Sos. Czosnkowy. SC

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
oskar1980pl
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: oskar1980pl »

Sos czosnkowy

1 -2 główki polskiego niemieckiego francuskiego czosnku tylko nie chińskiego ("chiński to ZŁO!!!")
kubek 400g kefiru
kubek 400g jogurty naturalnego TOLA z biedronki
5-10 łyżek majonezu prawdziwego
sól pieprz cukier

I tajemny składnik podpatrzony i znajomego turka (1/2 szklanka sprita)
wszystko w blenderze miksujemy zaczynając od czosnku a kończymy na spricie w razie gdy będzie zbyt rzadki dodajemy majonez aby zagęścić

Pamiętajmy!!! :krzycze: jaka jakoś towaru taki końcowy efekt, podobna zasada panuje chyba przy produkcji bimbru nie wiem bo JESZCZE nie robiłem tego.
alembiki

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: wawaldek11 »

Przepis prosty i na pewno musi być dobry.
Możesz tylko mi wyjaśnić co to prawdziwy majonez?
Ciekawe czy spirytus konserwuje czy podnosi walory smakowe? A najpewniej jedno i drugie.
Pozdrawiam,
Waldek

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: PETER29 »

wawaldek11 pisze:Ciekawe czy spirytus konserwuje czy podnosi walory smakowe? A najpewniej jedno i drugie.
Autorowi chodziło raczej o napój SPRITE a nie spirytus.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że moje skojarzenie jest na tym forum usprawiedliwione ;)
Z drugie strony nie pasowało mi połączenie alkoholu z Turkiem.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: panta_rei »

No dobra... jako kucharz domowy podam swój sposób na sos czosnkowy ;-)

- jogurt typu greckiego (takie gęste) 400 ml
- czosnek 2-3 ząbki (polski lub hiszpański)
- sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo)
- ewentualnie łyżka majonezu, łyżka kwaśnej śmietany

Na pewno wyjdzie dużo łagodniejszy od podanego przez kolegę, ale żona i dzieci właśnie taki lubią.
Idealnie nadaje się do świeżej, smażonej ryby ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: mtx »

A ja robię jeszcze inaczej...
Jogurt naturalny (mały (tylko normalny, a nie jakieś tam badziewia typu "light"))
Majonez (najlepiej "winiary") - dwie/ trzy (max) łyżki.
Czosnek - cztery/ pięć ząbków
Oregano
Bazylia (mogą być suszone z paczki)
Cukier

Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy do tego przeciśnięty (przez praskę) czosnek i zioła (zioła do smaku) i ewentualnie cukier, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na minimum godzinę.
Można przechowywać w lodówce (w słoiku itp.) około tygodnia potem robi się "srednio" smaczny.

Autor tematu
oskar1980pl
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: oskar1980pl »

Moim zdaniem warto zblenderować czosnek.
Blenderować należy szybko i krótko aby nie pozbyć się olejków eterycznych.
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: gaviscon »

Nie radzę go jeść w zbyt dużych ilościach. Po upojnej nocy, w pokoju, kolejnego dnia rozlega się przepiękna woń czosnku, już nie wspomnę o zapachu wydobywającego się z otworu gębowego... a i zwraca się go równie nieprzyjemnie :womit:.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: K-Zaq »

Mój przepis na idealny sos czosnkowy do wszelkiego rodzaju karkówek, kiełbasek itp. potraw z grilla. Wszyscy są zazwyczaj zachwyceni i proszą o przepis :)
Do blendera wrzucamy po kolei:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki oleju
Miksujemy wszystko od dołu blenderem aż wyjdzie sos o jednolitej konsystencji. Kto raz spróbuje, uzalezni się od niego - gwarantuję :)

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: W_TG »

Do powyższych przepisów n na koniec, proponuję dodać żółty ser utarty na bardzo drobnej tarce (nitki)
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: Ryba64 »

Najlepiej parmezan - palce lizać ;P
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

rzvir1
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 22:12
Krótko o sobie: Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, żebyśmy byli szczęśliwi.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC

Post autor: rzvir1 »

Ja do kompletu: jogurt ( najchętniej typu greckiego ), czochu, majonez dodaję jeszcze koperek i nie używam blendera, bo wychodzi zupa, a czosnek i koperek siekam drobno i mieszam to wszystko widelcem. Ale każdy ma swój patent..... :mrgreen:
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę beczkę z piwem.... Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”