Sos. Czosnkowy. SC
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Sos czosnkowy
1 -2 główki polskiego niemieckiego francuskiego czosnku tylko nie chińskiego ("chiński to ZŁO!!!")
kubek 400g kefiru
kubek 400g jogurty naturalnego TOLA z biedronki
5-10 łyżek majonezu prawdziwego
sól pieprz cukier
I tajemny składnik podpatrzony i znajomego turka (1/2 szklanka sprita)
wszystko w blenderze miksujemy zaczynając od czosnku a kończymy na spricie w razie gdy będzie zbyt rzadki dodajemy majonez aby zagęścić
Pamiętajmy!!! jaka jakoś towaru taki końcowy efekt, podobna zasada panuje chyba przy produkcji bimbru nie wiem bo JESZCZE nie robiłem tego.
1 -2 główki polskiego niemieckiego francuskiego czosnku tylko nie chińskiego ("chiński to ZŁO!!!")
kubek 400g kefiru
kubek 400g jogurty naturalnego TOLA z biedronki
5-10 łyżek majonezu prawdziwego
sól pieprz cukier
I tajemny składnik podpatrzony i znajomego turka (1/2 szklanka sprita)
wszystko w blenderze miksujemy zaczynając od czosnku a kończymy na spricie w razie gdy będzie zbyt rzadki dodajemy majonez aby zagęścić
Pamiętajmy!!! jaka jakoś towaru taki końcowy efekt, podobna zasada panuje chyba przy produkcji bimbru nie wiem bo JESZCZE nie robiłem tego.
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC
No dobra... jako kucharz domowy podam swój sposób na sos czosnkowy
- jogurt typu greckiego (takie gęste) 400 ml
- czosnek 2-3 ząbki (polski lub hiszpański)
- sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo)
- ewentualnie łyżka majonezu, łyżka kwaśnej śmietany
Na pewno wyjdzie dużo łagodniejszy od podanego przez kolegę, ale żona i dzieci właśnie taki lubią.
Idealnie nadaje się do świeżej, smażonej ryby
- jogurt typu greckiego (takie gęste) 400 ml
- czosnek 2-3 ząbki (polski lub hiszpański)
- sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo)
- ewentualnie łyżka majonezu, łyżka kwaśnej śmietany
Na pewno wyjdzie dużo łagodniejszy od podanego przez kolegę, ale żona i dzieci właśnie taki lubią.
Idealnie nadaje się do świeżej, smażonej ryby
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 1411
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 518 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Sos. Czosnkowy. SC
A ja robię jeszcze inaczej...
Jogurt naturalny (mały (tylko normalny, a nie jakieś tam badziewia typu "light"))
Majonez (najlepiej "winiary") - dwie/ trzy (max) łyżki.
Czosnek - cztery/ pięć ząbków
Oregano
Bazylia (mogą być suszone z paczki)
Cukier
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy do tego przeciśnięty (przez praskę) czosnek i zioła (zioła do smaku) i ewentualnie cukier, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na minimum godzinę.
Można przechowywać w lodówce (w słoiku itp.) około tygodnia potem robi się "srednio" smaczny.
Jogurt naturalny (mały (tylko normalny, a nie jakieś tam badziewia typu "light"))
Majonez (najlepiej "winiary") - dwie/ trzy (max) łyżki.
Czosnek - cztery/ pięć ząbków
Oregano
Bazylia (mogą być suszone z paczki)
Cukier
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy do tego przeciśnięty (przez praskę) czosnek i zioła (zioła do smaku) i ewentualnie cukier, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na minimum godzinę.
Można przechowywać w lodówce (w słoiku itp.) około tygodnia potem robi się "srednio" smaczny.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC
Mój przepis na idealny sos czosnkowy do wszelkiego rodzaju karkówek, kiełbasek itp. potraw z grilla. Wszyscy są zazwyczaj zachwyceni i proszą o przepis
Do blendera wrzucamy po kolei:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki oleju
Miksujemy wszystko od dołu blenderem aż wyjdzie sos o jednolitej konsystencji. Kto raz spróbuje, uzalezni się od niego - gwarantuję
Do blendera wrzucamy po kolei:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki oleju
Miksujemy wszystko od dołu blenderem aż wyjdzie sos o jednolitej konsystencji. Kto raz spróbuje, uzalezni się od niego - gwarantuję
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 22:12
- Krótko o sobie: Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, żebyśmy byli szczęśliwi.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Re: Sos. Czosnkowy. SC
Ja do kompletu: jogurt ( najchętniej typu greckiego ), czochu, majonez dodaję jeszcze koperek i nie używam blendera, bo wychodzi zupa, a czosnek i koperek siekam drobno i mieszam to wszystko widelcem. Ale każdy ma swój patent.....
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę beczkę z piwem....