Spirytus ze zboża...

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy

Post autor: rastro »

Na moje oko tam jeszcze jest skrobia i to raczej sporo skrobi, generalnie chyba skrobia słabo spęczniała (widać takie farfocle, które zrobiły się prawie czarne).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
koncentraty wina
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Spirytus ze zboża...

Post autor: BartekBartek1 »

Następnym razem będę zacierał dłużej. Człowiek uczy się na własnych błędach :) . Choć następny raz będzie z kukurydzą. Czy takie proporcje będą dobre?:
- kukurydza 7kg
- żyto 1,5kg
- słód jęczmienny 1,5kg
- woda 40l
- drożdże Fermiol 20g
- kwas cytrynowy 20g
- fosforan dwuamonu 25g
Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Spirytus ze zboża...

Post autor: radius »

@ BartekBartek1 , robisz wszystko na łapu-capu i hurrra, byle do przodu.
Już olo 69 napisał ci, że świeżo zmielonym słodem nie zatrzesz całkowicie skrobi, więc albo naucz się porządnie słodować jęczmień, albo zacieraj gotowymi enzymami, albo w końcu odżałuj te kilkanaście złotych i kup gotowy słód.
Jeżeli kukurydzę chcesz również zacierać robionym przez siebie, świeżo skiełkowanym jęczmieniem, to nie wróżę ci powodzenia. Jeżeli jednak użyjesz gotowego słodu, to na tę ilość zboża proponuję 3 kg.
Kwasku użyj tylko tyle, aby poziom pH przed zadaniem drożdży wynosił ok. 4-5 pH.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Spirytus ze zboża...

Post autor: BartekBartek1 »

Kolega zjebus zacierał żyto bez użycia słodu i też mu wyszło. Czy taki słód trzeba najpierw wysuszyć i dopiero później zmielić? Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Spirytus ze zboża...

Post autor: radius »

Nie no, ręce i stringi opadają :twisted: Czy ty kolego zaczniesz wreszcie się dokształcać czytając forum :?:
Czy ty w ogóle wiesz co to jest zacieranie :?: :o Przypuszczam, że wątpię :mrgreen: Kolejne tak lamerskie pytania pójdą w kosz :!: I nie tylko w tym temacie :evil:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Spirytus ze zboża...

Post autor: Pretender »

Izi Radius izi.... nie nerwuj się, bo popadniesz w chorubsko jakieś a przecież my czekamy na Twój koncert ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”