Słód w domowych warunkach.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: ogurek »

Możesz zawsze spróbować bez suszenia, czyli zielonym słodem. Plusy - odpada suszenie i trochę inny smak, minusy - nie nadaje się do przechowywania, czyli zacieranie zaraz po słodowania i trochę inny smak ;)
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
promocja
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: pith »

Tak, robiłem to już.
Największym problemem było mielenie. Jak se wspomnę ... brrr.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: ogurek »

To fakt ;). Ja robiłem żyto, z 5kg po słodowaniu dolałem wody do nastu litrów i robiłem ręcznym blenderem. Niestety padł w połowie roboty, co dobrze wpłynęło na filtrację, ale kiepsko na wydajność.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: ralphinistrator »

Śrutownik to koszt 90zl - po przerobieniu na napęd wiertarkowy :-) 5kg śrutuje się jakieś 5 min.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: ogurek »

Zielony słód śrutownikiem, ciekawe ...
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: MalyJack »

Do suszenia słodu kupiłem okazyjnie za 70 zeta suszarkę laboratoryjną sup-4. Slodowalem kukurydzę 8 kg przez trzy dni: 30,40,50 stopni. Dla mnie super. Tylko przydaloby sie zamienić tacki na siatke by przeplyw powietrza był lepszy. Bez tego trzeba zamieniać miejscami tacki i od czasu do czasu zamieszać ziarnem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: klepa »

Ralf - próbowałeś tak niesłodowane ziarno?
MałyJAck - 8kg qq suszyłeś trzy dni. To znaczy: do tej suszarki wejdzie 8 kg, czy 3 dni (doby?), bo w trzech partiach? Ile to prądu?
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: MalyJack »

To byla pierwsza proba i rzeczywiście bylo tego 8kg. Jak zmienilem oryginalne tacki na kosze z siatki aluminiowej to i podwoilem ilość. Od czasu do czasu mieszam. Nie wiem ile to pradu, ale myslę, ze niewiele. Suszarnia jest mocno izolowanai i dziala jak termos. Do tego ma autoregulator więc jak ustawisz temperaturę na termometrze, to grzalka włącza sie tylko by podtrzymać zadany poziom. Nie grzeję caly dzień wystarczą 2-3 godzinki na poszczególne temperatury. Podlaczylem tez włącznik czasowy dla wygody.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/

ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: RE: Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: ralphinistrator »

klepa pisze:Ralf - próbowałeś tak niesłodowane ziarno?
Nie no na 52m2 jeszcze sprzętu do slodowania mi brakuje... ;-)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: klepa »

Chodziło mi, że słód jest kruchy i czy próbowałeś wiertarką na surowych? Niesłodowane ziarenka są gorsze i moja corona se radzi, ale wiertary się mocno grzeją niezależnie od mocy. No i czy Ty masz jakiegoś superdrilla ;) Pszenicę, żyto i jęczmień trzeba na dwa razy, a qq nawet nie próbowałem. W końcu więc przesiadłem się w końcu na silnik.
Cholera, przez te mrozy silnika też nie wypróbowałem!
Malyjack - pokaż te kosze. Gdzie można kupić taką drobną siatkę do drewnianej skrzynki, żeby wędzić słód?
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Słód w domowych warunkach.Co sadzicie?

Post autor: MalyJack »

Tu jest siatka, którą kupiłem:
http://allegro.pl/siatka-alu-na-dennice ... NTllMDg%3D
Kosze pstryknę jutro i zapodam.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Słód w domowych warunkach.

Post autor: klepa »

Oczko 3x4 mm. Czy próbowałeś z jęczmieniem i czy nie przelata?
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Słód w domowych warunkach.

Post autor: MalyJack »

Bylem zainteresowany tylko qq. Jęczmień mam już ześrutowany, wiec nie bardzo mogę dokonać prób.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Słód w domowych warunkach.

Post autor: MalyJack »

Tu masz obiecane zdjęcia. Na jednym widać oryginalną tackę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”