-
- Załączniki
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Serwus, też nurtuje mnie pytanie, jak poradzi sobie bufor (czekam na niego) w trybie "pracy kolumny jako PS"? Wydaje mi się, że stabilizator zawsze będzie starał się pracować zgodnie z funkcją do jakiej został zaprojektowany (zawsze pracuje w trybie refluksu), bez względu na to jak pracuje kolumna (PS lub REK).
My możemy wyposażyć "kolumnę wewnętrzną bufora" w wypełnienie KO lub CU, lub zostawić ja PUSTĄ i tym sposobem regulować (chyba?) procentowość jaką produkować będzie bufor.
Też liczę na większy urobek w trybie PS.
Temat ciekawy.
My możemy wyposażyć "kolumnę wewnętrzną bufora" w wypełnienie KO lub CU, lub zostawić ja PUSTĄ i tym sposobem regulować (chyba?) procentowość jaką produkować będzie bufor.
Też liczę na większy urobek w trybie PS.
Temat ciekawy.
Ostatnio zmieniony środa, 21 maja 2014, 19:29 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Załączniki
Bufor (pusty) jako półka rzeczywista powinien się doskonale sprawdzić, o wiele bardziej niż zwykła półka rzeczywista.
Niebawem dojdzie nowa kolumna, będę realizował z jej pomocą projekt kolumny półkowo- zasypowej, której półki będą przypominały obecny kształt bufora.
Niebawem dojdzie nowa kolumna, będę realizował z jej pomocą projekt kolumny półkowo- zasypowej, której półki będą przypominały obecny kształt bufora.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Odp: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Czy mógłbyś kol. Emil opowiedzieć jakieś szczegóły?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Szanowni koledzy.
Jak niektórzy pamiętają, pisałem kiedyś, że świerzbią mnie ręce jak dłuższy czas nic nie "dłubię", więc wziąłem się do roboty i wydłubałem sobie bufor do mojej kolumny
- rura zewnętrzna - fi 139,7
- rura wewnętrzna - fi 63,5
- wysokość bufora - 220 mm
- pojemność - ok. 1,3 litra
Bufor posiada wizjer co by nie było nudno podczas destylacji
i mufkę 1/4 cala pod zaworek opróżniający.
Bufor mocowany jest do zbiornika z szerokim wlewem zrobionym z wywijki 139,7 mm.
Jak się sprawdzi w działaniu, postaram się opisać w niedalekiej przyszłości. Będę go chciał wypróbować również przy destylacji smakówek, pasuje także do mojego zbiornika z płaszczem więc nie będzie problemów
Jak niektórzy pamiętają, pisałem kiedyś, że świerzbią mnie ręce jak dłuższy czas nic nie "dłubię", więc wziąłem się do roboty i wydłubałem sobie bufor do mojej kolumny

- rura zewnętrzna - fi 139,7
- rura wewnętrzna - fi 63,5
- wysokość bufora - 220 mm
- pojemność - ok. 1,3 litra
Bufor posiada wizjer co by nie było nudno podczas destylacji

Bufor mocowany jest do zbiornika z szerokim wlewem zrobionym z wywijki 139,7 mm.
Jak się sprawdzi w działaniu, postaram się opisać w niedalekiej przyszłości. Będę go chciał wypróbować również przy destylacji smakówek, pasuje także do mojego zbiornika z płaszczem więc nie będzie problemów

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
No ładne cacko! Jak zwykle dobre wykonanie ;D
-
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Załączniki
A ja mam kilka pytań:
1. Jak wysoka jest rura wewnętrzna?
2. Jak wygląda ten bufor od "dołu"?
3. Jak przymocowana jest rura wewnętrzna; w jaki sposób jest zasypywana?
Czy istnieje możliwość zrobienia zdjęcia, bo wiele by ono wyjaśniło.
1. Jak wysoka jest rura wewnętrzna?
2. Jak wygląda ten bufor od "dołu"?
3. Jak przymocowana jest rura wewnętrzna; w jaki sposób jest zasypywana?
Czy istnieje możliwość zrobienia zdjęcia, bo wiele by ono wyjaśniło.
-
- Załączniki
Zasyp pewnie od dołu, od góry za małe wejście. Rura wewnęrzna, obstawiam, że jest wspawana w talerzyk. A od dołu widać duży talerzyk z rurą.
-
- Załączniki
No, ale właśnie "N I C" się nie dzieje nuda,..., nuda jak w polskim filmie.
Tylko wizjer daje radość szczególnie w końcówce, przecież każdy chłop lubi popatrzeć
, a dzieje się
.
Nawet po skoku temperatury o 1 stopień, pomiar 20 cm nad buforem, leciał dobry towar - tempo od początku do końca bez korekcji, a wsadem były pogony różnej maści. Mój bufor "by Akas" ma pojemność 2 l, rury te same, nierozbieralny, mocowanie góra/dól przez SMS, zasyp od dołu.
Będzie, na pewno, kolega zadowolony ze swojego cacka.
Bufor to podstawowy element domowego zestawu hobbystycznego. Polecam
.
radius pisze:Bufor posiada wizjer co by nie było nudno podczas destylacji![]()
No, ale właśnie "N I C" się nie dzieje nuda,..., nuda jak w polskim filmie.
Tylko wizjer daje radość szczególnie w końcówce, przecież każdy chłop lubi popatrzeć

Nawet po skoku temperatury o 1 stopień, pomiar 20 cm nad buforem, leciał dobry towar - tempo od początku do końca bez korekcji, a wsadem były pogony różnej maści. Mój bufor "by Akas" ma pojemność 2 l, rury te same, nierozbieralny, mocowanie góra/dól przez SMS, zasyp od dołu.
Będzie, na pewno, kolega zadowolony ze swojego cacka.
Bufor to podstawowy element domowego zestawu hobbystycznego. Polecam

-
- Załączniki
A oto już ocieplony, mimo iż jest dokręcany to kega przez SMS posiada dogrzewane przez pary dno
.
A oto już ocieplony, mimo iż jest dokręcany to kega przez SMS posiada dogrzewane przez pary dno

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Załączniki
Pytanie do użytkowników buforów: w którym miejscu macie zamontowane termometry w buforze? Na białym forum było napisane, aby montować u góry bufora. Według mnie ważniejszy jest pomiar temperatury cieczy w buforze.
-
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Ja stosuję taką sama zasadę jak pomiar temp. w kegu.
-
- Załączniki
W swoim pierwszym buforze miałem w pokrywie i pomiar nad lustrem cieczy. W drugim mam w dnie i pomiar cieczy. Dla mnie jest to lepsze rozwiązanie bo obserwując początek wrzenia (jeszcze nie burzliwego) mam przybliżony pogląd na max % jaki osiągnął bufor.
-
- Kontakt:
- Załączniki
Zgadzam się z @Szlumf .
Na początku wstawiałem gniazda w połowie buforów, później na górze, teraz wstawiam z powrotem w połowie, lub trochę niżej.
Zrobiłem też wersję z gniazdem wykonanym z długiej zaślepionej od dołu rurki, w której sonda nurkuje na dowolną głębokość.
Należy pamiętać, że pomiar w tempr. w buforze nie jest konieczny dla prawidłowego prowadzenia procesu.
Wziernik w buforze służy głównie do wykrywania awarii tzw. dolnego zalania kolumny, które może pojawić się z powodu:
- silnego spienienia wsadu podczas gotowania ( dodatki owocowe itp.)
- zbyt dużej jego ilości
- wlania do kega osadów drożdżowych
- wzrostu napięcia na sieci pod koniec destylacji ( szczególnie gdy pracujemy blisko progu zalania)
Bufor wówczas zapełnia się mleczną burzliwą pianą.
Dolne zalania są słabo znane i opisane na forum. W praktyce jest to częsta awaria. Można było jej się domyślać po niestabilnej temperaturze w dolnej części kolumny i zalepieniu najniżej warstwy wypełnienia. Z wziernikiem jest prościej.
Na początku wstawiałem gniazda w połowie buforów, później na górze, teraz wstawiam z powrotem w połowie, lub trochę niżej.
Zrobiłem też wersję z gniazdem wykonanym z długiej zaślepionej od dołu rurki, w której sonda nurkuje na dowolną głębokość.
Należy pamiętać, że pomiar w tempr. w buforze nie jest konieczny dla prawidłowego prowadzenia procesu.
Wziernik w buforze służy głównie do wykrywania awarii tzw. dolnego zalania kolumny, które może pojawić się z powodu:
- silnego spienienia wsadu podczas gotowania ( dodatki owocowe itp.)
- zbyt dużej jego ilości
- wlania do kega osadów drożdżowych
- wzrostu napięcia na sieci pod koniec destylacji ( szczególnie gdy pracujemy blisko progu zalania)
Bufor wówczas zapełnia się mleczną burzliwą pianą.
Dolne zalania są słabo znane i opisane na forum. W praktyce jest to częsta awaria. Można było jej się domyślać po niestabilnej temperaturze w dolnej części kolumny i zalepieniu najniżej warstwy wypełnienia. Z wziernikiem jest prościej.
-
- Załączniki
Czy mógłby ktoś z użytkowników buforów wrzucić jakieś fotki z etapów budowy. Chodzi mi głównie o wygląd kolumny wewnętrznej tzn. mocowanie tego grzybka.
-
- Załączniki
Zdjęć z budowy nie mam, ja mam do poziomej rurki, tej na samej górze wew kolumny przyspawany pręt ko gwintowany. W grzybku nagwintowany otwór. Możesz zrobić to na kilka sposobów.

Tak to wygląda u mnie. Jeszcze tylko zostało dopieścić...

Tak to wygląda u mnie. Jeszcze tylko zostało dopieścić...
-
- Załączniki
Na konkurencyjnym forum poszukaj moich postów , jest tam temat o buforze i cała fotorelacja z budowy bufora o pojemności 1,2l którego całkowita cena ze spawaniem zamyka się w max 170zł. Wszystko z gotowych elementów. Roboty jest max na 15 minut pilnikiem i wiertarką.
Nie wiem czy można odnosić się do konkurencyjnego forum ale nie mam już tych fotek a wiele one pokazują konstrukcyjnie.
Do oceny zostawiam to Moderatorom.
Nie wiem czy można odnosić się do konkurencyjnego forum ale nie mam już tych fotek a wiele one pokazują konstrukcyjnie.
Do oceny zostawiam to Moderatorom.
-
- Załączniki
Wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło. Materiały raczej będę mial za free od szwagra z zakładu. Tylko spawacz będzie mnie kosztował.
-
- Załączniki
No i w końcu i mi udało się dokończyć bufor - tworzył się on w mękach i bólach. Na początek może zdjęcia:
P.S. Chciałbym podziękować lesgo58 i herbata666 za materiały, a Szlumf-owi za chęci.
Pierwsze testy: z ogrzewaniem zawartości bufora nie było żadnego problemu, a odkąd wziął się do pracy wszystko było widać w wizjerze. Zdecydowanie przyśpieszył on prędkość odbioru - przy 99 w kegu stopniach nadal prędkość odbioru przekraczała 1,5l/h przy stabilnych temperaturach - wcześniejsze redukcje były na tyle minimalne, że sama zmiana przepływu związana z nagrzewaniem zaworka utrzymywała temperaturę na stabilnym poziomie do około 97,5 stopnia - czasem nawet sam odkręcałem, żeby podnieść prędkość.
Trochę detali na temat materiałów: rura wewnętrzna 70mm - 15 cm, zewnętrzna 139,7mm, dennica 76mm, pojemność bufora 1,5l - po otwarciu zaworka w buforze bez przechylania wylewa się 1l. Z założenia bufor od złącza do połączenia z kolumną miał mieć 20 cm - niestety przekroczone o 1 cm(ale zyskałem 10cm po założeniu modułu OVM - wykorzystanie rury która miała być wewnętrzna w buforze). Przez obniżenie dna zewnętrznego zbiornika mam zamiar poprawić ogrzewanie bufora przez keg. Łączny koszt ze spawaniem na chwilę obecną nie przekroczył 300 zł - nie uwzględniam wypełnienia.P.S. Chciałbym podziękować lesgo58 i herbata666 za materiały, a Szlumf-owi za chęci.
Pierwsze testy: z ogrzewaniem zawartości bufora nie było żadnego problemu, a odkąd wziął się do pracy wszystko było widać w wizjerze. Zdecydowanie przyśpieszył on prędkość odbioru - przy 99 w kegu stopniach nadal prędkość odbioru przekraczała 1,5l/h przy stabilnych temperaturach - wcześniejsze redukcje były na tyle minimalne, że sama zmiana przepływu związana z nagrzewaniem zaworka utrzymywała temperaturę na stabilnym poziomie do około 97,5 stopnia - czasem nawet sam odkręcałem, żeby podnieść prędkość.
-
- Załączniki
-
- Załączniki
Serwus, bardzo ładnie zrobione jak na przysłowiowe "15 min".
Dołożył bym wizjer. Dwa razy, widziałem w nim jak "piana spirytusowa" wydobywała się z kolumny wewnętrznej bufora. Było to przy rektyfikacji źle odgazowanego nastawu (pomógł Espumisan), a w drugim "dolnym zalaniu" za dużo wlałem do kega. Nastawy przy obróbce z refluksem są bardziej kapryśne niż surówka czy pogony, szczególnie te po drożdżach typu "pure".
Dołożył bym wizjer. Dwa razy, widziałem w nim jak "piana spirytusowa" wydobywała się z kolumny wewnętrznej bufora. Było to przy rektyfikacji źle odgazowanego nastawu (pomógł Espumisan), a w drugim "dolnym zalaniu" za dużo wlałem do kega. Nastawy przy obróbce z refluksem są bardziej kapryśne niż surówka czy pogony, szczególnie te po drożdżach typu "pure".
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 sie 2014, 11:57 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Bufory stabilizująco-wzmacniające”