Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

slasz129 pisze:Panowie jest sens ładować
Bedzie to pachniało śliwką?
Oczywiście że tak możesz zrobić.
Jest kilka metod.
1.Fermentacja w gęstwie i gotowanie w gęstwie
2.Tak jak planowałeś. Czyli fermentacja w gęstwie i na koniec odciśnięcie i gotowanie.
3.Fermentacja metoda winiarzy. 3-5 dni burzliwa fermentacja i odciśnięcie moszczu. Dokończenie fermentacji i póżniej - albo gotowanie od razu po skończonej fermentacji albo dopiero po delikatnym ułożeniu się. Obydwie ostatnie metody powinny Ci przypasować.
Fermentacja metoda winiarzy jest o tyle korzystna, że nie dopuszczamy do destylatu nadmiernej ilości tanin i estrów. Nadmiar tanin nie zawsze jest korzystny. Niosą z sobą czasami dziwne niezbyt akceptowalne posmaki. U mnie pewnego razu miałem wrażenie, że śliwki moczyły się z dodatkiem zbutwiałych gałęzi. :scratch:
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lip 2018, 14:03 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
koncentraty wina

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

Witam wszystkich, wyczytałem, że śliwkę trzeba gotować metoda pot still, ale proszę o info co z wypełnieniem w aabrateku? Ma być czy nie? Dodam ze mam w rurze 140cm, 2/3 zmywaków jeszcze i 1/3 sprężynek miedzianych.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: tomhas »

Zostaw tylko miedź.

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

tomhas pisze:Zostaw tylko miedź.
Dziękuję :)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

To zależy, bo można też inaczej. Odbierz wszystko bez podziału na frakcje. Za drugim razem
odbierz materiał w przedziale między 80-55%, sprawdzaj temp w kotle(do 95st) a później ustabilizuj orkiestrę i resztę, do skoku na 10płce odbierz jako koncentrat.
Wtedy nie możesz pozbyć się wypełnienia, bo z % nici.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Panowie macie jakieś proporcje ile dać wody i cukru do nastawu śliwki?
Chcę dać śliwki (ile kg)wodę cukier i drożdże turbo alcotek do nastawow owocowych.

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

0, słownie "zero" wody i 0, słownie "zero" cukru. Jak chcesz dobrą śliwowicę... Ewentualnie po zakończeniu fermentacji dodaj spirytus, żeby uzyskać maksymalnie odpowiednik początkowych 18% cukru w nastawie.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli w beczkę dać same poszatkowane śliwki i te drożdże turbo fruit?
Te śliwki nie są jakieś wybitnie słodkie nie mało to będzie cukru i wody do fermentacji?

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Tak i tak ;) Wody nie trzeba. Zobaczysz ile się płynu zrobi po fermentacji. A cukier zmierz. Dobrze słodkie owoce mają 18-20BLG. Mniej dojrzałe 12-15BLG, czasem mniej. Ile masz tych śliw? Bo z tego co czytam to kg 1.5-2zł. Więc dla jakości trunku lepiej ich dokupić niż dodawać cukier. Wybór jest oczywiście twój. Jak już musisz to po fermentacji dodaj czystego spirytusu. Przynajmniej nie wprowadzisz bimbrowych posmaków. Ja robiłem w tym roku czereśnię i morelę. Dodałem 1,5l spirytusu na 100kg owoców (odpowiednik jakichś 16BLG nastawu początkowego, czereśnie miały 13 BLG). Podobnie zrobię z morelą, ok 1l spirytusu na 75kg owoców.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziś uzbierało mi się z 20kg.
Dzięki za rady

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

To jak masz swoje śliwy to tym bardziej. Poza tym, to są wczesne śliwy. Nie wiem jakie masz, ale one są mniej aromatyczne niż późne węgierki. 10-20% rozcieńczenia smaku będzie mało zauważalne (tak sobie to tłumaczę), ale o 50% (to tyle ile mniej więcej powoduje dodanie 1kg cukru na 10kg owoców) już tak. Zrób odpęd, bez cięcia frakcji, literalnie do 0% a nawet przedestyluj aromatyczną wodę, zbieraj te odpędy razem i jak uzbierasz większą ilość przedestyluj drugi raz, już z cięciem frakcji. W tej końcówce (98-100+ stopni w kegu) jest mnóstwo aromatu. Ja tak właśnie chcę moje morele przepuścić, najpierw odpęd a później chyba półkowa. Ale waham się jeszcze nad alembikiem. Wszystko ma swoje "+"y i "-"y.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: sargas »

Jedź alembikiem :)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

A widzisz ok zrobię bez rozcieńczania. Jeszcze jutro pozbieram te śliwki będzie tego drugie tyle. A co do drożdży te moje będą ok? ALCOTEC TURBO YEAST FRUIT ?

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Powinny, chociaż sam nie używałem. Ja uparłem się na estelle i tych używam. Chociaż co do czereśni mam podejrzenie, że większość cukru zjadły dzikusy. Estelle były za stare. Świeża partia zjadła mi cały cukier w morelach w 4 dni... Masz jeszcze bayanusy. Byle nie dawać turbo gorzelnianych. Tu nie ma się co spieszyć. I tak jest gorąco.

Alembika na pewno użyję do łysej. Kończę powoli słodować jęczmień i go wędzić to trzeba się będzie zabrać za zacieranie ;)

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

Witam wszystkich, jestem po pierwszym parzeniu śliwowicy, nastaw z 30kg sliwek nie drylowanych, zmiksowane razem z 3 kg cukru (1kg na 10kg) drożdzę bayanus ( i tu chyba błąd). Parzyłem metoda pot still, pierwsze pytanie, jakie temp powinna byc na głowicy ? Zalezy mi bardziej na smaku i aromacie niż mocy.

Wczoraj metoda prób i błędów uzyskałem 2,5l 55%, czyli coś poszło nie tak, prosze o pomoc

kwik44 pisze:
0, słownie "zero" wody i 0, słownie "zero" cukru. Jak chcesz dobrą śliwowicę... Ewentualnie po zakończeniu fermentacji dodaj spirytus, żeby uzyskać maksymalnie odpowiednik początkowych 18% cukru w nastawie.


Hej, po co ten spirytus ? Jak i tak wyparuje. Dzięki

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

A do ilu % ciągnąłeś?
Ten spirytus 'wyparuje' dokładnie tak samo jak te Twoje 2,5l.

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Bodzio, spirytus zamiast cukru. Mniej ducha buraka w produkcie. I coś zepsułeś bo z samego cukru powinno być 3l urobku 55%. Musiałeś za wcześnie skończyć.

Odnośnie destylacji - w pierwszej nie ma co patrzeć na temperatury. Oddestylowujemy wszystko jak leci, bez stabilizacji do 0%, a nawet dalej z 0% o ile leci wciąż jakiś aromat. W drugiej destylacji tniemy frakcje. Jest cały temat Leszka o destylacji prostej na kolumnie. Są tam nawet i temperatury ;)

A bayanusy to bardzo dobry szczep drożdży...

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

acurlydrug pisze:A do ilu % ciągnąłeś?
Ten spirytus 'wyparuje' dokładnie tak samo jak te Twoje 2,5l.
do 40% urobiłem i przestałem odbierać
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: szatajoh »

I to był błąd
Przeczytaj dołladnie post Kwik 44 zrób tak jak Ci radzi i będziesz zadowolony.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Trzeba jeszcze wspomnieć o pogonach, bo im więcej, tym większe ryzyko zmętnienia w przypadku dorabiania urobku wodą.
Jeśli nie chcesz mieć pogonów w końcowym produkcie, musisz ciąć frakcje i to zdecydowanie.
Oczywiście pozdrawiam.

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Tak, ale dopiero w drugiej destylacji ciąć frakcje.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Mówicie o cięciu frakcji.
Ale te porady dotyczą jakiego sprzętu?
Robić to na aabratku bez wypełnienia czy zbudować sobie jakiś prosty destylator?
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: szatajoh »

Ale te porady dotyczą jakiego sprzętu?

Dotyczy to obojętnie jaki sprzęt masz. Z kolumny wyjmujesz sprężynki czy zmywaki otwierasz zaworek na ful i masz potstila. :D :scratch:

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

Szukajka nie pomogła, więc zapytam: taki nastaw zdrowy pachnie tylko owocem? Mój jakby lekko zalatywał octem... Po wymieszaniu jest ok, smak tak samo.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Wypracowany ten nastaw? Czy mierzyłeś cukier?

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

Pomiar wskazuje 10blg.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Witajcie.
Chcę zrobić mój pierwszy nastaw śliwkowy.
Jakie macie doświadczenia z odmianami Lepotica i Łowicka. Warto się bawić czy czekać na wrześniowe?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kmarian »

Do września ze trzy nastawy zrobisz. ;) Bierz się za ładowanie tych śliw do fermentora. A jak wyjdzie dobre to pewnikiem się pochwalisz.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Ile wejdzie śliwek w beczkę 150l? Mam na myśli odmiany średnie typu dąbrowicka, lepotica itp.
Bo wydaje mi się, że 50 kg to nie wiecej niż 1/4 może 1/3.

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

Jak będziesz stopniowo rozdrabniał mieszadłem to 150kg powinno wejść. Tylko, że czapa może Ci wyjść z beczki podczas fermentacji. Ja do beczki 70l daję 50 kg węgierki i czapa sięga góra 10cm od dekla.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Dziękuję. Ja planuję na pierwszy raz 60kg. Wiec będzie z zapasem.

Kamilos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:29
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Kamilos »

Witam,
Mam destylator miedziany potstill kolumna 80cm (54mm) wypełniona zmywakami. Czy do destylacji nastawu ze śliwek wyjmować te zmywaki czy tylko przy drugim destylowaniu przy cięciu frakcji?
Znacie jakiś inny sprawdzony sposób na rozdrobnienie śliwek niż przy użyciu mieszadła?

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Kamilos pisze:..wyjmować te zmywaki czy tylko przy drugim destylowaniu przy cięciu frakcji?
Znacie jakiś inny sprawdzony sposób na rozdrobnienie śliwek niż przy użyciu mieszadła?
Według mnie, możesz ale nie musisz- wolny wybór. Czy masz instrukcję obsługi tej psotmaszyny? Napisz "pw" do producenta a dowiesz się wszystkiego. Rozciapać owoce możesz zawsze ręcznie, przy użyciu standardowego wyposażenia kuchni.

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

kwik44 pisze:Tak, ale dopiero w drugiej destylacji ciąć frakcje.
Hej ale po co ciąć frakcje przedgonu jak szkodliwe substancje "wyparowały" za pierwszym psoceniem ?

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Bodzios13likes pisze:
kwik44 pisze:Tak, ale dopiero w drugiej destylacji ciąć frakcje.
Hej ale po co ciąć frakcje przedgonu jak szkodliwe substancje "wyparowały" za pierwszym psoceniem ?
Za pierwszym razem nie tniesz frakcji, odbierasz wszystko z kotła, jak leci i nie zwracasz uwagi na temperatury.
Natomiast za drugim razem, zdecydowanie tak. Pozdro

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Markusek »

Przepuściłem nastaw śliwkowy w kotle z grzałkami. Mam kocioł z dwoma grzałkami 2kW i połączyłem je szeregowo. Moc w takim przypadku spadła do 1kW z dwóch grzałek. Wlałem wszystko gęste do kotła i grałem 800W. Ładnie przedystylowane na grzałkach kilka przyklejonych skórek, które palcami odklejłem. Można destylować śliwowicę w kotle z grzałkami.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Markusek pisze:Przepuściłem nastaw śliwkowy w kotle z grzałkami. ....... Można destylować śliwowicę w kotle z grzałkami.
Gotowałeś z pulpą czy filtrowane?Ile trwało nagrzewanie?

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Adaszcz31 pisze:
Markusek pisze:Przepuściłem nastaw śliwkowy w kotle z grzałkami. ....... Można destylować śliwowicę w kotle z grzałkami.
Gotowałeś z pulpą czy filtrowane?Ile trwało nagrzewanie?
Markusek pisze: Wlałem wszystko gęste do kotła i grałem 800W.
Odpowiedź na 1wsze pytanie już znasz. Na drugie, to myślę, że spokojnie 3,5-4h nastaw 25l.
Pozdrawiam :ok:
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Dzięki ja też mam grzałkę 2x2000 i zastanawiałem się nad połączeniem szeregowym.

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

Ja mam 3 grzałki po 2000W. 2 łączę w szereg a 3 pod regulator mocy. Śliwki przed wlaniem do kotła przecieram przez rzadką kratkę by pozbyć się pestek bo zatykają odpływ. To co ewentualnie przywrze do grzałek schodzi pod strumieniem wody przy płukaniu kotła. Można też wszystkie grzałki podpiąć równolegle pod regulator i też osiągnąć małą gęstość mocy na grzałkach. Albo dać regulatory na każdą grzałkę. Ale jest to mniej bezpieczne bo regulator może nie mieć prostoliniowej charakterystyki i będziemy mieli niespodziankę. Wskazany w takim przypadku watomierz przed regulatorem do kontroli tego co się dzieje. Stosowałem to rozwiązanie przy regulatorze fazowym (Pamel). Nie wiem jak by działało przy regulatorze grupowym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”