Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Zastosowanie miedzi i jej działanie w procesie polepszania par alkoholu.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Skąd ten zapach?
Może zastosowanie jakiegoś rozpuszczalnika pomoże - benzyna. aceton...
A jak nie, to kontrolowanym ogniem!
Pozdrawiam,
Waldek

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: grzewo1 »

Ile czasu trwa gotowanie w kwasku? Rozumiem ,że jest to ściśle zależne od ilości zanieczyszczeń, ale u mnie po 2 godz. gotowania drutu miedzianego efekt jest bardzo mizerny.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: Pretender »

Nie gotujemy! Gdzie tak napisano ? Spręzynki zalewasz ciepłą wodą, dodajesz kwasek i perhydrol. Słoik trzymaj w misce lub zlewie no reakcja jest bardzo burzliwa. Jeśli nie psocisz czyste sprężynki trzymaj zalane czystą wodą w słoiku.

oskar1980pl
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: oskar1980pl »

wawaldek11 pisze:Kwasek nie wyżre za bardzo miedzi? Reaguje z nią czy tylko z jej siarczkami i innymi związkami?
Metoda dobra -miedź zawsze "pod parą" - tylko czy na długo jej starczy?
Zbieram informacje do tyczące budowy i użytkowania kolumny, w związku z tym powtórzę pytanie kolegi, na jak długo starczy takie przechowywanie miedzi, w roztworze kwasu ?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: Pretender »

Na długo. A ile dla Ciebie jest długo? ;)
Jeżeli chcesz przechowywać miedź, czystą, do następnego psocenia to proponuję zalanie jej czystą wodą, do całkowitego przykrycia miedzi. Ja kwasku nie stosuję w tym przypadku, miedź nie zmienia barwy.
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: ta_moko »

Zalewałem miedziane sprężynki wodą z kwaskiem, ale po poście Pretendera z 4.10. trzymam w samej wodzie i są ok - czyste i lśniące.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

mirzareba
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 4 wrz 2013, 20:00
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: mirzareba »

Witam wszystkich. Podobnie jak niektórzy koledzy również mam problem z czyszczeniem wypełnienia miedzianego. Zwykle robię to w roztworze wody utlenionej z dodatkiem kwasku cytrynowego, ale efekty nie są rewelacyjne. Dla celów doświadczalnych zalałem garść sprężynek kupionym w Lidlu środkiem do usuwania kamienia i rdzy, w kilka sekund sprężynki odzyskały dawną żywą, miedzianą barwę. Nie wiem tylko, czy aby nie wytwarzają się z tego jakieś toksyczne związki, które mogą w efekcie zatruć alkohol. Może ktoś z was jest chemikiem i ma wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: Pretender »

Nie wodą utlenioną tylko perhydrolem. Woda jest za słaba. Po co kombinujesz, kupuj perhydrol i kwasek.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: gr000by »

Podaj skład tego odkamieniacza, obstawiam że jego głównym składnikiem jest kwas cytrynowy i dodatki "wspomagające".
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

chmielu80
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 22:10
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: chmielu80 »

Ja usuwam w roztworze kwasu solnego ok 10-20% z wodą, płuczę w wodzie i zalewam roztworem z kwasku cytrynowego w słoiczku.

kaziczek1965
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 29 paź 2014, 20:51
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: kaziczek1965 »

KONSERWACJA WYPEŁNIENIA

Okresowo, raz na sezon lub częściej jeśli kolumna jest często używana należy przeprowadzić konserwację miedzianego wypełnienia. W miarę czasu miedź pokrywa się niebieskawo-zielonym nalotem patyny węglan hydroksomiedzi(II) – [Cu(OH)]2CO3, będącym wynikiem jej powolnej powierzchniowej korozji w obecności dwutlenku węgla. W celu usunięcia nalotu należy umieścić wypełnienie miedziane na kilka minut w rozcieńczonym kwasie siarkowym do odbarwienia jej powierzchni. Taki roztwór kwasu siarkowego możemy przygotować poprzez rozcieńczenie 1:3ł z wodą kwasu siarkowego do akumulatorów.

cyqor
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 19:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: cyqor »

Witam. Za parę dni polutuję miedzianą kolumnę i przeczytałem cały wątek, ale dalej nie wiem czym to wyczyścić dokładnie. Na początku po poczytaniu chciałem to zalać wrzątkiem i dodać trochę octu. Teraz widzę, że lepsze są jakieś roztwory z solą kuchenną. Miedź oczywiście wymyje samą wodą jak umiem, ale chce też to czymś odkazić wyczyścić dokładnie. Czy ktoś może mi jasno powiedzieć jak to zrobić w tej chwili? Która metoda jest najskuteczniejsza i najbezpieczniejsza ?

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: boxer1981228 »

Wrzątek plus kwasek cytrynowy z dodatkiem wody utlenionej, zanurzasz i trawisz.

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: samael76 »

A stosował ktoś z was Pepsi Coca-Cola do czyszczenia??
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: k.kolumb »

Aż się nie chce tego czytać.Ocet, ocet, ocet ! Weź wsadź chłopie tą miedź do zmywarki i po kłopocie. Albo gorąca woda z Ludwikiem .
Nigdy ocet.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: bananek63 »

Z tego co wiem to miedź się super czyści w ten sposób (sam to praktykuje).
Wrzątek do tego sypiesz kwasek cytrynowy i dodajesz odrobinę perhydrolu. Uwaga bo reakcja zachodzi bardzo burzliwie, potrafi wszystko wylecieć z gara :D. Następnie zmieniam wodę na czystą dodaje samego kwasku (woda też wrzątek) mieszam chwilę i miedź wygląda jak nowa.
Perhydrol dostaniecie w każdej hurtowni kosmetycznej ja płaciłem za 1l 15 złotych.
Przykładowe proporcje: 1l wody płaska łyżeczka kwasku i 20-30ml perhydrolu. Ja czyszczę co 4-5 gotowań.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: Pretender »

Kwasek i perhydrol. Nic więcej, nic mniej...
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: k.kolumb »

Pierwsze czyszczenie (poprodukcyjne) to przede wszystkim pozbycie się tłuszczów maszynowych, nie patyny.
I nie siarczku miedzi który pokrywa sprężynki w kolumnie.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: boxer1981228 »

A tak w ogóle po co Wam ta miedź w kolumnie? Proponuję każdemu choć raz się przyłożyć do zrobienia porządnie nastawu i przerobienia go bez miedzi. Też byłem święcie przekonany że miedź jest niezbędna do póki zapomniałem jej wsadzić do kolumny i przeprowadziłem proces. I od tamtej pory już nie używam miedzi.

Box
Awatar użytkownika

AN-KA
150
Posty: 153
Rejestracja: środa, 12 wrz 2012, 15:48
Krótko o sobie: Siedzę w domu, więc mam duuuużo czasu......
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: RADOM
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: AN-KA »

Witam ...... :)
Od jakiegoś czasu do "cukru" miedzi NIE UŻYWAM !!!! (kolumna KO) ...... :)
Pozdrawiam...
AN-KA
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: RE: Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: Pretender »

boxer1981228 pisze:A tak w ogóle po co Wam ta miedź w kolumnie? Proponuję każdemu choć raz się przyłożyć do zrobienia porządnie nastawu i przerobienia go bez miedzi. Też byłem święcie przekonany że miedź jest niezbędna do póki zapomniałem jej wsadzić do kolumny i przeprowadziłem proces. I od tamtej pory już nie używam miedzi.

Box
Nigdy nie używałem miedzi przy cukrówkach Obrazek
Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: kolpaw »

boxer1981228 przy cukrowce nigdy miedzi nie daje bo szkoda cennych półek ale sproboj zrobić zacier z kukurydzy bez miedzi - słabo odetniesz pogony i juz capi siarka i jajami.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: jurek1978 »

Dłuższy czas się do tego przymierzałem i w końcu pozbyłem się sprężynek miedzianych ze swojej kolumny.
Do tej pory miałem 1 litr sprężynek miedzianych i 3 litry sprężynek KO - wszystko od kolegi Pilipka. Czyli najlepsza jakość.
Jakość urobku bardzo dobra zwłaszcza że gotuję tylko raz. Jednak nie mam czasu na czyszczenie tej miedzi no i po lekturze ludzi polecających się jej pozbycie zakupiłem 1 litr sprężynek KO ponownie od Pilipka. Zastąpiłem nimi sprężynki miedziane. Z piątku na sobotę proces poszedł poprawnie - zapach urobku raczej bez różnicy w stosunku do wcześniejszych procesów z miedzią.
Kolejny proces z soboty na niedzielę i niestety spirytus capi porządnie. Chyba jajem. Dziwna sprawa bo pierwszy proces był ok po drugim alkohol tak capi że się nie nadaje do spożycia. Trzeba będzie go jeszcze raz przepuścić.
Czyżby trzeba się będzie przeprosić z miedzią ?
Oba procesy prowadzone identycznie. Taki sam nastaw itp.
Teraz rury ze sprężynkami śmierdzą mi tymi jajami.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: lesgo58 »

Masz obniżony odbiór? Jeśli nie to możesz mieć problem z pozbyciem się zapachów bez użycia miedzi.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

Post autor: jurek1978 »

W weekend prowadziłem 2 procesy - włożyłem z powrotem do kolumny 0,5 litra wyczyszczonej miedzi (wcześniej miałem 1,0 litra) no i pomogło. Destylat o dobrym zapachu. Tamto sprzed tygodnia capiące jedne rozcieńczyłem żeby mieć 1 litr wódeczki to po tygodniu poniuchałem to aż mnie odrzuciło. Nie wiem czy to rzeczywiście ta miedź w moim przypadku tak działa czy wtedy był proces przeprowadzony nie tak ? Raczej nie proces bo gotuje po 8 razy w miesiącu i raczej cały czas standardowo. Więc reasumując w moim przypadku miedź musi być.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalizatory miedziane”