Spożywanie w nadmiarze jakiegokolwiek alkoholu prowadzi do choroby alkoholowej zwanej alkoholizmem! Na tym forum nie unikamy tego trudnego tematu. Dowiecie się tutaj wiele ciekawych informacji, jak uniknąć uzależnienia oraz jak sobie z nim radzić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Szkodliwość alkoholu

Postautor: amator » piątek, 8 maja 2009, 07:51

Alkohol etylowy (C2H5OH) spożywany w nadmiernych ilościach lub zbyt często może być szkodliwy dla organizmu. W zależności od spożytej dawki powoduje on ożywienie, podniecenie, zaburzenia świadomości lub głębokie uśpienie. Dawka 6-8 g na 1 kg masy ciała jest już śmiertelna. Długie i nadmierne spożywanie alkoholu powoduje uzależnienie, czyli chorobę alkoholową. Tlen, który w normalnie funkcjonującym organizmie jest niezbędny w procesach przemiany materii (do utleniania tłuszczów, białek i cukrów) w chorobie alkoholowej jest zużywany do utleniania alkoholu. W efekcie następuje m.in. otłuszczenie narządów wewnętrznych prowadzące do osłabienia mięśnia sercowego, marskość wątroby, zapalenie trzustki i in. Ponadto alkohol poraża centralny układ nerwowy, co przy nadmiernym jego spożywaniu może spowodować trwałe uszkodzenie mózgu, ogólne wyniszczenie organizmu i przedwczesną śmierć.

Jeszcze bardziej toksyczny jest alkohol metylowy CH3OH. Wypicie go nawet w ilości 15 cm3 może spowodować silne zatrucie i trwałą utratę wzroku, a w większych ilościach śmierć. Oba alkohole mają prawie identyczny wygląd, zapach i smak, co powoduje nieraz tragiczne w skutkach pomyłki.

Alkohol wywołuje także problemy społeczne. Wywołuje on agresję, jest przyczyną kradzieży, napadów, pobić, a nawet morderstw i także wielu wypadków drogowych. Powoduje zmianę osobowości człowieka, co często prowadzi do rozbicia rodziny, utraty pracy i ogólnej degradacji społecznej.
Źródło: http://alkohole.w.interia.pl/choroby.html

Awatar użytkownika

kwachu
300
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Szkodliwość alkoholu

Postautor: kwachu » piątek, 8 maja 2009, 16:24

Witam.
Teraz już wszyscy wiemy, że alkohol szkodzi , i to bardzo, i na pewno przestaniemy pić :klaszcze:
POZDRAWIAM kwachu !

Awatar użytkownika

szczub
150
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki

Postautor: szczub » piątek, 26 cze 2009, 17:39

Jestem abstynentem.

OD JUTRA :mrgreen:

Edytuje ten post po czasie bo ten "abstynent" to tutaj brzmi jak przekleństwo tak ze wszystkich przepraszam. ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 27 cze 2009, 14:37 przez szczub, łącznie zmieniany 1 raz.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "

bogdan
500
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki

Postautor: bogdan » piątek, 26 cze 2009, 19:32

Nie martw się Kolego. Większość znakomita znakomitych Psotników pędzi nie po to, by zachlać się na śmierć. Psocenie sprawia nam przyjemność, przyjemność sprawia nam oglądanie miny osoby poczęstowanej, sam widok kapania to wielka przyjemność, potem przyprawianie, polepszanie a na samym końcu smakowanie, no i co jakiś czas nachlanie oczywiście w dobrym towarzystwie to też przyjemność.

pozdrawiam Bogdan

Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Załączniki

Postautor: Winiarek5 » piątek, 26 cze 2009, 20:28

Jednostka uzależniona nie jest w stanie wypędzić czegokolwiek.
Nawet jeśli uda jej się zrobić jakiś nastaw owocowy czy cukrowy to "napój" ten zostanie skonsumowany zanim skończy się fermentacja.
99% uzależnień, patologii i przestępstw związanych ze spożywaniem alkoholu, powodowane jest przez alkohol dostępny w sklepach, na którym naklejona jest banderola akcyzy (oryginalna lub fałszywa).

Powinieneś, amator, zaadresować ten pouczający post do innego grona odbiorców (czyli do Państwa, które pragnie naszego dobra oraz do "biznesmenów" wprowadzających do obrotu alkohol ze sfałszowanymi znakami akcyzy).

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika

Qwet
50
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Kontakt:
Załączniki

Postautor: Qwet » wtorek, 29 cze 2010, 15:30

Wieszając sobie na ścianie napis "OD JUTRA NIE PIJĘ", jak na ironię można się wpędzić w alkoholizm. Podobno ten kto tak zrobi widząc ten napis myśli sobie "no to dzisiaj jeszcze mogę".

A tak poza tym, co jest zdrowsze (mniej szkodliwe): Picie raz na miesiąc do totalnego umoru, czy picie dwa razy w tygodniu do dobrego humoru bez spotkania z porcelanowym muminem?
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki

Postautor: Partyzant » wtorek, 29 mar 2011, 23:35

Ja uważam że jeśli masz ochotę na setkę dwie lub trzy to wal... osobiście nie mam katalogu picia.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki

Postautor: JanOkowita » środa, 30 mar 2011, 08:11

bogdan pisze:... przyjemność sprawia nam oglądanie miny osoby poczęstowanej, sam widok kapania to wielka przyjemność, potem przyprawianie, polepszanie a na samym końcu smakowanie, no i co jakiś czas nachlanie oczywiście w dobrym towarzystwie to też przyjemność.

Zgadzam się z Kolegą Bogdanem. Oglądanie miny poczęstowanej osoby jest bezcenne. Te wybałuszone z zachwytu gały, te teksty "och, to niemożliwe, to mistrzostwo świata !" jest taką przyjemnością, jakiej nie kupisz w żadnym sklepie. :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

Qba
650
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Kontakt:
Załączniki

Postautor: Qba » środa, 9 lis 2016, 13:04

O szkodliwości troszkę:
WHO: alkohol przyczynia się do rozwoju nowotworów złośliwych
https://portal.abczdrowie.pl/who-alkoho ... zlosliwych
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

alicjakanon
10
Krótko o sobie: Wiele spośród rzeczy, które możesz policzyć, nie liczą się. Wiele z tych, których policzyć nie można, naprawdę sie liczą.
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Kontakt:
Załączniki

Postautor: alicjakanon » wtorek, 25 gru 2018, 13:05

Jeśli pijesz w normalnych ilościach i okazyjnie to nie możesz się uzależnić. Wtedy żadna terapia nie będzie Ci potrzebna do normalnego funkcjonowania. Wiadomo, że alkohol sprzyja innym chorobom wiec nie wolno tego lekceważyć.

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Załączniki

Postautor: rozrywek » środa, 26 gru 2018, 08:50

http://www.wiatraczek.nl/o-holandii/musisz-wiedziec/holandia-zakaz-spozywania-alkoholu-bedzie-egzekwowany-dzieki-urzadzeniu-alcoholmeter?fbclid=IwAR3EPU2igXmswEv0cb7RsEgpPEnmNeYGlmpFsyFXKuStMiSU0Rfy9fm1sG8
Walniesz browca i pójdziesz siedzieć. Kula u nogi i nie do końca legalna inwigilacja 24/h.
Ale ćpać to można na potęgę,
Ciekawe jak na to prawo konstytucyjne i ograniczanie praw człowieka.
Tak jak w Polsce zabieranie alimenciarzom prawa jazdy. Co ma bimber do wiatraka?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

sargas
600
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Załączniki

Postautor: sargas » środa, 26 gru 2018, 17:39

Wszystko dla ludzi jest wystarczy miarę znać ot cała filozofia.

Drupi
800
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Załączniki

Postautor: Drupi » środa, 26 gru 2018, 20:22

Do tego tematu dopisałbym słowo " sklepowy alkohol ", bo czasem to aż gębę wykręca, i czasem niektórzy wymiotują po nim. Taki to jest rakotwórczy. Ale teraz to dużo artykułów spożywczych jest rakotwórczych. Od wołowiny, napojów gazowanych, po cukier.ltd.
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

psotamt
1100
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki

Postautor: psotamt » środa, 26 gru 2018, 21:26

Drupi pisze:Ale teraz to dużo artykułów spożywczych jest rakotwórczych. ...po cukier.
No weź przestań! Bo forum umrze jak sobie chłopaki do serca wezmą tę rakotwórczość cukru ;) :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

alicjakanon
10
Krótko o sobie: Wiele spośród rzeczy, które możesz policzyć, nie liczą się. Wiele z tych, których policzyć nie można, naprawdę sie liczą.
Kontakt:
Załączniki

Postautor: alicjakanon » czwartek, 27 gru 2018, 13:45

Wszystko jasne..sklepowy alkohol może doprowadzić do uzależnienia, szczególnie jeśli pijecie tanie trunki. Moja znajoma miała męża ( po rozwodzie ), który niestety musiał zacząć chodzić na terapię ( terapiakobiet.pl ) i dopiero tam dowiedział się o swoim problemie, którego przez te kilka lat nie widział. Jeśli nie chcecie tak skończyć to polecam rzucić alkohol i zająć się zdrowym trybem życia:)

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Załączniki

Postautor: rozrywek » czwartek, 27 gru 2018, 14:58

Jezu Alicja. Ty to masz konkluzje niezłe.

Sklepowy może uzależnić, a piwnica pełna wódy to nie? I własny sprzęt do wyrobu?
Moja znajoma miała męża... Czyli na logikę trzeba rzucić babę, nie picie. :D
Facet był zdrowy i poszedł na terapie i tam mu powiedzieli że jest chory? No to niezła ta terapia :D Hey pacjencie, przyjdź do nas gwarantujemy że twój stan się pogorszy :)
Eliminując przyczynę stresu i smutków(rzeczona baba) wóda nie będzie już potrzebna.
To było żartobliwie oczywiście.

A tych LIKÓW, są setki.
Alkoho-lików
zakupo, praco, i innych. Uzależniamy się od kawy, fajek, seriali, mnóstwa bzdur. Gier komputerowych nawet.

W każdym razie nie ma co zwalać na inne czynniki, uzależnienie jest w człowieku i tyle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

kmarian
700
Ulubiony Alkohol: swój
Załączniki

Postautor: kmarian » czwartek, 27 gru 2018, 15:01

alicjakanon pisze:... Jeśli nie chcecie tak skończyć to polecam rzucić alkohol i zająć się zdrowym trybem życia:)
Chyba Cię "pogibało", rzucić alkohol? A ten mąż, tej Twojej koleżanki to kto, że poszedł na terapię kobiet? Też kobieta?
... jeśli pijecie tanie trunki. ...
Tego to nie rozumiem. Ty nie pijesz, że się alienujesz? Jakie tanie trunki? Tyle zachodu, nastawić, czas fermentacji, odpęd, druga destylacja oczyszczająca, rozcieńczyć, wlać do beczki, minimum rok odczekać i ... skosztować. Grubo ponad rok pracy, to nie jest tani alkohol?

Szkodliwość alkoholu.
Tak, zauważyłem ciekawe działanie alkoholu na kobiety. Chłop się napije, a kobieta dostaje małpiego rozumu. Zaczyna szaleć, krzyczeć, staje się agresywna nawet na policje potrafi zadzwonić. Nie pójdzie spać tylko się awanturuje. :twisted:

Awatar użytkownika

Jozinek
50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Załączniki

Postautor: Jozinek » piątek, 28 gru 2018, 07:44

alicjakanon
10
Kontakt:
Załączniki

Postautor: alicjakanon » wtorek, 1 sty 2019, 19:41

Chodziło mi o to, że sam nie widział problemu i za każdym razem twierdził, że go nie ma. Dopiero na terapii został uświadomiony. Trochę źle napisałam, ale można było się domyśleć z kontekstu zdania:)

Wróć do „Alkoholizm - Choroba Alkoholowa”