Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: christoph »

Cześć Koledzy i Koleżanki.
Pisałem wcześniej o nastawie z małej ilości śliwek (16kg). Zrobiłem odpęd uzyskując ok. 9l surówki. Co prawda nie zmierzyłem jej mocy, ale zakładam że, przy tej ilości surówki względem wsadu, ma niewiele ponad 20%, gdyż ciągnąłem długo po tym jak na alkoholomierzu było zero procent. I tu pytanie. Mam trochę pogonów z wcześniejszych destylacji nastawów ze śliwek i soku NFC jabłkowego. Czy dodanie ich do tej surówki przed drugą destylacją może mi popsuć robotę, czy śmiało mogę wykorzystać te pogony?
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Kasko »

Czasami pogony owocowe wnoszą dużo dobrego jednak nie z nastawów cukrowo-owocowych tylko samych owoców. Możesz dodać pogonów,uzyskasz więcej alkoholu końcowego jednak nie sądzę żeby smak i zapach się poprawił. Przy destylacji pilnuj serca bo przy dużej ilości dodanych pogonów można szybko zepsuć cały uzyskany alkohol.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@christoph :witam: Śmiało możesz dodać pogony :ok: Będziesz miał więcej aromatów.
@Kaśko Pogony się nie kumulują więc nie będzie ich więcej niż normalnie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

pinki101
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: pinki101 »

Przedgony i pogony, które mi zostają z zeszłorocznych śliw po destylacji, dodaje ale do pierwszego gotowania. Po roku czasu, bardzo ładnie się przegryzają i nabierają przyjemnego aromatu.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Góral dobrze napisał, że pogony się nie kumulują natomiast przedgony tak i o tym trzeba pamiętać...
Pozdrawiam Gacek.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Witam :witam:
Po puszczeniu ok. 82 litrów ( 3 wsady) nastawu śliwkowego otrzymałem 16.5 litra 45% surówki 8-) .
Czy to dużo czy mało nie mam pojęcia gdyż jest to moja pierwsza śliwka :oops:
Dodam, że byłoby może z litr więcej, ale proces kończyłem przy 99,4*C (około 20% mocy) na szczycie i 100*C w kotle.
Dziś planuje proces na gotowo i mam w związku z tym pytanie(a).
Czy jak rozrobie to pół na pół z wodą na około 22-23% będzie ok :?:
Mam kociołek 35l w płaszczu i czy 33l bedzie ok czy za dużo :scratch: Z ekonomicznego punktu nie chce grzać na dwa razy :hahaha:
Ile mogę otrzymać z takiej ilości surówki gotowego produktu? :pije: Wiem wiem , że to zależy od wielu czynników ( moc, temperatura, buteleczki, operator itp. itd.)
Byłbym bardzo wdzięczny za info :poklon;
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Dodam, że byłoby może z litr więcej, ale proces kończyłem przy 99,4*C (około 20% mocy) na szczycie i 100*C w kotle.
Skoro w kotle miałeś 100 stopni, to już odebrałeś wszystko (zakładając, że termometr dobrze pokazuje temperaturę), więc nie uzyskasz jeszcze litra, no chyba, że samej wody odwarowej, co czasami ma sens ze względu na smaki i aromaty.
Czy jak rozrobię to pół na pół z wodą na około 22-23% będzie ok :?:
Tak
Mam kociołek 35l w płaszczu i czy 33l bedzie ok czy za dużo :scratch:
Skoro to już surówka, więc nie będzie się pieniła, powinno być w porządku.
Ile mogę otrzymać z takiej ilości surówki gotowego produktu?
16,5 l 45% surówki to znaczy, że masz około 7,5 l czystego spirytusu.
Łatwo policzyć ile tego będzie, przy zakładanej przez Ciebie mocy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Za mocna ta surówka :(
Nie odebrał wszystkiego z kotła.
U mnie surówka z alembika ma od 20-30%
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Góral bagienny pisze:Nie odebrał wszystkiego z kotła.

Dlatego pisałem że mógłbym jeszcze z litr ( może ciut wiecej)odebrac poniżej 20% :ok:
Tu popełniłem błąd bo nie ciągnąłem zo zera :oops:

@jakis1234 Dziękuję za info :poklon;
Temperatura w kotle to 100*C natomiast na szczycie miałem o 1.2*C niższą ( 98.8*C) I leciało około 30%.
Jak procenty spadły do około 20% to przestałem odbierać, a temperatura na szczycie pokazywała 99.4*C.
Termometry wszystkie sprawne sprawdzane na gotującej się wodzie. ;)
Może powodem takiego stanu była puszczona woda zbyt intensywnie :bezradny:



P.S.
Lepiej puścić drugi raz na pustej rurze czy zasypanej sprężynkami miedzianymi? :scratch:
Pierwsza była z miedzią :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2022, 18:07 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Pusta rura :ok:
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2022, 18:36 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

pinki101
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: pinki101 »

Z ilością odbieranej surówki też miałem zawsze problem. Nie wiedziałem kiedy przestać ale doczytałem tu na forum, że powinno jej wyjść około 1/3 wsadu. Wtedy, tak jak pisze Góral bagienny ma ona moc ok 30%. Teraz już nawet nie sprawdzam % tylko wiem, że z 15 litrów mam mi wyjść 5 litrów do następnego procesu.
Przy drugim procesie pusta rura i spokojne grzanie. Pozwoli Ci to dłużej odbierać i do niższego poziomu % zejść zanim będzie czuć pogonami. Najwięcej aromatów śliwkowych jest właśnie na granicy końca serca i początku pogonów.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Jeżeli chcesz mieć jak najwięcej smaku i aromatu, to tak jak radzi Góral, pusta rura i krótka.
Jak nie miałem półkowej, to używałem praktycznie samą głowicę.
Chociaż są tacy, którzy dają większy odcinek często w większym lub mniejszym stopniu wypełniony sprężynkami.
Wszystko zależy od tego, co się chce uzyskać, próbuj i szukaj swoich smaków.
Pozdrawiam z opolskiego.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

jakis1234 pisze:pusta rura i krótka.
To mój Sprzęcik ;)

https://alkohole-domowe.com/forum/moj-s ... 25273.html
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@Krychu35 Jaka średnica rury?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Góral bagienny pisze:@Krychu35 Jaka średnica rury?

60,3
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Odbieraj przy drugim gotowaniu tak z 1200ml na godz. :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Dziękuję Góral bagienny za info to i wiele innych :poklon;
Myślę, że na zlocik będzie już pijalne bo zamierzam wziąć flaszeczkę do oceny :lol:
a już dochodzą do końca fermentacji winogrona :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@Krychu35 :ok: :D Odbieraj tak jak pisałem ale jednocześnie patrz na alkoholomierz czy nie za mocny % leci.
Po odebraniu przedgonu powinno lecieć w przedziale 70-80%
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Góral bagienny pisze: Po odebraniu przedgonu powinno lecieć w przedziale 70-80%
Dokładnie tak bylo :ok:
Po odebraniu 10x 90ml (małpeczka) zacząłem odbierać serce od okolo 75%.
Polecę tak do 55% i 10x 100ml (małpeczka +) :mrgreen:

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Wesoly49 »

Góral bagienny pisze::witam:
U mnie surówka z alembika ma od 20-30%
Góral i taka surówkę gotujesz czyż jeszcze to rozcieńczasz?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Rozrabiam do 20-19%
Oczywiście tą która ma ponad 20 voltów :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Sudecka
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 28 paź 2022, 08:37
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Sudecka »

Kochana brać śliwomaniaków proszę was o podpowiedź jak to przepuścić dla najlepszego efektu bo moje dotychczasowe próby słabo wychodza.
Zacier 20 kg śliweczek + 1 kg cukru + drożdże (teraz nie pamiętam jakie ale zestaw witaminkami, enzymem).
6 tygodni w beczce i wycisnąłem i do gąsiorka niechj jeszcze popracuje). Zapach zacieru extra i chcę poczuć to w wyrobie końcowy i tu pytanie do fachowców jak to destylować ?
Mam z miedzi pot-still z przystawką refluxową i wypełnienie czyścikami. Jak byście zrobili cały proces ? Użyć przystawki i wypełnienia przy pierwszym procesie a później bez przystawki i bez wypełnienia ?
Bardzo proszę o podpowiedź jak to robicie aby uzyskać dobry trunek.
Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Kolego, masz cały dział poświęcony destylacji na PS:
https://alkohole-domowe.com/forum/desty ... still.html
Poczytaj. A sam proces każdy praktycznie prowadzi inaczej, według swoich upodobań i tego, co chce otrzymać.
I jeszcze jedno, śliwek raczej nie zacierałeś, więc to jest nastaw, a nie zacier.
Pozdrawiam z opolskiego.

pinki101
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: pinki101 »

Odpęd zrób na pustej rurze. Zbieraj wszystko co będzie kapać aż do 0% na alkoholomierzu. Powinieneś odebrać 1/3 pojemności początkowej (nie będzie tego za dużo jeżeli nie była dolewana woda). W drugim procesie też pusta rura bez refluksu. Rozcieńcz do 20% i po rozgrzaniu wsadu, jak zacznie kapać zmniejsz grzanie żeby powoli leciała kropelka po kropelce. Jak moc % spadnie do około 75 zacznij odbierać serce. Grzanie ustaw żeby krople się "ciągły" czyli ni to kapanie, ni to stróżka. Przy około 55% zacznij sprawdzać czy nie zaczynają lecieć pogony. Serce do gąsiorka z dębem na rok, z częstym napowietrzaniem na początku i gotowe :piwo:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

pinki101 pisze: Powinieneś odebrać 1/3 pojemności początkowej Jak moc % spadnie do około 75 zacznij odbierać serce.
:witam: :scratch: :scratch: Nie do końca tak to powinno wyglądać ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Mrooq »

Z rana taka myśl mnie naszła...

Czy testował ktoś do filtracji nastawu z śliwek tzw "sracz rurkę"?

Czy ogólnie oplot z wężyka daje rade z owocami?

Ja wpadłem na pomysł żeby testy na nastawie z jabłek zrobić.
Czyli do gara z zamontowanym zaworkiem i wężykiem wlac nastaw z beczki i poczekać na pracę grawitacji. A to co zostanie w garze w siatkę i do prasy.

I tak się zastanawiam co mi z tego wyjdzie
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Powiem ci że ja za radą któregoś kolegi z forum, i chwała mu za to :poklon; , wieszam worek filtracyjny 18L nad baniakiem na 6 godzin. Po tym czasie w worku są już suche wióry. Robię teraz tak wszystkie owoce :ok:. Więc twoja "sracz rurka" :hahaha: pewnie też się sprawdzi i to lepiej niż ci się wydaje, i prasa będzie zbyteczna. No chyba że ci się spieszy :pije:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Mrooq »

Ta sracz rurka na kuku sprawdza się idealnie, a owoce do tej pory robiłem podobnie jak Ty, wpierw przez sito z siatki elewacyjnej a potem jakąś firana albo worek filtracyjny. I właśnie miałem tak robić, ale przypomniała mi się opcja z wężykiem. A czy się zamuli czy ładnie przefiltruje to dam znać później. Bo jak pójdzie z jabłkami może będzie niezłym sposobem na śliwki, które są bardziej upierdliwe.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Szlumf »

Próbowałem "sracz rurki" do filtrowania wiśni. Nic z tego nie wyszło. Fachowcy podpowiedzieli. że to z powodu braku młóta, które zapobiega zamulaniu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Nie tyle młóta co łuski z ziaren zbożowych. Łuski układają się w tzw. złoże filtracyjne i działają jak filtr a sraczwężyk tylko odprowadza ciecz. Ale właśnie o to chodzi że nie zamula. A śliwki są mistrzem zamulania ;)
Pozdrawiam
Darek

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: czytam »

Jako złoże filtracyjne mogą służyć zmywaki z nierdzewki położone na wężyk z oplotu. Wygodniejszą opcją wydaje się jednak worek filtracyjny.
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Mrooq »

Cóż mogę napisać, wężyk z jablkami poradził sobie połowicznie.
Drożdżaki zmasakrowały jabłka na mus, i zostało sporo płynnej breji na dnie gara.
Patrząc pod względem jakości filtracji, jest całkiem dobrze. Ale ekonomicznie słabo wychodzi, bo sporo płynu w tej mazi zostało.
Ze śliwkami wężyk ma raczej marne szanse.

I tu wniosek końcowy, o ile zboża tak się całkiem nieźle filtrują, to do bezstresowego przerobu owoców będzie jednak trzeba kiedyś płaszczyk zakupić.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

Wróćmy do tematu śliwki ;)
Po przepuszczeniu 16,5l surówki rozrobionej do 22%
uzyskałem około 6.5l serca o mocy 67%. :love:
Na dzień dzisiejszy jest dla mnie za mocna :oops: .
I tutaj rodzi się pytanie czy jest sens rozcieńczać to ( powiedzmy do 50-55%) :scratch: .Jeśli tak to jaka wodę wybrać , oraz czy nie wpłynie to na walory smakowe?
Z góry dziękuję za podpowiedzi :poklon;
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Jest, nie wpłynie, czystej bez minerałów.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: gary1966 »

Woda niskozmineralizowana, zrób kilka próbek o różnych stężeniach. Spróbuj po paru dniach i
wybierz najlepszą wersję.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Krychu35 »

jakis1234 pisze:Jest, nie wpłynie, czystej bez minerałów.
Dzięki :poklon;
gary1966 pisze:Woda niskozmineralizowana


Czy Żywiec Zdrój będzie dobra?
Mam jeszcze dostęp do wody po filtracji wstępnej z metali ciężkich i następną filtracja poprzez filtr żywiczny dla zmiękczenia.
Nada się taka? :scratch:
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Żywiec będzie dobry. Patrz na etykietę żeby suma składników mineralnych wynosiła mniej niż 300mg/l. Żywiec 1L ma 213mg/l i ja taką używam i jest ok. :ok:
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 paź 2022, 20:34 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Według mnie ta woda po filtracji wystarczy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Najlepsza jest kranówa, przynajmniej u mnie. Dodawałem Żywce o inne kupowane wody i po jakimś czasie miałem biały delikatny osad na dnie butelek. Nie wpływał on na smak, ale nie wyglądało to dobrze. Odkąd rozcieńczam kranówką problem zniknął. Dodam tylko, że mam w domu filtr Viessmanna do odkamieniania wody, ten na tabletki solne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Ja rozrabiam z wodą z filtra RO. Ostatnio zrobiłem eksperyment ;) Zamiast katować ludzi zbyt mocną śliwką od której każdy się krzywi ale mówi pycha :D , zrobiłem śliwkę ze świetnych śliwek na 44%.
Leży w kamionce i będzie dostępna na zlocie w Zarzeczu. Mam nadzieję że złamę mit o tym, że "Panie dobra śliwowica to musi mieć 70 voltów"
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”