Standardowa cukrówka

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Pawlik67 »

Witam
Postanowiłem zrobic płyn do dezynfekcji na bazie cukrówki. Wcześniej robiłem taki płyn na drożdżach cobra turbo, tym razem postanowiłem zrobić na drożdżach typu 'Babuni".
Chciałem to zrobic wedlug 1410. Niestety w internecie są dwie interpretacji tego przepisu. Raz jest 10dg na 1kg cukru, w drugiej jest 10 gram na kilo cukru. Nie wiedziałem który zastosować, a że miałem tylko 225 gram drożdży, wiec użyłem całe 225g na 6 kg cukru i na 24 litry wody. Niestety nie zmierzyłem BLG na początku, teraz nastaw pracuje juz dwa tygodnie i wciąż jest +2 ( tydzien temu było +5) . Nastaw pracuje w temperaturze otoczenia około 23-25'C. Czy sadzicie że te drożdże które dałem przerobią do -2 lub chociaż do zera blg, czy może nie dadzą rady? Nie wiem czy czekać jeszce tydzien , czy juz gotować?
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Standardowa cukrówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Uzyskałeś 20Blg :ok:
Czekaj, aż zakończą...Wkrótce klarować się będzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”