Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
600
Posty: 648
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: jurek1978 » poniedziałek, 27 lut 2017, 12:49

Podobną zabawkę wypuścił Bolecki. Pomiar ciśnienia, + max. 5 termometrów o rozdzielczości 0,01 i 1 termometr 0,001. Nazywa to się u niego : STEROWNIK MSR TERMOMETR.
Mam to od niedawna ale sobie bardzo chwalę :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 lut 2017, 07:28 przez jurek1978, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 927
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: herbata666 » poniedziałek, 27 lut 2017, 22:39

Też posiadam od jakiegoś czasu, głównie zależało mi na pomiarze ciśnienia, który działa dobrze (bardzo ładnie widać zalanie kolumny, o wiele wcześniej za nim się pokarze we wzierniku). Sondy działają tak jak powinny nic dodać nic ująć. Jurek pomyliłeś się w jednej kwestii jest jeden czujnik do 0,001 a pięć do 0,01. Ja osobiście nie jestem jakimś zwolennikiem aż takiej rozdzielczości, można by zrobić możliwość włączenia powiedzmy w DS 0,1C a w tym super dokładnym do 0,01 (może jest, aż tak się mu nie przyglądałem, na razie czujnik ciśnienia mnie zauroczył). I nie wiem do końca, czy takim dobrym rozwiązaniem było zastąpienie tradycyjnych przycisków (jak w SKN), przyciskami zbliżeniowymi (jakoś w SKN-ie lepiej się to użytkuje- moje subiektywne odczucie). Tak ogólnie bardzo ciekawa oferta termometru z czujnikiem ciśnienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji


dibi
100
Posty: 102
Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 17:32
Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
Ulubiony Alkohol: Koniak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Ślōnsk
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: dibi » poniedziałek, 27 lut 2017, 23:12

herbata666 pisze:Też posiadam od jakiegoś czasu, głównie zależało mi na pomiarze ciśnienia, który działa dobrze (bardzo ładnie widać zalanie kolumny, o wiele wcześniej za nim się pokarze we wzierniku). (...)


Tam jest czujnik ciśnienia do umieszczenia wewnątrz kolumny? Mógłbyś mu strzelić słitfocię i tu pokazać?
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~

Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
600
Posty: 648
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: jurek1978 » wtorek, 28 lut 2017, 07:22

Kolego Herbata - nie ma porównania z SKN-em więc do końca się nie wypowiem. Przyciski dotykowe są niby fajne ale wnerwiają jak w środku nocy człowieka obudzi alarm i trzeba odblokować klawiaturę :)
Czujnik ciśnienia podłącza się z tyłu :
Obrazek
a wygląda on tak :
Obrazek


aronia
1450
Posty: 1479
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: aronia » wtorek, 28 lut 2017, 08:33

A jakie mieli koledzy zdanie o odblokowywaniu ekranów dotykowych w telefonach przy pierwszym kontakcie z nimi? I w jaki sposób macie ustawioną blokadę - nie jest to czasem jakiś zmyślny zygzak kreślony na ekranie? Tak, że dajcie sobie czas, bo jak mówi przysłowie: "przyzwyczajenie drugą naturą człowieka" :D
P.S. jurek1978 wyobraź sobie sytuację, że masz bardzo wrażliwą/drażliwą żonę która słyszy każde "kliknięcie" i narzeka, że nie może spać, bo co chwilę coś naciskasz - i jaką wybierasz wtedy opcję: przyciski tradycyjne które przy naciśnięciu powodują frustrację(może lekką, ale zawsze :D) małżonki czy klawisze dotykowe?

Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
600
Posty: 648
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: jurek1978 » wtorek, 28 lut 2017, 10:13

Małżonkę można sobie wychować :) Co do panelu to jak mówisz - łatwiej mi się go odblokowuje jak alarm nie pyka i nie ma pośpiechu. Hehehe

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 927
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: herbata666 » wtorek, 28 lut 2017, 12:52

Widzę że Ormo czuwa ;D, są to luźne spostrzeżenia, w końcu wolny kraj i każdy ma prawo do wolności wypowiedzi ;D.

P.S. jurek1978 wyobraź sobie sytuację, że masz bardzo wrażliwą/drażliwą żonę która słyszy każde "kliknięcie" i narzeka, że nie może spać, bo co chwilę coś naciskasz - i jaką wybierasz wtedy opcję: przyciski tradycyjne które przy naciśnięciu powodują frustrację(może lekką, ale zawsze :D) małżonki czy klawisze dotykowe?


No chyba że pędzisz w sypialni i woda z głowicy podgrzewa wyrko ;D, albo druga opcja zostałeś tak zniewolony przez żonę że masz zainstalowany podsłuch i nawet po domu musisz chodzić na palcach, a i zapomniał bym o 22 zakaz zapalania światłą w kuchni :hahaha: .

PS.
No chyba nie porównujesz ekranu w smartfonie za 2k z membraną dotykową za 5 zł, chodzi o jego czułość i precyzje. Ja osobiście mam iphona i odcisk palca.

Tak jak mówię subiektywne uczucie, jednemu się podoba drugiemu nie, ale widzę że Kolega czuwa i na siłę chce wszystkich przekonać do Pana Żabki.
https://www.youtube.com/watch?v=T0bTBFNMBYc

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji


aronia
1450
Posty: 1479
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: aronia » wtorek, 28 lut 2017, 17:19

Nikogo nie chce przekonać - przedstawiam tylko inne punkty widzenia - może trochę przerysowane, ale niektórzy tak mają i to chyba Ty się na siłę doszukujesz jakiś podtekstów... Jakiś czas temu sam wieszałeś psy na SKN-ie(nie chce mi się szukać), a jak widać na zdjęciu sam go używasz - o nowym MSR już nie wspominając, więc może wyluzuj.
P.S. Jako kawaler nie mam takich problemów :P, ale niektórzy mogą tak mieć, więc trzeba im współczuć i czasem postawić się na ich miejscu kiedy potrzebują :help: .

Awatar użytkownika

herbata666
900
Posty: 927
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: herbata666 » środa, 1 mar 2017, 00:58

Po pierwsze to nie miałem nic przeciwko SKN-owi jako sterownikowi (po raz setny powtarzam), nawet polecałem i polecam go swoim klientom, jako nie droga możliwość obsługi aż do 12kW. Denerwuje mnie tylko w nim, to automatyczne zalewanie na czas które jest pomyłką (przestrzegam przed tą funkcją nowych klientów). Można sobie powiedzieć, że prawnie odpowiada za to bolecki i jak kogoś pociągną do odpowiedzialności gdy zdarzy się wypadek (sterownik zaleje głowicę spirytus przeleje się przez odpowietrznik i poleci na kable - pożar murowany) to właśnie jego, ale mi jakoś ciężko by się z tym żyło jak bym wiedział, że stało się coś komuś a mogłem go wcześniej poinformować jakie jest to zagrożenie. Rozumiem, że z Twoich ust nigdy nie usłyszymy chodź by najmniejszej krytyki w stosunku do SKN lub MSR, z mjakiego powodu to chyba wszyscy wiemy...........

Ps.
Ja jestem luźny, jak gatki bez gumki hehe, pożyjesz parę lat więcej to zmieni Ci się punkt widzenia.

Ps2.
Ten dotyk to pewnie twój pomysł w MSR, więc tak zaciekle go bronisz. Nie zapychaj sobie głowy Panem Żabką, tylko porób jakieś testy na tym czujniku ciśnienia i opisz swoje obserwacje.

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji


aronia
1450
Posty: 1479
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: aronia » środa, 1 mar 2017, 08:58

Jak coś mi nie będzie pasować to napiszę np. że w pliku zapis ciśnienia w pliku ma tylko wartość dodatnią, a na wyświetlaczu np podczas dolewania kolejnej porcji surówki przez bufor na ekranie ma wartość ujemną.
Testy na czujniku - niestety plików txt nie da się wrzucić na forum, a jak zacznę opisywać to znowu uznasz, że chwalę i w koło Macieju(powoli to zaczyna kogoś przypominać)... Ogólnie na czujniku ciśnienia ewidentnie widać zalanie(o czym już sam napisałeś) nawet jeśli go nie widać we wzierniku i o ile w przypadku dużego nadmiaru mocy za chwilę go tam zobaczysz to w przypadku niewielkiego przekroczenia zanim dotarło do wziernika(20-30 min - musiałbym zerknąć na kartę pamięci) to ciśnienie w zbiorniku cały czas rosło(odbiegało od typowego ciśnienia przy mocy roboczej).
Przeglądając plik z zapisem procesu bez problemu można wychwycić moment w którym bufor się napełnił, kiedy zaczyna się opróżniać, zmianę mocy roboczej, zmianę prędkości odbioru, otwarcie zaworu spustowego w zbiorniku czy buforze - dla niektórych może być to aż za dużo, bo jeśli się szybko nie skojarzy z czego wynika zmiana to mogą wpaść w panikę(jak niektórzy mają, z wpływem ciśnienia atmosferycznego na wskazania termometrów), ale dla kogoś kto już się "obył" ze swoją kolumną daje to dodatkowy podgląd na to co się dzieje w środku.
P. S. No Tobie się w ciągu 2 lat diametralnie zmienił punkt widzenia, więc może na starość i mi się zmieni :bezradny: - czas pokaże.
P. S. Mój pomysł z dotykiem - dzięki, ale nie :D Sam przy pierwszym kontakcie nie mogłem się przestawić, ale po odpowiednio długim macaniu wyświetlacza nie robi mi różnicy czy panel od SKN czy od MSR-a, a to odblokowywanie traktuje jak to o czym pisałem czyli wzór na telefonie - jest tak i koniec. Ale jak wolisz odcisk palca to może napisz, żeby w nowym sofcie była taka forma, bo do niej jesteś przyzwyczajony - prośba jurek1978 została wysłuchana to może i Twój pomysł się przyjmie.
Ale ogólnie dzięki za próbę przypisania aż takiego wkładu/wpływu w/na budowę, ale niestety szukaj dalej.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5255
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: Zygmunt » środa, 1 mar 2017, 09:06

niestety plików txt nie da się wrzucić na forum


Wrzucaj w znaczniki [code ] [/ code], a jak długi możesz dodać kod [spoiler].

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


bolecki
50
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: bolecki » środa, 1 mar 2017, 11:35

herbata666 pisze:Denerwuje mnie tylko w nim, to automatyczne zalewanie na czas które jest pomyłką (przestrzegam przed tą funkcją nowych klientów). Można sobie powiedzieć, że prawnie odpowiada za to bolecki i jak kogoś pociągną do odpowiedzialności gdy zdarzy się wypadek (sterownik zaleje głowicę spirytus przeleje się przez odpowietrznik i poleci na kable - pożar murowany


A ty dalej swoje. Wyobraź sobie taką życiową sytuację. Kupujesz auto z asystentem pasa (czy tam podobnym bajerem, a nawet Tesle która widzi co jest dwie ciężarówki przed tobą). Zamiast skupić się na prowadzeniu to szorujesz łapą po tyłku ukrainki i wypadasz z drogi.

Podajesz do sądu producenta samochodu za to że miałeś gdzieś instrukcje producenta i stała ci się szkoda?.

Teraz wyobraź sobie inną sytuację. Na chłopski rozum darzysz pływakowy czujnik mega zaufaniem, włączasz kolumnę i idziesz w pi@#du.
Pech chciał że coś mu się stało, zablokował się. I co, kolumna przez kilka godzin pluje na podłogę bo nie może się zalać?

Czy któryś ze sterowników z pływakiem posiada zabezpieczenie na taki wypadek?. W SKNie, jeśli kolumna spróbowała by coś wypluć to zobaczy to czujnik w chłodnicy. Kolumna się wyłączy.
Więc jak?. Mi się wydaje że czujnik zalania nie jest elementem bezpieczeństwa, jest nawet elementem niebezpieczeństwa. Jedyne co może sensownego zaoferować to przyspieszenie przejścia do kolejnego kroku. Na marginesie, nie martw się o ten czujnik. Będzie, w dodatku tak odjechanej formie jak MSR czy inne moje rozwiązania.

Takie czasowe pilnowanie zalania może nie sprawdzić się w twoich parowozach- tu się zgodzę. Ale jak ktoś ma "domową" kolumnę na pojedynczych kW, to nawet jeśli je wyraźnie przeciągnie to raczej nic mu się nie stanie.

I uwaga (do wszystkich). Proszę mi nie pisać o zostawianiu sprzętu na kilka godzina, bo mam mega alergię na takie poszanowanie zasad BHP. Karygodnym jest nie mieć kontaktu z takim sprzętem, albo nie móc go przynajmniej kilkukrotnie doglądać w kluczowych momentach.
Ostatnio zmieniony środa, 1 mar 2017, 15:32 przez bolecki, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 81
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: 275synio » środa, 1 mar 2017, 11:59

Kolego bolecki..
Ja jeszcze pamiętam taki wpis na twojej stronie, że SKN jest sterownikiem automatycznym i robi wszystko bez nadzoru operatora. Dziwne że i te informacje znikły też z forum.


bolecki
50
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Załączniki
Re: Termometr z rozdzielczością 0,01 i pomiarem ciśnienia

Postautor: bolecki » środa, 1 mar 2017, 12:13

Nie, nigdy nie twierdziłem że jest on automatycznym czy też lepsze określenie: autonomicznym sterownikiem. Pojęcie automatycznego procesu też jest różnie rozumiane, jedni myślą tylko o sterowaniu odbiorem, inni o całości. Te tematy można z kolei rozbić na jeszcze mniejsze, więc tutaj nigdy porozumienia nie będzie. Jeśli już pojawiały się jakieś nieporozumienia to właśnie na tym poziomie.
Kilka czynności może zautomatyzować, natomiast nie cały proces w szerokim spektrum warunków. Taka opinia żyje i jest ona raczej opinią użytkowników którzy raz go skonfigurują i potem faktycznie ładują towar, włączają i idą w pierony. Jeśli warunki są zbliżone to da radę.

Nie pamiętam abym edytował moje www pod kątem tych słów. Pewnie w googlowym archiwum internetów by się znalazło coś z przed kilku lat. A jeśli chodzi o forum to o którym myślałeś?

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 91
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: matahari » poniedziałek, 6 mar 2017, 09:12

To i ja się wtrącę , bo szukam termometru.
Ze strony sklepu
"Opis produktu - MSR-P to 2-kanałowy czujnik ciśnienia do sterownika MSR.
Wyświetlanie polega na wskazaniu ciśnienia atmosferycznego hPa w tym momencie i wartości różnicy ciśnienia w hPa z sondy zamontowanej w destylatorze (pary zbiornika lub bufora)."
Czyli jeden czujnik ciśnienia sobie powiedzmy dynda koło o kolumny, a gdzie zamontować drugi (w którym miejscu kolumny), no i gdzie go podłączyć bo wyjście jest na jeden czujnik ciśnienia?

I czy nie lepszym pomysłem było by zamiast kary SD wyjście USB i możliwość na bieżąco śledzenia temperatury i ciśnienia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: jozzek666 » poniedziałek, 6 mar 2017, 10:38

Kolego @bolecki mam pytanie odnośnie MSR + Moduł sterowania mocą grzałek. Mianowicie przy pierwszym procesie czyszczenia (destylacji wody) gdy wszystko się już nagrzeje pojawia się komunikat: KEG Hi, Dol kol Hi, Góra kol Hi, Głowica Hi. Przyciski się blokują i nawet po odblokowaniu nie można już nic zrobić (przejść do innych ekranów) np. aby zmienić moc grzałek? Po prostu wszystko się blokuje.


aronia
1450
Posty: 1479
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: aronia » wtorek, 7 mar 2017, 06:14

jozzek666 zadziałało zabezpieczenie na wypadek przekroczenia temperatur na czujniku z kega(może też pochodzić od czujnika chłodnicy). Aby przywrócić możliwość zmiany mocy w ustawieniach WYJŚCIE 1(Grzanie) musisz usunąć blokadę(TEMP), a żeby takie coś się nie powtórzyło to zmień wartość alarmu wysokiej temperatury dla czujnika, który to wywołał lub dostosuj pod własne parametry "doświadczalne".
matahari całą przystawkę wpinasz w panel, a w niej masz oba czujniki: ciśnienia atmosferycznego(bez żadnych widocznych wyjść) i różnicowy z 2 wyjściami - są schowane w tej przystawce.
Jeśli chodzi o czujnik pokazujący różnicę to masz 2 wyjścia: pomiarowe i referencyjne(odniesienia) - zerknij na zdjęcia na których jest sama przystawka i jak jest wpięta w panel. Jeżeli chodzi o sposób podłączenia to możliwości jest wiele np. zostawiając niepodłączone drugie wyjście ciśnieniem odniesienia będzie ciśnienie w miejscu gdzie prowadzisz proces. Miejsce podłączenia pomiarowego w aparaturze możesz wybrać sam: zbiornik, bufor czy kolumna - czyli po prostu tam gdzie chcesz je zmierzyć. Oczywiście im niżej tym wartości różnic będą wyższe i więcej zmiennych będzie miało na nie wpływ - przykładowe podałem we wcześniejszym poście. Możesz też podłączyć oba wyjścia i badać różnice ciśnień na danych fragmencie kolumny - tylko musisz zwrócić uwagę, aby czujnik referencyjny był w miejscu gdzie ciśnienie jest niższe czyli po prostu wyżej w kolumnie.
Co do złącza USB to, aby śledzić na bieżąco urządzenie musiałoby być stale podpięte do komputera, a nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić., aby laptop czy inne urządzenie było "zajęte" przez kilka/kilkanaście godzin :D Co innego jakiś bluetooth/WiFi czy innego typu łączność bezprzewodowa, ale tutaj znowu pojawia się problem z ewentualnym zasięgiem, bo zaraz ktoś będzie chciał to śledzić "zdalnie" i problemy(ściany/stropy/duża odległość). Na bieżąco pomiary zawsze możesz śledzić na wyświetlaczu - 2 ekrany po 6 programowalnych pól chyba wystarczy na wyświetlenie wszystkich mierzonych parametrów(najbardziej istotne możesz nawet zdublować :D ).
W przypadku karty SD zawsze możesz po procesie wsadzić w czytnik kart w laptopie i przeglądać w notatniku czy robić sobie wykresy w excelu - tylko od razu weź poprawkę na ilość danych np z 7-8 godzinnego procesu w którym zapis masz w zależności od ustawionego interwału co kilka sekund... razy liczba pomiarów(do 6 temperatur, 2 ciśnienia i oczywiście czas) plus ustawiona moc - czy coś jeszcze jest zapisywane musiał bym sprawdzić na karcie pamięci.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: jozzek666 » wtorek, 7 mar 2017, 06:35

aronia pisze:jozzek666 zadziałało zabezpieczenie na wypadek przekroczenia temperatur na czujniku z kega(może też pochodzić od czujnika chłodnicy). Aby przywrócić możliwość zmiany mocy w ustawieniach WYJŚCIE 1(Grzanie) musisz usunąć blokadę(TEMP), a żeby takie coś się nie powtórzyło to zmień wartość alarmu wysokiej temperatury dla czujnika, który to wywołał lub dostosuj pod własne parametry "doświadczalne".


To dziwne to zabezpieczenie, bo tylko unieruchomiło sterownik a grzałki dalej grzały do końca, aż nie wyciągnąłem wtyczki z gniazdka :/


aronia
1450
Posty: 1479
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: aronia » wtorek, 7 mar 2017, 07:57

Jak tylko będę miał chwilę to sprawdzę u siebie - tylko mam takie trochę dziwne pytanie: po czym poznałeś, że grzałki grzeją i ile czasu od wystąpienia tego alarmu trwało jeszcze to grzanie?

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: jozzek666 » wtorek, 7 mar 2017, 08:14

Poznałem po tym, że woda w kegu się gotowała cały czas i cały czas odbierałem kropelkowo wodę destylowaną zarówno z LM jak i OLM , co świadczyło o tym że pary cały czas idą w górę. Po wystąpieniu alarmu grzałki grzały cały czas do wyjęcia wtyczki z gniazdka, czyli jakieś 45min (tyle destylowałem wodę aby oczyścić kolumnę przed pierwszym użyciem).
Wiem, że podczas normalnego procesu rektyfikacji taki problem nie wystąpi bo temp. nigdy nie osiągnie wartości alarmowych...ale przy czyszczeniu to zawsze jakieś utrudnienie.


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości