Znaleziono 407 wyników
- wtorek, 30 maja 2017, 21:50
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Polski spirytus
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 6594
Re: Polski spirytus
Udało mi się dokopać i doszukać polskiego spirytusu. Jeśli kogoś to interesuje to: http://www.akwawit.com.pl/pl/spirytus.html oraz http://www.wwis-torun.pl/products/spirytus-torunski/.
- wtorek, 30 maja 2017, 21:43
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Wywołany do tablicy melduje się. :) Wykopki zakończyły się w zeszłym roku, a ich przebieg można zobaczyć TUTAJ . Ogólne wrażenia bardzo dobre (o ile dobrze pamiętam), w szczególności trunki które miały tylko korek i to ten stosowany do win zasługują na wyróżnienie. 1,5[m] gleby to świetny stróż słab...
- piątek, 26 maja 2017, 12:50
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Polski spirytus
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 6594
Re: Polski spirytus
Dzięki Zygmuncie, ale chodzi mi o klasyczny spirytus tak od 94% do 97%. A Polmos Siedlce robi tylko wódki.
- piątek, 26 maja 2017, 12:24
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Polski spirytus
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 6594
Polski spirytus
Serwus! Jakiś czas temu natknąłem się na artykuły: http://biztok.money.pl/biznes/artykul/czy-istnieje-jeszcze-polska-wodka-sprawdz-,32,0,2201376.html http://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/ktore-marki-wodek-sa-polskie-a-ktore-nie/zrc3wm1 Czy jest jeszcze w PL jakaś destylarnia, której kapitał w 100% zn...
- niedziela, 6 lis 2016, 09:44
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Filtr z allegro.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 7179
Re: Filtr z allegro.
Szybkie pytanie i jeszcze szybsza odpowiedź.
Dzięki!
Dzięki!
- niedziela, 6 lis 2016, 09:22
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Filtr z allegro.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 7179
Filtr z allegro.
Serwus! Czy taki filtr jak na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=6563722445 da radę? Dla mnie dobrym rozwiązaniem jest baniak z kranikiem, z którego będę spuszczać destylat, do tego filtr nierdzewny z zaworem na dole, i oczywiście wyjściem na górze filtra. Sam nie będę filtra budować, więc ...
- czwartek, 21 kwie 2016, 11:34
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Bełkotka Emiela, destylacja za pomocą pary
- Odpowiedzi: 31
- Odsłony: 16756
Re: Bełkotka Emiela, destylacja za pomocą pary
Odgrzewam kotleta.
Emielu jak sprawuje sie Twoja bełkotka? Dalej jej używasz? Poczyniłeś jakieś udoskonalenia?
Emielu jak sprawuje sie Twoja bełkotka? Dalej jej używasz? Poczyniłeś jakieś udoskonalenia?
- środa, 24 cze 2015, 06:51
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 182980
Re: Odp: rum
Czy mierzyłeś Blg dundru? [...] Wiadomo też, że dodany dunder podnosi Blg nastawu przed fermentacją i po fermentacji nie zejdzie nisko. Zgadza się. Mój obecny nastaw (25L)na dundrze (15L) z 4 litrów melisy 3kg cukru (zwykłego białego) wystartował z poziomu 34BLG. Niestety nie zmierzyłem sobie BLG d...
- niedziela, 31 maja 2015, 08:35
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 182980
Re: rum
Tak, ja już jestem załatwiony. Pełna profeska:)
Wczoraj nie chciało mi sie BLG mierzyć, ale poszło 8L do fermentora - jak robotnicy nie przerobią cukru to na dundrze poczynię następny nastaw:)
Wczoraj nie chciało mi sie BLG mierzyć, ale poszło 8L do fermentora - jak robotnicy nie przerobią cukru to na dundrze poczynię następny nastaw:)
- sobota, 30 maja 2015, 15:56
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 182980
Re: rum
Dziękuję Organizatorom za akcję MELASA:) Nadmieniam, że przeglądałem forum i przepisy, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nastawów. Chciałbym poczynić nastaw tylko z melasy, bez dodatku cukru, albo glukozy. Teoretycznie w 12 kg (8L) melasy powinno być ok 6kg cukru i na fermentora 30 właśnie taki...
- niedziela, 3 maja 2015, 06:50
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 182980
Re: Odp: rum
Wladca ja się piszę na odbiór w Krakowie:)
- piątek, 17 kwie 2015, 14:11
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Szum grzałek podczas rozgrzewania.
- Odpowiedzi: 35
- Odsłony: 15976
Re: Szum grzałek podczas rozgrzewania.
Radius skoro jest szum to prąd płynie przez grzałki głośno, a jak nie ma szumu to cicho.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
- sobota, 21 mar 2015, 18:00
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Beczka autorskiej Starki
- Odpowiedzi: 140
- Odsłony: 71315
Re: Beczka autorskiej Starki
Gdzieś przeczytałem, że z beczki przetrzymywanej w wilgotnym środowisku ubywa więcej alkoholu(spada moc), a w suchym wody i tym samym wzrasta moc trunku. Ilościowo też ubywa. Nie wiem czy takie uproszczenie potwierdza się w Waszych doświadczeniach? Zgadzam się ze stwierdzeniem, że w suchym moc rośn...
- wtorek, 23 gru 2014, 07:30
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Złoty środek na owocówkę?
- Odpowiedzi: 196
- Odsłony: 95172
Re: Złoty środek na owocówkę?
Masz cały temat o tym. Każdy robi inaczej i odnajduje jakiś swój sposób. Na początkowych stronach masz moje rozważania na temat smakówek a także opisy jak koncertuję. Na Twoim instrumencie można zagrać przyjemny smakowy koncercik. Osobiście bym odebrał pierwsze 50ml dla grilla, następnie krótką stab...
- poniedziałek, 27 paź 2014, 09:31
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Złoty środek na owocówkę?
- Odpowiedzi: 196
- Odsłony: 95172
Re: Złoty środek na owocówkę?
Zanim nabyłem bufor to smakówki leciałem mocą 1,2/1,5kW. Po zakupie bufora stwierdziłem, że dużo syfków zostaje w nim w trakcie koncertowania więc podniosłem
Wysłane z mojego Nexus 5
Wysłane z mojego Nexus 5
- sobota, 25 paź 2014, 17:28
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Złoty środek na owocówkę?
- Odpowiedzi: 196
- Odsłony: 95172
Re: Złoty środek na owocówkę?
Bufor mam lekko ponad litr. Do kolega 30L wystarczająca pojemność. Z tym wrzeniem nie chce Cie w błąd wprowadzić, ale nudno w nim nie jest, bo przy dodatkowej stabilizacji przy 92*C na głowicy bufor zapełnia się na nowo. Ostatnio chyba nawet dostabilizowałem sobie kolumnę przy niecałych 91*C bo już ...
- sobota, 25 paź 2014, 14:32
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Złoty środek na owocówkę?
- Odpowiedzi: 196
- Odsłony: 95172
Re: Złoty środek na owocówkę?
Średnica rura to 60,3mm. Do owocówek idzie bufor, na to rura o dł. 50cm bez wypełnienia, a następnie katalizator o dł. 20cm i na końcu głowica puszkowa (wszystko masę by Akas). Odbioru w zasadzie nie reguluje - po przedgonach odkręcam na pełen przepływ i tak już ciurka. Graniczną temp. na głowicy dl...
- sobota, 25 paź 2014, 09:11
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Złoty środek na owocówkę?
- Odpowiedzi: 196
- Odsłony: 95172
Re: Złoty środek na owocówkę?
Z pytaniami o grzałki i moc to chyba najlepiej posłowie Ci kol. drgranatt :). Mając już kilka/kilkanaście koncertów owocowych mam już metodę i stosuję ją praktycznie do każdej samkówki - wyjątkiem jest klasyczna księżycówka, którą gonię raz. Wracając do samkówek to przeważnie pracuję na surówce, wię...
- piątek, 24 paź 2014, 20:17
- Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
- Temat: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
- Odpowiedzi: 1154
- Odsłony: 393296
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Tylko potem problem z czyszczeniem:/. Osobiście wolę KO + Cu:)
Wysłane z mojego Nexus 5
Wysłane z mojego Nexus 5
- czwartek, 23 paź 2014, 21:23
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Ojjj czekamy... Dawno mnie na forum nie było, ale skrzynia jeszcze pod powierzchnią:)
Wysłane z mojego Nexus 5
Wysłane z mojego Nexus 5
- piątek, 22 sie 2014, 06:13
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
No to kolejna relacja będzie z "wykopalisk"
- wtorek, 12 sie 2014, 17:15
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 719978
Re: Odp: Śliwowica 2009 - 2013
Jakie proporcje daleś? Dosładzałeś coś?BartekBartek1 pisze:Ja przed chwilą przelewałem moje śliwki do destylatora. Po zakończonej fermentacji był nadal kożuch na powierzchni. Raczej tylko wężykiem można próbować spod kożucha.
Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka
- środa, 21 maja 2014, 07:23
- Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
- Temat: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
- Odpowiedzi: 1154
- Odsłony: 393296
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Rewelacja!:) Teoretycznie na początku lecę klasycznie jako PS, powiedzmy do 95*C. Przy tej temperaturze dorzucam reflux i w takim przypadku jestem jeszcze w stanie do smakówki dokapać trochę spirytusu, dla wzmocnienia całego urobku:)
- środa, 21 maja 2014, 06:57
- Forum: Bufory stabilizująco-wzmacniające
- Temat: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
- Odpowiedzi: 1154
- Odsłony: 393296
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Nie mam bufora, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ktoś z Was koledzy używał bufora przy kolumnie w trybie PS? Chodzi mi o to, czy bufor w tym trybie pracy także odciągnie pogony (do wyższej temperatury w kegu), przez co urobek z PSa będzie większy. Normalnie pogony zaczynam odbierać gdy w kegu ma...
- wtorek, 6 maja 2014, 21:33
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Mycie i dezynfekcja butelek do piwa
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 40293
Re: Mycie i dezynfekcja
Właśnie chodziło mi o rozrobienie tuż przed użyciem. Zatem do fermentatorów dalej będę używał piro, a do dezynfekcji butelek, myjek, mierników rozrobionego tuż przed akcją nadwęglanu
- wtorek, 6 maja 2014, 20:45
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Mycie i dezynfekcja butelek do piwa
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 40293
Re: Mycie i dezynfekcja
Potrzebuję zrobić spray do dezynfekcji w butelce do mycia okien, tylko już sam nie wiem czego użyć: pirosiarczyn sodu, czy nadwęglan sodu. Pojemniki dezynfekuję piro (zasypuje i zalewam wrzątkiem), natomiast teraz bym chciał coś zrobić do osprzetu (mieszadeł, mierników).
- niedziela, 13 kwie 2014, 15:38
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
- Odpowiedzi: 254
- Odsłony: 194297
Re: Jaką wodę stosować do rozcieńczania psot?
Od pewnego czasu rozcieńczam kranówką przepuszczoną przez Brite. Zero zmętnienia a i smak dla mnie odpowiedni:)
- niedziela, 13 kwie 2014, 07:43
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Eksperyment na destylat smakowy - jarzębina
- Odpowiedzi: 45
- Odsłony: 24195
Re: Eksperyment na destylat smakowy
Bogatemu... bogatszy :) Zawsze możesz dorzucić pożywki - ja tak robiłem na zbożu. Rozdzieliłem nastawy dodałem pożywki i wszystko śmigało:) Kiedyś w tym hobby przychodzi moment na eksperymenty. W najgorszym wypadku wszystko leci do mumina - raz tak miałem. W innym gdy smak mi nie odpowiadał wszystko...
- piątek, 11 kwie 2014, 11:01
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Cappuccinówka i budyniówka
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3928
Re: Cappuccinówka i budyniówka
Enzymy w drodze:) Garnek 30L pożyczyłem, a ekonomia nieistotna - w tym przypadku liczy się zabawa:) Pierwsze zacieranie zrobię z przepisu kol. gr000by Enzymy dodaję zawsze świeże z butelki. Długotrwałe gotowanie podczas destylacji jednak niszczy alfa-amylazę, bo sprawdzałem zdolności upłynniające du...
- środa, 9 kwie 2014, 21:42
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Cappuccinówka i budyniówka
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3928
Re: Cappuccinówka i budyniówka
Enzymy bym zamówił sobie ze Starowara, ale i tak mam jakieś opory do tego zacierania:/ W domu leży jeszcze 6kg mąki i pewnie tak poleży trochę bo do zacierania się przemóc nie mogę.
- środa, 9 kwie 2014, 21:19
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Cappuccinówka i budyniówka
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3928
Re: Cappuccinówka i budyniówka
Hmmm... zatrzeć budyń... a może jakieś enzymy do tego by użyć??:) Jeśli już bym zacierał budyń to temperaturka ok 71*C i tak przez kilka godzin??
- środa, 9 kwie 2014, 21:15
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
- Odpowiedzi: 136
- Odsłony: 38512
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Mam pytanko do amatorów rodzynek. Czy taki biały nalot na rodzynkach to pleśń? Nie robię z tego koniaku, a tylko chciałem dodać ich trochę do smaczku do cukrówki. Nie wyglądało mi to na pleśń, bo kolor jest biały a nie zielony. Teraz nie wiem czy lecieć to na PS, kolumnie czy w ogóle to puszczać.
- środa, 9 kwie 2014, 21:08
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Cappuccinówka i budyniówka
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3928
Cappuccinówka i budyniówka
Serwus! Mam trochę kaw typu instant (Cappuccino) oraz budyniów czekoladowych. Jako, że twory torebkowe mają pewną zawartość cukru w sobie a także aromaty wpadło mi do głowy żeby na nich zrobić nastawy na typową księżycówkę:) Chciałbym te dwa nastawy puścić na zwykłych drożdzakach a'la T3 oraz puścić...
- poniedziałek, 7 kwie 2014, 21:12
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Dziękuję za upominek Na pewno go spożytkuję
- poniedziałek, 7 kwie 2014, 13:09
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Skrzyneczki zamawiałem stąd.
Dzięki, zabawa przy zakopywaniu przednia
Mam nadzieję, że jak przyjdzie czas odkopywania to będzie jeszcze lepiej
Dzięki, zabawa przy zakopywaniu przednia
Mam nadzieję, że jak przyjdzie czas odkopywania to będzie jeszcze lepiej
- poniedziałek, 7 kwie 2014, 11:58
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Jak mówią tak robią. Mała fotorelacja z projektu GLEBA:)
Co z tego wyjdzie dowiem się za jakiś czas...
Co z tego wyjdzie dowiem się za jakiś czas...
- poniedziałek, 17 mar 2014, 14:03
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Po zakończeniu wszystkich czynności związanych z projektem "GLEBA" umieszczę małą fotorelację:)
Co do różnorodności to jest trochę dębionych produktów, ale większość to destylaty pochodzenia cukrowego:)
Co do różnorodności to jest trochę dębionych produktów, ale większość to destylaty pochodzenia cukrowego:)
- poniedziałek, 17 mar 2014, 08:39
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Projekt "GLEBA" teoretycznie zakończony. Zostało tylko wkopanie w glebę, gdyż pogoda pokrzyżowała nam plany. Niektóre butelki nie "polubiły" korków NuKorc, więc zostały zastąpione normalnym korkiem do wina. Są też różne warianty zabezpieczenia: lak oraz kapturki. W jednej skrzyni...
- niedziela, 16 mar 2014, 07:54
- Forum: Kotły
- Temat: Mój nowy kocioł z płaszczem z kega.
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 15267
Re: Mój nowy kocioł z płaszczem z kega.
Radius piękna robota. Sam z chęcią bym nabył podobny sprzęcik:)
- piątek, 14 mar 2014, 07:01
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
- Odpowiedzi: 52
- Odsłony: 31136
Re: Projekt "GLEBA" - czyli przechowywanie psoty
Emielu dzięki za informację. Skrzynkę w glebie przekręcę tak żeby butelki stały, ale nie leżały:)