No i stało się;-) Wczoraj poszło na rurki. Pierwszy odpęd wykonałem bez dzielenia fakcji i stabilizacji. Kolumna o średnicy 60,3 z głowicą aabratek. Użyłem dwóch odcinków rury 20 cm i 30 cm. Wysypałem wszystkie sprężynki. W pierwszym 20 cm odcinku zostawiłem tylko jeden zmywak. W drugim 30 cm odcinku umieściłem aromatyzer z miedzi o długości 20 cm wypełniony suszonymi jabłkami. Rozgrzewałem nastaw pełną mocą 4 kw a później przeszedłem na 1,6 kw. Uzyskałem 13 l surówki o mocy 37%. Odbierałem wszystko z głowicy do 99,1*C w kegu.
Jeśli chodzi o jej smak i aromat to na tym etapie byłem zawiedziony ale była przede mną jeszcze druga destylacja.
Do surówki dodałem 3 l soku tymbark antonówka i dopełniłem wodą aby wyszło 20%. Konfiguracji kolumny nie zmieniałem, jedynie wymieniłem susz na świeży bo po pierwszej destylacji jabłuszka już były rozgotowane.
Druga destylacja:
Po rozgrzaniu zmniejszyłem moc ponownie do 1,6 kw i stabilizowałem kolumnę 20 minut. Następnie kropelkowo odebrałem 100 ml przedgonu z głowicy. Po tym przeszedłem do odbioru serca także z głowicy najpierw do 4 osobnych 100 ml buteleczek.Potem od 88% do
5 l damy. Ciągnąłem destylacje serca do czasu aż leciał destylat o mocy 42%. Resztę zbierałem jako pogony do mocy 15%.
Podsumowując uzyskałem 5,5 destlatu o mocy 58% o ładny aromacie jabłek ale na razie lekko ostrym smaku i 3l pogonowego lekko zmętniałego desylatu o mocy 25% o bardzo przyjemnym aromacie jabłek.
Główny gon mi bardzo smakuje ale nie mam pomysłu co z nim teraz zrobić. Co polecacie dodać? Jak mocno palony dąb i w jakiej ilości?
Te 3 zmętniałe litry zagęszczę spirytusem tak do 42% i mam nadzieję, że wyjdzie fajna wódeczka smakowa. Zrobiłem tak z "odpadkami" po śliwowicy i efekt mnie bardzo zadowolił, tak samo jak moich znojomych.
Co do moich spostrzeżeń to na pewno rozcieńczanie surówki tymbarkiem antonówką zrobiło mega robotę.

Aromatyzer też się dobrze sprawdził ale następnym razem użyję jakichś bardziej kwaśnych jabłek bo te które miałem był takie nieco słodkawe;-(
Dziękuje wszystkim za rady które otrzymywałem, jesteście najlepsi!!!!!!

;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.