Cześć wszystkim
Zostałem obdarowany przez znajomego ok 45L soku w workach 5L. Jabłko plus aronia. Soki są z zeszłego roku i podobno lepiej ich nie pić - szybko mnie przekonał. Mam zamiar przepuścić jabłka przez sokowirówkę do 50L i wzmocnić nastaw glukoza. I tu moje pytanie do osób posiadających doświadczenie z tym cukrem, ile można dodać takiej glukozy w tej sytuacji. Drożdże winiarskie, bayanusy.
Soki z woreczków i glukoza
-
Autor tematu
-
Autor tematu
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Soki z woreczków i glukoza
Ja destyluję dwukrotnie. Pierwszy raz na krótkiej kolumnie tylko wypełnionej miedzią. Odpęd bez podziału na frakcje, do 99 stopni w kegu. Drugi raz na kolumnie półkowej z 3 półkami. 15 minut stabilizacji i kropelkowy odbiór przedgonów z LM-a (używam głowicy aabratek na kolumnie półkowej). Jak leci już dobre, to zaworek na full i odbieram do temperatury 91 stopni na głowicy. Potem delikatny refluks aby utrzymać w granicach 89-91 na głowicy. I tak do 96,5 -97 stopni w kegu. Potem odbieram jeszcze do małych naczyń i co się nadaje łączę z sercem a co nie idzie do pogonów.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu