Strąty w żytniówce, co to jest?

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy

Post autor: arbaletnik »

Witam.Panowie szczerze mówiąc raczkuje jeżeli chodzi o destylaty zbożowe. Zacierałem po raz drugi. Pierwszy raz kukurydzę+ żyto+jęczmień. Drugi raz samo żyto. Przy kukurydzy tego nie obserwowałem. Natomiast destylat żytni po kilku dniach zamienił się w coś takiego;
DSC_0147.JPG
Pojawiły się jakby strąty, kłaczki " waty", chmurki unoszące się w krystalicznie czystej toni. Wątpię w to, że jest to szkodliwe( smak ok.), natomiast zastanawiam się skąd to się wzięło. Zacierałem przy pomocy enzymów z buteleczki, destylacja 1x na katalizatorze miedzianym, destylat początkowo krystaliczny 50%, odstawiony w chłodnie miejsce +5 st.C , bez rozcieńczania wodą - po kilku dniach wytrącił kłaczki. Co to jest? Czy popełniłem jakiś błąd? Mieliście to u siebie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: Emiel Regis »

Zdarzało mi się to obserwować w surówce. Prawdopodobnie pociągnąłeś zbyt głęboko, niska temp. zrobiła swoje. Przefiltruj i na zdrowie.

Ps. Strąty to błąd słowny, czy jakieś regionalne określenie tych kłaczków?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: arbaletnik »

Podejrzewałem o to pogony, ale miałem nieodpartą chęć "zwiększyć wydajność" więc pociągnąłem do 40%, końcówkę wzmacniając refluksem.
Słowo "strąt" jest z zakresu słownictwa tzw. fachowego medycznego, ew. laboratoryjnego .Obracam się w tym środowisku :) więc mimowolnie przenoszę pewne nazwy.
Źródłem słowa jest czasownik strącać, wytrącać np.osady. Strącanie inaczej precypitacja -wydzielanie z roztworu substancji chemicznej w postaci stałego związku tworzącego osad lub inaczej precypitat. Stąd np. strąty żółciowe w woreczku żółciowym, strąty białkowe, strąty koloidu, białka itp.
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: przemu87 »

U mnie także w destylacie z kuku, żyta i jęczmienia pojawiły się kłaczki tylko u mnie to zauważyłem po rozcieńczeniu do 45%.Pędziłem 2 razy serce kończyłem odbierac kiedy miało ok 55%. Filtr do kawy załatwił sprawę idealnie.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: euphorbia1 »

Również uważam, że to pogony zbyt mocno pociągnięte
In vino feritas
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: radius »

euphorbia1 pisze:to pogony zbyt mocno pociągnięte...
arbaletnik pisze: pociągnąłem do 40%, końcówkę wzmacniając refluksem.
I tu jest moim zdaniem clou problemu ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: boxer1981228 »

Takie same "strąty" miałem w słoiku z pogonem rumowym (tylko rumowym). Pogony z różnych procesów stoją sobie posegregowane w 3l słoikach na regale w chłodnym garażu. I "strąty" wystąpiły u mnie tylko raz właśnie w pogonach rumowych.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: eldier »

U mnie w surówce zbożowej było dokładnie to samo. Tylko, że najgorszy przedgon i pogon był odebrany, bo od początku zakładałem drugą destylacje.

jaborex
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 21 lut 2013, 21:53
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?

Post autor: jaborex »

Może bardziej odpowiednia dla tego typu zjawiska byłaby nazwa ..,,molekuły,, które wiążą się w jakieś łańcuchy chemiczne...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”