Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

@Doody A co stoi na przeszkodzie dorzucić ze 2 garście do nastawu :)
Spróbuj kiedyś a nie pożałujesz :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

A kto później te pestki wyciągnie z kega przez fitting lub spust 1/2 cala :D
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Kasko »

Proponuję jeszcze te pestki zgnieść. Efekt wyśmienity,zapach migdałów gwarantowany. Robię tak zawsze i na prawdę dużo wnoszą do urobku takie zgniecione pestki. Spróbujcie nawet po zgnieceniu pestkę powąchać,bardzo miły zapach.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

A ja wrzucam wszystko co jest w beczce razem z pestkami, to co zostanie na dnie to dopiero odcedzam ale moi znajomi odcedzają pestki na takiej małej plastikowej skrzynce na owoce i gotują samą pulpę. Najgorzej jak pestki zatkają spust i trzeba pomagać jakąś rurą PCV lub kijem od szczotki :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Kasko »

Dobrym sposobem jest takie pestki włożyć np.w woreczek muślinowy albo jakiś inny,który nie wnosi niechcianych zapachów do destylatu.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Witam wszystkich :witam:. Od nastawienia moich śliwek minęło 5dni. Blg +5 i już nie pracuje. Jutro zleje znad osadu i wycisnę owoce. Czy zostawić to jeszcze potem do cichej fermentacji? Czy lądować na rurki?
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Coś za szybko przefermentowały :scratch:
Masz czysty nastaw na górze ?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Nie. Śliwki jeszcze pływają. Ale smak jest mocno wytrawny i cisza w beczce
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
@Psotnik84
Jeśli jesteś przekonany, że nastaw się zatrzymał, zlej znad osadu, odciśnij pulpę. Masz gotowy wsad. Niemniej jednak, zostawiłbym go w spokoju na tydzień maksymalnie. Może coś więcej zdoła odfermentować.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Faktycznie chłopaki jednak jeszcze zostawię go na tydzień w spokoju :ok:. Dziękuje :respect:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze: Jeśli jesteś przekonany, że nastaw się zatrzymał, zlej znad osadu,
:scratch: :scratch: :scratch: Kolego @ defacto Napisz proszę jak to robisz :scratch:
Chętnie bym tak zrobił ale ni uja nie wiem jak :mrgreen:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Bartorex
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:34
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Piła
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Bartorex »

Witam wszystkich!
Dziś startuje z nastawem 50kg węgierki, 3kg cukru i 5 l wody. Drożdże do owocówek i będziemy czekać. Śliwki zbierane spod starych drzew z dziadkowego sadu. Nie są jakoś wybitnie słodkie, stąd ten dodatek cukru. Mam nadzieję że nie za dużo planuje go wsypać?

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: użytkownik usunięty »

Plan masz dobry :ok:
Sypnąłbym jeszcze -1 kilogram cukru /10 kg śliwek.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

@Bartorex- Polecam ci jeszcze Pektoenzym. Widzę po moich śliwkach że zrobił robotę wraz z mieszadłem do klejów. Co do cukru się nie wypowiem ,bo robię pierwszy raz owocówki. Dam znać jak będą gotowe :pije:. Czy proporcje są odpowiednie dla mnie. Ale trzymam się zasady chłopaków. Czyli nie więcej jak 1kg na 10kg owoców :ok:. Ewentualnie glukoza w tych samych proporcjach. Pozdrawiam i powodzenia
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

@Bartorex A powiedz mi jeszcze drylujesz wszystkie czy zostawiasz jakieś pestki?
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

Bartorex
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:34
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Piła
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Bartorex »

@Psotnik84 - Tak, tak, pektoenzym pójdzie w owoce podczas rozdrabniania. Dzięki za rady, dosłodzę w takim razie do 1/10 i niech pracuje.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Bartorex pisze:@Psotnik84 - Tak, tak, pektoenzym pójdzie w owoce podczas rozdrabniania. Dzięki za rady, dosłodzę w takim razie do 1/10 i niech pracuje.

:ok:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Nic nie dosładzaj ;)
Proporcje masz na zajefajny nektar.
Jak dasz z 2l wody zamiast 5 to powinno Ci wejść do kega 50l na raz :ok:
Chyba że nie masz płaszcza i musisz filtrować.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Pytanie do @radiusa. Czy w tym roku będzie lub czy wiadomo Ci aby ktoś organizował jakiś konkurs Śliwowica 2022 na łamach forum AD?
Pozdrawiam Gacek.

Bartorex
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:34
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Piła
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Bartorex »

Psotnik84 pisze:@Bartorex A powiedz mi jeszcze drylujesz wszystkie czy zostawiasz jakieś pestki?
Wydrylowałem połowę materiału.
Góral bagienny pisze:
Chyba że nie masz płaszcza i musisz filtrować.
Niestety muszę filtrować, płaszcz planuję na przyszły rok.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2583
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Myślę, że ten wątek będzie najlepszy.
Panowie, jestem synem człowieka z dawnej Jugosławii.
Cała moja młodość była naznaczona rakiją (śliwowicą), którą robił mój ojciec.
Niestety, zmarł zanim ja dorosłem do tego, żeby się zainteresować jak to robi.
Kilka lat temu miałem okazję być na terenach, w których się urodził i wychował i popróbować aktualnych wyrobów.
Śliwowica jest dla mnie nie tylko dobrą wódką, to tradycja rodzinna, to smaki dzieciństwa ;), to wspomnienia.
Niestety do tej pory nie miałem sprzętu, który by pozwolił zająć się śliwkami.
Aktualnie mam półkową, ale cóż, proza życia nie pozwoliła w tym roku tym się zająć.
I dlatego moja prośba, jeżeli ktoś ma śliwowicę, którą się może podzielić, to będę wdzięczny do końca świata.
Opłacam przesyłkę (paczkomaty) i koszty wyprodukowania, cena nie jest ważna.
Piszę na ogólnym, bo nie wiem kto ma takie możliwości.
Proszę o informacje na PW.
Ostatnio zmieniony środa, 7 wrz 2022, 21:56 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że po takim apelu będziesz mógł się wykąpać w śliwowicy :hahaha:
A w ogóle lubisz ten trunek?
Daj na PW namiary na paczkomat z mailem i telefonem ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2583
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Był taki czas, że mi nie pasowała, ale chyba dorosłem i teraz tak, lubię.
A będąc w Bośni, bo teraz te rejony to Republika Serbska w Bośni, mogłem popróbować wiele rodzajów.
Były różne, czasami mocno było czuć pogonami, ale jednak mają to coś, ten charakter południa.
No, ale zapasy się skończyły.
Dzięki wawaldek11, wysyłam dane.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Pamiętam że na zlocie nie przepadaleś :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2583
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Doody pisze:Pamiętam że na zlocie nie przepadałeś :hahaha:
Tak? A kiedy?
Śliwowica jest bardzo różna.
W Bośni też była świetna i fatalna, dlatego chcę spróbować różnych, odnaleźć te zapamiętane smaki.
Nikogo nie zmuszam, to jest tylko prośba do osób, które chcą się podzielić.
Pozdrawiam z opolskiego.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wieku »

40 kg śliwki
2 kg cukru
2.5 l wody, do rozpuszczenia cukru i pekto,, BLG 23. Dosładzać do umownych 1 kg/10 kg owoców ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 7 wrz 2022, 23:38 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@wieku Nic nie dosładzaj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: radius »

@jakis1234, daj namiar, też Ci wyślę :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Rewa »

Ma ktoś namiar na tanie śliwki w okolicach Gliwic? Powiedzmy do 30km. Chętnie kupię 100-150 kg.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

gpawel76
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2019, 15:00
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: gpawel76 »

Na targu w Gliwicach były po 2,5 przy większej ilości 2 zł.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: łoles »

@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Rewa »

łoles pisze:@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html
Cena nawet ok tylko to jest w Sandomierzu. Nie wiem dlaczego pojawia się w Gliwicach.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wieku »

Ja w Sandomierzu za 1.5 :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2583
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Rewa pisze:
łoles pisze:@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html Cena nawet ok tylko to jest w Sandomierzu. Nie wiem dlaczego pojawia się w Gliwicach
Bo facet wysyła paczkomatami i dał to ogłoszenie na całą Polskę. U mnie też się wyświetliło.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 wrz 2022, 13:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Mrooq »

A jak kurier da :dupa: z paczką i ja mocno zmaltretuje, to odejdzie zabawa z mieszadłem :D
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Panowie i Panie. Mam pytanie do osób, które destylują lub kiedyś destylowały zaoctowany nastaw.
A więc na tapetę idą dwa identyczne nastawy z 30 kg śliwek oraz 3 kg cukru, drożdże niestety poszły black labele zamiast moich ulubionych bayanusów.
Pierwsze wiadro nie miało topionej czapy przez tydzień z racji mojego urlopu i niestety się zaoctowało, miałem je wylać ale żal mi było więc postanowiłem puścić na rurę...
Drugi nastaw w wiadrze identyczny, dwa razy dziennie zaciągana czapa mieszadłem na dno bez wyciągania wkrętarki z mieszadłem aby nie napowietrzać nastawu.
Dwa identyczne odpędy na 3 kW do 100 stopni w kotle.
Świeży nastaw mętny jak zwykle i pachnie ładnie, drugi zaoctowany zaś pachnie lepiej i jest całkowicie klarowny...
WTF???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Niczym się nie przejmuj :ok:
Mieszaj wszystko i na rurki :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Witam wszystkich :witam:. Mój nastaw ma dzisiaj 10dni. Śliwki już opadają na dno. Pływa ich już niewiele, więc w sobotę zleje znad osadu i wycisnę owoce. Jak myślicie może jeszcze poleżeć z owocami ten tydzień? Czy jednak lepiej zlewać od razu? Przypomnę, że Blg +5 było cztery dni temu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 wrz 2022, 15:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Jak już śliwki się topią to raczej nie wiele tam się jeszcze dzieje. Jeżeli nie obawiasz się o ocet lub biały kożuch to możesz jeszcze na tydzień zostawić ale ja już jestem tak nauczony, że 2 lub 3 dni po zakończeniu fermentacji robię odpęd. Dwa posty wyżej jest zdjęcie nastawu zaoctowanego (tydzień po zakończeniu fermentacji) i odziwo ładniej pachnie i jest klarowny... Może i tak trzeba robić ale boję się, że będzie o wiele więcej przedgonu.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

@Gacek Przekonałeś mnie. To moja pierwsza śliwka, i nie chciałbym jej sknocić. Więc jutro filtruje wyciskam i robię odpęd. Dzięki :ok:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”