Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: wojs40 »

Dzięki za link. Rozdrobnię śliwki mieszadłem, doleję trzy litry gorącej wody na każdy kilogram owoców.Po ostygnięciu dodam pektenzymy, pożywkę i Bayanusy. Po ok tygodniu przefiltruję całość, dodam cukier do ok 20 blg i zostawię do fermentacji. Czy tak będzie ok? Dobrze zrozumiałem?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: czytam »

Nie zrozumiałeś dobrze. Woda jest tylko do sparzania owoców. Wykorzystuje się ją wielokrotnie.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

Rzeczywiście, 3 l na 10 kg owoców. Mogę mieć tylko nadzieję, że będzie tyle soku aby zalać grzałkę. Nie mam płaszcza wodnego w moim aabrateku.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Witam
Dzięki kolego ,,Szlumf" za zainteresowanie :poklon;
Kolejne śliwki poszły do wiaderek :odlot:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Z piaskiem nie widziałem zabawy, ale z słomą żytnią tak.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

wojs40 pisze:... Mogę mieć tylko nadzieję, że będzie tyle soku aby zalać grzałkę...
Do gotowania możesz dolać odpowiednią ilość wody - ona nic nie zepsuje.
Pozdrawiam,
Waldek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

A czy, skoro można przed gotowaniem dolać połówkę spirytusu, można to zamienić na 2l alko o mocy 20-25%? Smaku nie rozrzedzi?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Rozrzedzi. Ale w jakim stopniu, to zależy do jak dużego wsadu wlejesz te dwa litry alko. Lepsze to niż dodawanie dużych ilości cukru do nastawu. Alkohol musi być dobrej jakości. A dlaczego chcesz wlać 20%?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

Możesz dodać, ale nie przed samym gotowaniem, niech się dobrze "przegryzie" (24/48h).
Piszesz o 2l, ale na jaką ilość nastawu?
Alko już smak rozrzedzi, dlatego można dodać, jednak w rozsądnej ilości.
Edit. Widzę, że wawaldek11 był szybszy :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Słodkie owoce to jakieś 18-20BLG. Na targu takich praktycznie nie ma, chyba że przez przypadek trafisz "przejrzałe". Większość sadowników zrywa na wpół dojrzałe czytaj: zielone ;) Miałem w tym roku czereśnie - 13BRIX i fermentuję morele - podobnie. Jak już chcecie podbić % to proponuję maksymalnie do tych 18BLG, żeby nie rozcieńczyć smaku nadmiernie. Czyli na 100kg owoców o 13BLG można ewentualnie dodać odpowiednik 5kg cukru = 2,5 litra dobrego spirytusu. PO FERMENTACJI ;)
Co do "przegryzienia" - tu zdania są podzielone. Z punktu widzenia dodania spirytusu, po dobrym rozmieszaniu nie ma to znaczenia. Natomiast ma znaczenie dla tworzenia się estrów w nastawie.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

35 kg śliwek, tyle mi wyszło, wszystko umyte, sparzone. Rozdrobniłem całość, rozpuściłem 3 kg cukru w 5 wody i po ostudzeniu dodam pektenzymy po czym wleję do nastawu. Odstawię na kilka dni to wytrącenia soku. Gdybyście mieli uwagi chętnie przyjmę na klatę. ;)
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

15kg + 2-3kg glukozy + 2l wody.
Dlaczego 20%? Taki mi został, resztkowe po kilku gotowaniach potraktowane węglem, generalnie po dozbieraniu miało iść samo na "czystą z potstilla" ;)
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Fermentacji ciąg dalszy... :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Ładnie, tylko w wiadrze z prawej coś pływa?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Pływa cukromierz, tylko w takim gęstym będzie pokazywał tyle, na ile go wciśniemy :mrgreen:
Dobra metoda do rzadszych nastawów i zacierów - nie trzeba się babrać za każdym razem. Wrzucam też do pary pływający termometr. Wpadłem na taki pomysł przy miodach pitnych - wkurzało mnie kontrolowanie Blg w balonach.
Zalecenie-uwaga: wyjąć spławiki przed mieszaniem, napowietrzaniem czy odgazowaniem nastawu za pomocą wiertarki i mieszadła ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

wawaldek11 pisze:Zalecenie-uwaga: wyjąć spławiki przed mieszaniem, napowietrzaniem czy odgazowaniem nastawu za pomocą wiertarki i mieszadła ;)
Czyżby jakieś niemiłe doświadczenia ;)...........?
Kiedyś pół dnia spławika szukałem........, spoczął na dnie :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Dlatego też uważam, że używanie cukromierza w ten sposób i w gęstym nastawie, wydaje mi się trochu bezsensowne.
Jak już to pobierz próbkę czystego płynu, odgazuj, sprawdź. A Najlepiej to nie rób nic i zostaw to w spokoju na 2-3 tygodnie :ok:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

hahahaha wcześniej pobrałem próbkę do badań a pływa bo sprawdzałem ile pokaże w gęstwinie i pokazał również dobrze chociaż chwilę mi zajęlo zanim go wsiąkło:)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Panowie jest sens ładować do beczki śliwki cukier trochę wody i drożdże turbo fruit.
Potem bym to wyciągnął na prasę żeby sam płyn wyleciał i na kolumnę bez wypelnienia.
Bedzie to pachniało śliwką?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Pretender »

Będzie. W zależności od ilości dodanego cukru i wody, produkt będzie lepszy lub gorszy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

slasz129 pisze:Panowie jest sens ładować
Bedzie to pachniało śliwką?
Oczywiście że tak możesz zrobić.
Jest kilka metod.
1.Fermentacja w gęstwie i gotowanie w gęstwie
2.Tak jak planowałeś. Czyli fermentacja w gęstwie i na koniec odciśnięcie i gotowanie.
3.Fermentacja metoda winiarzy. 3-5 dni burzliwa fermentacja i odciśnięcie moszczu. Dokończenie fermentacji i póżniej - albo gotowanie od razu po skończonej fermentacji albo dopiero po delikatnym ułożeniu się. Obydwie ostatnie metody powinny Ci przypasować.
Fermentacja metoda winiarzy jest o tyle korzystna, że nie dopuszczamy do destylatu nadmiernej ilości tanin i estrów. Nadmiar tanin nie zawsze jest korzystny. Niosą z sobą czasami dziwne niezbyt akceptowalne posmaki. U mnie pewnego razu miałem wrażenie, że śliwki moczyły się z dodatkiem zbutwiałych gałęzi. :scratch:
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lip 2018, 14:03 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

Witam wszystkich, wyczytałem, że śliwkę trzeba gotować metoda pot still, ale proszę o info co z wypełnieniem w aabrateku? Ma być czy nie? Dodam ze mam w rurze 140cm, 2/3 zmywaków jeszcze i 1/3 sprężynek miedzianych.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: tomhas »

Zostaw tylko miedź.

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

tomhas pisze:Zostaw tylko miedź.
Dziękuję :)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

To zależy, bo można też inaczej. Odbierz wszystko bez podziału na frakcje. Za drugim razem
odbierz materiał w przedziale między 80-55%, sprawdzaj temp w kotle(do 95st) a później ustabilizuj orkiestrę i resztę, do skoku na 10płce odbierz jako koncentrat.
Wtedy nie możesz pozbyć się wypełnienia, bo z % nici.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Panowie macie jakieś proporcje ile dać wody i cukru do nastawu śliwki?
Chcę dać śliwki (ile kg)wodę cukier i drożdże turbo alcotek do nastawow owocowych.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

0, słownie "zero" wody i 0, słownie "zero" cukru. Jak chcesz dobrą śliwowicę... Ewentualnie po zakończeniu fermentacji dodaj spirytus, żeby uzyskać maksymalnie odpowiednik początkowych 18% cukru w nastawie.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli w beczkę dać same poszatkowane śliwki i te drożdże turbo fruit?
Te śliwki nie są jakieś wybitnie słodkie nie mało to będzie cukru i wody do fermentacji?

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Tak i tak ;) Wody nie trzeba. Zobaczysz ile się płynu zrobi po fermentacji. A cukier zmierz. Dobrze słodkie owoce mają 18-20BLG. Mniej dojrzałe 12-15BLG, czasem mniej. Ile masz tych śliw? Bo z tego co czytam to kg 1.5-2zł. Więc dla jakości trunku lepiej ich dokupić niż dodawać cukier. Wybór jest oczywiście twój. Jak już musisz to po fermentacji dodaj czystego spirytusu. Przynajmniej nie wprowadzisz bimbrowych posmaków. Ja robiłem w tym roku czereśnię i morelę. Dodałem 1,5l spirytusu na 100kg owoców (odpowiednik jakichś 16BLG nastawu początkowego, czereśnie miały 13 BLG). Podobnie zrobię z morelą, ok 1l spirytusu na 75kg owoców.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziś uzbierało mi się z 20kg.
Dzięki za rady

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

To jak masz swoje śliwy to tym bardziej. Poza tym, to są wczesne śliwy. Nie wiem jakie masz, ale one są mniej aromatyczne niż późne węgierki. 10-20% rozcieńczenia smaku będzie mało zauważalne (tak sobie to tłumaczę), ale o 50% (to tyle ile mniej więcej powoduje dodanie 1kg cukru na 10kg owoców) już tak. Zrób odpęd, bez cięcia frakcji, literalnie do 0% a nawet przedestyluj aromatyczną wodę, zbieraj te odpędy razem i jak uzbierasz większą ilość przedestyluj drugi raz, już z cięciem frakcji. W tej końcówce (98-100+ stopni w kegu) jest mnóstwo aromatu. Ja tak właśnie chcę moje morele przepuścić, najpierw odpęd a później chyba półkowa. Ale waham się jeszcze nad alembikiem. Wszystko ma swoje "+"y i "-"y.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: sargas »

Jedź alembikiem :)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

A widzisz ok zrobię bez rozcieńczania. Jeszcze jutro pozbieram te śliwki będzie tego drugie tyle. A co do drożdży te moje będą ok? ALCOTEC TURBO YEAST FRUIT ?

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Powinny, chociaż sam nie używałem. Ja uparłem się na estelle i tych używam. Chociaż co do czereśni mam podejrzenie, że większość cukru zjadły dzikusy. Estelle były za stare. Świeża partia zjadła mi cały cukier w morelach w 4 dni... Masz jeszcze bayanusy. Byle nie dawać turbo gorzelnianych. Tu nie ma się co spieszyć. I tak jest gorąco.

Alembika na pewno użyję do łysej. Kończę powoli słodować jęczmień i go wędzić to trzeba się będzie zabrać za zacieranie ;)

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

Witam wszystkich, jestem po pierwszym parzeniu śliwowicy, nastaw z 30kg sliwek nie drylowanych, zmiksowane razem z 3 kg cukru (1kg na 10kg) drożdzę bayanus ( i tu chyba błąd). Parzyłem metoda pot still, pierwsze pytanie, jakie temp powinna byc na głowicy ? Zalezy mi bardziej na smaku i aromacie niż mocy.

Wczoraj metoda prób i błędów uzyskałem 2,5l 55%, czyli coś poszło nie tak, prosze o pomoc

kwik44 pisze:
0, słownie "zero" wody i 0, słownie "zero" cukru. Jak chcesz dobrą śliwowicę... Ewentualnie po zakończeniu fermentacji dodaj spirytus, żeby uzyskać maksymalnie odpowiednik początkowych 18% cukru w nastawie.


Hej, po co ten spirytus ? Jak i tak wyparuje. Dzięki

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

A do ilu % ciągnąłeś?
Ten spirytus 'wyparuje' dokładnie tak samo jak te Twoje 2,5l.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Bodzio, spirytus zamiast cukru. Mniej ducha buraka w produkcie. I coś zepsułeś bo z samego cukru powinno być 3l urobku 55%. Musiałeś za wcześnie skończyć.

Odnośnie destylacji - w pierwszej nie ma co patrzeć na temperatury. Oddestylowujemy wszystko jak leci, bez stabilizacji do 0%, a nawet dalej z 0% o ile leci wciąż jakiś aromat. W drugiej destylacji tniemy frakcje. Jest cały temat Leszka o destylacji prostej na kolumnie. Są tam nawet i temperatury ;)

A bayanusy to bardzo dobry szczep drożdży...

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Bodzios13likes »

acurlydrug pisze:A do ilu % ciągnąłeś?
Ten spirytus 'wyparuje' dokładnie tak samo jak te Twoje 2,5l.
do 40% urobiłem i przestałem odbierać
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: szatajoh »

I to był błąd
Przeczytaj dołladnie post Kwik 44 zrób tak jak Ci radzi i będziesz zadowolony.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Trzeba jeszcze wspomnieć o pogonach, bo im więcej, tym większe ryzyko zmętnienia w przypadku dorabiania urobku wodą.
Jeśli nie chcesz mieć pogonów w końcowym produkcie, musisz ciąć frakcje i to zdecydowanie.
Oczywiście pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”