Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

acurlydrug
200
Posty: 230
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: acurlydrug » sobota, 12 paź 2019, 10:29

Ja w tym roku wlałam wszystko (no, bez wiekszosci pestek) na grzałki. W nastawie było ok. 40kg rozdrobnionych śliwek, 5l wody i pektoenzym. Generalnie specjalnie gęste nie było, pekto zrobiło swoje. Rozgrzewanie na 3/4 mocy jednej grzałki, rura bez wypełnienia.
Nic się nie przypaliło. Smak i aromat znacznie lepszy niż po odcisnięciu. Flaszka testowa rozlana, reszta do odstania na rok w wersji białej, ze świeżymi, oraz suszonymi śliwkami.


Rabat 3%
Beczka-bańka INOX 10 l z kranem
Cena: 339.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jacek.nowicki
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2019, 19:27
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: jacek.nowicki » niedziela, 13 paź 2019, 12:52

35kg śliwek rozdrowbnionych zalanych 3.5kg cukru rozpuszczonego w 3l wody +pektoenzym +drozdze turbo fruit. Wszystko przetarte/ przecedzone przez sitko. Czy przed destylacją dolać jeszcze wody !?

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4371
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: lesgo58 » niedziela, 13 paź 2019, 13:50

Nawet się nie waż!


wawaldek11
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 13 paź 2019, 21:51

A co dodatek wody prze destylacją zmieni w przefermentowanym nastawie?
Pozdrawiam,
Waldek


mpolak154
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 11:30

Cześć! Ja przejechałem w zeszły poniedziałek 27 litrów z nastawu z 40 kg śliwek + 4 kg cukru. Wyszło mi prawie 3l rozpuszczonego już 52% destylatu. W smaku czuć bardzo mocny aromat śliwek, jednak jest trochę ostre. Czy za jakiś czas ostrość złagodnieje? Destylowane na potstillu, w rurze 2 zmywaki. Destylowałem tylko raz, tylko z tego względu że trochę za mała ilość na 50 l kega

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka


matborek
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: matborek » poniedziałek, 11 lis 2019, 12:01

Musisz rozcieńczyć do MIN 20% i puść drugi raz dzieląc frakcje. Bedzie różnica zobaczysz dopiero pokaże swoje smaki i ta ostrość też się wykasuje. Za ostrość w dużej mierze jak nie dzieliles frakcji to odpowiada przedgon. Pozdrawiam


mpolak154
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 13:45

Dzieliłem od razu i odbierałem 300 ml przedgonu dopóki nie przestało śmierdzieć acetonem i odbierałem do 50% stwierdziłem że nie będę ciągnął do 0 i robił drugiej destylacji, ale w takim razie jednak przejadę drugi raz

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 13:49 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1000
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 lis 2019, 16:49

Jeżeli gotowałeś na raz i odpowiednio ciąłeś frakcje, to nie destyluj drugi raz. Taki destylat będzie łagodniejszy, ale będzie miał zdecydowanie mniej aromatu...
To co masz podziel na 3 buteleki, jedną sobie zostaw czystą a dwie zapraw płatkami dębowymi np lekko i mocno opiekanymi. Odstaw i zapomnij, a gdy to znajdziesz za jakiś czas będziesz miło zaskoczony.
Pozdrawiam Gacek.


matborek
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: matborek » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:13

Ja bym ciął do 0 - walory smakowe. Przy 2-giej destylacji trunek się ujawnia
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 18:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1000
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:20

No tak, ale już raz gotował więc tam gdzie się kryje najwięcej aromatu czyli przedgon i pogon wylał... Już po zawodach. Jeżeli teraz będzie gotował drugi raz i znowu wytnie ogony to trunek będzie "wykastrowany". Uważam, że jeżeli go odstawi na powiedzmy pół roku a najlepiej na rok to znacznie się ułoży i złagodnieje.
Pozdrawiam Gacek.


mpolak154
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:35

Odbierając przedgon dzieliłem go na początku po 25 ml x4 i potem odebrałem 200, ta 200 ml stoi w osobnym słoiku, także zobaczę mogę to dolać za jakiś czas

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 18:35 przez mpolak154, łącznie zmieniany 2 razy.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 563
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 11 lis 2019, 19:13

Z przedgonem uważaj on powoduje ostrość destylatu i łeb po nim napierdziela :D
Naucz się odbierać na nos nie na % mniejsze straty będziesz miał bo za dużo to Ci nie nakapało ;)
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


mpolak154
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 19:15

Prawdopodobnie dlatego, że śliwki węgierki były zbyt zielone - kupiłem przez znany portal z ogłoszeniami

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 19:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 241
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: dynio » poniedziałek, 11 lis 2019, 19:21

Jeżeli kolega ciął za pierwszym razem to @gacek ma rację i przy drugiej gonitwie g...o z tego wyjdzie...
Zostawic na min pół roku lu rok niech sobie dojrzewa

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


kwik44
750
Posty: 762
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 11 lis 2019, 20:15

Jeśli tylko ostre i nie wali zmywaczem do paznokci to do kamionki. Świeży destylat dobry nie będzie. Trzeba czasu... Ja swoje pijam zwykle po 3 miesiące do pół roku w kamionce.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość