Cena 0.85 gr za kilogram
Moje pytanie jest czy takowy słodzik mogę wykorzystać do fermentacji ?
dzisiaj chciałem wyczyścić sprzet przedestylować ocet z wodą i temperatura w głowicy nie chce zejśc z 98stopni!o co kaman
grisza789 pisze:Czy "psocąc"na spirall stilu (keg50+30cm KO 38mm z 3-ma zmywakami KO+4m Cu-fi 15mm)+(mało ważne-chłodnica Cu 8mm-4m)i mej wydajności + - 200ml /h 95-96% przy pierwszym razie i 96%+ przy drugim-otrzymam produkt taki sam jakościowo(ZNACZY SIE SMAKOWO-no i mówimy tu o czystym 96+ bez żadnych smaczków) jak przy pracy na......"INNYM SPRZĘCIE".No i co mam napisać.............każdego co pytałem to tam kiedyś bimberpił i chwalił to jak ch...,ale my robimy ""COŚ WIĘCEJ""
adasko300 pisze:Witam
Jest to mój pierwszy wpis. Przeczytałem wszystkie posty z tego tematu. I mam kilka pytań. Ze względu na małą ilość czasu tj praca, dom, praca w domu. Nie mam czasu na zakup podstawowego modelu przy, którym należy stać i pilnować procesu. I spędzić przy tym kilka dobrych godzin.
Dlatego proszę o rzeczową poradę jestem totalnym laikiem, w wolnych chwilach przeglądam te forum, czytam i postanowiłem pójść jednak w stronę automatyki. Może z powodu braku czasu, może z powodu wykonywanego zwodu informatyka. Zależy mi na urządzeniu do, którego wleje nastaw ( głównie cukrówka, na smakowe nie bardzo mam czasu a chcę mieć czym poczęstować gości bądź kontrahentów, samemu czasem usiąść ze szklaneczką czegoś dobrego przed snem
) i urządzenie wykona za mnie cały proces. Proszę nie piszcie postów typu " A wiesz co to rektyfikacja " itp. Nie nie wiem ale może z czasem się dowiem.I proszę nie odbierajcie tego jako obrazę dla waszego zmiłowania i hobby, ja także mam nadzieje uczynić to moją rozrywką, hobby itp. Ale ciężko jest mi zorganizować czas by móc zacząć od podstawowych manualnych urządzeń. Naprawdę zależy mi na aparacie automatycznym.
Wracając do meritum znalazłem sporo urządzeń w internecie i wybór zawęziłem do dwóch :
http://allegro.pl/de50-automat-standard ... 62591.html
http://allegro.pl/kolumna-automat-desty ... 84672.html
I tu pojawia się moja prośba o poradę.
1. Czy faktycznie te aparaty wykonają całą pracę i mój obowiązek przy tym to " wlej, włącz, ustaw, wciśnij start, wyłącz "
2. Skąd taka różnica cenowa czy to z tytułu sterownika czy wypełnienia
3. Czy ten filtr węglowy jest taki ważny.
4. Czy ktoś z obecnych osób na forum używa któregoś z tych aparatów
5. Jak wygląda generalnie obsługa tego typu urządzenia oraz ile zajmuje cały proces
6. Czy faktycznie można zostawić ten aparat bez opieki na kilka godzin, i nic się nie stanie złego ?
7. I ostatnie czy dla totalnie zielonego użytkownika obsługa aparatu nie sprawi żadnego problemu ?
Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi. I te krytykujące moją postawę i te z poradami.
Pozdrawiam Adam
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość