Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 960
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » sobota, 24 sie 2019, 09:57

Ten ostatni jest zrobiony z kega 50l i silnika od pralki ☺ chprzemo powinien się tym zainteresowac :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kwik44
750
Posty: 759
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: kwik44 » sobota, 24 sie 2019, 12:53

Nie wiem czy zwróciliście uwagę na jedną rzecz - dojrzałość śliwek na tych filmikach. One są przejrzałe. A tym samym bardzo słodkie i aromatyczne. Takie to można u nas mieć jedyne z własnego sadu. Albo trafić na końcówkę zbioru...

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » sobota, 24 sie 2019, 13:01

Zwylke takie maszynki posiadają właściciele sadów, któzy przerabiają tony śliwek. Jak my przerabiamy 200 - 500 kg rocznie to raczej poradzimy sobie mieszadłem ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 960
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » sobota, 24 sie 2019, 14:17

Kwik, Doody wszystki się zgadza...
Te filmiki to tylko taka ciekawostka i pokaz wspaniałej myśli technicznej.
Co do śliwek aby były mięciutkie to mam na to stary sposób. Rozkładam folię malarską pod śliwką i delikatnie trzęse drzewkiem aby spadły tylko te najbardziej dojrzałe. Na folii leżą dobę, później do beczki. Powtarzam to dwa trzy razy i dodaję do tej samej beczki. Może we wtorek puszczę zdjęcia ze śliwobrania ☺
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » sobota, 24 sie 2019, 14:49

To normalne, że twarde śliwki powinny poleżeć dzień lub dwa. Od razu czuć różnicę. Ja nie mam swoich śliwek ale jak jadę na zrywkę i przywożę do domu, to zawsze robię na drugi a jak twardsze to na trzeci dzień.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 960
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » sobota, 24 sie 2019, 15:23

Darku dokładnie, należy też pamiętać aby śliwki leżały sobie w miarę rozłożone a nie w wiadrze lub na jednej kupie bo te na dole potrafią się zakisic i zpleśnieć.
Pozdrawiam Gacek.


Mrzon
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Mrzon » sobota, 24 sie 2019, 20:09

.Gacek pisze:Ten ostatni jest zrobiony z kega 50l i silnika od pralki ☺ chprzemo powinien się tym zainteresowac :mrgreen:


Witam czy widziałeś gdzieś może jakiś filmik bądź schemat jak to jest wykonane co by można było taką maszynkę wykonać.
Pzdr

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 960
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » niedziela, 25 sie 2019, 08:41

Mrzon niestety nie mam żadnych dokładnych planów takiej maszynki.
Musiałbyś poszukać dokładniej na filmach z YT lub gdzieś na ichnych forach.
Tagi: pasirka , kostica , slijve , rakija
Pozdrawiam Gacek.


Mrzon
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Mrzon » niedziela, 25 sie 2019, 08:48

Będę szukał - opcja z kega mnie zainteresowała, dzięki za słowa klucz Pzdr
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 sie 2019, 09:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 58
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 25 sie 2019, 13:47

Po drugiej destylacji ze 104 kg śliwek wyszło mi 6l 60% trunku o dość fajnym aromacie jak na gatunek z którego robiłem(renkloda ulena). Ale mam pytanie odnośnie pogonów i przedgonów. Uzbierało mi się tego 4l 40%. Jest trochę mętny z powodu pogonów ale ma bardzo ładny zapach i delikatny smak. Jak myślicie co mogę z tym zrobić bo szkoda mi to rektyfikować na spirytus. Załączam zdjęcia. To moja pierwsza owocówka;-);-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

defacto
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Srajewo
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: defacto » niedziela, 25 sie 2019, 19:24

Pozostałości...najlepiej poddać rektyfikacji lub mumin.
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

psotamt
500
Posty: 531
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: psotamt » niedziela, 25 sie 2019, 19:26

artur.sukiennik pisze:Ale mam pytanie odnośnie pogonów i przedgonów. Uzbierało mi się tego 4l 40%. Jest trochę mętny z powodu pogonów ale ma bardzo ładny zapach i delikatny smak. Jak myślicie co mogę z tym zrobić bo szkoda mi to rektyfikować na spirytus.

Skoro dobrze smakuje i ma ładny zapach, a jedyną wadą jest mętność, to można podjąć dwa działania: wzmocnić % lub odstawić do ciemnego kąta i zapomnieć na jakiś czas. Jest wielce prawdopodobnym, że podniesienie stężenia alkoholu usunie zmętnienie od razu. Ja jednak wybrałbym metodę nr 2 - odstawienie do dojrzewania. Zmętnienie po kilku misiącach może samoistnie ustąpić.
A spirytus zawsze zdążysz z tego zrobić.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 960
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » niedziela, 25 sie 2019, 21:32

Ja ostanio też miałem mętny pogon przy temperaturze w kegu 98-99*C. Kolega @mtx podpowiedział, że jest to prawdopodobnie spowodowane bardzo mocnym grzaniem na końcu procesu i z kotla poderwało fuzle.
Co do mętności destylatu to jest jeszcze opcja numer "czy" : zamrozić jak mocno tylko się da i takie mocno gęste przelać przez potrójny filtr od kawy :mrgreen: po tym zabiegu dopiero opcja numer 2, może się okazać, że wspaniale się ułoży nawet z jakąś delikatną szczapką.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » niedziela, 25 sie 2019, 22:13

Zazwyczaj mętnie jest na końcu pierwszego odpędu i jest to jak najbardziej normalne zjawisko. Podczas drugiej destylacji, przy odpowiednim grzaniu nie powinno się już pojawić zmętnienie.
Możesz to spróbować przedestylować ponownie gdy będziesz robił następną partię owoców.
Pozdrawiam
Darek


eldier
650
Posty: 669
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: eldier » niedziela, 25 sie 2019, 22:45

Zostawić i dolać do kolejnego nastawu ze śliwek. Podniesie wydajność i aromat, to częsta i sprawdzona metoda. Jak nie zamierzasz już robić śliwek w tym roku to zostaw do przyszłego :)

Tylko teraz pytanie czy leci mętne czy mętnieje po zmieszaniu w butli z rożnych temp wrzenia w kotle?
Ja grzałem 100l jabłek 700W-800W i też mam mętne.

Online
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
50
Posty: 58
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 27 sie 2019, 12:02

Dzięki za wszyskie sugestie :D Na poczatku skorzystam z porady kolegi @.Gacek. Jesli nic z tego nie wyjdzie to pozostają pozostałe sposoby:)

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 219
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Adaszcz31 » środa, 28 sie 2019, 14:44

Trochę przegapiłem sezon i mój dostawca ma już tylko na stanie Amersa i Presidenta. Robił ktoś z tych odmiam?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Góral bagienny » środa, 28 sie 2019, 14:54

Weż 2 śliwki rozpołów i wąchaj która ma więcej aromatu z tej rób ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 960
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » środa, 28 sie 2019, 21:38

Nawet nie wiedziałem że takie są... :hahaha:
Idź za głosem Górala.
Pozdrawiam Gacek.


matborek
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: matborek » wtorek, 3 wrz 2019, 07:18

Witam. Nastaw śliwkowy już stoi. Proporcje na 10kg śliwek 1kg cukru. Już chyba wydłużyłem czas pracy bo dałem cały cukier naraz do tego akurat poszły drożdze do win czerwonych Browina +pożywka (śliwki były już w domu stargowałem się z 3zł kg na 1.5 przy kupnie 100kg)
Pytanie mam o destylację, gdyż posiadam Aabratka (prosta wersja - rura fi76 wypełniona 20cm miedź sprężynki + reszta nierdzewka pryzmatyczna od plipka, 2 termometry ok 20cm od dołu w rurze i na samej górze rury, do tego kranik do odbioru z jeziorka)
Moje pytania:
Jak destylować na tym sprzęcie? Tzn wiem że mam odkręcać zawór max ewentuanie ustawiać aby leciało mi 70% ale chciałbym się was dopytać aby nie narobić spirytu z zapaszkiem śliwki.
Czy mam to robić na całej wypełnionej kolumnie czy wysypać część wypełnienia czy całkiem pierwszy raz na gołej rurze jechać. Jeśli na gołej to druga destylacja tego trunku jest wskazana i w takim wypadku jak dalej? Co do destylacji będę gotować całą pulpę - prowizoryczny płaszcz wodny w jakiś gar mojego baniaka czy coś na szybko na tą wodę jak nie znajdę się uspawa z blachy.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości