Smak zacieru zbożowego

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Witam mam pytanie do kolegów. Jaki powinien być w smaku przefermentowany zacier zbożowy? Tydzień temu zatarłem metodą na lenia 13 kilogramów pszenicy z enzymami oraz 13 kilogramów kukurydzy ze słodem jęczmiennym. W obydwu przypadkach używałem drożdży Double Snake whisky turbo. Po tygodniu smak jest lekko gorzki. Coś zepsułem czy tak ma być? Dodam tylko, że są to moje pierwsze zaciery.
alembiki
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Smak zacieru zbożowego

Post autor: Góral bagienny »

Zacier ma być gorzkawy. Sprawdż blg
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Smak zacieru zbożowego

Post autor: Doody »

To destylat ma być smaczny a nie zacier. Jakie było Blg startowe i końcowe?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Smak zacieru zbożowego

Post autor: artur.sukiennik »

Chodziło mi o to, że nastawy które robiłem dotychczas (ŁKZWJ, ziarno bez zacierania) były po przefermentowaniu dość kwaśne. Blg początkowe zacieru z kukurydzy to 18, teraz pokazuje 0. Jeśli chodzi o zacier z pszenicy nie znam blg początkowego a teraz pokazuje +1
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Smak zacieru zbożowego

Post autor: Doody »

Powinno być wszystko OK. Puszczaj na rurki.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Smak zacieru zbożowego

Post autor: artur.sukiennik »

Dzięki za odpowiedzi;-) W piątek idzie na rurki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”