Witam szanownych kolegów hobbystów,
Przed 2 gotowaniem rozcienczylem urobek pół na pół i wyszla mi 44% wódka ( zawsze tak robie przed 2 gotowaniem) zapragnalem eksperymentowac z soda oczyszczona - wsypalem 1 łyżeczkę na 4 l tego rozrobionego ( takie proporcje znalazlem na tym forum).
Moje pytanie : Czy to normalne ze po wymieszaniu wody, odczekaniu 15 minut i wsypaniu tej sody wszystko zrobilo sie metne ? I ile czasu odczekać przed gotowaniem i czy to sie nadaje do gotowania,
Pytam bo zaczynałem sie o tych amoniakach i mam mętlik w glowie hehe, to co mi wyszlo delikatnie zmniejszyło zapach. Dodam jeszcze ze wszystko przy 2 gotowaniu bedzie przelatywalo przez węgiel a kolumna ma wypelnienie z miedzi i zmywakow
Soda oczyszczona przed drugą destylacją
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 6 cze 2018, 11:11
- Krótko o sobie: lubię eksperymentować ze smakami i cieszyć się z opinii na ich temat :) :P
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lip 2019, 08:25 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
" głupi wie co powiedzieć, mądry wie co przemilczeć "
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Soda oczyszczona przed 2 gotowaniem
Amoniak może powstać po dodaniu sody do nastawu, nie do surówki. Zmętnienie po dodaniu sody jest normalne, możesz gotować to w zasadzie pd razu po wymieszaniu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 6 cze 2018, 11:11
- Krótko o sobie: lubię eksperymentować ze smakami i cieszyć się z opinii na ich temat :) :P
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Soda oczyszczona przed 2 gotowaniem
" głupi wie co powiedzieć, mądry wie co przemilczeć "
Bardzo dziękuję za odpowiedź, prawdopodobnie we wtorek będę psocił to dam znać jaki jest efekt
Edit
Po 2 dniach wyklarowalo sie i osadzilo na dnie
Edit 2
Jestem wlasnie po ugotowaniu tej surówki potraktowanej soda oczyszczoną, wszystko mialem dodatkowo puszczone przez wegiel, destylat pachnie tak jakby anyżem ( mimo puszczenia przez wegiel), jak rozrobilem pół na pol z wodą w kieliszku to zapach ten sie nasilił, zastanawiam sie czy nadaje sie to do spożycia. Moje wcześniejsze psoty byly gotowane 2 razy i puszczane 2 razy przez wegiel a ich wynik koncowy byl jak absolut idealny - do nalewek.
Dodam jeszcze ze psota wyszla o voltarzu 94% frakcje podzielone prawidłowo,
Edit 3
Problem chyba jest z węglem ktorego nie wymienilem od ostatniego razu i zamiast ladnie przefiltrowac to oddał caly syf do destylatu, wnioskuje tak ponieważ nawet pogon bez wegla tak nie smierdzi jak to puszczone przez węgiel
Edit
Po 2 dniach wyklarowalo sie i osadzilo na dnie
Edit 2
Jestem wlasnie po ugotowaniu tej surówki potraktowanej soda oczyszczoną, wszystko mialem dodatkowo puszczone przez wegiel, destylat pachnie tak jakby anyżem ( mimo puszczenia przez wegiel), jak rozrobilem pół na pol z wodą w kieliszku to zapach ten sie nasilił, zastanawiam sie czy nadaje sie to do spożycia. Moje wcześniejsze psoty byly gotowane 2 razy i puszczane 2 razy przez wegiel a ich wynik koncowy byl jak absolut idealny - do nalewek.
Dodam jeszcze ze psota wyszla o voltarzu 94% frakcje podzielone prawidłowo,
Edit 3
Problem chyba jest z węglem ktorego nie wymienilem od ostatniego razu i zamiast ladnie przefiltrowac to oddał caly syf do destylatu, wnioskuje tak ponieważ nawet pogon bez wegla tak nie smierdzi jak to puszczone przez węgiel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lip 2019, 13:56 przez PromiL2006, łącznie zmieniany 3 razy.
" głupi wie co powiedzieć, mądry wie co przemilczeć "