Śluzowate ''coś'' w ryżowcu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
admiralbar
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 14:10
Podziękował: 1 raz

Post autor: admiralbar »

Hej, na moim ryżowcu po ok tygodniu po zlaniu i dodaniu przypraw do wermutha pojawił się śluz. ''Łączy'' on gałkę i cynamon (niestety w proszku) oraz inne przyprawy, które dodałem. Pływają takie wysepki, reszta jest ok.
Profilaktycznie dodałem piro ok 2g/20l.
Czym może to być spowodowane, co z tym zrobić i czy to groźne?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Śluzowate ''coś'' w rużowcu

Post autor: gr000by »

Cynamon i gałka muszkatołowa w proszku lubią tworzyć taki śluz. Bardzo niewygodnie się go klaruje i filtruje, przy zlewaniu wina musisz uważać żeby nie wciągnąć go do wężyka.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
admiralbar
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 14:10
Podziękował: 1 raz
Re: Śluzowate ''coś'' w rużowcu

Post autor: admiralbar »

Przed chwilą obciągnąłem wino jeszcze raz, wyłowiłem te meduzy cedzakiem. Reszta winka jest już ''czysta'' nic się nie zaciągneło. Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Śluzowate ''coś'' w ryżowcu

Post autor: siwy1121 »

admiralbar pisze: Profilaktycznie dodałem piro ok 2g/20l.
Podczas fermentacji (a zakładam, że w tygodniowym nastawie nadal trwa) nie dodaje się piro. Taka ilość nie zabije pracujących drożdży, ale może je osłabić i zwolnić fermentację.

Autor tematu
admiralbar
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 14:10
Podziękował: 1 raz
Re: Śluzowate ''coś'' w ryżowcu

Post autor: admiralbar »

Fermentacja burzliwa trwała ok 20 dni, potem zlałem na cichą i po tygodniu od tego właśnie zlania pojawiły się meduzy na powierzchni.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Śluzowate ''coś'' w ryżowcu

Post autor: siwy1121 »

Jeśli już je wyłowiłeś i ich nie ma to nie ma się czym martwić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”