"Śliwowica" z mirabelek

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Doody pisze:. Grzałki potem trzeba odkręcić i wyczyścić.
Ja wyżarzyłem i samo odpadło ;)
Pozdrawiam,
Waldek
alembiki

azot
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 10:01
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: azot »

To szybkowar i grzanie na gazie, jest czyściutki. Za dużo do niego wlałem, tak jak kolega napisał w poście wyżej.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: acurlydrug »

Ha, udało mi się dotrzeć do mirabelek w dużych (dla mnie) ilościach. Dodawać max 1kg cukru na 10 kg owocu? W jakim stopniu zmieni to ortodoxa? Nie mam wielkich beczek ani miejsc a do przechowywania, dlatego będzie to mała partia. Zaledwie pojemnik 30 l.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: psotamt »

Zamiast dodawać "ducha buraka" dolej do tych 30 litrów 1,5 - 2 litrów czystego spirytusu. Czysty spirytus wzbogacisz o smak śliwowicy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: Adaszcz31 »

A można dodać zwykłej wódki? Mam pewien zapas...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: psotamt »

Adaszcz31 pisze:A można dodać zwykłej wódki?
Sklepowej? Zbrodnia! :angry:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: acurlydrug »

Z tym jest problem, bo na ps-ie ani nie uzyskam czystej, ani spirytusu... Jedynie mogę 70+ uzbierać i przepuścić kilka razy przez węgiel.

cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: cybkryst »

Nazbierałem wczoraj wiadro tarniny. Wiem, że wcześnie ale tutaj na przymrozki nie mam co liczyć. Do tego w pewnym momencie wpadają jakieś ptaszyska i w ciągu tygodnia wszystko znika. Część pójdzie do mrożenia i na nalewkę a z reszty chciałem zrobić mały nastaw tylko nie wiem czy też to mrozić czy nie?

siwy266
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 29 lip 2020, 09:00
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: siwy266 »

Czy mirabelki przed wrzuceniem do beczki, trzeba wydrylować i rozgnieść?
Ostatnio zmieniony piątek, 31 lip 2020, 13:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: Kamal »

Możesz tylko rozgnieść, lub mieszadełem do farb potraktować. Pestki później opadną na dno . ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek

Post autor: czamnian »

Możesz też wrzucić owoce w całości, a rozdrobnić po rozpoczęciu fermentacji, np. rękoma, też nieźle odchodzą od pestek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”