Śliwowica na zimnych palcach

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

Jesteś pewien, że piszesz o destylacji?
Ostatnio zmieniony środa, 21 sie 2019, 20:28 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: Góral bagienny »

Pracuję na alembiku i pot-stillu więc chyba o destylacji ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: czytam »

A dodajesz cukier?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: Góral bagienny »

Tak 1kg albo i mniej na 10kg owocków :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: .Gacek »

Góral bagienny pisze:Koledzy już nie jeden raz słyszę o tym "aż poleci mętne" kiedy to mętne ma lecieć...
To mętne leci u mnie przy 98-99*C w kotle i zawzwyczaj to widać przy jabłkach z samej pulpy i drożdży. W smaku jest ochydne i rozwodnione ale pięknie pachnie ☺
Pozdrawiam Gacek.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: Góral bagienny »

A u mnie zawsze kryształ a jadę do % :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: mtx »

Przy mocnym grzaniu fuzle mocniej się podrywają z kotła, dlatego leci mętne, też jak zaczynałem zabawę z pędzeniem to mętne kapało pod koniec, ale z czasem ustało, słabiej grzeję i leci czyste. Ma na to tez wpływ nastaw, im lepszej jakości to jest mniejsze ryzyko tego zmętnienia.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: Góral bagienny »

:respect: :poklon; No i o to mi się rozchodżiło wreszcie konkretna odpowiedz :D
Czyli wszystko robię dobrze :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: .Gacek »

I wychodzi moja anielska cierpliwość :hahaha:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Seniorpawliq
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: Seniorpawliq »

No dobra panowie dziękuję za konkrety, ale mam jedno zasadnicze pytanie: w przypadku zimnych palców temperatura ztabilizuje się na kolumnie w granicach 78/79*C a jaka temperatura jest odpowiednia gdy te palce odłaczymy?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: Góral bagienny »

Temperatura będzie rosła bo pracujesz jak na pot-stillu.
Nie patrz w termometry patrz w papugę :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: Doody »

Seniorpawliq pisze: a jaka temperatura jest odpowiednia gdy te palce odłaczymy?
Można utrzymywać temperaturę w widełkach np. 88 - 91 stopni. W miarę jak temperatura w kotle będzie rosnąć, będziesz delikatnie zwiększał przepływ przez zimne palce aby utrzymywać ją w ww widełkach.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Śliwowica na zimnych palcach

Post autor: freek »

A jeżeli nie będziesz używał w ogóle zimnych palców to patrzysz na wskazania papugi lub gdy jej nie masz to starasz mieścić się w widełkach temperatury poprzez zmniejszanie grzania, co niestety wiąże się z wolniejszym odbiorem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”