Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

acurlydrug
200
Posty: 231
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: acurlydrug » sobota, 12 paź 2019, 10:29

Ja w tym roku wlałam wszystko (no, bez wiekszosci pestek) na grzałki. W nastawie było ok. 40kg rozdrobnionych śliwek, 5l wody i pektoenzym. Generalnie specjalnie gęste nie było, pekto zrobiło swoje. Rozgrzewanie na 3/4 mocy jednej grzałki, rura bez wypełnienia.
Nic się nie przypaliło. Smak i aromat znacznie lepszy niż po odcisnięciu. Flaszka testowa rozlana, reszta do odstania na rok w wersji białej, ze świeżymi, oraz suszonymi śliwkami.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jacek.nowicki
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2019, 19:27
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: jacek.nowicki » niedziela, 13 paź 2019, 12:52

35kg śliwek rozdrowbnionych zalanych 3.5kg cukru rozpuszczonego w 3l wody +pektoenzym +drozdze turbo fruit. Wszystko przetarte/ przecedzone przez sitko. Czy przed destylacją dolać jeszcze wody !?

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4574
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: lesgo58 » niedziela, 13 paź 2019, 13:50

Nawet się nie waż!


wawaldek11
2000
Posty: 2218
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 13 paź 2019, 21:51

A co dodatek wody prze destylacją zmieni w przefermentowanym nastawie?
Pozdrawiam,
Waldek


mpolak154
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 11:30

Cześć! Ja przejechałem w zeszły poniedziałek 27 litrów z nastawu z 40 kg śliwek + 4 kg cukru. Wyszło mi prawie 3l rozpuszczonego już 52% destylatu. W smaku czuć bardzo mocny aromat śliwek, jednak jest trochę ostre. Czy za jakiś czas ostrość złagodnieje? Destylowane na potstillu, w rurze 2 zmywaki. Destylowałem tylko raz, tylko z tego względu że trochę za mała ilość na 50 l kega

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka


matborek
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: matborek » poniedziałek, 11 lis 2019, 12:01

Musisz rozcieńczyć do MIN 20% i puść drugi raz dzieląc frakcje. Bedzie różnica zobaczysz dopiero pokaże swoje smaki i ta ostrość też się wykasuje. Za ostrość w dużej mierze jak nie dzieliles frakcji to odpowiada przedgon. Pozdrawiam


mpolak154
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 13:45

Dzieliłem od razu i odbierałem 300 ml przedgonu dopóki nie przestało śmierdzieć acetonem i odbierałem do 50% stwierdziłem że nie będę ciągnął do 0 i robił drugiej destylacji, ale w takim razie jednak przejadę drugi raz

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 13:49 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1500
Posty: 1502
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 lis 2019, 16:49

Jeżeli gotowałeś na raz i odpowiednio ciąłeś frakcje, to nie destyluj drugi raz. Taki destylat będzie łagodniejszy, ale będzie miał zdecydowanie mniej aromatu...
To co masz podziel na 3 buteleki, jedną sobie zostaw czystą a dwie zapraw płatkami dębowymi np lekko i mocno opiekanymi. Odstaw i zapomnij, a gdy to znajdziesz za jakiś czas będziesz miło zaskoczony.
Pozdrawiam Gacek.


matborek
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: matborek » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:13

Ja bym ciął do 0 - walory smakowe. Przy 2-giej destylacji trunek się ujawnia
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 18:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1500
Posty: 1502
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:20

No tak, ale już raz gotował więc tam gdzie się kryje najwięcej aromatu czyli przedgon i pogon wylał... Już po zawodach. Jeżeli teraz będzie gotował drugi raz i znowu wytnie ogony to trunek będzie "wykastrowany". Uważam, że jeżeli go odstawi na powiedzmy pół roku a najlepiej na rok to znacznie się ułoży i złagodnieje.
Pozdrawiam Gacek.


mpolak154
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:35

Odbierając przedgon dzieliłem go na początku po 25 ml x4 i potem odebrałem 200, ta 200 ml stoi w osobnym słoiku, także zobaczę mogę to dolać za jakiś czas

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 18:35 przez mpolak154, łącznie zmieniany 2 razy.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
900
Posty: 900
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 11 lis 2019, 19:13

Z przedgonem uważaj on powoduje ostrość destylatu i łeb po nim napierdziela :D
Naucz się odbierać na nos nie na % mniejsze straty będziesz miał bo za dużo to Ci nie nakapało ;)
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


mpolak154
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 11 lis 2019, 19:15

Prawdopodobnie dlatego, że śliwki węgierki były zbyt zielone - kupiłem przez znany portal z ogłoszeniami

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 19:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 256
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: dynio » poniedziałek, 11 lis 2019, 19:21

Jeżeli kolega ciął za pierwszym razem to @gacek ma rację i przy drugiej gonitwie g...o z tego wyjdzie...
Zostawic na min pół roku lu rok niech sobie dojrzewa

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


kwik44
850
Posty: 893
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 11 lis 2019, 20:15

Jeśli tylko ostre i nie wali zmywaczem do paznokci to do kamionki. Świeży destylat dobry nie będzie. Trzeba czasu... Ja swoje pijam zwykle po 3 miesiące do pół roku w kamionce.

Awatar użytkownika

.Gacek
1500
Posty: 1502
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 18 lis 2019, 22:20

Witam.
Widzę, że coś cisza w temacie to może podzielę się wiadomościami z ostatnich destylacji.
Fermentacja:
Do beczki poszło na "oko" jakieś 50 kg śliwki węgierki, część z drzewa a część już taka ledwo ciepła z ziemi. 5 litrów wody i mieszadło na wkrętarce poszło w ruch. Wody używam tylko w jednym celu, a mianowicie gdy mieszadło jest tuż przy dnie to woda pozwala wciągać śliwki pod łopatki. Dodałem pektoenzym i odstawiłem na dobę. Na następny dzień kolejne mieszanie i powstała piękna pulpa. Z racji mojego lenistwa wyspałem wprost z torebki 5 kg cukru oraz drożdże do nastawów owocowych z Browinu. Wkrętarka, mieszadło i ogień. Czapę zatapiałem tylko dwa lub trzy razy, odstawiłem całość na miesiąc.
Odpęd:
Całość wraz z pestkami poszła na zbiornik z płaszczem. Ciekawostką jest, że tylko część pestek się utopiła w beczce, reszta poszła do gotowania bo nie wyobrażałem sobie tego zlewać i filtrować mając do dyspozycji płaszcz. Rozgrzewanie 2kW, od około 60*C zredukowałem na 1,5kW i oprócz pierwszej 50-tki ciagnąłem do 98*C na pustym miedzianym potstillu.
Z tego oraz innych gotowań miałem około 13 litrów surówki o mocy około 30-35%.
Destylacja główna:
Przy drugim odpędzie nie rozcieńczałem tego więcej, choć nie wiem czy nie było to błędem. Surówka poleciała do małego prosiaczka, do którego zaprzęgnąłem trzy 4-ro calowe sita od kolegi @chprzemo. Niestety nie dorobiłem się jeszcze OLM-a ani odbioru z półki ale co tam... raz się żyje :D całość ma iść z różnymi szczapkami do leżkowania, bo bezpośrednio z głowicy do szybkiego spożycia może być średnio...
Rozgrzewanie 4kW, stabilizacja 15 minut, kropelkowo odbiór do 8 buteleczek typu małpka, później jedna buteleczka 200ml i reszta do butelek 0,5 na zaworku otworzonym tak aby aby zachować dość spory barbotaż na półce. Podejrzewam pirazydrzwi refluks 1do1.. Półka pięknie pracuje przy mocy od 2,5 do 4 kW, ale u mnie moc robocza wynosiła 2,7kW. Wydawało mi się to optymalne bo każda z półek była jednakowo zalana przy przelewie ustawionym na 25mm.
Hmm... Koniec.
Łącznie odebrałem 0,9 litra przodów z czego jeszcze nie wiem co doleję do serca. Równo 5 litrów serca aż w zbiorniku miałem 96*C o mocy około 80%, reszta poszła do osobnej butelki a co z tym zrobię to sam nie wiem.
Końcówkę ciągnąłem na 4kW z ciekawości aby ujrzeć mętny destylat na najniższej półce ale do 99,6*C nie udało się dostrzec tego fenomenu...
No cóż, teraz wietrzymy i powoli będziemy łączyć buteleczki. Jestem dobrej myśli i wkrótce puszczę zwykłą cukrówkę na 4 półkach z OLM-em, chciałbym dokładnie pomierzyć wydajności przy różnych mocach i różnych wysokościach przelewów, chociaż to raczej na wydajność wpływu nie ma...
Pozdrawiam Gacek.


scalak
100
Posty: 144
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » wtorek, 19 lis 2019, 01:11

Jestem dobrej myśli i wkrótce puszczę zwykłą cukrówkę na 4 półkach z OLM-em,

Widzę, że wyposażasz się w OLM-a. Nie zapomnij uzbroić go w pomiar temperatury. Ja mam pomiar tylko na głowicy, co praktycznie przy odbiorze z OLM-a informuje mnie tylko o przedgonach. Nie mając pomiaru temperatury pod OLM-em, jestem ślepy, jak prawdziwy gacek. Refluksem steruje na oko, z dużym opóźnieniem. Moduł mam od @akasa i drapię się w głowę gdzie tam wcisnąć czujnik.
Tadek
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw


wlonski
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 16:49
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wlonski » wtorek, 19 lis 2019, 06:30

W którym miejscu powinien być czujnik, zaraz pod OLM?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 420
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: gary1966 » wtorek, 19 lis 2019, 07:25

U mnie jest 20 cm po półką Olm.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


wlonski
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 16:49
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wlonski » wtorek, 19 lis 2019, 07:41

Zdjęcie z tematu domowe spawanie, autorstwa kol. Herbaty666
Co myślicie o takiej półce OLM, dwa TC zespawane, wywijka, rura i dennicą?
Port termometru jest zaraz pod półka odbiorczą?Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości