Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Boki i tak będą w powietrzu. Raczej szukam sposobu aby w miarę precyzyjnie to wyciąć, wiaodmo im mniejsza dziura tym tigiem ładniej się pospawa. Pomyślę o tej koronce..
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Zależy jaki ten wizjer, ale my używamy albo koronek (od zawsze), ostatnio lasera ale to produkcja seryjna, jednostkowo tylko koronka
(my używamy dość drogich :
https://allegro.pl/oferta/bahco-3830-vi ... 7441749272).
W zupełności wystarczy :
https://allegro.pl/oferta/otwornica-bim ... 6605338381
Wziernik wpuszczamy do środka.
(my używamy dość drogich :
https://allegro.pl/oferta/bahco-3830-vi ... 7441749272).
W zupełności wystarczy :
https://allegro.pl/oferta/otwornica-bim ... 6605338381
Wziernik wpuszczamy do środka.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Kilka fotek z budowy.. Niestety brakło mi gazu więc reszta spawania jutro. Czy ta dennica na rurze jest wystarczająca czy powinna być szersza? Czy zawór 1/4 da radę na bieżąco opóźnić bufor podczas stabilizacji kolumny?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
W temacie bufora jestem amatorem i dopiero raczkuje... ale mogę dorzucić swoje pięć groszy, być może ktoś mnie poprze.
Co do przelewu to poszukaj wątku o cyrkulacji, chodzi o to aby rurki przelewu czerpała z dna bufora a nie z góry. Druga sprawa to wziernik wyznacz sobie na takiej wysokości aby był praktycznie cały zalany, najlepiej tak aby rurka przelewu była na szczycie wziernika, dzięki temu będziesz miał lepszą cyrkulację cieczy w zbiorniku oraz pełny podgląd ubytku cieczy z bufora. W sumie to zastanawiam się dlaczego nikt jeszcze nie stosuje dwóch wizerunków jeden pod drugim.
Co do przelewu to poszukaj wątku o cyrkulacji, chodzi o to aby rurki przelewu czerpała z dna bufora a nie z góry. Druga sprawa to wziernik wyznacz sobie na takiej wysokości aby był praktycznie cały zalany, najlepiej tak aby rurka przelewu była na szczycie wziernika, dzięki temu będziesz miał lepszą cyrkulację cieczy w zbiorniku oraz pełny podgląd ubytku cieczy z bufora. W sumie to zastanawiam się dlaczego nikt jeszcze nie stosuje dwóch wizerunków jeden pod drugim.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Po co dwa wzierniki. Wystarczy jeden ale duży . To oczywiście amatorszczyzna ze słoika. Herbata robi profesjonalne. Gdzieś są chyba zdjęcia..Gacek pisze:....................... W sumie to zastanawiam się dlaczego nikt jeszcze nie stosuje dwóch wizerunków jeden pod drugim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
No bufor skończony. Jak już wszystko rozgrzebałem to i latarkę dołożyłem..
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2019, 12:15 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
I tak i nie. Wspawany tylko pręt aby podparcie nie wypadło. Choć drugiej strony ciężko będzie się tam dostać jeśli chciało by się je wyciągnąć. Sprężynki KO więc nie ma potrzeby ich wyciągać.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Czy podczas pracy ciecz w buforze też powinna delikatnie wrzeć? Czy dopiero pod koniec procesu powinna zacząć pojawiać się piana od gotowania..
Edit: zakręciłem zawór spustowy z bufora po stabilizacji i chyba napełnił się dość mocnym % stąd to bulgotanie już od początku. Generalnie spełnił swoją rolę w 100%, przy pierwszym gotowaniu ustawiony od razu docelowy odbiór 27ml/min i do samego końca proces przebiegł bez korekty odbioru. Rewelacja w porównaniu so wcześniejszej zabawy z korektami
Edit: zakręciłem zawór spustowy z bufora po stabilizacji i chyba napełnił się dość mocnym % stąd to bulgotanie już od początku. Generalnie spełnił swoją rolę w 100%, przy pierwszym gotowaniu ustawiony od razu docelowy odbiór 27ml/min i do samego końca proces przebiegł bez korekty odbioru. Rewelacja w porównaniu so wcześniejszej zabawy z korektami
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lip 2019, 15:43 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 47
- Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2016, 00:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Piszę tutaj bo temat aktywny i wielu doświadczonych kolegów go czyta.
Jaka jest potrzebna ilość półek, półek teoretycznych (np. dla sprężynek plipka) by osiągnąć 96 % (kojarzę coś koło 10 - 15) oraz jaki musi być minimalny R:R by taką moc osiągnąć bez patrzenia na jakość ? Interesuję mnie tylko i wyłącznie moc, nie jakość. Mógłbym sam wyznaczyć na mojej kolumnie te wartości ale może ktoś już to zrobił i szkoda żebym marnował czas i energie.
Jak post zbyt nie na miejscu to proszę moda o przeniesienie we właściwe miejsce.
Co do pracy buforu to bajeczne urządzenie ;D.
Jaka jest potrzebna ilość półek, półek teoretycznych (np. dla sprężynek plipka) by osiągnąć 96 % (kojarzę coś koło 10 - 15) oraz jaki musi być minimalny R:R by taką moc osiągnąć bez patrzenia na jakość ? Interesuję mnie tylko i wyłącznie moc, nie jakość. Mógłbym sam wyznaczyć na mojej kolumnie te wartości ale może ktoś już to zrobił i szkoda żebym marnował czas i energie.
Jak post zbyt nie na miejscu to proszę moda o przeniesienie we właściwe miejsce.
Co do pracy buforu to bajeczne urządzenie ;D.
-
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Polecam ten wątek:
wyliczenie-reflux-ratio-na-podstawie-pa ... 13343.html
wyliczenie-reflux-ratio-na-podstawie-pa ... 13343.html
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 lip 2019, 08:06 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Nie mogę się doszukać informacji kiedy zamykać przelew do zbiornika. Czy po zakończeniu stabilizacji, odbioru syfu i przejściu do odbioru z OVM czy już gdy zaczynam stabilizować kolumnę?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Nie ma to wielkiego znaczenia. Bufor poprawnie skonstruowany spełni swoją rolę w każdej sytuacji.
Ja jakiś czas temu przyjąłem następujący schemat:
- zaczynam proces z otwartym buforem,
- etap stabilizacji i odbioru przedgonów trwa u mnie 60 minut.
- po pierwszych 20 minutach stabilizacji zamykam bufor
- reszta standardowo
Jest to może sposób trochę zachowawczy. Jednak nie wpływający na czas procesu. Czy niesie ze sobą jakieś "plusy dodatnie" - nie wiem. Z kolei jestem pewien, że"plusów ujemnych" nie ma. A na pewno daje wrażenie dobrze spełnionego obowiązku.
Ja jakiś czas temu przyjąłem następujący schemat:
- zaczynam proces z otwartym buforem,
- etap stabilizacji i odbioru przedgonów trwa u mnie 60 minut.
- po pierwszych 20 minutach stabilizacji zamykam bufor
- reszta standardowo
Jest to może sposób trochę zachowawczy. Jednak nie wpływający na czas procesu. Czy niesie ze sobą jakieś "plusy dodatnie" - nie wiem. Z kolei jestem pewien, że"plusów ujemnych" nie ma. A na pewno daje wrażenie dobrze spełnionego obowiązku.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 lip 2019, 10:16 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Moim zdaniem zachowawczo i przy kiepsko dogrzanym buforze gdy temperatura na 10-tej półce jest bliska stabilnej. Przy dobrze dogrzanym buforze z cyrkulacją wymuszoną lub konwekcyjną wystarczy poczekać do chwili gdy temperatura na 10-tej półce zacznie spadać.adamkli pisze:Nie mogę się doszukać informacji kiedy zamykać przelew do zbiornika. ....................
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Czyli muszę spróbować zamknąć zawór dużo wcześniej bo również stabilizuję bite 60min. A z końcem procesu kiedy zaczynam coś wyczuwać w okolicach 98.5*C dalej odbierać do tego samego naczynia bo to i tak surówka ( korzystam później z metody 2.5) czy już dawać to w oddzielny pojemnik i dolewać do pierwszego gotowania?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Odbierasz wszystko razem. Podobnie jak w odpędzie owocówek.
Jednak mając bufor - przy odpowiedniej wprawie możesz odebrać cały alkohol bez ruszania pogonów. Bo ten powinien pozostać w buforze.
Ale o tym już pewnie wiesz.
Jednak mając bufor - przy odpowiedniej wprawie możesz odebrać cały alkohol bez ruszania pogonów. Bo ten powinien pozostać w buforze.
Ale o tym już pewnie wiesz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
No i bajer... Zamknąłem zawór po 20 minutach i ładnie się napełnił bez bulgotania. W miarę upływu czasu i braku mocy w kotle zaczyna się bulgotanie.. Generalnie czas całego procesu w moim przypadku skróci się baaardzo.. Może podam w takich liczbach. Wcześniej na pełny wsad szło około 20kWh, teraz wyrobiłem się w 14.
Edit: zapytam jeszcze, jeśli mam wspawany od bokj port termometru, na jakiej wysokości od dna powinienem go umieścić? Czy bufor wygotuje się do zera i później napełnia śmieciami z zbiornika? Mam z 10cm od dna i to chyba jest błąd..?
Edit: zapytam jeszcze, jeśli mam wspawany od bokj port termometru, na jakiej wysokości od dna powinienem go umieścić? Czy bufor wygotuje się do zera i później napełnia śmieciami z zbiornika? Mam z 10cm od dna i to chyba jest błąd..?
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 lip 2019, 20:56 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Posiadam bufor bez przelewu do zbiornika i mam pytanie do kolegów, którzy pracowali kiedyś na takim buforze, a teraz mają bufor z przelewem. Czy zauważyli różnicę w jakości destylatu?
Oczywiście pytam dlatego, że zastanawiam się czy muszę przerobić swój bufor, czy nie.
Oczywiście pytam dlatego, że zastanawiam się czy muszę przerobić swój bufor, czy nie.
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Victor jeżeli posiadasz spust w buforze i spust w kegu to możesz je połączyć i samemu sprawdzić. Mi takie połączenie przydaje się podczas stabilizacji. Tak dobieram odpływ z bufora aby był częściowo napełniony. Wtedy tam stałe wrze 60 % alkohol i jak mniemam ulatnia się to co w metodzie 2,5 - tak wynika z obserwacji termometru w głowicy.
Wadą jest długa stabilizacja. teoretycznie, przez bufor powinna przelecieć cała zawartość kega, dlatego nie robię dwukrotnej stabilizacji tylko odrazu częściowo napełniam bufor. Spust z bufora (gdziekolwiek] przydaje się pod koniec do wyłania pogonów. W to miejsce, po wyłączeniu spływa do bufora spirytus z kolumny, który można jeszcze raz rektyfikować
Wadą jest długa stabilizacja. teoretycznie, przez bufor powinna przelecieć cała zawartość kega, dlatego nie robię dwukrotnej stabilizacji tylko odrazu częściowo napełniam bufor. Spust z bufora (gdziekolwiek] przydaje się pod koniec do wyłania pogonów. W to miejsce, po wyłączeniu spływa do bufora spirytus z kolumny, który można jeszcze raz rektyfikować
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Nawet gdyby to nie wpływało na smak. Warto zrobić jakikolwiek spust z bufora aby spuścić pogony i odzyskać to co jest powyżej w rurze. Są różne teorie, bo są różne bufory. W niektórych widać warstwowe układanie się pogonów, mleczny roztwór blisko dna. Ten sam bufor może się różnie zachowywać w zależności od tempa odbioru, mocy grzania, stężenia początkowego w kotle. Ja kończę jak w buforze jest jeszcze przynajmniej p30 % alkoholu. Wtedy jeszcze pogony nie idą w górę zostają tam. A w buforze jest wtedy mniej niż połowa płynu.
Śmierdzącego okropnie, smak również nie do opisania, ale przezroczystego i nieco tłustego. W kegu płyn jest mętnawy, żółtawy(klaruję tylko cierpliwością) smak kiepski, ale nie ma porównania z tym co w buforze.
Śmierdzącego okropnie, smak również nie do opisania, ale przezroczystego i nieco tłustego. W kegu płyn jest mętnawy, żółtawy(klaruję tylko cierpliwością) smak kiepski, ale nie ma porównania z tym co w buforze.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 39
- Rejestracja: środa, 21 paź 2015, 08:25
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Spotkał mnie problem który w sumie już odnalazłem na forum a mianowicie: gwałtowne wygotowanie zawartości bufora.
Nie bardzo wiem o co chodzi bo przez kilkanaście procesów nic takiego nie miało miejsca.
Wraz ze wzrostem temperatury w zbiorniku zawartość bufora stopniowo zaczynała się gotować itd. a teraz do temperatury ok 96 stopni nie dzieje się nic po czym nagłe wygotowanie, destabilizacja kolumny i dopiero po tym i ponownym ustabilizowaniu kolumny wszystko jest jak powinno.
Dziwi mnie to trochę bo nic nie zmieniałem.
Chodzi mi o destylację cukrówki.
Wiem, że problem leży w braku mieszania zawartości bufora ale wcześniej tego nie było.
Sprzęt:
-zbiornik 60l
-bufor 2,2l wypełniony sprężynkami stalowymi od plipka
-średnica bufora 73mm
- kolumna 60,3mm wypełniona sprężynkami od plipka
-moc grzania 2,4kw a odbiór 25ml/min. (OLM)
Sprężynki przesypałem-nic nie pomogło.
Nie mam też możliwości wspawania rurek do przelewu jak to jest tu opisane.
Co się mogło zepsuć skoro wcześniej było ok?
Nie bardzo wiem o co chodzi bo przez kilkanaście procesów nic takiego nie miało miejsca.
Wraz ze wzrostem temperatury w zbiorniku zawartość bufora stopniowo zaczynała się gotować itd. a teraz do temperatury ok 96 stopni nie dzieje się nic po czym nagłe wygotowanie, destabilizacja kolumny i dopiero po tym i ponownym ustabilizowaniu kolumny wszystko jest jak powinno.
Dziwi mnie to trochę bo nic nie zmieniałem.
Chodzi mi o destylację cukrówki.
Wiem, że problem leży w braku mieszania zawartości bufora ale wcześniej tego nie było.
Sprzęt:
-zbiornik 60l
-bufor 2,2l wypełniony sprężynkami stalowymi od plipka
-średnica bufora 73mm
- kolumna 60,3mm wypełniona sprężynkami od plipka
-moc grzania 2,4kw a odbiór 25ml/min. (OLM)
Sprężynki przesypałem-nic nie pomogło.
Nie mam też możliwości wspawania rurek do przelewu jak to jest tu opisane.
Co się mogło zepsuć skoro wcześniej było ok?
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Ja miałem podobny problem gdy bufor razem z kotłem był nieocieplony. Latem gdy temperatury były wysokie a pomieszczenie, w którym pracowałem było nagrzane tak że w majtkach można było siedzieć i się jednocześnie poćić... Gdy temperatury spadły bufor był niedogrzany i zauważyłem momentalny wzrost wrzenia wewnątrz. Wszystko się uspokoiło po ociepleniu bufora oraz miejscu łączenia z kotłem.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 39
- Rejestracja: środa, 21 paź 2015, 08:25
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Chyba znalezłem rozwiązanie problemu.
Zauważyłem, że jak zmniejszam na moc roboczą (2600W) chwilę po dojściu par do głowicy wtedy z buforem dzieją się cuda opisane wcześniej. Natomiast jak utrzymam pełną moc jeszcze przez min 5min. czyli występuję częściowe zalanie kolumny wszystko działa jak powinno.
Niczego innego nie zmieniałem wiec wnioskuję, że to pomogło bo na początku posiadania sprzętu zawsze zalewałem kolumnę i wszystko było ok. Może komuś to pomoże.
Zauważyłem, że jak zmniejszam na moc roboczą (2600W) chwilę po dojściu par do głowicy wtedy z buforem dzieją się cuda opisane wcześniej. Natomiast jak utrzymam pełną moc jeszcze przez min 5min. czyli występuję częściowe zalanie kolumny wszystko działa jak powinno.
Niczego innego nie zmieniałem wiec wnioskuję, że to pomogło bo na początku posiadania sprzętu zawsze zalewałem kolumnę i wszystko było ok. Może komuś to pomoże.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 gru 2019, 20:21 przez gryzmo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
online
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Stabilizator
Skuteczne byłyby tylko te bufory, które montowane byłyby na szerszym wlewie na KEGu?
W sumie na bazie tego twierdzenia (moim zdaniem słusznego) nie mają sensu bufory, które oferowane są w formie przykręcenia do KEGa np na złączu sms? np.:Emiel Regis pisze:Jeśli przyłożysz moc odpowiadającą średnicy kolumny nad buforem, wtedy bufor będzie zalewać i z refluksu w krótkiej kolumnie w nim umieszczonej nic nie będzie.
Jeśli zaś dobierzesz moc kierując się przekrojem kolumny w buforze, wtedy nie wykorzystasz możliwości kolumny właściwej.
Skuteczne byłyby tylko te bufory, które montowane byłyby na szerszym wlewie na KEGu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lut 2020, 22:25 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Taka mnie drobna wątpliwość naszła, chodzi mi o metodę 2,5...
Najpierw robimy odpęd, a następnie rektyfikujemy rozcieńczoną surówkę do 55% w kegu - ale jeżeli posiadamy bufor, to rektyfikacje wsadu 55% możemy pominąć skoro w buforze będziemy mieli mocne stężenie i to jakby właśnie bufor wyręczy nas przy odpędzie z rektyfikacji surówki 55%?
Zatem mając bufor uzyskam taką samą jakość spirytusu przy pierwszej rektyfikacji standardowej jak pracując bez bufora i robiąc metoda 2,5?
Dobrze z grubsza rozumiem, czy coś pokręciłem?
Najpierw robimy odpęd, a następnie rektyfikujemy rozcieńczoną surówkę do 55% w kegu - ale jeżeli posiadamy bufor, to rektyfikacje wsadu 55% możemy pominąć skoro w buforze będziemy mieli mocne stężenie i to jakby właśnie bufor wyręczy nas przy odpędzie z rektyfikacji surówki 55%?
Zatem mając bufor uzyskam taką samą jakość spirytusu przy pierwszej rektyfikacji standardowej jak pracując bez bufora i robiąc metoda 2,5?
Dobrze z grubsza rozumiem, czy coś pokręciłem?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 12:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Dobrze kombinujesz. Jest tylko problem z uzyskaniem niskiego % w buforze. Na dodatek trzeba go utrzymać przez dłuższy czas by cały alkohol z kotła się przewinął przez bufor. Ja przy próbach celowałem w 60% bo przy takim % przedgony parujące w wyższych % maja stosunkowo dużą lotność. Niski % osiągałem zmniejszając ilość i jakość wypełnienia w buforze. Doszedłem do około 70% posiłkując się dodatkowo zrzutem do kotła. Trudno było dobrać proporcje zrzutu do przelewu do rury wewnętrznej i na dodatek to się zmieniało w trakcie procesu. Zrezygnowałem z tego pomysłu na rzecz bufora w kotle i półki rzeczywistej na wyjściu z kotła.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Koledzy jestem właśnie na etapie projektu bufora. Będzie on łączony z kegiem i kolumną za pomocą SMS 63,5 dlatego planuję podgrzewane dno. Kolumnę mam 60,3 (ok. 57 wewnątrz) czyli rura wewnętrzna bufora fi63,5. Oczywiście cały bufor będzie ocieplony.
Przejrzałem cały temat dotyczący buforów zarówno tutaj jak i na białym forum. Excela z wyliczeniami opracowanymi przez kolegę aronia też znam. Im więcej czytam to mam więcej niejasności i pytań.
1. Jaka jest obecnie przyjmowana pojemność bufora dla kega 50l (zalane powiedzmy 45l)? Znalazłem, że dla 100l to ponad 5l.
2. Jak wysoką zrobić kolumnę wewnętrzną bufora? Myślałem aby wypełnić ją miedzią aby bufor pełnił zarazem funkcję katalizatora.
3. Czy dodawać jeszcze dodatkowe podgrzewacze z cieńszych rur czy samo podgrzewane dno wystarczy?
Przejrzałem cały temat dotyczący buforów zarówno tutaj jak i na białym forum. Excela z wyliczeniami opracowanymi przez kolegę aronia też znam. Im więcej czytam to mam więcej niejasności i pytań.
1. Jaka jest obecnie przyjmowana pojemność bufora dla kega 50l (zalane powiedzmy 45l)? Znalazłem, że dla 100l to ponad 5l.
2. Jak wysoką zrobić kolumnę wewnętrzną bufora? Myślałem aby wypełnić ją miedzią aby bufor pełnił zarazem funkcję katalizatora.
3. Czy dodawać jeszcze dodatkowe podgrzewacze z cieńszych rur czy samo podgrzewane dno wystarczy?
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
Sam jestem na etapie projektu nowego bufora i powiem Ci że chyba nie przejrzałeś tu całego tematu przeczytaj post #449 kolegi herbata666
Ja mam w środku rurę 76mm i podgrzewane dno, bufor docieplony i działa prawidłowo.
Ja mam w środku rurę 76mm i podgrzewane dno, bufor docieplony i działa prawidłowo.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Stabilizator - bufor wzmacniająco-stabilizujący do kolumny
@moszeusz
Bufor jest podwieszony do pokrywy kotła . Na zdjęciu jest miska ale obecnie używam garnka 4,2l z silikonową koszulką na bocznej ściance by opóźnić wygotowanie zawartości. W wyjściu z kotła do kolumny mam półkę rzeczywistą. To pojedynczy kołpak. wciśnięty w kielich stanowiący podstawę kolumny.
Bufor jest podwieszony do pokrywy kotła . Na zdjęciu jest miska ale obecnie używam garnka 4,2l z silikonową koszulką na bocznej ściance by opóźnić wygotowanie zawartości. W wyjściu z kotła do kolumny mam półkę rzeczywistą. To pojedynczy kołpak. wciśnięty w kielich stanowiący podstawę kolumny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.