Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Mrzon
50
Posty: 53
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Mrzon » niedziela, 13 paź 2019, 16:07

Witajcie. Jedno drobne pytanie. Cały czas na nim pracuję mam 2x2kW grzałki. W module Wyjście 1 mam ustawioną moc grzałki 2kW i zworkę, że jak chce powiedzmy 3kw jedna pracuje na max a druga tylko 1kW. Pytanie - jak bym chciał zmienić zworkę na drugą opcję, że mogę ustawić od 0,2 do 4kW to też w moduł wpisuję wartość grzałki 2kW czy 4kW bo się zastanawiam.
Pozdrawiam Maciej
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 paź 2019, 19:28 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Szlumf
1750
Posty: 1767
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Szlumf » niedziela, 20 paź 2019, 18:03

bolecki pisze:...... Jednego dostaniesz za friko na poczet zepsucia- będziesz sobie mógł wrzucić do wrzątku razem z kablem........

Po kolejnych wariacjach Pamela nabyłem MSR-a z 4 sondami DS. Piątą sondę dostałem w gratisie zgodnie z obietnicą :poklon; . Tyle tylko, że chyba jednak nie wrzucę do wrzątku bo przewód ma zakres pracy do 80C :D .
Jeszcze jestem w trakcie instalacji MSR-a ale już mam kilka uwag.
1. Cytat z instrukcji - "Do urządzenia można podłączyć sześć czujników DS18B20 oraz jeden firmowy (bolecki.pl) o oznaczeniu A25".
Pewnie powinno być 5 DS-ów i jeden A25. Jeżeli jednak instrukcja nie kłamie to jak mogę podłączyć szósty DS lub czy mogę A25 zastąpić DS-em?
2. Czy da się dokupić jakiś moduł z przekaźnikiem do wyłączenia zasilania w przypadku alarmu? Jako regulatora mocy używam nadal fazowego Pamela i chciałbym wyłączać podtrzymanie stycznika na głównym zasilaniu.
3. Jak dla mnie rozdzielczość 0,01 dla DS i 0,001 dla A25 jest zbyt duża. Czy da się zmniejszyć do 0,1 i 0,01?
To na razie tyle. Po paru procesach pewnie jeszcze o coś zapytam.


sakabako
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 24 maja 2017, 09:27
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: sakabako » piątek, 25 paź 2019, 11:26

Witam serdecznie,
Nie posiadam jeszcze modułu jednak chciałbym o coś zapytać.
Moduł posiada wyjście 2x4kW i nie wiem czy dobrze myślę ale czy można podłączyć go pod wtyczkę siłową. Jeśli tak to czy można poprosić zdjęcie takiego podłączenia pod 3 grzałki 2kW.
Idąc krok dalej zapytam czy wtyczka/gniazdo na 4 bolce wystarczy aby zasilić 3 grzałki po 2kW. Pytam ponieważ takie akurat posiadam Jeśli to za mało lub nie jest bezpieczne to niestety będę musiał odpuścić lub w przyszłości zmienić.

Z góry też podkreślam że elektrykiem nie jestem i dużej wiedzy praktycznej nie mam więc wszystkim w razie jakiegokolwiek podłączenia zajmie się elektryk.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » wtorek, 29 paź 2019, 10:59

Szlumf pisze:.. Tyle tylko, że chyba jednak nie wrzucę do wrzątku bo przewód ma zakres pracy do 80C :D

Chyba dasz rady bo to albo był jakiś domieszkowy kabel, albo udar ma odpowiednio wysoko. Pamiętam że 100 albo 110 stopni. Z resztą czym się przejmujesz, masz do zniszczenia to go zniszcz.

Szlumf pisze:1. Cytat z instrukcji - "Do urządzenia można podłączyć sześć czujników DS18B20 oraz jeden firmowy (bolecki.pl) o oznaczeniu A25".
Pewnie powinno być 5 DS-ów i jeden A25. Jeżeli jednak instrukcja nie kłamie to jak mogę podłączyć szósty DS lub czy mogę A25 zastąpić DS-em?

No to stary... przez te kilka lat jesteś pierwszą osobą która znalazła byka. Czyli potwierdza się reguła że nikt nie czyta instrukcji :)

Szlumf pisze:
Ale to musiał byś mieć jakiegoś skila elektronicznego. Jak na MSR wyskoczy błąd przegrzania to wyłącza grzałki, w zasadzie nie ma przeszkód aby ten sygnał wykorzystać do rozłączenia stycznika. Moc grzania w MSR ustawisz sobie na 100%. Załączona grzałka to 3,3V na pinie OUT.



Da się, ale nie widzę sensu tracić na to czasu.

@sakabako Można go podłączyć pod taką wtyczkę, ale skoro będziesz miał elektryka to jemu takie zdjęcie nie potrzebne. Mając trzy fazy i rozpinać dwie z nich (wyjście MSRa) w obwodzie nie popłynie prąd i grzałki będą wyłączone. Jest to jednak kombinacja. Trzecią grzałkę najlepiej zrobić na osobnym wyłączniku bo przyda się jedynie do rozgrzewania, a nie do normalnej pracy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 paź 2019, 11:06 przez bolecki, łącznie zmieniany 4 razy.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


sakabako
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 24 maja 2017, 09:27
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: sakabako » środa, 6 lis 2019, 18:01

Witam, to znowu ja :)
Chce tylko zapytać jaką ustawić moc znamionową na ekranie sterującym grzałką 2kW czy 4kW bo są podłączone 2 grzałki po 2kW. Gdzieś tu była już taka informacja jednak nie do końca zrozumiałem dlatego wolę dokładnie dopytać.
Chyba 2kW a dopiero na ekranie głównym 4kW podczas rozgrzewania można ustawić ale dla pewności wolę zapytać.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » środa, 6 lis 2019, 19:35

Nie ustawisz, wskazania będą tylko dla tej regulowanej.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


Jack81
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 23 gru 2018, 20:04
Krótko o sobie: Tylko spokój nas może uratować.
Jak nie jestem spokojny to k@#$%^ę.
Ulubiony Alkohol: Każdy który wywołuje uśmiech na twarzy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Jack81 » piątek, 8 lis 2019, 22:29

Mam pytanie do Boleckiego. O co chodzi z tymi błędnymi wskazaniami parametrów mocy w przypadku ustawienia zworki w pozycję "jedna grzałka stale druga modowana".
Mam grzałki 1,5kW + 2kW i chciałbym rozgrzewać pełną mocą a później grzać grzałką 1,5kW ew dodać trochę mocy z drugiej grzałki. Czy jeżeli ustawię zworkę w taką pozycję jak wyżej wymieniona i wpiszę moc 2kW to po osiągnięciu odpowiedniej temperatury i ustawieniu 0kW będę grzał tylko pierwszą grzałką 1.5kW?

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » sobota, 9 lis 2019, 08:41

Nie będziesz grzał 1,5kW bo ta grzałka załączy się gdy modulowana działa przynajmniej na 1%. Dlatego też ster w tym trybie nie pokaże prawidłowej mocy, tu będziesz miał 1,5kW + 1% z 2kW. W obydwu modulowanych będzie to po prostu 1% ale z sumy 1,5+2kW.

(Ten 1% to taki umowny)
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


Kidd
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 23:29
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Kidd » wtorek, 12 lis 2019, 23:36

Witam, mam kilka pytań odnośnie sterownika.
Pierwsze pytanie jak pozbyć się alarmu (sygnalizacji dźwiękowej) ? Mimo że mam kontrolę czujnika ustawioną na "NIE" to alarm dalej się pojawia i przechodzi do ekranu zdarzeń.
Ogólnie przydatna sprawa z tym alarmem jednak wszystko kontroluję na bieżąco będąc zawsze przy sprzęcie a załączenie alarmu mnie tylko irytuje.
Druga sprawa to podłączenie grzałek. Obecnie mam podłączone tak jak kolega tazy na zdjęciu poniżej. Jednak chciałbym podłączyć sterownik na jedną grzałkę 2kW i tylko ją sterować. Drugą podłączyłbym osobno tylko do rozgrzewania.
Niby prosta sprawa ale taki laik jak ja woli dopytać bardziej doświadczonych.

Obrazek

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » środa, 13 lis 2019, 08:06

Bo pewnie masz alarm z innego źródła- np zbyt wysokiej temperatury.

Zamiast przeróbek z grzałką, przylutuj sobie włącznik do zworki z wyborem trybu.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


Kidd
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 23:29
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Kidd » środa, 13 lis 2019, 11:02

bolecki pisze:Bo pewnie masz alarm z innego źródła- np zbyt wysokiej temperatury.


O to właśnie mi chodziło myślałem że jak ustawię kontrolę czujnika na "nie" to żaden alarm się nie pojawi a tu pokazuje H czyli przekroczona wartość temp. (test na wodzie). Teraz ustawiłem na każdym kanale temp powyżej 100*C więc alarm nie powinien wystąpić ale myślałem że da się to w jakiś inny sposób zrobić.

bolecki pisze:Zamiast przeróbek z grzałką, przylutuj sobie włącznik do zworki z wyborem trybu.


Dobry pomysł chyba tak zrobię.

Jeszcze zapytam grzałka stała to G2 a regulowana to G1 ?

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » środa, 13 lis 2019, 18:46

G1 jest zawsze "regulowana" G2 stała lub regulowana. Pobaw sie zworką i patrz jak świecą się diody G1 G2
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


Kidd
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 23:29
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Kidd » poniedziałek, 18 lis 2019, 20:19

Co do przylutowania włącznika z wyborem trybu to zrezygnowałem z tego ponieważ moja już stara lutownica padła :( spróbowałem podpiąć tylko pod jedną grzałkę jednak źle podłączyłem ponieważ mimo że zasilanie sterownika jest to grzałka nic nie grzeje. Po włączeniu diody g1 i g2 się nie świecą pod dodaniu mocy mrugają obie a po ustawianiu pełnej mocy cały czas świecą, jednak grzałki nic nie świecą. Mógłbym prosić o zdjęcie podłączenia tylko jednaj grzałki lub jakiś schemat. Chyba że się tego nie da zrobić w tym regulatorze.

Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » poniedziałek, 18 lis 2019, 21:54

Przecież schemat masz w instrukcji.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


Kidd
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 23:29
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Kidd » sobota, 23 lis 2019, 11:11

Jest, ale elektryk ze mnie żaden i nie potrafię podłączyć pod ten schemat gdybym znał jakiegoś elektryka problemu by nie było a tak muszę was prosić o pomoc.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 lis 2019, 11:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » sobota, 23 lis 2019, 11:30

Dwie strony temu było podobna dyskusja, zastanów się nad konkluzją
sterownik-m-s-r-t15414-240.html#p212345
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


Szlumf
1750
Posty: 1767
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Szlumf » sobota, 23 lis 2019, 11:40

@ bolecki.
Dwie rzeczy są dla mnie nieco uciążliwe.
1. Za szybkie przewijanie wartości przy ustawianiu parametrów.
2. Przyciski za blisko. Dość często gdy operuję wyższym przełącza mi samo na niższy. Może da się zmniejszyć ich czułość? Swoich grubych paluchów już raczej nie zmienię :D .

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » sobota, 23 lis 2019, 11:50

A weź kijkiem spróbuj go tykać.
Pewnie by się dało coś pogrzebać, można zmniejszyć szybkość zmian, ale dać dłuższy czas po jakim ma przyspieszyć.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl

Awatar użytkownika

bolecki
100
Posty: 145
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: bolecki » sobota, 23 lis 2019, 12:01

Z resztą, byłem blisko więc zrobiłem zmiany "na oko", sprawdź ten soft. Nie wiem jaką miałeś poprzednia wersję, ale tutaj też inaczej pyka grzałkami.

Wypakuj plik, wsadź na kartę i wciśnij na kilka sekund guziczek w dziurce z tyłu obudowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


Kidd
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 23:29
Załączniki
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]

Postautor: Kidd » niedziela, 24 lis 2019, 13:00

bolecki pisze:Dwie strony temu było podobna dyskusja, zastanów się nad konkluzją
sterownik-m-s-r-t15414-240.html#p212345


Zgadzam się że prąd to nie zabawa i lepiej aby zajmował się nią ktoś doświadczony ale tu chodzi o podłączenie tylko regulatora. Mam go podłączonego tak jak na poniższym zdjęciu i chciałbym go podłączyć pod jedną grzałkę. Wystarczy powiedzieć co zmienić lub podesłać zdjęcie z takiego podłączenia. Zapewne wystarczy tu mała zmiana.

Obrazek


P.S. Gdybym znał jakiegoś elektryka/fachowca to nawet bym tu nie pisał.


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości