Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
spidi1255
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 19 cze 2018, 19:47
Krótko o sobie: Fanatyk dobrych alkoholi:)
Ulubiony Alkohol: Psota:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Smakówka na kolumnie AABRATEK- z buforem wzmacniająco- stabilizującyem

Postautor: spidi1255 » środa, 21 lis 2018, 10:53

Witam.

Destylowałem już wino na kolumnie aabratek(krótka)- katalizator i głowica zamontowana.
Po odpędzeniu przedgonów, ustawiłem RR1:1 z LM i wszystko do butelki.

Wyszedł 1l przepysznego koniaku oraz 0,5 litra troszkę słabszego z zapachem(ale wyśmienity do wypicia).
Teraz mam kolumnę aabratek - ale zamiast katalizatora mam bufor stabilizująco-wzmacniający oraz 50 litrów wina do destylacji.

Czy ktoś ma doświadczenie przy destylacji z użyciem krótkiej kolumny (bufora- stabilizująco-wzmacniający+ głowica)?

Jak to wpłynie na smak?
Nie chce przeznaczyć tego wina na spirytus- wolałbym aby wyszedł znów taki koniak.


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Roman_Piotrowicz
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
Załączniki
Re: Smakówka na kolumnie AABRATEK- z buforem wzmacniająco- stabilizującyem

Postautor: Roman_Piotrowicz » środa, 21 lis 2018, 11:46

Rozmawiałem z ludźmi którzy mają to urządzenie i twierdzą, że nie ma problemu z odebraniem smakówek z podłączonym buforem. Fakt jest taki, że najlepszy aromat będzie leciał na samym końcu odbioru. Sam nie testowałem - jestem teoretykiem na razie.

Powiedz proszę czy rurę pomiędzy buforem a głowicą masz w jednej długości? Bo jeśli masz podzieloną na dwa odcinki to wykorzystaj jeden z nich.

R.


PETER29
600
Posty: 638
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Smakówka na kolumnie AABRATEK- z buforem wzmacniająco- stabilizującyem

Postautor: PETER29 » środa, 21 lis 2018, 11:59

post191706.html?hilit=Kolumna%20do%20destylacji%20prostych#p191706 przeczytaj ten temat a stanie się jasność
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


Autor tematu
spidi1255
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 19 cze 2018, 19:47
Krótko o sobie: Fanatyk dobrych alkoholi:)
Ulubiony Alkohol: Psota:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Smakówka na kolumnie AABRATEK- z buforem wzmacniająco- stabilizującyem

Postautor: spidi1255 » środa, 21 lis 2018, 12:11

Niestety w jednej długości...

[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 12:12 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


Roman_Piotrowicz
50
Posty: 51
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 23:04
Załączniki
Re: Smakówka na kolumnie AABRATEK- z buforem wzmacniająco- stabilizującyem

Postautor: Roman_Piotrowicz » środa, 21 lis 2018, 13:54

Długą masz tą rurę? Jak jest bufor to pewnie coś koło 100-120 cm?
Ja bym podłączył rurę bez bufora. Zasypałbym tylko z 30 cm sprężynek miedzianych i to wszystko.
Z resztą trzeba kombinować, zrób raz z samą rurą a kiedyś z samym buforem i sam stwierdzisz co Ci podchodzi najbardziej.

R.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4006
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Smakówka na kolumnie AABRATEK- z buforem wzmacniająco- stabilizującyem

Postautor: lesgo58 » środa, 21 lis 2018, 15:22

spidi1255 pisze:Teraz mam kolumnę aabratek - ale zamiast katalizatora mam bufor stabilizująco-wzmacniający oraz 50 litrów wina do destylacji.



Jak to wpłynie na smak?

W jakim sensie wpłynie na smak?
Czy nałapiesz odpowiednio dużo aromatów to tylko zależy od Ciebie. Twojej cierpliwości i doświadczenia.
Brakuje Ci doświadczenia, ale masz szczere chęci... i zapał. A to jest najważniejsze. :D
Nie przejmuj się - wszystko przed Tobą. I nie bój się zepsuć. Z resztą ciężko zepsuć destylację. Wystarczy myśleć.
Sposobów na przedestylowanie tego wina jest sporo. Ja na Twoim miejscu mając taki zestaw zrobiłbym w następujący sposób.
Złożyłbym zestaw w całości tak jak jest. Z małymi modyfikacjami. Do bufora wsypał sprężynki miedziane. A kolumnę wypełniłbym równomiernie 3-4 zmywakami. Utworzą się coś a'la półki.
Z tak przygotowanym sprzętem gotowałbym albo podobnie jak to robiłeś poprzednio, albo zupełnie jak w pot-still'u. Czyli odbierałbym na maksa kontrolując tylko stężenie alkoholu tego co wypływa. Moc grzania ustaw tak na 1500W. Odbieraj rygorystycznie do osobnych butelek. Na początku małych, później większych i pod koniec ( tak od momentu gdy będzie kapać ok 50%, albo w kegu będzie temperatura ok 96-97*C.) od nowa do małych buteleczek. Tę końcówkę odbieraj dodatkowo na refluksie. Po jakimś czasie zweryfikujesz co Ci będzie podchodzić a co do ponownego przerobu. Np. na spirytus..
I nie bój się bufora. Bufor - jak włączysz refluks - pomoże pod koniec odseparować pogony.
Z czasem jak się nauczysz destylować owocówki to od momentu gdy ocenisz, że skończyłeś odbiór gonu możesz zatrzymać całkowicie odbiór i spowodować swego rodzaju ponowną stabilizację. Tym sposobem bufor napełni się resztkami alkoholu który odparuje z baniaka. Po tej stabilizacji odbierzesz ten zgrubnie oczyszczony alkohol pogonowy. Potem zrobisz z nim co tylko zechcesz.


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość