Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: Adaszcz31 »

No i machina ruszyła. Pierwszy nastaw.
Dodajecie wody do nastawu? Mi wyszło takie gęste, że nie mam jak zmierzyć blg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 sie 2018, 07:56 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Czy to możliwe, żeby od piątku wieczorem blg spadło z 22 do 12? Czy raczej źle mierzyłem na początku?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

Jak najbardziej możliwe, odpowiednie warunki, drożdżaki potrafią wynagrodzić błyskawiczną, efektywną pracą.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Warunki mają idealne, w piwnicy 23C niemniej szczerze się zdziwiłem, że po 2 dniach jak się nachyliłem nad beczką to mnie przytkało. Myślałem, że bayanusy są wolniejsze.
Teraz się zastanawiam czy już odławiać pestki :)

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

Hej u mnie też machina ruszyła, nie zapominaj o mieszaniu, pestki same na dno opadną. Ja wody i cukru nie dodaje, pierwszy nastaw tak zrobiłem i coś poszło nie tak.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Bodzios13likes pisze:Hej u mnie też machina ruszyła, nie zapominaj o mieszaniu, pestki same na dno opadną. Ja wody i cukru nie dodaje, pierwszy nastaw tak zrobiłem i coś poszło nie tak.
Dzięki. Pestki już na dnie. Pierwszy nastaw więc mieszam i wącham po kilka razy dziennie. :klaszcze:

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Czy odmiana śliwki- Lepotica, jest dobrym "materiałem" do naszego hobby?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Pretender »

Rób, nie marudź . Jeszcze powiedz, że masz je za darmo
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

defacto pisze:Czy odmiana śliwki- Lepotica, jest dobrym "materiałem" do naszego hobby?
Ja też się zastanawiałem i po radach kolegów się zdecydowałem. Jak na razie pracuje i pachnie super. Zobaczymy jak wyjdzie po gotowaniu. Na pewno się pochwalę. We wrześniu planuje nastaw na węgierce polskiej.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Pretender pisze:Rób, nie marudź. Jeszcze powiedz, że masz je za darmo
:D
Aż tak dobrze nie jest.
Zakupiłem, bo dobrej cenie była. Więc ostatnie 25kg umyłem, wydrylowałem, zmiksowałem, dodałem odpowiednią ilość gorącej wody a po wystudzeniu 4kg cukru i pektoenzym. Nazajutrz wycisnąłem z pulpy sok i tak powstał nastaw o stężeniu cukru 20blg.
Uwodniłem G995 i po 4h wszystko ładnie ruszyło.
Rewelacji nie będzie. Dodatkowo przeszkadzał mi nieco aromat powideł, który średnio jakoś przypadł mi do gustu- stąd pytanie czy nadają się do naszego hobby.
Natomiast same powidła- pychotka.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

Nie sugeruj się żadnymi zapachami czy aromatami, bo one nie mają żadnego znaczenia. Poza nowym doświadczeniem, które może okazać się przydatne przy ocenie następnych nastawów.
Po prostu zrób regularny nastaw i spokojnie go oddestyluj. Ten rok jest dobry dla owoców. W moim rejonie mają mało soku ale są bardzo ekstraktywne.
I z poczuciem winy muszę przyznać, że w tym roku wszystkie dostępne mi owoce są przeznaczone na wina, który to napój jest u mnie na pierwszym miejscu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Ja poleciałem bez drylowania.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Ale numer. Blg 0. Na prawie 60kg owoców dałem 6kg cukru. Przerobione w 3 dni a ja zakładałem 3 tygodnie

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

:shock:
Wiedziałem, że bayanusy to żarłoczne stworzenia, jakby nigdy cukru nie widziały.
Ale żeby aż tak?
Ładnie :ok:

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

U mnie na fermiolach po 3 tygodniach widać, że się powoli klaruje. Odmiana nie wiem jaka, nie pytałam - ciemne, ale dość małe.
Defacto, jaka u Ciebie dobra cena była? Ja brałam po 1,90/kg.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Brałem po 1,80zł/kg.
Jestem po "obchodzie" stoisk i straganów. Ceny spadają, jest spory wybór, a to cieszy.
Pokazała się już węgierka, ale do pełnej dojrzałości potrzebuje jeszcze z 10 dni dobrej pogody. Pozdro
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Ludzie pilna sprawa. Mam możliwość dostania za darmo śliwek węgierek (podobno) tylko, że robaki mieszkają podobno w nich. I teraz pytanie. Czy z robakami brać śliwy i ładować do beczki czy szukać czegoś zdrowego??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radius »

Brać :ok: Robaczki ani nie zjedzą, ani nie wypiją za dużo :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kmarian »

radom1987 pisze:... Czy z robakami brać śliwy i ładować do beczki czy szukać czegoś zdrowego??
Kolego szanowny, jak tam mieszka robaczek to na pewno to jest zdrowe. A jak radius napisał - co taki robaczek Ci wypije tego nastawu?
Patrz tylko, żebyś zgniłków nie nastawiał. :twisted:

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Tylko pamiętaj: nie pij takiej śliwowicy z robaczkiem w piątek! :mrgreen:
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: szatajoh »

kwik44 pisze:Tylko pamiętaj: nie pij takiej śliwowicy z robaczkiem w piątek! :mrgreen:
13
to też ważne. :o
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Koledzy dziękuję wam ślicznie. Myje dziś beczki i za kilka dni atakuję sad bo śliwki jeszcze kwaskowate lekko.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Panowie, klarować w jakiś sposób nastaw przed pędzeniem czy odebrać tylko grubsze i jechać...? Chodzi mi o drożdże, czy bez klarowania nie zostanie posmak drożdżowy?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Odcedź to co pływa i zlej nastaw znad osadu na dnie, wtedy na pewno będzie dobrze.
Pozdrawiam
Darek

przemek_maly
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: przemek_maly »

Witam.
Szukałem dużo na temat tych robaków.
U mojego taty rosną 3 piękne węgierki, gałęzie aż się łamią od owoców. Tylko że te drzewa nigdy nie widziały oprysków, więc średnio 1/4 jest taki jegomość malutki. Mówicie, że nie przejmować się tym wcale?

Jeszcze jedno, mam aabrateka czy dam radę na tym wyprodukować sliwkową perfume?
Jechać z otwartym zaworem, wyjąć wypełnienie, przykręcić głowicę prosto do kotła? Czytałem o tym, ale rad tyle co wątków.

Pisz staranniej - MANOWAR

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: czytam »

Nie przejmować się tym wcale.
Dasz radę.
Pierwsza destylacją z głowicą przykreconą do kotła. Druga z wypełnieniem. Po stabilizacji i odebraniu przedgonów zawór otwarty na maksa i kontrola nosowo paszczowa. Jak nie będzie Ci odpowiadało, to przymknięcie zaworu, stabilizacja i odbiór reszty alkoholu w trybie kolumna.
Można też po otwarciu zaworu odbierać do mniejszych butelek (0.5...0.75...1.0) i po kilku dniach ocena i mieszanie.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

przemek_maly pisze:Witam.
.....Jeszcze jedno, mam aabrateka czy dam radę na tym wyprodukować sliwkową perfume?
Jechać z otwartym zaworem, wyjąć wypełnienie, przykręcić głowicę prosto do kotła? Czytałem o tym, ale rad tyle co wątków.
Jak słusznie napisałeś rad tyle co wątków. Jak śliwek masz dużo to przeprowadź kilka destylacji z różnym zestawm sprzętowym i sam wybierz co Ci najbardziej odpowiada. Ja na kolumnie rektyfikacyjnej, po licznych próbach, wybrałem do owocówek destylację na pełnej kolumnie tzn. identycznej jak do rektyfikacji.
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Będziniak »

Dzisiaj 50kg śliwek przeszło przez mikser. Zapłaciłem na targu 1,8 pln/kg. Na wszystkich stoiskach pisało, że węgierki, nawet jak były wielkości jabłek... Mogłyby tylko więcej poleżeć na krzaku bo nie wszystkie są dojrzałe.

przemek_maly
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: przemek_maly »

Ok spróbuję na pełnym sprzęcie tzn aabratek wypełnieniem. To coś co już troszkę znam. Szkoda tyle darmowych śliwek zmarnować. Tylko jedno pytanie mnie jeszcze nurtuje, czy na gazie nie przypale wsadu. Grzanie na 50»60%?. Mam kocioł z grubym dnem. Normalnie 1:20 to rozgrzewanie, wydłużyć do 2 godzin?

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Imbir »

Drogo... w wlkp są teraz po 1.5-1 zł za Kg, na wtorek zamówiłem 300kg :P :P :P :P

patison
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 11 sie 2015, 17:29
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: patison »

Witam, dostałem od znajomego 70 kg śliwek, ale twardych a w smaku jeszcze kwaśne i nie wiem czy takie nadają się na nastaw na śliwowicę.
Możecie coś poradzić ?

Nierdzewny
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 5 sie 2018, 14:39
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Nierdzewny »

Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: psotamt »

Zrobiłem i ja :mrgreen: To moja pierwsza śliwowica :oops: Wczoraj nabyłem owoce drogą kupna po 1,5 PLN'a na kilo, wyjąłem pestki i do beczki. Pekto, mieszadło, drożdże, cukru nic i robota leci. Dziś piękny, prawie bordowy kolor nastawu, zapach... śliwkowy :D Jak drożdże skończą robotę, wleję z litr spirytusu i na półki.
Nie mam tylko pojęcia jak długo drożdże będą ten nastaw przerabiać :scratch: Śliwki dość słodkie, miękkie, enzym rozpaćkał je szybko. 25 kilo śliwek już bez pestek, paczka drożdży Turbo fruit yeast. Ktoś podpowie?

P.S. Nie w temacie, ale wzięło mnie na sesję foto... Oby było po wsze dni nasze :D
Chleb po wsze dni.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

psotamt pisze: Nie mam tylko pojęcia jak długo drożdże będą ten nastaw przerabiać :scratch:
:respect: za chlebek.
Co do nastawu. W obecnych warunkach 7-10 dni i po fermentacji. Dolej od razu spirytusu. Potrzymaj 2-3 dni i na rurki. dłużej nie ma co, bo ryzykujesz zakażenie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Ostatnio przy moreli estelle zeżarły mi cały cukier w niecałe 3 dni... Ale zawsze lepiej dać trochę więcej czasu na estryfikację.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: psotamt »

Dzięki za rady panowie. Pozostaje czekać cierpliwie i szukać kolejnych śliweczek :)
Tylko wkurza mnie ta czapa która ciągle na wierzchu się tworzy. Rozwalać to, czy zostawić?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

Zanurz ze dwa razy i zostaw w spokoju.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

A ja wczoraj byłem w Łącku (mam 90km do Łącka) i tamtejsze węgierki jeszcze nie są gotowe.
Gospodarz kazał mi przyjechać na początku września.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

I dobrze gadał. Ja czekam aż dojrzeją te małe i z nich trochę upędzę.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

Dobrym i sprawdzonym sposobem na określenie dojrzałości owocu jest przeprowadzenie testu skrobiowego. Test popularny u sadowników.
Po przekrojeniu na pół owoc zanurzamy odkrytą częścią w płynie lugola. Można wylać trochę płynu na talerzyk i tak zanurzyć owoc. Stopień odbarwienia pokazuje nam stopień dojrzałości. Im mniej odbarwiony tym owoc bardziej dojrzały. Brak jakiegokolwiek zabarwienia miąższu oznacza owoc przejrzały.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”