Sterownik SKN Bolecki
-
- Posty: 217
- Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
- Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
- Kontakt:
Skoro 2x2 kupuje się bez problemu to pewnie podobnie jest z 2x3. Nawet jeśli, to koszt zamówienia specjalnie takiej grzałki spektakularny nie będzie. U mnie problem jest też taki że trzeci obwód by się nie zmieścił.
Możesz też ustawić sterownik tak aby obydwa wyjścia działały razem, w tedy podpinasz co chcesz i może działać w trybie 3f.
Możesz też ustawić sterownik tak aby obydwa wyjścia działały razem, w tedy podpinasz co chcesz i może działać w trybie 3f.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 kwie 2021, 10:54 przez bolecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl
-
- Posty: 416
- Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 18:47
- Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
- Ulubiony Alkohol: Czysty.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik SKN Bolecki
Grzałkę 3x2000W jak i grzałkę 2x3000W podłącza się pod 3 fazy.Nowacky pisze:@aakk nie chodziło mi że droższe tylko mniej spotykane:) bardziej mi chodziło o to że gdy jest taka możliwość lepiej obciążenie rozłożyć na 3 fazy niż na 2, nie każdy ma w domu nowa instalacje, ale @bolecki wyjaśnił już że da się z 3F korzystać jedncześnie.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sterownik SKN Bolecki
To może tu
Ale dla tych co będą prowadzić wszystko w jednym kociołku by było git ale najpierw przydałby się soft do zacierania i chłodzenia . Może warto odkopać stary soft dla piwowarów
Pewnie wiele osób będzie zmieniać V3 na V5 jak w moim przypadku i co wtedy zrobić ze starym ?
Można by go wykorzystać do tych celów aczkolwiek wolałbym wszystko w jednym sterowniku.
Bolecki pisze: Myślałem jeszcze dodać softa aby panel + inna część wykonawcza kontrolował nastaw. Ale jak rozpytałem to jest sporo głosów że panel nie ma czasu wisieć na ścianie, tak że chyba osobne urządzonko... Kilka dych droższe za to z własnym ekranem.
Ale dla tych co będą prowadzić wszystko w jednym kociołku by było git ale najpierw przydałby się soft do zacierania i chłodzenia . Może warto odkopać stary soft dla piwowarów
Pewnie wiele osób będzie zmieniać V3 na V5 jak w moim przypadku i co wtedy zrobić ze starym ?
Można by go wykorzystać do tych celów aczkolwiek wolałbym wszystko w jednym sterowniku.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 217
- Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
- Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik SKN Bolecki
Napisz jakie byś widział interwały czasowe, może to jakoś wspólnie z cukrówkami ożenię. Przy czym bardziej możliwe że to będzie osobne urządzonko. No i co z grzaniem, bo z tych piwnych tematów wynikało że jeśli nawet pilnowało się przyrostu temperatury to tylko przypalenie było mniejsze. Dochodziło do niego przy wyższych temperaturach, jak grzałka musiała bardziej śmigać.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sterownik SKN Bolecki
1. Rozgrzewanie - zmienne:
- mieszadło tak/nie
- moc rozgrzewania [kW] – nom 12kw,
- zakończenie rozgrzewania, gdy temperatura w kotle wynosi zadaną temperaturę[oC] – nom. 80oC.
Wsypujemy słody
2. Etap 1 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 80
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
3. Etap 2 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 90
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
4. Etap3 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 95
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
5. Chłodzenie - zmienne:
- samoistne / wymuszone ( elektrozawór wody)
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- koniec chłodzenia gdy temperatura w kotle osiągnie daną wartość 65 stopni
6. Etap4 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 65
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
7. Chłodzenie - zmienne:
- samoistne / wymuszone ( elektrozawór wody)
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- koniec chłodzenia gdy temperatura w kotle osiągnie daną wartość 35 stopni
Koniec
Fermentacja - zmienne:
- grzanie/chłodzenie/ grzanie i chlodzenie
- moc grzania 0-12 kw
- temperatura fermentacji 0- 30 stopni
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1- 5 min
- częstotliwość mieszadła 1-60s przerwa 1-180 min
- koniec na życzenie
Wydaje mi się, że wystarczy 1 czujnik temp ten co normalnie w kotle , elektrozawór wody , i dodatkowe wyjście na mieszadło
Nie bardzo mi to wyszło i pewnie bez zrozumienia dlatego kilka zdań wyjaśnień :
Sterownik grzeje wodę w kotle z mocą roboczą np 12 kw po osiągnięciu temperatury zadanej klikamy dalej
Uruchamia się mieszadło, wsypujemy śrutę , temperatura spada o kilka stopni i sterownik podgrzewa do temperatury ustawionej w etapie 1 np. 90 stopni . Mieszadło będzie uruchamiane zawsze w czasie pracy grzałki z opóźnieniem po jej odłączeniu a także podczas chłodzenia też z opóźnieniem. Po osiągnięciu temperatury zacierania, zaczna się liczyć czas postoju od 1 do 180 min, w tym czasie działa także mieszadło z częstotliwością 1-60s / co 1-60 min bez względu czy grzałka chodzi czy nie.
Kolejne etap jest zależny od temperatury jeśli ma się odbywać w wyższej temperaturze sterownik podgrzewa zacier i reszta jak w etapie1 . Natomiast jeśli temperatura zacierania jest niższa niż w pierwszym sterownik przechodzi w opcję chłodzenia . Tu do wyboru samoistne/wymuszone za pomocą np wody w płaszczu) podczas chłodzenia mieszadło pracuje cały czas ewentualnie z częstotliwością jeśli chłodzenie samoistne.
Gdy osiągniemy ustaloną temperaturę sterownik przechodzi w etap 2, 3 ,4.....
Koniec
Fermentacja :
Tu ustalamy czym możemy sterować
Chłodzenie/grzanie/chłodzenie i grzanie .
Ustawiamy zadaną temperaturę a sterownik w zależności od potrzeby chłodzi albo podgrzewa.
Podczas podgrzewania i chłodzenia wymuszonego mieszadło chodzi cały czas a w czasie histezy z częstotliwością 1-60 s przerwa 1-180min.
Każda pomoc się liczy więc pomóżcie poprawić proces żeby miał ręce i nogi.
- mieszadło tak/nie
- moc rozgrzewania [kW] – nom 12kw,
- zakończenie rozgrzewania, gdy temperatura w kotle wynosi zadaną temperaturę[oC] – nom. 80oC.
Wsypujemy słody
2. Etap 1 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 80
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
3. Etap 2 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 90
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
4. Etap3 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 95
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
5. Chłodzenie - zmienne:
- samoistne / wymuszone ( elektrozawór wody)
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- koniec chłodzenia gdy temperatura w kotle osiągnie daną wartość 65 stopni
6. Etap4 – zmienne:
- moc grzania [kW] – nom. 2 kW,
- utrzymanie temperatury zadanej 65
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- częstotliwość mieszadła 30s przerwa 10 min
- czas zacierania [min] – nom 60 min. ( Liczony od momentu uzyskania temperatury zadanej.
7. Chłodzenie - zmienne:
- samoistne / wymuszone ( elektrozawór wody)
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1-5 min
- koniec chłodzenia gdy temperatura w kotle osiągnie daną wartość 35 stopni
Koniec
Fermentacja - zmienne:
- grzanie/chłodzenie/ grzanie i chlodzenie
- moc grzania 0-12 kw
- temperatura fermentacji 0- 30 stopni
- mieszadło tak/nie
- opóźnienie mieszadła 1- 5 min
- częstotliwość mieszadła 1-60s przerwa 1-180 min
- koniec na życzenie
Wydaje mi się, że wystarczy 1 czujnik temp ten co normalnie w kotle , elektrozawór wody , i dodatkowe wyjście na mieszadło
Nie bardzo mi to wyszło i pewnie bez zrozumienia dlatego kilka zdań wyjaśnień :
Sterownik grzeje wodę w kotle z mocą roboczą np 12 kw po osiągnięciu temperatury zadanej klikamy dalej
Uruchamia się mieszadło, wsypujemy śrutę , temperatura spada o kilka stopni i sterownik podgrzewa do temperatury ustawionej w etapie 1 np. 90 stopni . Mieszadło będzie uruchamiane zawsze w czasie pracy grzałki z opóźnieniem po jej odłączeniu a także podczas chłodzenia też z opóźnieniem. Po osiągnięciu temperatury zacierania, zaczna się liczyć czas postoju od 1 do 180 min, w tym czasie działa także mieszadło z częstotliwością 1-60s / co 1-60 min bez względu czy grzałka chodzi czy nie.
Kolejne etap jest zależny od temperatury jeśli ma się odbywać w wyższej temperaturze sterownik podgrzewa zacier i reszta jak w etapie1 . Natomiast jeśli temperatura zacierania jest niższa niż w pierwszym sterownik przechodzi w opcję chłodzenia . Tu do wyboru samoistne/wymuszone za pomocą np wody w płaszczu) podczas chłodzenia mieszadło pracuje cały czas ewentualnie z częstotliwością jeśli chłodzenie samoistne.
Gdy osiągniemy ustaloną temperaturę sterownik przechodzi w etap 2, 3 ,4.....
Koniec
Fermentacja :
Tu ustalamy czym możemy sterować
Chłodzenie/grzanie/chłodzenie i grzanie .
Ustawiamy zadaną temperaturę a sterownik w zależności od potrzeby chłodzi albo podgrzewa.
Podczas podgrzewania i chłodzenia wymuszonego mieszadło chodzi cały czas a w czasie histezy z częstotliwością 1-60 s przerwa 1-180min.
Każda pomoc się liczy więc pomóżcie poprawić proces żeby miał ręce i nogi.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 kwie 2021, 16:43 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sterownik SKN Bolecki
Tak zgadzam się ale nie chciałem konstruktora od razu męczyć piwowarstwem bo już taki sterownik był i upadł zanim zacząłem warzyć.
Temperaturę ustawiamy jaka nam się podoba wszystko w opcjach . Muszę poszukać jak to było w SKN-SPZ10 (sterownik piwowarski) może da się tylko zmodyfikować .
Ciekawe czemu soft nie poszedł na moim sknv3 jak budowałem Hermesa i poszedłem w craftbeerpi3.
Temperaturę ustawiamy jaka nam się podoba wszystko w opcjach . Muszę poszukać jak to było w SKN-SPZ10 (sterownik piwowarski) może da się tylko zmodyfikować .
Ciekawe czemu soft nie poszedł na moim sknv3 jak budowałem Hermesa i poszedłem w craftbeerpi3.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 kwie 2021, 10:27 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sterownik SKN Bolecki
Tu jest instrukcja starego sterownika może czas go reaktywować i wprowadzić więcej opcji
http://bolecki.pl/pl/produkt/skn-spz10_ ... owarski-32
Nie wiem co z tym było ale wszyscy gotują na grzałkach ULWD i jakoś nie przypala .bolecki pisze:No i co z grzaniem, bo z tych piwnych tematów wynikało że jeśli nawet pilnowało się przyrostu temperatury to tylko przypalenie było mniejsze. Dochodziło do niego przy wyższych temperaturach, jak grzałka musiała bardziej śmigać.
Tu jest instrukcja starego sterownika może czas go reaktywować i wprowadzić więcej opcji
http://bolecki.pl/pl/produkt/skn-spz10_ ... owarski-32
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 kwie 2021, 10:46 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 217
- Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
- Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik SKN Bolecki
No to już mamy trzeci wątek z SKNem. Da się go dokleić tu? https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... kn#p236121
Ja sobie tak myślę. Fermentację bym zrobił jako całkowicie osobny tryb pracy. To trwa długo i można by połączyć z tymi co ogarniają grunwald. Z tego co mi wychodzi dobrze by było to napowietrzyć w początkowym etapie (kilka dni)- drożdże lepiej startują, potem chyba im to przeszkadza- bezpośrednio po wyłączeniu powietrza widać było że zwalniają.
Zrobił bym to tak że panel był by kolejnym urządzeniem (np kwestia dręczących resetu/zmian ustawień). Natomiast można by wybrać jedną z dwóch jednostek wykonawczych- SKNv5 jeśli było by to zacieranie i potrzebna większa moc grzałek lub jakiś mniejszy odpowiednik jeśli miało by to służyć tylko do fermentacji (pompka/grzałka/zawór wody- to wiele mocy nie potrzebuje, wystarczy prosta płyteczka bez radiatorów).
Punkty 1-4 wypadało by ujednolicić w kwestii ustawień i zasady pracy, zrobić max np 15 cykli i starczy. W tedy będzie można zrobić pauzy przy rozgrzewaniu. Co ma dać ilośc zacierań z pkt 2?. Włączenie/ wyłączenie mieszadła?.
Jak się bawiłem w piwo nie wszyscy mieli odpowiednie grzałki, tam gradient mógł być przydatny, pytanie czy tutaj się w to bawić i na jakie przewalenie temperatury można sobie pozwolić. To ma decydujący wpływ na to czy sterowanie będzie proste jak budowa cepa (np podacie tylko moc z jaką będa pracować grzałki), czy bardziej sprytne, ale z magicznymi parametrami do ustawiania.
Ja sobie tak myślę. Fermentację bym zrobił jako całkowicie osobny tryb pracy. To trwa długo i można by połączyć z tymi co ogarniają grunwald. Z tego co mi wychodzi dobrze by było to napowietrzyć w początkowym etapie (kilka dni)- drożdże lepiej startują, potem chyba im to przeszkadza- bezpośrednio po wyłączeniu powietrza widać było że zwalniają.
Zrobił bym to tak że panel był by kolejnym urządzeniem (np kwestia dręczących resetu/zmian ustawień). Natomiast można by wybrać jedną z dwóch jednostek wykonawczych- SKNv5 jeśli było by to zacieranie i potrzebna większa moc grzałek lub jakiś mniejszy odpowiednik jeśli miało by to służyć tylko do fermentacji (pompka/grzałka/zawór wody- to wiele mocy nie potrzebuje, wystarczy prosta płyteczka bez radiatorów).
Punkty 1-4 wypadało by ujednolicić w kwestii ustawień i zasady pracy, zrobić max np 15 cykli i starczy. W tedy będzie można zrobić pauzy przy rozgrzewaniu. Co ma dać ilośc zacierań z pkt 2?. Włączenie/ wyłączenie mieszadła?.
Jak się bawiłem w piwo nie wszyscy mieli odpowiednie grzałki, tam gradient mógł być przydatny, pytanie czy tutaj się w to bawić i na jakie przewalenie temperatury można sobie pozwolić. To ma decydujący wpływ na to czy sterowanie będzie proste jak budowa cepa (np podacie tylko moc z jaką będa pracować grzałki), czy bardziej sprytne, ale z magicznymi parametrami do ustawiania.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sterownik SKN Bolecki
Fakt jest tam sporo niejasności do ogarnięcia
Usunąłem to te zacierania w punkcie 2 a chodziło mi ogólnie ile można max etapów zrobić. Co do mieszadła to pewnie niepotrzebna opcja a chodziło mi o to, że nie wszyscy mają mieszadła i chłodnice w zestawie i machają kijem od szczotki
Teraz dopiero przeczytałem instrukcje od sterownika i trochę mi przejaśniło . Nie było złe rozwiązanie tylko tam wszystkie zacierania idą do coraz wyższych temperatur a przy zbożu odwrotnie bo trzeba skleikować dać jakieś enzymy i schłodzić do kolejnego etapu zacierania i dodać kolejne rzeczy.
Co do samej fermentacji fakt tylko by się sprawdziło u tych co wszystko w jednym .
Jeśli chodzi o moce podczas procesu zacierania to max ile wyciągnie panel wykonawczy czyli nawet 12kw na 400v podczas rozgrzewania i niewiele mniej podczas kolejnego etapu oczywiście z możliwością regulacji żeby nie przeciągało.
W sterowniku fermentacji :
pompka/grzałka/zawór wody/ mieszadło
Usunąłem to te zacierania w punkcie 2 a chodziło mi ogólnie ile można max etapów zrobić. Co do mieszadła to pewnie niepotrzebna opcja a chodziło mi o to, że nie wszyscy mają mieszadła i chłodnice w zestawie i machają kijem od szczotki
Teraz dopiero przeczytałem instrukcje od sterownika i trochę mi przejaśniło . Nie było złe rozwiązanie tylko tam wszystkie zacierania idą do coraz wyższych temperatur a przy zbożu odwrotnie bo trzeba skleikować dać jakieś enzymy i schłodzić do kolejnego etapu zacierania i dodać kolejne rzeczy.
Co do samej fermentacji fakt tylko by się sprawdziło u tych co wszystko w jednym .
Jeśli chodzi o moce podczas procesu zacierania to max ile wyciągnie panel wykonawczy czyli nawet 12kw na 400v podczas rozgrzewania i niewiele mniej podczas kolejnego etapu oczywiście z możliwością regulacji żeby nie przeciągało.
W sterowniku fermentacji :
pompka/grzałka/zawór wody/ mieszadło
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 kwie 2021, 16:08 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sterownik SKN Bolecki
Wydaje mi się , że nikomu nie będzie się chciało odkręcać części wykonawczej z kotła skoro fermentacja w beczce. A dla tych co w tym samym kociołku to część wykonawcza ok .
Mam zamiar przetestować do tego celu :
Termostat temperatury STC-1000 230V + sonda
Zasilanie 220V / 230V AC
Dokładność pomiaru ±1°C
Zakres temperatury pomiaru -50 +110°C
Sonda hermetyczna, cylinder ze stali nierdzewnej Ø4mm x 20mm, typ NTC
Długość czujnika 100cm
Pobór mocy <3W
Przekaźniki 10A / 240V AC.
Skoro obsługuje moją lodówkę do fermentacji piwa to może się sprawdzić w beczce z wężownicą , grzałką akwarystyczną i elektrozaworem . Fakt typowa chińszczyzna wymagająca obudowy a zmiana ustawień to masakra. Plus taki iż po restarcie zasilania działa dalej z tymi ustawieniami.
Mam zamiar przetestować do tego celu :
Termostat temperatury STC-1000 230V + sonda
Zasilanie 220V / 230V AC
Dokładność pomiaru ±1°C
Zakres temperatury pomiaru -50 +110°C
Sonda hermetyczna, cylinder ze stali nierdzewnej Ø4mm x 20mm, typ NTC
Długość czujnika 100cm
Pobór mocy <3W
Przekaźniki 10A / 240V AC.
Skoro obsługuje moją lodówkę do fermentacji piwa to może się sprawdzić w beczce z wężownicą , grzałką akwarystyczną i elektrozaworem . Fakt typowa chińszczyzna wymagająca obudowy a zmiana ustawień to masakra. Plus taki iż po restarcie zasilania działa dalej z tymi ustawieniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 kwie 2021, 08:12 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 2 razy.