Sok z aroni

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: mateusz85 »

Cześć koledzy.
Mam jedno pytanie.

Posiadam 40 L soków z aroni z przed lat.
Chciałbym z tego zrobić zacier. Tylko nie wiem jakie zastosować proporcje : sok - cukier- drożdże.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Ps proszę o pomoc bo nie chce już męczyć Górala z Bagien bo już mi pomógł bardzo dużo.

makar
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 17:39
Podziękował: 9 razy
Re: Sok z aroni

Post autor: makar »

Na początek zmierz blg soku jeśli chcesz dodawać cukru żeby zwiększyć wydajność.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Sok z aroni

Post autor: Góral bagienny »

1 Sprawdz blg soku.
2 W zależności od blg dodaj wody aby blg wynosiło około 20-21.
3 Napowietrz dobrze NASTAW ;)
4Zapodaj drożdże.
Napisałem dodaj wody ponieważ z mojego doświadczenia soki przeważnie są dosładzane :)
Gdyby u Ciebie blg jednak było niskie to 3-4kg cukru możesz dodać.
Co do drożdży to zależy ile uzyskasz nastawu ;)
Paczuszka bayanusów spokojnie przerabia 40l nastawu, będzie ponad 50l zapodaj 2 paczuszki.
Powodzenia :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Sok z aroni

Post autor: kiwitom23 »

Ja bym dolał do tych 40 litrów, tak z 10-15 litrów soku z jabłek, będzie lepiej fermentowało i będzie dużo lepsze w smaku. Sama aronia jest dość ciężka do przerobu, a i smak nie jest taki jakby się oczekiwało.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Sok z aroni

Post autor: mateusz85 »

Bardzo dziękuję :D

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Sok z aroni

Post autor: majster1 »

Zgadza się. Aronia jest dobra dopóki jest słodka
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”