Soki z drzew i syropy

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.
Awatar użytkownika

Michał2003
50
Posty: 74
Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska

Post autor: Michał2003 »

Również potwierdzam , mam już parę butelek zamrożone oraz codziennie zbieram bo 2-4 litry

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: czytam »

W tym roku trochę prędzej. Sok klonowy. Pierwsze litry. 3Blg.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: Doody »

Oskoła już ruszyła?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: radius »

U mnie jeszcze nie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: czytam »

Klon rusza ze dwa tygodnie przed brzozą i ma więcej cukru ale zapowiadają ochłodzenie. Pewnie zwolni, bo najlepiej leci powyżej 10 stopni.leci
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: radius »

Na Południu już leci :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: czytam »

No to jeden dzień zrobił różnicę.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 210
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: marian.naworski »

Pany a miał by ktoś do odsprzedania tak litr świeżego soku z brzozy i klonu ? Nigdy nie miałem okazji próbować a jestem ciekawy smaku .

Alien844
250
Posty: 261
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: Alien844 »

Ja też bym spróbował jakby ktoś miał:)

Ircos
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2023, 15:23
Podziękował: 2 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: Ircos »

Klonowego nie piłem ale brzozowy już od kilku lat zbieram i z własnego doświadczenia wiem że smak jest różny w zależności od drzewa. W innym miejscu lasu rośnie i sok już inaczej smakuje także takie spróbowanie może być nieobiektywne. Najlepiej smakuje świeży "prosto z drzewa", po 2-3 dniach w lodówce już zmienia się smak, nadal dobre ale już trochę inne.

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: czytam »

Sezon na sok klonowy zakończyłem ze dwa tygodnie temu i pierwszy raz robiłem syrop klonowy. Uzysk taki sobie, bo z około 20 litrów soku jest litr syropu. Technologia dość prosta - wystarczy odparować wodę. Może w przyszłym roku spróbuję zagęszczać to w podciśnieniu. To co w takim soku dobre nie powinno się wtedy tak mocno degradować termicznie.
Smak bardzo zbliżony do oryginalnego. Jest jednak pewien problem. Pomimo, że odparowany był nawet rzadszy niż kupny, to po tych dwu tygodniach zaczął powoli krystalizować. Zupełnie jak miód. Nie wiecie może, co robić, aby pozostawał płynny? Podgrzałem nawet jeden słoiczek, dodałem nieco wody ale i tak po kilku dniach znowu zgęstniał.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: wawaldek11 »

Na moje pytanie jak się robi miód smarowalny pszczelarz odpowiedział, że jak zaczyna się krystalizować trzeba go mocno wymieszać, raz i drugi, żeby rozdrobnić maksymalnie tworzące się kryształki. Ale to było tylko smarowalne, no trochę aksamitne. Od razu pomyślałem o maszynce do mięsa czy innym wilku.
Może warto spróbować blenderem lub trzepaczką :bezradny:
Pozdrawiam,
Waldek

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: czytam »

Szwagier ma nawet maszynkę do kremowania miodu. Taki miód jest smarowalny dość długo, jednak po kilku miesiącach znów się zestala.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: wawaldek11 »

Mój, tzn. kupiony w Wysokiej latami nie zestalał się. Na pewno są jakieś tajemnice procesu. Jak wygląda taka maszynka?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: Doody »

Proces kremowania nie może być zbyt szybki. Można to robić ręcznie ale trwa to dość długo. Tak jak napisał @czytam, pszczelarze mają do tego maszynki. Miód wyglada jak skrystalizowany ale jest miękki i smarowalny.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 00:25 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: rozrywek »

Otwieram temat o sokach z drzew, a czytam ostatnie posty o miodzie.
Co tu się wyrabia do cholerci.
Każdy temat już jest taki. Zdecydowana większość ostatnich postów w wielu tematach odbiega od tytułu głównego.
Warto podzielić się wiedzą jak redukować sok klonowy.
Przy fotowoltaice jeszcze się opłaca. A przy normalnych cenach obecnych energii to nie bardzo.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 13:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: jakis1234 »

rozrywek pisze: sobota, 23 mar 2024, 09:26 Otwieram temat o sokach z drzew, a czytam ostatnie posty o miodzie.
Co tu się wyrabia do cholerci.
A trochę wyżej przeczytałeś? Warto jednak przejrzeć cały temat.
czytam pisze: piątek, 22 mar 2024, 21:01 Pomimo, że odparowany był nawet rzadszy niż kupny, to po tych dwu tygodniach zaczął powoli krystalizować. Zupełnie jak miód. Nie wiecie może, co robić, aby pozostawał płynny? Podgrzałem nawet jeden słoiczek, dodałem nieco wody ale i tak po kilku dniach znowu zgęstniał.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 16:52 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: rozrywek »

@jakis1234
A ty chcesz poczytać o np: Temat wino z porzeczek czarnych. A tam dywagacje w temacie o Calwadosie?. Sądzę że nie.
To jak mam to odebrać.
Jedni o gruszce, drudzy o pietruszce.
Trzymajmy się tytułu tematu to będzie porządek.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 17:38 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: radius »

Gdybyś ty tak się trzymał rygorystycznie tematów, byłoby cię o 3/4 mniej na forum z niewątpliwą korzyścią dla niego.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Soki z drzew i syropy

Post autor: jakis1234 »

Rozrywek, już Ci nawet cytaty podałem! @czytam napisał, że sok z klonu mu się krystalizuje i co z tym zrobić.
Odpowiadają jak to się robi, przy miodzie, żeby był w miarę miękki i smarowalny.
I dlatego te informacje o miodzie.
Adam, proszę Cię siedmiolatek by to zrozumiał.
Kiedy wreszcie do Ciebie dotrze, że coś jest z Tobą nie tak?
Pomyśl o jakiejś terapii zanim będzie za późno.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2024, 20:15 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”