Soki z woreczków i glukoza

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć wszystkim

Zostałem obdarowany przez znajomego ok 45L soku w workach 5L. Jabłko plus aronia. Soki są z zeszłego roku i podobno lepiej ich nie pić - szybko mnie przekonał. Mam zamiar przepuścić jabłka przez sokowirówkę do 50L i wzmocnić nastaw glukoza. I tu moje pytanie do osób posiadających doświadczenie z tym cukrem, ile można dodać takiej glukozy w tej sytuacji. Drożdże winiarskie, bayanusy.
promocja
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Soki z woreczków i glukoza

Post autor: lesgo58 »

5-6 kg glukozy. Nie dodawaj wody.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Soki z woreczków i glukoza

Post autor: użytkownik usunięty »

Dzieki, myślisz , że wogole jest sens dodawać glukozę do tych soków czy lepiej zrobić ortodoxa? Jak wiadomo soki są pasteryzowane, może to mieć wpływ ? I tak się zastanawiam skoro to głównie jabłko, czy dąb palony czy nie do leżakowania ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Soki z woreczków i glukoza

Post autor: Doody »

Sok pasteryzowany nie traci na wartości. To normalna procedura powodująca, że sok może leżeć miesiącami. Jak dodasz kilogram glukozy na 8-10l soku to zwiększysz wydajność a smak destylatu będzie ok.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Soki z woreczków i glukoza

Post autor: użytkownik usunięty »

@Doody jak pamiętam, Ty masz doświadczenia z jabłkami. Jak je destylujesz? Zaworek na max na 3 półkach czy wprowadzasz jakiś refluks?? Zdradzisz ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Soki z woreczków i glukoza

Post autor: Doody »

Ja destyluję dwukrotnie. Pierwszy raz na krótkiej kolumnie tylko wypełnionej miedzią. Odpęd bez podziału na frakcje, do 99 stopni w kegu. Drugi raz na kolumnie półkowej z 3 półkami. 15 minut stabilizacji i kropelkowy odbiór przedgonów z LM-a (używam głowicy aabratek na kolumnie półkowej). Jak leci już dobre, to zaworek na full i odbieram do temperatury 91 stopni na głowicy. Potem delikatny refluks aby utrzymać w granicach 89-91 na głowicy. I tak do 96,5 -97 stopni w kegu. Potem odbieram jeszcze do małych naczyń i co się nadaje łączę z sercem a co nie idzie do pogonów.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Soki z woreczków i glukoza

Post autor: użytkownik usunięty »

Ok dzięki. Jakby ktoś jeszcze zechciał coś wtrącić na temat dębu to bardzo proszę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”