Śliwowica 2009 - 2024
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
A ja wrzucam wszystko co jest w beczce razem z pestkami, to co zostanie na dnie to dopiero odcedzam ale moi znajomi odcedzają pestki na takiej małej plastikowej skrzynce na owoce i gotują samą pulpę. Najgorzej jak pestki zatkają spust i trzeba pomagać jakąś rurą PCV lub kijem od szczotki
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Witam wszystkich . Od nastawienia moich śliwek minęło 5dni. Blg +5 i już nie pracuje. Jutro zleje znad osadu i wycisnę owoce. Czy zostawić to jeszcze potem do cichej fermentacji? Czy lądować na rurki?
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4
- Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:34
- Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Piła
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Witam wszystkich!
Dziś startuje z nastawem 50kg węgierki, 3kg cukru i 5 l wody. Drożdże do owocówek i będziemy czekać. Śliwki zbierane spod starych drzew z dziadkowego sadu. Nie są jakoś wybitnie słodkie, stąd ten dodatek cukru. Mam nadzieję że nie za dużo planuje go wsypać?
Dziś startuje z nastawem 50kg węgierki, 3kg cukru i 5 l wody. Drożdże do owocówek i będziemy czekać. Śliwki zbierane spod starych drzew z dziadkowego sadu. Nie są jakoś wybitnie słodkie, stąd ten dodatek cukru. Mam nadzieję że nie za dużo planuje go wsypać?
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
@Bartorex- Polecam ci jeszcze Pektoenzym. Widzę po moich śliwkach że zrobił robotę wraz z mieszadłem do klejów. Co do cukru się nie wypowiem ,bo robię pierwszy raz owocówki. Dam znać jak będą gotowe . Czy proporcje są odpowiednie dla mnie. Ale trzymam się zasady chłopaków. Czyli nie więcej jak 1kg na 10kg owoców . Ewentualnie glukoza w tych samych proporcjach. Pozdrawiam i powodzenia
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2583
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Myślę, że ten wątek będzie najlepszy.
Panowie, jestem synem człowieka z dawnej Jugosławii.
Cała moja młodość była naznaczona rakiją (śliwowicą), którą robił mój ojciec.
Niestety, zmarł zanim ja dorosłem do tego, żeby się zainteresować jak to robi.
Kilka lat temu miałem okazję być na terenach, w których się urodził i wychował i popróbować aktualnych wyrobów.
Śliwowica jest dla mnie nie tylko dobrą wódką, to tradycja rodzinna, to smaki dzieciństwa , to wspomnienia.
Niestety do tej pory nie miałem sprzętu, który by pozwolił zająć się śliwkami.
Aktualnie mam półkową, ale cóż, proza życia nie pozwoliła w tym roku tym się zająć.
I dlatego moja prośba, jeżeli ktoś ma śliwowicę, którą się może podzielić, to będę wdzięczny do końca świata.
Opłacam przesyłkę (paczkomaty) i koszty wyprodukowania, cena nie jest ważna.
Piszę na ogólnym, bo nie wiem kto ma takie możliwości.
Proszę o informacje na PW.
Panowie, jestem synem człowieka z dawnej Jugosławii.
Cała moja młodość była naznaczona rakiją (śliwowicą), którą robił mój ojciec.
Niestety, zmarł zanim ja dorosłem do tego, żeby się zainteresować jak to robi.
Kilka lat temu miałem okazję być na terenach, w których się urodził i wychował i popróbować aktualnych wyrobów.
Śliwowica jest dla mnie nie tylko dobrą wódką, to tradycja rodzinna, to smaki dzieciństwa , to wspomnienia.
Niestety do tej pory nie miałem sprzętu, który by pozwolił zająć się śliwkami.
Aktualnie mam półkową, ale cóż, proza życia nie pozwoliła w tym roku tym się zająć.
I dlatego moja prośba, jeżeli ktoś ma śliwowicę, którą się może podzielić, to będę wdzięczny do końca świata.
Opłacam przesyłkę (paczkomaty) i koszty wyprodukowania, cena nie jest ważna.
Piszę na ogólnym, bo nie wiem kto ma takie możliwości.
Proszę o informacje na PW.
Ostatnio zmieniony środa, 7 wrz 2022, 21:56 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2583
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Był taki czas, że mi nie pasowała, ale chyba dorosłem i teraz tak, lubię.
A będąc w Bośni, bo teraz te rejony to Republika Serbska w Bośni, mogłem popróbować wiele rodzajów.
Były różne, czasami mocno było czuć pogonami, ale jednak mają to coś, ten charakter południa.
No, ale zapasy się skończyły.
Dzięki wawaldek11, wysyłam dane.
A będąc w Bośni, bo teraz te rejony to Republika Serbska w Bośni, mogłem popróbować wiele rodzajów.
Były różne, czasami mocno było czuć pogonami, ale jednak mają to coś, ten charakter południa.
No, ale zapasy się skończyły.
Dzięki wawaldek11, wysyłam dane.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2583
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Śliwowica jest bardzo różna.
W Bośni też była świetna i fatalna, dlatego chcę spróbować różnych, odnaleźć te zapamiętane smaki.
Nikogo nie zmuszam, to jest tylko prośba do osób, które chcą się podzielić.
Tak? A kiedy?Doody pisze:Pamiętam że na zlocie nie przepadałeś
Śliwowica jest bardzo różna.
W Bośni też była świetna i fatalna, dlatego chcę spróbować różnych, odnaleźć te zapamiętane smaki.
Nikogo nie zmuszam, to jest tylko prośba do osób, które chcą się podzielić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
40 kg śliwki
2 kg cukru
2.5 l wody, do rozpuszczenia cukru i pekto,, BLG 23. Dosładzać do umownych 1 kg/10 kg owoców ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
2 kg cukru
2.5 l wody, do rozpuszczenia cukru i pekto,, BLG 23. Dosładzać do umownych 1 kg/10 kg owoców ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 7 wrz 2022, 23:38 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 231
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2022
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Cena nawet ok tylko to jest w Sandomierzu. Nie wiem dlaczego pojawia się w Gliwicach.łoles pisze:@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 2583
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2022
Bo facet wysyła paczkomatami i dał to ogłoszenie na całą Polskę. U mnie też się wyświetliło.Rewa pisze:łoles pisze:@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html Cena nawet ok tylko to jest w Sandomierzu. Nie wiem dlaczego pojawia się w Gliwicach
Ostatnio zmieniony piątek, 9 wrz 2022, 13:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Panowie i Panie. Mam pytanie do osób, które destylują lub kiedyś destylowały zaoctowany nastaw.
A więc na tapetę idą dwa identyczne nastawy z 30 kg śliwek oraz 3 kg cukru, drożdże niestety poszły black labele zamiast moich ulubionych bayanusów.
Pierwsze wiadro nie miało topionej czapy przez tydzień z racji mojego urlopu i niestety się zaoctowało, miałem je wylać ale żal mi było więc postanowiłem puścić na rurę...
Drugi nastaw w wiadrze identyczny, dwa razy dziennie zaciągana czapa mieszadłem na dno bez wyciągania wkrętarki z mieszadłem aby nie napowietrzać nastawu.
Dwa identyczne odpędy na 3 kW do 100 stopni w kotle.
Świeży nastaw mętny jak zwykle i pachnie ładnie, drugi zaoctowany zaś pachnie lepiej i jest całkowicie klarowny...
WTF???
A więc na tapetę idą dwa identyczne nastawy z 30 kg śliwek oraz 3 kg cukru, drożdże niestety poszły black labele zamiast moich ulubionych bayanusów.
Pierwsze wiadro nie miało topionej czapy przez tydzień z racji mojego urlopu i niestety się zaoctowało, miałem je wylać ale żal mi było więc postanowiłem puścić na rurę...
Drugi nastaw w wiadrze identyczny, dwa razy dziennie zaciągana czapa mieszadłem na dno bez wyciągania wkrętarki z mieszadłem aby nie napowietrzać nastawu.
Dwa identyczne odpędy na 3 kW do 100 stopni w kotle.
Świeży nastaw mętny jak zwykle i pachnie ładnie, drugi zaoctowany zaś pachnie lepiej i jest całkowicie klarowny...
WTF???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Witam wszystkich . Mój nastaw ma dzisiaj 10dni. Śliwki już opadają na dno. Pływa ich już niewiele, więc w sobotę zleje znad osadu i wycisnę owoce. Jak myślicie może jeszcze poleżeć z owocami ten tydzień? Czy jednak lepiej zlewać od razu? Przypomnę, że Blg +5 było cztery dni temu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 wrz 2022, 15:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Jak już śliwki się topią to raczej nie wiele tam się jeszcze dzieje. Jeżeli nie obawiasz się o ocet lub biały kożuch to możesz jeszcze na tydzień zostawić ale ja już jestem tak nauczony, że 2 lub 3 dni po zakończeniu fermentacji robię odpęd. Dwa posty wyżej jest zdjęcie nastawu zaoctowanego (tydzień po zakończeniu fermentacji) i odziwo ładniej pachnie i jest klarowny... Może i tak trzeba robić ale boję się, że będzie o wiele więcej przedgonu.
Pozdrawiam Gacek.