Sprężynki miedziane a smak.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Witam
Postanowiłem wymienić sprężynki w kolumnie abratek.
Wcześniejsze sam nie wiem dlaczego ale uważałem za gorsze i po poradzie na tym forum zakupiłem z polecanej na tym forum firmy na H.
Zakupione są dużo większe i grubszy drut. Po wymianie dwa pierwsze puszczenia wyszedł smak tragiczny. Nie wiem co jest nie tak. Czy nowe sprężynki których objętościowo wchodzi do kolumny mniej potrzebują mniejszego grzania? ( Grzeję na taborecie, na wcześniej obczajonym ogniu z doswiadczenia).
Pomóżcie co z tym fantem zrobić. Jak się do tego zabrać. Jutro postanowiłem puścić na starych sprężynach żeby upewnić się że to przez nie. Ale raczej jestem tego pewny.
Nie wiem czy są na tel nie widzę zdjęcia porównawcze sprezynek
Postanowiłem wymienić sprężynki w kolumnie abratek.
Wcześniejsze sam nie wiem dlaczego ale uważałem za gorsze i po poradzie na tym forum zakupiłem z polecanej na tym forum firmy na H.
Zakupione są dużo większe i grubszy drut. Po wymianie dwa pierwsze puszczenia wyszedł smak tragiczny. Nie wiem co jest nie tak. Czy nowe sprężynki których objętościowo wchodzi do kolumny mniej potrzebują mniejszego grzania? ( Grzeję na taborecie, na wcześniej obczajonym ogniu z doswiadczenia).
Pomóżcie co z tym fantem zrobić. Jak się do tego zabrać. Jutro postanowiłem puścić na starych sprężynach żeby upewnić się że to przez nie. Ale raczej jestem tego pewny.
Nie wiem czy są na tel nie widzę zdjęcia porównawcze sprezynek
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 gru 2019, 19:55 przez tomasz.kiełbowicz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Do posta dodałem kilka zdjęć które się nie pojawiły po za tym chciałem edytować post ale tutaj tak długo trwa autoryzowanie każdej zmiany że brakło czasu ale nie ważne.
Kolumna abratek 30cm sprężynki miedź 1.3m sprężynki ko. Podparcie wcześniej 1zmywak aktualnie dedykowane ( darmowe z henitom).
Proces nie zmienny od dwóch lat. Rozgrzanie godzina stabilizacji odbiór 300 ml . Potem 0.5 L na 30 minut.
Zawsze ten sam sposób i zawsze było ok.
Ostatnio wymieniłem sprężynki miedziane ,zakupiłem sprężyny z polecanej tutaj firmy henitom.
Zakupione sprężyny są objętościowo 2 razy większe od moich starych więc do kolumny wchodzi ich mniej.
Po dwóch procesach smak pozostawia wiele do życzenia. Nie wiem co z tym robić.
Czy zmienic-zmniejszyc grzanie?
Dziś będę puszczał na starych sprężynkach żeby się upewnić że to przez ich wymianę ale jestem tego prawie pewny.
Jak to ugryźć czy szukać jak najmniejszych sprężynek?
Kolumna abratek 30cm sprężynki miedź 1.3m sprężynki ko. Podparcie wcześniej 1zmywak aktualnie dedykowane ( darmowe z henitom).
Proces nie zmienny od dwóch lat. Rozgrzanie godzina stabilizacji odbiór 300 ml . Potem 0.5 L na 30 minut.
Zawsze ten sam sposób i zawsze było ok.
Ostatnio wymieniłem sprężynki miedziane ,zakupiłem sprężyny z polecanej tutaj firmy henitom.
Zakupione sprężyny są objętościowo 2 razy większe od moich starych więc do kolumny wchodzi ich mniej.
Po dwóch procesach smak pozostawia wiele do życzenia. Nie wiem co z tym robić.
Czy zmienic-zmniejszyc grzanie?
Dziś będę puszczał na starych sprężynkach żeby się upewnić że to przez ich wymianę ale jestem tego prawie pewny.
Jak to ugryźć czy szukać jak najmniejszych sprężynek?
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Tragiczny posmak nie wiem jak opisać no ale zły śmierdzi pomyjami nie wiem jeszcze co. Niektórzy taki piją ale dla mnie nie do przyjęcia smak.
Sprężyny przed 1 użyciem wyhodowałem kilka razy w wodzie z płynem do naczyń i kwasku cytrynowym.
Mam nadzieję że wejdzie zdjęcie porównawcze sprężynek.
Sprężyny przed 1 użyciem wyhodowałem kilka razy w wodzie z płynem do naczyń i kwasku cytrynowym.
Mam nadzieję że wejdzie zdjęcie porównawcze sprężynek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Zaryzykuję i stawiam na 96%, że poprzednie sprężynki miałeś od plipka...
Miedź to tylko katalizator, ma bardzo mało półek, w sumie to tylko ma oczyścić pary z tzw odoru jaja i związków siarki z nastawu. Jeżeli sprężynki były porządnie wygotowane w kwasku cytrynowym to są dobrze przygotowane do pracy. Podmień je tak jak mówisz przy następnym procesie i daj nam znać jaki wyszedł urobek.
Miedź to tylko katalizator, ma bardzo mało półek, w sumie to tylko ma oczyścić pary z tzw odoru jaja i związków siarki z nastawu. Jeżeli sprężynki były porządnie wygotowane w kwasku cytrynowym to są dobrze przygotowane do pracy. Podmień je tak jak mówisz przy następnym procesie i daj nam znać jaki wyszedł urobek.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.
A gotowanie to jakoś im mogło zaszkodzić? Nie sądzę.
Właśnie wystartowałem psocenie na starych sprawdzonych sprężynach . Postaram się do wieczora opisać co wyszło .
Jeśli widzicie zdjęcie sprężynek (nowe większe Henitom. Mniejsze stare prawdopodobnie ze strony Padew ) to co wam się nasuwa.
Wiekszych będzie w kolumnie mniej i będą rzadziej to i ich skuteczność będzie mniejsza dobrze rozumuję?
Według mojego rozumowania im mniejsze sprężynki tym lepsze?
Mod.
Nie cytuj postu poprzednika.
Właśnie wystartowałem psocenie na starych sprawdzonych sprężynach . Postaram się do wieczora opisać co wyszło .
Jeśli widzicie zdjęcie sprężynek (nowe większe Henitom. Mniejsze stare prawdopodobnie ze strony Padew ) to co wam się nasuwa.
Wiekszych będzie w kolumnie mniej i będą rzadziej to i ich skuteczność będzie mniejsza dobrze rozumuję?
Według mojego rozumowania im mniejsze sprężynki tym lepsze?
Mod.
Nie cytuj postu poprzednika.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 gru 2019, 18:57 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.
NO I POTWIERDZONE.
Właśnie jestem po degustacji bimberku na starych sprężynach i cud . Smak powrócił i jest ok.
Kto mi to wytłumaczy.
Czy na tych większych sprężynkach trzeba mniej grzać?
Na pewno są większe objętościowo i ich gęstość w zasypie jest mniejsza.
Czyli więcej śmierdzącego alkoholu przepuszczają do góry?
Proszę o porady co robić z tymi nowymi większymi sprężynkami.
Właśnie jestem po degustacji bimberku na starych sprężynach i cud . Smak powrócił i jest ok.
Kto mi to wytłumaczy.
Czy na tych większych sprężynkach trzeba mniej grzać?
Na pewno są większe objętościowo i ich gęstość w zasypie jest mniejsza.
Czyli więcej śmierdzącego alkoholu przepuszczają do góry?
Proszę o porady co robić z tymi nowymi większymi sprężynkami.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Jeżeli jesteś zadowolony ze starych, to te nowe wystaw na Targowisku...
A tak na poważnie, to może się okazać, że stare sprężynki miały bardzo dobry HEPT i pracowały jako filtr i wypełnienie jednocześnie.
Być może te 30 cm wypełnienia odpowiada za różnicę w smaku obydwu destylatów.
A tak na poważnie, to może się okazać, że stare sprężynki miały bardzo dobry HEPT i pracowały jako filtr i wypełnienie jednocześnie.
Być może te 30 cm wypełnienia odpowiada za różnicę w smaku obydwu destylatów.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Mnie zastanawia jak te stare sprężynki są "stare".
Jeśli faktycznie wyczuwasz różnice, to może należy przeprowadzić na nowych sprężynkach kilka gotowań.
Bardziej jednak obstawiam na inny skład chemiczny drutu z których są wykonane.
Jedne mogą być mosiężne, drugie z miedzioniklu.
Interesująca byłaby też informacja o porównaniu próbek urobku z LM.
Nie znam się na metalurgii, ale jak ktoś chce się w tym kierunku dokształcić,
to załączam link do materiałoznawstwa.
Jeśli faktycznie wyczuwasz różnice, to może należy przeprowadzić na nowych sprężynkach kilka gotowań.
Bardziej jednak obstawiam na inny skład chemiczny drutu z których są wykonane.
Jedne mogą być mosiężne, drugie z miedzioniklu.
Interesująca byłaby też informacja o porównaniu próbek urobku z LM.
Nie znam się na metalurgii, ale jak ktoś chce się w tym kierunku dokształcić,
to załączam link do materiałoznawstwa.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
@tomasz.kiełbowicz, nie chodzi o gotowanie jako takie, ale gotowanie w płynie do mycia naczyń.
W tym obstawiam twój problem, zwłaszcza po tym jak napisałeś;
W tym obstawiam twój problem, zwłaszcza po tym jak napisałeś;
tomasz.kiełbowicz pisze:Tragiczny posmak nie wiem jak opisać no ale zły, śmierdzi pomyjami
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Stare sprężynki były przygotowywane w ten sam sposób. Tak zalecał producent sprężynek.
Mod.
Kolejny raz przypominam o niecytowaniu postu poprzednika.
Mod.
Kolejny raz przypominam o niecytowaniu postu poprzednika.
Ostatnio zmieniony środa, 18 gru 2019, 07:28 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Sądzę, że producent spręzynek nie oczyścił je po produkcji (odpady produkcyjne?) i chodziło o pozbawienie ich tłustych pozostałości, chłodziwa czy innych paskudztw. Oczywiście aby zapach pozostałości nie zepsował nam produktu, trzeba je oczyścić. Na forum jest mnóstwo opisów. Ale po co GOTOWAĆ w płynie do naczyń? Tzw. "płyn do naczyń" to nie jednorodna, stała składnikowo substancja. Każdy producent może stosować inne związki chemiczne do swojego płynu do naczyń. Dość ryzykowne podejście.
Proponuję jeszcze raz wyczyścić sprężynki (tym razem z naleciałości gotowania w płynie do naczyń) w tradycyjny sposób i porównać.
Proponuję jeszcze raz wyczyścić sprężynki (tym razem z naleciałości gotowania w płynie do naczyń) w tradycyjny sposób i porównać.
Ostatnio zmieniony środa, 18 gru 2019, 09:53 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Stawiam na hipotezę radiusa, miałem tak samo jak postanowiłem wyczyścić sprężynki właśnie w płynie do mycia naczyń... Potem niestety niedokładne płukanie i efektem był smak pomyj w destylacie... Cóż, człowiek uczy się na błędach... tylko szkoda, że na własnych... Porządnie wymyj sprężynki (byle nie w płynie ) najlepiej w kwasku cytrynowym i wypłucz porządnie, będzie dobrze
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Taki mały pomysł z mojego doświadczenia.
Czy to nowy sprzęt czy tylko jakaś jego część czy też same sprężynki to po regularnym myciu należy je dodatkowo - jak ja to określam - "denzyfekować" .
Dezynfekowanie polega na kilkukrotnym (minimum dwukrotnym) poddaniu regularnemu procesowi rektyfikacyjnemu poświęcając na to część nastawu bądź kilka litrów gromadzonych "odpadów" alkoholowych . Wystarczy ilość taka aby "stworzyć" wsad kilkunastoprocentowy. O objętości wystarczającej na przykrycie grzałek. Plus hipotetyczna ilość alkoholu odparowanego. Chodzi o to aby w czasie odbioru nie dopuścić do odkrycia grzałek.
Jak dotychczas nie znalazłem lepszego sposobu na zneutralizowanie pozostałości zanieczyszczeń poprodukcyjnych.
Czy to nowy sprzęt czy tylko jakaś jego część czy też same sprężynki to po regularnym myciu należy je dodatkowo - jak ja to określam - "denzyfekować" .
Dezynfekowanie polega na kilkukrotnym (minimum dwukrotnym) poddaniu regularnemu procesowi rektyfikacyjnemu poświęcając na to część nastawu bądź kilka litrów gromadzonych "odpadów" alkoholowych . Wystarczy ilość taka aby "stworzyć" wsad kilkunastoprocentowy. O objętości wystarczającej na przykrycie grzałek. Plus hipotetyczna ilość alkoholu odparowanego. Chodzi o to aby w czasie odbioru nie dopuścić do odkrycia grzałek.
Jak dotychczas nie znalazłem lepszego sposobu na zneutralizowanie pozostałości zanieczyszczeń poprodukcyjnych.
Ostatnio zmieniony środa, 18 gru 2019, 11:06 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Sprężynek miedzianych nie wykonuje się z pomocą chłodziwa czy innych paskudztw Tylko sprężynki nierdzewne mogą być w ten sposób "zapaskudzone" w procesie produkcyjnym.Skir pisze:Sądzę, że producent sprężynek nie oczyścił je po produkcji (odpady produkcyjne?) i chodziło o pozbawienie ich tłustych pozostałości, chłodziwa czy innych paskudztw.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.
Racja Radius - mam otępienie końcoworoczne. .
Ostatnio zmieniony sobota, 21 gru 2019, 13:22 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.