Śliwowica 2009 - 2024
Cześć Koledzy i Koleżanki.
Pisałem wcześniej o nastawie z małej ilości śliwek (16kg). Zrobiłem odpęd uzyskując ok. 9l surówki. Co prawda nie zmierzyłem jej mocy, ale zakładam że, przy tej ilości surówki względem wsadu, ma niewiele ponad 20%, gdyż ciągnąłem długo po tym jak na alkoholomierzu było zero procent. I tu pytanie. Mam trochę pogonów z wcześniejszych destylacji nastawów ze śliwek i soku NFC jabłkowego. Czy dodanie ich do tej surówki przed drugą destylacją może mi popsuć robotę, czy śmiało mogę wykorzystać te pogony?
Pisałem wcześniej o nastawie z małej ilości śliwek (16kg). Zrobiłem odpęd uzyskując ok. 9l surówki. Co prawda nie zmierzyłem jej mocy, ale zakładam że, przy tej ilości surówki względem wsadu, ma niewiele ponad 20%, gdyż ciągnąłem długo po tym jak na alkoholomierzu było zero procent. I tu pytanie. Mam trochę pogonów z wcześniejszych destylacji nastawów ze śliwek i soku NFC jabłkowego. Czy dodanie ich do tej surówki przed drugą destylacją może mi popsuć robotę, czy śmiało mogę wykorzystać te pogony?
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Czasami pogony owocowe wnoszą dużo dobrego jednak nie z nastawów cukrowo-owocowych tylko samych owoców. Możesz dodać pogonów,uzyskasz więcej alkoholu końcowego jednak nie sądzę żeby smak i zapach się poprawił. Przy destylacji pilnuj serca bo przy dużej ilości dodanych pogonów można szybko zepsuć cały uzyskany alkohol.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 302
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Witam
Po puszczeniu ok. 82 litrów ( 3 wsady) nastawu śliwkowego otrzymałem 16.5 litra 45% surówki .
Czy to dużo czy mało nie mam pojęcia gdyż jest to moja pierwsza śliwka
Dodam, że byłoby może z litr więcej, ale proces kończyłem przy 99,4*C (około 20% mocy) na szczycie i 100*C w kotle.
Dziś planuje proces na gotowo i mam w związku z tym pytanie(a).
Czy jak rozrobie to pół na pół z wodą na około 22-23% będzie ok
Mam kociołek 35l w płaszczu i czy 33l bedzie ok czy za dużo Z ekonomicznego punktu nie chce grzać na dwa razy
Ile mogę otrzymać z takiej ilości surówki gotowego produktu? Wiem wiem , że to zależy od wielu czynników ( moc, temperatura, buteleczki, operator itp. itd.)
Byłbym bardzo wdzięczny za info
Po puszczeniu ok. 82 litrów ( 3 wsady) nastawu śliwkowego otrzymałem 16.5 litra 45% surówki .
Czy to dużo czy mało nie mam pojęcia gdyż jest to moja pierwsza śliwka
Dodam, że byłoby może z litr więcej, ale proces kończyłem przy 99,4*C (około 20% mocy) na szczycie i 100*C w kotle.
Dziś planuje proces na gotowo i mam w związku z tym pytanie(a).
Czy jak rozrobie to pół na pół z wodą na około 22-23% będzie ok
Mam kociołek 35l w płaszczu i czy 33l bedzie ok czy za dużo Z ekonomicznego punktu nie chce grzać na dwa razy
Ile mogę otrzymać z takiej ilości surówki gotowego produktu? Wiem wiem , że to zależy od wielu czynników ( moc, temperatura, buteleczki, operator itp. itd.)
Byłbym bardzo wdzięczny za info
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Łatwo policzyć ile tego będzie, przy zakładanej przez Ciebie mocy.
Skoro w kotle miałeś 100 stopni, to już odebrałeś wszystko (zakładając, że termometr dobrze pokazuje temperaturę), więc nie uzyskasz jeszcze litra, no chyba, że samej wody odwarowej, co czasami ma sens ze względu na smaki i aromaty.Dodam, że byłoby może z litr więcej, ale proces kończyłem przy 99,4*C (około 20% mocy) na szczycie i 100*C w kotle.
TakCzy jak rozrobię to pół na pół z wodą na około 22-23% będzie ok
Skoro to już surówka, więc nie będzie się pieniła, powinno być w porządku.Mam kociołek 35l w płaszczu i czy 33l bedzie ok czy za dużo
16,5 l 45% surówki to znaczy, że masz około 7,5 l czystego spirytusu.Ile mogę otrzymać z takiej ilości surówki gotowego produktu?
Łatwo policzyć ile tego będzie, przy zakładanej przez Ciebie mocy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 302
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Dlatego pisałem że mógłbym jeszcze z litr ( może ciut wiecej)odebrac poniżej 20%
Tu popełniłem błąd bo nie ciągnąłem zo zera
@jakis1234 Dziękuję za info
Temperatura w kotle to 100*C natomiast na szczycie miałem o 1.2*C niższą ( 98.8*C) I leciało około 30%.
Jak procenty spadły do około 20% to przestałem odbierać, a temperatura na szczycie pokazywała 99.4*C.
Termometry wszystkie sprawne sprawdzane na gotującej się wodzie.
Może powodem takiego stanu była puszczona woda zbyt intensywnie
P.S.
Lepiej puścić drugi raz na pustej rurze czy zasypanej sprężynkami miedzianymi?
Pierwsza była z miedzią
Góral bagienny pisze:Nie odebrał wszystkiego z kotła.
Dlatego pisałem że mógłbym jeszcze z litr ( może ciut wiecej)odebrac poniżej 20%
Tu popełniłem błąd bo nie ciągnąłem zo zera
@jakis1234 Dziękuję za info
Temperatura w kotle to 100*C natomiast na szczycie miałem o 1.2*C niższą ( 98.8*C) I leciało około 30%.
Jak procenty spadły do około 20% to przestałem odbierać, a temperatura na szczycie pokazywała 99.4*C.
Termometry wszystkie sprawne sprawdzane na gotującej się wodzie.
Może powodem takiego stanu była puszczona woda zbyt intensywnie
P.S.
Lepiej puścić drugi raz na pustej rurze czy zasypanej sprężynkami miedzianymi?
Pierwsza była z miedzią
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2022, 18:07 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Pusta rura
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2022, 18:36 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 17
- Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Z ilością odbieranej surówki też miałem zawsze problem. Nie wiedziałem kiedy przestać ale doczytałem tu na forum, że powinno jej wyjść około 1/3 wsadu. Wtedy, tak jak pisze Góral bagienny ma ona moc ok 30%. Teraz już nawet nie sprawdzam % tylko wiem, że z 15 litrów mam mi wyjść 5 litrów do następnego procesu.
Przy drugim procesie pusta rura i spokojne grzanie. Pozwoli Ci to dłużej odbierać i do niższego poziomu % zejść zanim będzie czuć pogonami. Najwięcej aromatów śliwkowych jest właśnie na granicy końca serca i początku pogonów.
Przy drugim procesie pusta rura i spokojne grzanie. Pozwoli Ci to dłużej odbierać i do niższego poziomu % zejść zanim będzie czuć pogonami. Najwięcej aromatów śliwkowych jest właśnie na granicy końca serca i początku pogonów.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Jeżeli chcesz mieć jak najwięcej smaku i aromatu, to tak jak radzi Góral, pusta rura i krótka.
Jak nie miałem półkowej, to używałem praktycznie samą głowicę.
Chociaż są tacy, którzy dają większy odcinek często w większym lub mniejszym stopniu wypełniony sprężynkami.
Wszystko zależy od tego, co się chce uzyskać, próbuj i szukaj swoich smaków.
Jak nie miałem półkowej, to używałem praktycznie samą głowicę.
Chociaż są tacy, którzy dają większy odcinek często w większym lub mniejszym stopniu wypełniony sprężynkami.
Wszystko zależy od tego, co się chce uzyskać, próbuj i szukaj swoich smaków.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Kochana brać śliwomaniaków proszę was o podpowiedź jak to przepuścić dla najlepszego efektu bo moje dotychczasowe próby słabo wychodza.
Zacier 20 kg śliweczek + 1 kg cukru + drożdże (teraz nie pamiętam jakie ale zestaw witaminkami, enzymem).
6 tygodni w beczce i wycisnąłem i do gąsiorka niechj jeszcze popracuje). Zapach zacieru extra i chcę poczuć to w wyrobie końcowy i tu pytanie do fachowców jak to destylować ?
Mam z miedzi pot-still z przystawką refluxową i wypełnienie czyścikami. Jak byście zrobili cały proces ? Użyć przystawki i wypełnienia przy pierwszym procesie a później bez przystawki i bez wypełnienia ?
Bardzo proszę o podpowiedź jak to robicie aby uzyskać dobry trunek.
Dzięki za pomoc
Zacier 20 kg śliweczek + 1 kg cukru + drożdże (teraz nie pamiętam jakie ale zestaw witaminkami, enzymem).
6 tygodni w beczce i wycisnąłem i do gąsiorka niechj jeszcze popracuje). Zapach zacieru extra i chcę poczuć to w wyrobie końcowy i tu pytanie do fachowców jak to destylować ?
Mam z miedzi pot-still z przystawką refluxową i wypełnienie czyścikami. Jak byście zrobili cały proces ? Użyć przystawki i wypełnienia przy pierwszym procesie a później bez przystawki i bez wypełnienia ?
Bardzo proszę o podpowiedź jak to robicie aby uzyskać dobry trunek.
Dzięki za pomoc
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Kolego, masz cały dział poświęcony destylacji na PS:
https://alkohole-domowe.com/forum/desty ... still.html
Poczytaj. A sam proces każdy praktycznie prowadzi inaczej, według swoich upodobań i tego, co chce otrzymać.
I jeszcze jedno, śliwek raczej nie zacierałeś, więc to jest nastaw, a nie zacier.
https://alkohole-domowe.com/forum/desty ... still.html
Poczytaj. A sam proces każdy praktycznie prowadzi inaczej, według swoich upodobań i tego, co chce otrzymać.
I jeszcze jedno, śliwek raczej nie zacierałeś, więc to jest nastaw, a nie zacier.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: sobota, 7 gru 2019, 10:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Odpęd zrób na pustej rurze. Zbieraj wszystko co będzie kapać aż do 0% na alkoholomierzu. Powinieneś odebrać 1/3 pojemności początkowej (nie będzie tego za dużo jeżeli nie była dolewana woda). W drugim procesie też pusta rura bez refluksu. Rozcieńcz do 20% i po rozgrzaniu wsadu, jak zacznie kapać zmniejsz grzanie żeby powoli leciała kropelka po kropelce. Jak moc % spadnie do około 75 zacznij odbierać serce. Grzanie ustaw żeby krople się "ciągły" czyli ni to kapanie, ni to stróżka. Przy około 55% zacznij sprawdzać czy nie zaczynają lecieć pogony. Serce do gąsiorka z dębem na rok, z częstym napowietrzaniem na początku i gotowe
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 301
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Z rana taka myśl mnie naszła...
Czy testował ktoś do filtracji nastawu z śliwek tzw "sracz rurkę"?
Czy ogólnie oplot z wężyka daje rade z owocami?
Ja wpadłem na pomysł żeby testy na nastawie z jabłek zrobić.
Czyli do gara z zamontowanym zaworkiem i wężykiem wlac nastaw z beczki i poczekać na pracę grawitacji. A to co zostanie w garze w siatkę i do prasy.
I tak się zastanawiam co mi z tego wyjdzie
Czy testował ktoś do filtracji nastawu z śliwek tzw "sracz rurkę"?
Czy ogólnie oplot z wężyka daje rade z owocami?
Ja wpadłem na pomysł żeby testy na nastawie z jabłek zrobić.
Czyli do gara z zamontowanym zaworkiem i wężykiem wlac nastaw z beczki i poczekać na pracę grawitacji. A to co zostanie w garze w siatkę i do prasy.
I tak się zastanawiam co mi z tego wyjdzie
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Powiem ci że ja za radą któregoś kolegi z forum, i chwała mu za to , wieszam worek filtracyjny 18L nad baniakiem na 6 godzin. Po tym czasie w worku są już suche wióry. Robię teraz tak wszystkie owoce . Więc twoja "sracz rurka" pewnie też się sprawdzi i to lepiej niż ci się wydaje, i prasa będzie zbyteczna. No chyba że ci się spieszy
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 301
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Ta sracz rurka na kuku sprawdza się idealnie, a owoce do tej pory robiłem podobnie jak Ty, wpierw przez sito z siatki elewacyjnej a potem jakąś firana albo worek filtracyjny. I właśnie miałem tak robić, ale przypomniała mi się opcja z wężykiem. A czy się zamuli czy ładnie przefiltruje to dam znać później. Bo jak pójdzie z jabłkami może będzie niezłym sposobem na śliwki, które są bardziej upierdliwe.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 301
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Cóż mogę napisać, wężyk z jablkami poradził sobie połowicznie.
Drożdżaki zmasakrowały jabłka na mus, i zostało sporo płynnej breji na dnie gara.
Patrząc pod względem jakości filtracji, jest całkiem dobrze. Ale ekonomicznie słabo wychodzi, bo sporo płynu w tej mazi zostało.
Ze śliwkami wężyk ma raczej marne szanse.
I tu wniosek końcowy, o ile zboża tak się całkiem nieźle filtrują, to do bezstresowego przerobu owoców będzie jednak trzeba kiedyś płaszczyk zakupić.
Drożdżaki zmasakrowały jabłka na mus, i zostało sporo płynnej breji na dnie gara.
Patrząc pod względem jakości filtracji, jest całkiem dobrze. Ale ekonomicznie słabo wychodzi, bo sporo płynu w tej mazi zostało.
Ze śliwkami wężyk ma raczej marne szanse.
I tu wniosek końcowy, o ile zboża tak się całkiem nieźle filtrują, to do bezstresowego przerobu owoców będzie jednak trzeba kiedyś płaszczyk zakupić.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 302
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Wróćmy do tematu śliwki
Po przepuszczeniu 16,5l surówki rozrobionej do 22%
uzyskałem około 6.5l serca o mocy 67%.
Na dzień dzisiejszy jest dla mnie za mocna .
I tutaj rodzi się pytanie czy jest sens rozcieńczać to ( powiedzmy do 50-55%) .Jeśli tak to jaka wodę wybrać , oraz czy nie wpłynie to na walory smakowe?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Po przepuszczeniu 16,5l surówki rozrobionej do 22%
uzyskałem około 6.5l serca o mocy 67%.
Na dzień dzisiejszy jest dla mnie za mocna .
I tutaj rodzi się pytanie czy jest sens rozcieńczać to ( powiedzmy do 50-55%) .Jeśli tak to jaka wodę wybrać , oraz czy nie wpłynie to na walory smakowe?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
-
- Posty: 302
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Czy Żywiec Zdrój będzie dobra?
Mam jeszcze dostęp do wody po filtracji wstępnej z metali ciężkich i następną filtracja poprzez filtr żywiczny dla zmiękczenia.
Nada się taka?
Dziękijakis1234 pisze:Jest, nie wpłynie, czystej bez minerałów.
gary1966 pisze:Woda niskozmineralizowana
Czy Żywiec Zdrój będzie dobra?
Mam jeszcze dostęp do wody po filtracji wstępnej z metali ciężkich i następną filtracja poprzez filtr żywiczny dla zmiękczenia.
Nada się taka?
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Żywiec będzie dobry. Patrz na etykietę żeby suma składników mineralnych wynosiła mniej niż 300mg/l. Żywiec 1L ma 213mg/l i ja taką używam i jest ok.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 paź 2022, 20:34 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Najlepsza jest kranówa, przynajmniej u mnie. Dodawałem Żywce o inne kupowane wody i po jakimś czasie miałem biały delikatny osad na dnie butelek. Nie wpływał on na smak, ale nie wyglądało to dobrze. Odkąd rozcieńczam kranówką problem zniknął. Dodam tylko, że mam w domu filtr Viessmanna do odkamieniania wody, ten na tabletki solne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Ja rozrabiam z wodą z filtra RO. Ostatnio zrobiłem eksperyment Zamiast katować ludzi zbyt mocną śliwką od której każdy się krzywi ale mówi pycha , zrobiłem śliwkę ze świetnych śliwek na 44%.
Leży w kamionce i będzie dostępna na zlocie w Zarzeczu. Mam nadzieję że złamę mit o tym, że "Panie dobra śliwowica to musi mieć 70 voltów"
Leży w kamionce i będzie dostępna na zlocie w Zarzeczu. Mam nadzieję że złamę mit o tym, że "Panie dobra śliwowica to musi mieć 70 voltów"
Pozdrawiam
Darek
Darek