Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy

Post autor: W_TG »

W mojej beczce życie kwitnie, a całość stała się już wytrawna.
Żeby się drożdżom nie nudziło dałem im wczoraj jeszcze 50 kg śliwek i beczka jest prawie pełna.
Zapełniłem też 2 beczki 50 l tak w 70 % pulpą z jakiś tam dużych fioletowych i bordowch śliwek i dla towarzystwa dałem im bayanusów :-)
Dziś podejmę decyzję czy będzie z nich kolejna śliwowica czy wino.
Tak więc jesień zapowiada się ciekawie, bo mam jeszcze pusty balon 50 litrowy i plan jest taki aby wypełnić go sokiem ze zdobycznych jabłek.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
promocja

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Kamal pisze:Lepiej dodawać glukozy i fruktozy, niż sacharozy. ;)
K.
Mylisz się. Do budowy ścian potrzebują na początku dwucukru. Łatwiej im będzie niż tworzyć z monocukru. Było o tym nie raz.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: jakubek88 »

Witam wszystkich. Jestem totalnym nowicjuszem ponieważ kilka miesięcy temu kupiłem sprzęt na 50l kegu kolumnie dzielonej na 2 części i głowice aabrtaek. Przeczytałem pobieżnie temat i tez trochę zgłupiałem. Ale do rzeczy. Nabyłem 80 kg śliwek węgierek i wydrylowałem je. Podzieliłem je na 2 beczki rozdrabniając je rozdrabniaczem z juli do jabłek. Do obu dodałem pektozynę. Do pierwszej beczki dodałem 4 kg rozpuszczonej glukozy bayanusy i pożywkę a 2 niecałe 6 g glukozy i alcotec turbo fruit. Obydwa nastawy bardzo ładnie pracują tylko powstał dziwny zapach ( ogólnie nie wiem jaki ma być) taki lekka stęchnięty kwas... Pytanie ... Jak najlepiej sklarować nastaw do gotowania na grzałkach? Jak złożyć kolumnę do destylowania ? Czy wyjąć całkiem wypełnienie z kolumny i odbierać na pełnym odbiorze lub skrócić tylko do katalizatora z sprężynkami miedzianymi ?

proszę o wyrozumiałość do mój pierwszy post.

Po za tym mogę dać namiar do człowieka co przywozi śliwki na saską kępę do wwa po 1.5
Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2020, 00:10 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

tbodzio
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 29 wrz 2020, 12:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: TAK
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: tbodzio »

O no to widzę, że kolega jakubek88 ma taki sam sprzed do psocenia jak ja (50l keg, 2x2000WAT, 120cm fi 60, ze szklanym wziernikiem i kolumna "bratka". Zacier nastawiłem środa 30.09.2020 (PRZEPIS:drożdże turbo slivovitz, 14kg śliwek, 9l wody +5kg cukru) pomnożyłem wszystko razy 2, 28kg śliwek wydrylowałem i niestarannie wymieszałem w 60l beczce, dolałem ciepły syrop cukrowy i jak temp spadła poniżej 30C dodałem dwie paczki drożdży) przykryłem bawełnianą szmata i położyłem pokrywkę - nieszczelnie, od razu zaczęły powolutku pracować na drugi dzień beczka była bardzo ciepła pod ręką, przemieszałem pierwszego dnia ale lekko, drugiego mocno to piana strzeliła i musiałem sprzątać - już tak nie będę mieszał :). Teraz się naczytałem jak skonfigurować kolumnę i dam: Zmywak na podtrzymanie na dole, 0,5 litra miedzianych sprężynek (zastanawiam się czy dać 0,5l stalowych i mam zamiar psocić na dużym odbiorze LM czyli wysokiej temperaturze "u góry" tak żeby mi wychodziło 80% albo mniej. Dam znać co i jak za niecałe 2 tygodnie.

Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 paź 2020, 13:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Chopy :D do owoców nie dajemy turbo tylko zwykłe drożdżaki :)
Choć z drugiej strony przy takiej ilości cukru to już nie śliwowica :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: użytkownik usunięty »

Góral bagienny pisze:Chopy :D do owoców nie dajemy turbo tylko zwykłe drożdżaki :)
Zwykłe, czyli szczep winiarski ;)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Może być szczep gorzelniczy lub piwny też.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Witam. Mam mały problem chciałem zrobić swoją pierwszą śliwowicę i zacznę od początku:
Zebrałem i wypestkowanełem 32kg wegierek (bardzo słodkie) wyspałem do beczki 180l
wlałem 100litrow wody 22kg cukru i trzy paczki drożdży babuni. Mam pytanie czy coś z tego mi wyjdzie ?

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wawaldek11 »

Cześć!
Kolejny forumowicz, u którego czyny są szybsze od myśli :mrgreen:
A tak na serio, to problemu nie widzę - otrzymasz to co chciałeś, czyli bimber lub spirytus z posmakiem śliwki - w zależności na czym przepuścisz. Gdybyś zapytał przed nastawieniem, to otrzymałbyś rady, czy linki w temacie.
Pozdrawiam,
Waldek

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Jestem otwarty na rady waldek11,kolejny nastaw mogę zrobić jak trzeba☺️☺️
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Ja cię nie sunę 22kg cukru :o trzeba było dać 32 kg było by 1do 1 :D
I do tego drożdże babuni :angry: toż to koło śliwowicy nawet nie będzie stało :angry:
Kolego @Damian1991 na 1okg owoców MAKSYMALNIE 1kg cukru.
Poczytaj temat o śliwce tam jest wszystko :czytaj:
Ja na 45kg śliwki dałem 2kg cukru i 2l. wody i mam nadzieje że wyjdzie coś dobrego :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 16:35 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Tak to jest z nowicjuszami juz☺️☺️
Człowiek uczy się na błędach . Jestem otwarty na wszystkie wasze rady żeby nauczyć się tego rzemiosła. Więc jakich drożdży powinienem użyć i jak długo trzymać?

Ice2
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 27 cze 2019, 02:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Ice2 »

Witam. Na czapie ze śliwki pojawił się bialy nalot. Co z tym czynić?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Drożdże dedykowane do owoców bayanysy, estelle ,Zamoyskie.
Ja robię na bayanusach, ile trzymac? Aż skończą fermentować :)
Ilość jaką podałem w poprzednim poście bayanusy przerabiają w 2 tygodnie przy temp. około 20st.
Zaopatrz się w cukromierz do sprawdzania blg :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: jakubek88 »

Oki . To zrobię trzecie podejście do tematu i zamówiłem jeszcze 60kg śliwki . Zamierzam dać bayanusy z pożywką. Ale co do cukru chcę zachować jak koledzy opisują max 1 kg na 10 kg śliwki tylko , że mam dużo glukozy i czy daję się jej w takiej samej proporcji jak kryształ z buraka?

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Dziękuję za dobre rady. Szkoda tylko że tak późno znalazłem się na takim forum ☺️☺️
A czy z jabłek wyszłoby mi coś dobrego??
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: dynio »

@jakubek: żeby mieć taki sam % glukozy krystalicznej musisz dodać ok 20% więcej. Ale nie radzę przesadzać z ilością. Daj max kg glukozy na 10kg owoców a "będziesz Pan zadowoloooony"

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 18:18 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: dynio »

@damian1991 do tego co zrobiłeś to już tylko drożdże turbo do owoców, a później nie na śliwowicę (bo z tego śliwowicy już nie będzie) tylko ewentualnie na czystą z posmakiem śliwek- najlepiej na półkowej

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Damian1991 pisze: A czy z jabłek wyszłoby mi coś dobrego??
Jak nie przesadzisz z cukrem i wodą to jak najbardziej :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

Panowie jestem po pierwszej destylacji nie chciałem za długo czekać bo bałem się że w lekko zakręconej beczce zacznie się octowa fermentacja.
Było 60 kg śliwki węgierki 10 litrów wody 4 kg cukru 3kg glukozy.
Drożdże jakieś niby gotowiec do śliwowicy.
Po około tygodniu zjadło wszysto wiec poszło na rury.
Teraz pytanie mam bo nie chce stracić smaku i zapachu za dużo.
Kolumna 60.3 1m u góry przewężenie odcinek około 15 cm z kolanem na redukcję i do chłodnicy lebiega. Dawać jakieś wypełnienie na tak długą kolumnę?
I jakie temperatury ustawić termometr mam po środku albo na szczycie
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: dynio »

Zero wypełnienia, wywalasz wszystko i jedziesz jak na pot still'u. Pierwszy odpęd do 100°c w zbiorniku (nie do 99.5 ale do 100) a drugi z podziałem na frakcje

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 18:37 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

Tak zrobiłem tylko ten drugi odpęd mnie interesuje teraz mam około 17 litrów 38 %
Jakie teraz temperatury utrzymywać

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Przykładowo 20kg jabłek ile czego bym musiał dać. Jakie jabłka muszą być pokrojone całe rozgniecione?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Rozcieńcz do 28% i odbieraj 1.2- 1.5l na godz. nie patrz na temperatury patrz na % ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: dynio »

To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 18:44 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

Właśnie ciągłemu do końca bo na termometrze było na kolumnie było 98a w kegu ponad 100
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

wierch pisze:Właśnie ciągłemu do końca bo na termometrze było na kolumnie było 98a w kegu ponad 100
Gdzie masz termometr w kegu? chyba za wysoko skoro pokazuje ponad 100st :scratch:
Tez tak mam w 30l kegu i sugeruje się % nie temperaturą jak w nim destyluje.
Ostatnio gotowałem śliwki do 100st w kegu z płaszczem i miałem 28% po 1 destylacji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

No termometr mam w górnej części .Co do procentów to może bylo 2%

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

dynio pisze:To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
A w kanał nic ?z początku chyba 50 wylać?
A pogony idą na koncu więc chyba jak już prawie woda leciała to chyba smaku i aromatu dużo nie stracę skoro pogony wysoko odciąć

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Carl »

@wierch, a termometr w kręgu prawdę Ci pokazuje? Sprawdzałeś go we wrzącej wodzie?

A pierwszą 50, to na rozpałkę do grilla zostaw
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 21:23 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

Carl pisze:@wierch, a termometr w kręgu prawdę Ci pokazuje? Sprawdzałeś go we wrzącej wodzie?

Wystukane z Tapatalka
W sumie nie sprawdzilem ale napewno jest nie zanurzony w cieczy

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia atmosferycznego, u mnie zdarzało się gotować do 99 stopni ale też do 101.5 :). Warto sprawdzić termometr gotując czystą w miarę wodę jednocześnie sprawdzając ciśnienie atmosferyczne. Potem może brać poprawki. Co do nastawów owocowych. Unikamy cukru i wody. Jabłka warto by były zmielone na pulpe, śliwki ile się da rozdrobnione. Drozdze wysoko aromatyzujace, typu winne- bayanus, Estelle, dedykowane gorzelnicze. NIE UŻYWA SIĘ TURBO.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

No ja raz miałem 103st w kegu a alkoholomierz pokazywał 10% ;)
Więc to raczej nie ciśnienie atmosferyczne :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Carl »

Jak nie jest zanurzony w cieczy, to nie zmierzysz nim jej temperatury, niestety.

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Kolego ja to wiem i dlatego piszę żeby przy destylacji na pot-stillu patrzyć na % nie na temperaturę :)
Teraz mam kega z płaszczem i port termometru prawie do spodu kega ale i tak papuga i alkoholomierz jest w użyciu :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wkg_1 »

Góral bagienny pisze:No ja raz miałem 103st w kegu a alkoholomierz pokazywał 10% ;)
Więc to raczej nie ciśnienie atmosferyczne :)
To cisnienie w atmosferze kega :D

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Pytanie czy ta temperatura była prawdziwa, a nie zakłamana. Co było gotowane? Przy cisnieniu 119hpa temperatura wrzenia wody to 100.18stopnia Celsjusza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: użytkownik usunięty »

michal278 pisze: Przy cisnieniu 119hpa temperatura wrzenia wody to 100.18stopnia Celsjusza.
Serwus.
Czy aby napewno? ;)
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: fo11rest »

Trochę z innej beczki.
Ostatnio kolega chwalił się swoim trunkiem o nazwie Metaxa 12 gwiazdek i mówi że rewelacja. Biorę tą flachę w ręcę i czytam że to jest ze spirytusu i śliwek. Więc stwierdziłem że to gówno nie trunek. Moim zdaniem jest robione to ze spirytu i koncentratu ze śliwek, do tego chwila leżakowania i idzie towar dla naiwnych za 200zł.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: przegab »

Nie wiem coście pili z kolegą i jak to się skończyło ale Metaxa 12* to inny trunek niż piszesz i o innym okresie leżakowania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 paź 2020, 19:56 przez przegab, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”