Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy

Post autor: inblue »

@silvio2007 - W takim razie cieszę, że dowiedziałeś się czegoś nowego :)

Tak się akurat składa, że posiadam jeszcze niewielką ilość takiego wiśniowego urobku,
który nazywam nieśmiało "kirschwasser" i chętnie się nim podzielę.
Osoby zainteresowane degustacją powyższego proszę o kontakt via PW.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: Emiel Regis »

inblue pisze: Do drugiego gotowania (smakówki) powinno się zawsze dodawać CaCO3 (kreda) celem usunięcia kwasowości lotnej,
lub NaOH, żeby pozbyć się estrów i uzyskać smakowo neutralny urobek.
W pełni potwierdzam słowa kolegi. Próbowałem ratować surówkę z mirabelek (kilkaset litrów nastawu, zakupione okazyjnie w 'zagłębiu' mirabelkowym w Lorraine, niestety zaoctowane), 50g węglanu wapnia na 45l 30% surówki znakomicie poprawiło walory destylatu. Mam do porównania taki sam destylat bez węglanu, różnica jest istotna.
Można pokusić się też o stwierdzenie, że niewielkie dawki węglanu wapnia używanego przed drugą rektyfikacją potrafią poprawić zapach rektyfikatu, pozbywając go pewnych 'niuansów'. Podobną rolę spełni węgiel. Piszę to na podstawie doświadczeń z uzdatnianiem odpadów przedgonowo-pogonowych. Kilku kolegów opisywało udane próby rektyfikacji tychże, a ja mało zębów na tym nie połamałem, nie mogąc pozbyć się delikatnych nut kwiatowo- owocowych i słodkich posmaków. Dopiero węgiel i węglan wapna zmieniły diametralnie charakter rektyfikatu po ponownym procesie.
@inblue jakie dawki stosujesz i do jakiego stężenia surówki je dodajesz?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: kmarian »

Emiel Regis pisze: ...Można pokusić się też o stwierdzenie, że niewielkie dawki węglanu wapnia używanego przed drugą rektyfikacją potrafią poprawić zapach rektyfikatu, pozbywając go pewnych 'niuansów'...
Co stoi na przeszkodzie, użyć węglanu wapnia przed pierwszą rektyfikacją?
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: inblue »

@Emiel Regis - Ponieważ posiadam jedynie PS - przy drugim gotowaniu stosuję zwykłą metodę 2,5:
Płaska łyżeczka do herbaty CaCO3 na 5 litrów 40% urobku, grzanie i odbiór przedgonów, następnie rozcieńczenie wodą do 20% i ponowny odbiór przedgonów;
potem już biorę tylko czyste "serce".
Sprawdza się.
@kmarian - Dwa grzyby w barszcz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: kmarian »

inblue pisze: ... @kmarian - Dwa grzyby w barszcz.
Nie pytałem o przepis na barszcz, kolego inblue.
Postaraj się przeczytać pytanie, najlepiej ze zrozumieniem.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: robert4you »

Tu masz odpowiedz:
inblue pisze:Wodorowęglanu sodu (NaHCO3) do pierwszego gotowania nie dodaje się, ponieważ może tam być fosforan diamonu (DAF - pożywka dla drożdży),
a ten wchodzi w reakcję z wodorowęglanem sodu tworząc fosforan sodu i węglan amonu.
Węglan amonu jest termolabilny (rozkłada się pod wpływem temperatury), dlatego też koledzy wspominają o zapachu amoniaku.
Do drugiego gotowania (smakówki) powinno się zawsze dodawać CaCO3 (kreda) celem usunięcia kwasowości lotnej,
lub NaOH, żeby pozbyć się estrów i uzyskać smakowo neutralny urobek.

@vasteq - wino zaoctowało, bo nie było prowadzone zgodnie ze sztuką winiarską.
Musisz sam zapoznać się z technologią produkcji wina i odpowiedzieć sobie na pytanie co zrobiłeś źle - ja nie mam odwagi zgadywać.
Jeśli zamierzasz zrobić refermentację musisz się pozbyć kwasu octowego gdyż jest on silnie toksyczny dla drożdży,
dlatego powinieneś użyć węglanu wapnia (kredy), żeby usunąć całą kwasowość lotną i dopiero potem (po zlaniu znad osadu) zaszczepić ponownie nastaw.
Przegotowanie nastawu po dodaniu CaCO3 znacznie przyspiesza ten proces i go sterylizuje.
************************************************************************
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: Emiel Regis »

kmarian pisze:
inblue pisze: ... @kmarian - Dwa grzyby w barszcz.
Nie pytałem o przepis na barszcz, kolego inblue.
Postaraj się przeczytać pytanie, najlepiej ze zrozumieniem.
http://synonim.net/synonim/dwa+grzyby+w+barszcz
http://www.edupedia.pl/words/index/show ... rszcz.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: kmarian »

@robert4you, to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Temat stosowanej chemii jest mi znany, tekst kolegi inblue czytałem, a Ty wyjaśniasz już wyjaśnione.
Jeżeli ktoś pisze to co pisze, to zadaję konkretne pytanie konkretnej osobie. Oczekuję konkretnej odpowiedzi (niekoniecznie od osoby, której pytanie zadałem).

@Emiel Regis, zamiast podawać kretyńskie linki, odpowiedz na zdane Ci pytanie. Znów nie zrozumiałeś pytania? Czy może załapałeś, że nie znasz odpowiedzi?
Który wyraz jest niezrozumiały w moim pytaniu? :twisted:
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: Emiel Regis »

@kmarian
Jeśli nie potrafisz zrozumieć odpowiedzi, trudno. Nie musisz się jednak od razu ciskać na lewo i prawo. Odetchnij, wyluzuj, przeczytaj jeszcze raz, może coś się rozjaśni.

Ps. Wiem, że czasy takie, że ludzie chcą wszystko na tacy i najlepiej od razu. Moim zdaniem najlepsze odpowiedzi to takie, które zmuszają do samodzielnego myślenia.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: robert4you »

No tak, moje posty są publikowane z opóźnieniem i czasami wychodzi mały zamęt.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
************************************************************************
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: HomoChemicus »

@kmarian
Przecież zostało już kilka razy napisane dlaczego nie.
"fosforan diamonu (DAF - pożywka dla drożdży)"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: kmarian »

@Emiel Regis, zrozumiałem!!!
Po pierwszym gotowaniu, stosujesz (jak wynika z twojego postu) kilka rektyfikacji. Chyba, że Ty pierwszy gon nazywasz rektyfikacją. Już kiedyś na tym forum został zjechany "młody", że pierwszy gon to nie rektyfikacja.
Przed pierwszą rektyfikacją (pewnikiem) zajadasz dwa grzyby.
Przed drugą rektyfikacją dodajesz chemię.
Zapytał bym co robisz przed trzecią rektyfikacją, ale znów nie zrozumiesz pytania.

Zacznij myśleć odpowiadając.
Jesteś taki mądry??? Spróbuj odpowiedzieć na zadane Ci, moim zdaniem proste pytanie.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: HomoChemicus »

kmarian pisze:Już kiedyś na tym forum został zjechany "młody", że pierwszy gon to nie rektyfikacja.
Podaj link, gdzie ktoś tak do kogoś napisał.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: RE: Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: Pretender »

kmarian pisze:@Emiel Regis, zrozumiałem!!!
Po pierwszym gotowaniu, stosujesz (jak wynika z twojego postu) kilka rektyfikacji. Chyba, że Ty pierwszy gon nazywasz rektyfikacją. Już kiedyś na tym forum został zjechany "młody", że pierwszy gon to nie rektyfikacja.
Przed pierwszą rektyfikacją (pewnikiem) zajadasz dwa grzyby.
Przed drugą rektyfikacją dodajesz chemię.
Zapytał bym co robisz przed trzecią rektyfikacją, ale znów nie zrozumiesz pytania.

Zacznij myśleć odpowiadając.
Jesteś taki mądry??? Spróbuj odpowiedzieć na zadane Ci, moim zdaniem proste pytanie.
Grubo, grubo... zaczynasz kolego przeginać...
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: Emiel Regis »

kmarian pisze:@Emiel Regis, zrozumiałem!!!
[......................]
Jesteś taki mądry??? Spróbuj odpowiedzieć na zadane Ci, moim zdaniem proste pytanie.
Wiesz, nawet gdyby bardzo mi zależało na Twojej edukacji, nie zachęcasz do jej udzielania. Niech więc stanie na tym, że nie umiem Ci odpowiedzieć ;)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Soda oczyszczona, wodorowęglan sodu - NaHCO3

Post autor: kmarian »

@Emiel Regis, dziękuję za odpowiedź na moje pytanie, bo jest to odpowiedź, choć nie takiej się spodziewałem. :poklon;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami”