Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

W kamionce chodzi o to aby była nieglazurowana. Te glazurowane zachowują się praktycznie jak szkło. W magasowych kamionkach destylat "oddycha" przez ścianki kamionki jak beczka.
Potwierdza to spadek mocy i ilości trunku po leżakowaniu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 14:13 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
koncentraty wina

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

Ajjj, a ja zasugerowałam się tym, że w środku jest nieruszana... Czyli dooo....a.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Nie wiem jaka jest Twoja do końca. Nie jest bardzo błyszcząca na zdjęciu, ale żaden ze mnie znawca ceramiki.. ;)
Pozdrawiam
Darek

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: zarazek4 »

W jakiej cenie kamionki na białym ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Musisz to pytanie zadać magasowi z białego forum. Akurat teraz jest akcja i można się zapisać.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

Ok 100zl za szt (1galon) z korkiem

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: sargas »

@_Romek_ nie ma co się dziwić. Wiekszość na forum powtarza, że dzikie drożdże gorszy smak dają, że mniejszą wydajności itd itd. A tymczasem forumowy konkurs śliwowicy wygrał kolega z nastawu właśnie na dzikich drożdżach bez żadnych dodatków. Podejrzewam jednak, że taka ilość urobku koledze wyszła bo dodane były pogony z poprzedniej śliwowicy. Ja podobny nastaw robiłem w tym roku i serca mi wyszło nie całe 5L po drugim przebiegu nie licząc pogonów i przedgodnów.
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 15:23 przez sargas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

Zamiast zastanowić się co może być przyczyną tych nieudanych nastawów, to odnoszę wrażenie że zbytnio generalizujesz.
Ja mam swoją teorię na ten temat. Może koledzy bardziej kumaci w temacie biologii dodadzą też swoje.
Tak więc do rzeczy. Wszystkie nastawy robiłem z owoców z tego samego sadu. Nastawy ortodoksyjne (na drożdżach szlachetnych udały się znakomicie). Opisy szczegółowe i wszelkie dane można wyczytać tutaj: post190165.html#p190165.
Jedyny nastaw który się nie udał to był właśnie ten robiony na dzikusach. Długo się zastanawiałem - dlaczego. Jedną z przyczyn mógł być zwykły pech. Już sama fermentacja przebiegała dziwnie. Mimo początkowego szybkiego startu. Po pierwszych dniach kiedy to był wyczuwalny zapach śliwek w drugim tygodniu zaczął pachnąć mniej intensywnie i trochę dziwnie z nutami sztychu octowego. Tak, że nie ryzykowałem już więcej i nie czekając na zakończenie fermentacji postanowiłem to co jest przedestylować. Suma sumarum po skończonej destylacji pozostały niezbyt ciekawe wrażenia.
Przez przypadek prawdopodobnie znalazłem winnego. Cześć śliwek, które użyłem do nastawu na dzikusach pozostawiłem do zjedzenia i o nich zapomniałem. Pozostały w skrzyneczce, w kącie w miejscu gdzie robiłem nastaw. Odkryłem je po 3 tygodniach. Jakie było moje zdziwienie kiedy je zobaczyłem. Ani jedna nie była zgniła. Nie było śladów pleśni. Tylko częściowo zasuszone. Przypadek? Myślę, że nie . Przyczyną takiego stanu rzeczy prawdopodobnie były środki/opryski konserwujące owoce na czas transportu i sprzedaży. Co potwierdził handlarz na hurcie gdzie te śliwki nabyłem.
Być może się mylę ale tak jak wspomniałem to jest jednak tylko moja teoria.
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 17:11 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Miałem Leszku podobną sytuację i od tej pory poszukuję śliwek wyłącznie z prywatnych, niepryskanych sadów. Raz się uda zdobyć więcej raz mniej ale nie chcę już tracić czasu na nieudane destylaty z powodu posmaku chemii. W tym roku było dużo owoców i udało się zrobić naprawdę fajny trunek. Skąd wiem, że fajny? Ano byłem jurorem i mogłem porównać swój destylat do 15 innych. Nie startowałem w konkursie ponieważ swoją śliwkę zadębiłem wcześniej. Ale na tle innych destylatów moim zdaniem wypadła nieźle ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: jarzi »

Popełniłem sliwowice i powiem Wam, że mam z 3 różnych odmian śliwki. Tylko węgierka z starego sadu smakuje dobrze (pomijam błędy produkcji jako iż to mój pierwszy produkt). Pozostałe 2 gatunki których nazw już nawet nie pamiętam, nie mają startu do tej z węgierki.
Jeżeli w tym roku będę miał dostęp do sadu to powtórzę wyrób.
Ktoś wyżej pisał, że śliwki nie chciały zgnic. Moje resztki pozostawione samopas w krótkim czasie dostały ogniska pleśni więc mogę sądzić, że były naturalne, chociaż napewno też miały jakieś opryski (wszyscy sadownicy robią, kwestia jakie ilości).
Pozdrawiam wszystkich sliwkujących.
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: FRUTTI »

No i pierwsza śliwowica w tym roku puszczona! Z 80kg śliwki (nie wiem jaka odmiana, wiem ze wczesna) i 4kg cukru odebrałem 8l gotowego urobku o mocy 55%.
Puszczałem dwukrotnie, na pot stillu od Zygmunta, pierwszy raz wszystko jak leciało całą pulpe , odbierałem do 0 drugie gotowanie 14l surówki i 5l wody, odbiór do 50% i rozcieńczenie wodą demineralizowaną.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Kamal »

4l z cukru i 4l ze śliwek. :)
K.
Ostatnio zmieniony środa, 24 lip 2019, 17:36 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: niebieski-n2 »

W jak sposó to wyliczyłeś?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

Przecież to proste.... z 4kg cukru masz ponad 2 litry spirytusu, a więc prawie 4 litry alkoholu 50%, Od ogólnego urobku odejmujesz 4 litry i pozostaje 4 litry ze śliwek :D
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: niebieski-n2 »

Na jasne :hammer: , po nocy w robocie nie zatrybiłem, że urobek ma 50%, tylko przeliczyłem 4x0,6L
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

80kg śliwek ale węgierek czy inna odmiana ?
Po co ten cukier ? :(
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Góral bagienny »

Węgierki w lipcu?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

:) może jakieś GMO ma mega wczesna odmiana :P
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Góral bagienny »

Prędzej z Czarnobyla jakieś mutanty :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Kamal »

Już śliwki jakiś czas są dostępne na bazarach, fioletowe, i żółte (renkloda?) I pewnie z tych, bo węgierki jeszcze, przynajmniej u mnie :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

Właśnie się zastanawiam czy z innych odmian zrobić nastaw. Jak dla mnie węgierki nic nie przebije. W zeszłym roku robiłem co prawda chrzczoną cukrem ale jakoś mnie nie urzekła.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Kamal »

Węgierka jest najlepsza.
Choć z hiszpańskich śliw, powstała nawet ok śliwowica :).
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: FRUTTI »

Panowie dziś nabyłem 200kg śliwki, rozmawiałem z sprzedawcą o węgierce i mówi że w tym roku słabo z nią będzie,przymrozki na początek,a teraz sucho i wszystko spada.

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Zbyszek T »

Chłopaki, znalazłem niedaleko domu drzewo obwieszone granatową mirabelką (ałyczą) - małe, okrągłe śliweczki. Granatowe, cierpkie. Jak skrzyżowanie ałyczy z tarniną :-)

Myślicie, że się nada na nastaw na śliwowicę?
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sero »

sargas pisze:Jak dla mnie węgierki nic nie przebije.
No chyba że damaszka.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: wawaldek11 »

Damaszka lepsza od węgierki? O gustach podobno się nie dyskutuje, ale o trunku z damachy mam średnią opinię. Albo autor dosypał cukru i trunek był bez charakteru, albo ten owoc tak ma.
Zbyszek.T - Z mirabelki będzie mirabelkowica - też niezła. Poczekaj aż będzie miała więcej cukru - najlepsze spady.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

:)
Zeszłoroczna śliwowica po odkorowaniu pachnie pięknie, intensywnie śliweczką.
Po takim czasie aromat z destylatu z każdej innej już dawno by uleciał. Rzecz jasna smak śliweczki również byłby mało wyczuwalny.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 lip 2019, 23:33 przez sargas, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: użytkownik usunięty »

A ja w zeszłym tygodniu nastawiłem beczkę z śliwkami "gubinkami". Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. W tej chwili pachną jakby cukierkowo, zupełnie inaczej niż węgierki.
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: FRUTTI »

Panowie ile dajecie cukru jeżeli dajecie ,do owej śliwowicy?Pytam z ciekawości gdyż dziś w nocy poczytałem troche na forum i nasz kolega czołowy psotnik jeżeli chodzi o owocówki mianowicie chodzi o Kucyka pisze w którymś z postów że daje 20kg cukru na 100l śliwki i wychodzi wybitny trunek. Ja zawsze też daje cukier do owoców i jestem zadowolony ale dużo osób pisze żeby nie dawać jak to jest? Chyba małe ilości nie popsują smaku trunku (małe mam na myśli 1kg -3kg na 10kg owocu) jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Doody »

Im mniej tym lepiej ale ten jeden kilogram na 10kg owoców jeszcze ujdzie. Lepszą metodą jest dodać glukozy zamiast cukru, a jeszcze lepiej fermentować bez wody i cukru, a po zakończonej fermentacji dolać czystego spirytusu w ilości 0,5l na 10kg owoców. Macerować tak ze 2 - 3 dni i puścić na rurki.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Góral bagienny »

FRUTTI Weż poprawkę na czas kolega Kucyk pisał to z 10 lat temu :D
To były początki forum wszyscy się uczyli :)
Od tego czasu powstało mnóstwo śliwowicy i przepisy się zmieniły :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: FRUTTI »

Tak wiem biorę to pod uwagę, chodzi mnóstwo ludzi robi z tego przepisu śliwowice i sobie chwali. Biorąc wydajność z samych owoców jest bardzo mała ,a dodatek niewielkiej ilość cukru zwiększy urobek nie wpływając na smak. Takie jest tylko moje zdanie.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: dynio »

@frutti zrób raz nawet małą ilość na samych śliwkach bez dodatku czegokolwiek, a zobaczysz czemu tak ci radzą koledzy...
dla siebie robię tylko ortodoksa - zeszłoroczny pachnie powidełkami, miód w gębie!
w tym roku raczej słabo będzie z węgierką lub cena będzie z kosmosu ale warto,
w ostateczności rób jak pisze @Doody (ta wersja ze spirytem wychodzi lepiej niż 1kg glukozy na 10kg owoców)
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

Słabo ? chyba u ciebie w regionie u mnie gałęzie aż uginają się od śliw. W tym roku jak czas pozwoli robie 2 nastawy po 100 L oczywiście ortodoks 100% owoc bez dodatków.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: kwik44 »

Bez cukru. Jak już musisz to dospirytusić do odpowiednika 15blg. Ale tylko jeśli śliwki aromatyczne i mało słodkie. Mnie "religia nie pozwala dodawać cukru".
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Doody »

kwik44 pisze: Mnie "religia nie pozwala dodawać cukru".
Magasowe slowa ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 3 sie 2019, 16:36 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

W ubiegłym roku robiłem dwa nastawy jeden z niewielkim dodatkiem cukru o ile dobrze pamietam to chyba 5kg na prawie pełną beczkę 100L śliwek i taką 100% jak bozia przykazała. Różnica choć nie wielka lecz zauważalna :) W takim np konkursie istotna.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Szlumf »

Pewnie mam rozwalone kubki smakowe bo ja jakoś nie widzę różnicy. Pokusiłem się w ubiegłym roku o ortodoksy ze śliwek i jabłek. Zachowałem wszelkie warunki by porównanie z destylatami z dodatkiem 1kg cukru/10kg owocu (śliwki) lub 10l soku (jabłka) było miarodajne i moim zdaniem destylaty owszem nieco się różniły ale trudno mi powiedzieć który był lepszy. Wśród degustatorów zdania też były podzielone.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Góral bagienny »

Potwierdzam na 45kg sliwek daję 3, 3,5 kg cukru i nie czułem żadnej różnicy z nastawem bez cukru
Sliwki zbierane w tym samym czasie i z tych samych drzew. ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

Ja miałem to szczeście że mogłem sobie nalać dwa kieliszki jednocześnie i porównać. Dodam że destylacja dwukrotna na alembiku.
Test po roku nawet na węch różnica jest. Nie twierdze, że ta z cukrem jest dużo gorsza. Jak wspomniałęm wczesniej różnica niewielka ale zauważalna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”