Świeża beczka dębowa jak przygotować ją do piwa RiS

Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
Barrel Aged
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 31 sie 2018, 09:49

Post autor: Barrel Aged »

Koledzy. Sprawiłem sobie beczkę 50l z OLX od Pana Adama/Anrieja z mocno wschodnim akcentem.
https://zapodaj.net/222321ad0b496.jpg.html
Zamysł był taki aby zrobić sobie RiSa Barell Age'a. Ponoć świeża beczka się nie nadaje i czymś muszę nią zapełnić. Pomyślałem o cukrówce bo chyba na tym nie polegne robiąc pierwszy raz. i Pytanie takie czy 70% czy więcej i ile trzymać ją w beczce. Dużo piszecie o przedębieniu -chciałbym aby trunek też nadawał się do przyjęcia :D . Czy po leżakowaniu spirytu takiego- jakieś pożądane nuty do RiSa przejdą, czy tylko jakby starzeć wcześniej w beczce calvadosa, koniak czy inne takie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Piwowarski”