Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy

Post autor: kwik44 »

OK dynio. To zmienia postać rzeczy. Te 130cm sprężynek przy wolnej destylacji da praktycznie to samo co kolumna 3-4 półkowa. % by na to wskazywał. Może nawet 5 półek. Ja destyluję na moim "alembiku" na pustej rurze. Max co leciało przy odpędzie to ok. 60%. W drugiej destylacji, z dodanym pogonem i przedgonem z poprzedniej łysą odbierałem w zakresie 72-52%. Ale 72% leci długo, więc na początku musiałem uciąć jeszcze z pół litra jako przedgon.
Nic... każdy sprzęt - inaczej się destyluje. Nie ma rady.
alembiki
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?

Post autor: dynio »

Zgadza sie. Te 130cm to po wielu testach wysokości. Zaczynałem od 80 i co chwile dokładałem po kawałku rury aż do 180cm.
I wróciłem do w/w 130. Dla mnie ta wys. jest najbardziej pasująca pod moje gardełko
Zgadzam się z kolegami, że każdy sprzęt destyluje inaczej i trzeba wielu prób żeby go poznać (nawet prostego PS, a co dopiero półkową)


Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Tołdi1929 »

Witam. Panowie poratujcie. Czytam temat 3 dzień i czym dłużej czytam, tym głupszy jestem.
Pytanko - co byście zrobili mając do dyspozycji AAbratka - kolumna wypełnione zmywakami, do tego miedź ok 30 cm i ok 80 L nastawu ze śliwek ( niewielki dodatek cukru - mniej niż 1 kg na 10 kg). Jakbyście to rozegrali?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

Wywal wypełnienie oprócz katalizatora
i ciągnij od razu na otwartym zaworku

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3837
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Pierwsza destylacja jak wyżej. Tylko miedź i na mocy około 1,6 - 1,8kW odpęd bez podziału na frakcje (odbierasz wszystko do 0% w kotle czyli do 99,5 - 100 stopni w kotle).
Druga destylacja, po rozcieńczeniu do 25 - 28% , katalizator + kolumna (zmywaki mogą zostać albo część wyjmij), stabilizacja 15-20min. i kropelkowy odbiór przedgonów. Jak stwierdzisz, że leci już dobre, zaworek na full otwarty i odbierasz do 93 stopni na głowicy. Potem lekko przykręcasz zaworek aby utrzymać widełki na głowicy 89-91 stopni. Gdy temp. na kegu minie 96 stopni, odbieraj do osobnych butelek i na drugi dzień stwierdzisz czy to się nadaje. Zazwyczaj po 97 stopniach leci już pogon.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Jak całość odpędzi do 0 to nie trzeba rozcieńczać. Będzie miało 20 kilka %

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Tołdi1929 »

Doody pisze:Pierwsza destylacja jak wyżej. Tylko miedź i na mocy około 1,6 - 1,8kW odpęd bez podziału na frakcje (odbierasz wszystko do 0% w kotle czyli do 99,5 - 100 stopni w kotle).
Druga destylacja, po rozcieńczeniu do 25 - 28% , katalizator + kolumna (zmywaki mogą zostać albo część wyjmij), stabilizacja 15-20min. i kropelkowy odbiór przedgonów. Jak stwierdzisz, że leci już dobre, zaworek na full otwarty i odbierasz do 93 stopni na głowicy. Potem lekko przykręcasz zaworek aby utrzymać widełki na głowicy 89-91 stopni. Gdy temp. na kegu minie 96 stopni, odbieraj do osobnych butelek i na drugi dzień stwierdzisz czy to się nadaje. Zazwyczaj po 97 stopniach leci już pogon.
Dziękuje ślicznie za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź :respect:

Przy pierwszym gotowaniu można zrobić tak - krótka kolumna z miedzią (ok 30 cm), nie montować kolumny nazwijmy ją właściwej, tylko od razu głowicę? Czy musi być kolumna, tylko bez wypełnienia?

Czy to jest patent na wszystkie owocówki?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

Jak najbardziej możesz pierwszy "odpęd" zrobić na krótkiej.
I tak, możesz w/w opis kolegi @Doody stosować do wszystkich owocówek, bourbonów i whisky

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 12:50 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arkdom »

Ja dzisiaj zaczynam eksperyment z przechowywaniem. Dwie butelki kamionkowe po 0,7l i galon szklany 5l. Śliwowica rozrobiona do 50%.

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Tołdi1929 »

Jeszcze jedno pytanie - czy smak i aromat śliwki powinien być wyczuwalny od razu, czy też "wyjdzie" po pewnym czasie?

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

U mnie jest od razu.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

U mnie wychodzi od razu, ale ja gonie tylko raz. Na pewno będzie bardziej wyczuwalny jak sie ułoży z pare miesięcy.
Jeżeli jej nie ma, to możliwe że za bardzo "wyczyściłeś" urobek, albo za wysoko przestałeś odbierać serce i smaki zostały w pogonie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 14:27 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Ja zacząłem dzisiaj odpęd, ale finalnie zrezygnowałem z trzymania wina do wiosny. Gęstwy nie da się pozbawić pestek w prosty sposób. Albo przynajmniej ja nie umiem. Po wymieszaniu z winem jest jako tako i da się filtrować. Nic to, w kotle 99,5 to jeszcze godzinka i wyłączam. Jutro jeśli dobrze pójdzie pozbędę się 200+ litrów i przefiltruję następną partię do odpędu.

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Pestki bezproblemowo odcedzam sitkowym garnkiem własnego pomysłu. Ale tylko pestki, bo mam płaszcz. Z partii ok. 150 kg nadoiłem 30 l 30% destylatu. Druga, jak nie zdążę do końca miesiąca zostanie "wzmocniona" i poczeka do wiosny, aż mi w bimbroforni włączą wodę. Woda jest mi potrzebna tylko do mycia garów - chłodnica powietrzna :)
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 00:50 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
online

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

wawaldek11 pisze:Pestki bezproblemowo odcedzam sitkowym garnkiem własnego pomysłu.
Ja przecieram przez kratkę. Daj jakąś fotkę gara. Może będzie wygodniejszy niż kratka.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: psotamt »

Ja użyłem czegoś takiego, podprowadziłem małżonce ;)
Narzędzie wprost doskonałe. Nabieram z beczki wiaderkiem 5-litrowym i na ten "cedzak". W 10 minut 54 litrów nastawu śliwkowego przecedzone.
https://allegro.pl/przecierak-do-klusek ... 37987.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Ja mam powiercone wiaderko ale gęstej czapy nie przecedzę. Zmieszane z winem bez problemu. Wczoraj przecedziłem tak 200l w godzinę. 18 litrów pestek mam :)

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Trochę za mały zrobiłem, ale odcedzenie pestek na kocioł 50 l zajmuje mi z 15 minut. Nalewam i jak przestaje samoczynnie gęstwa wypływać, to potrząsam całą zawartością, aż zostaną same pestki. Pestki przepłukuję wodą i dodaję ją do nastawu, a same pestki do lasu dla dzików :mrgreen:
W tym roku mam prawie samo gęste i dlatego 15 minut ;)
Koszyk ten zrobiłem do mirabelek, bo gotowane z pestkami dawały ich posmak. Dla węgierek może wystarczy 10 x 10 mm?
Cedzidło zrobiłem z podobnej https://allegro.pl/siatka-siatki-6-0x1- ... 62639.html ale teraz raczej bym wybrał zgrzewaną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Czy destylat 80% po rozcieńczeniu do 50% uwolni zapach i smak śliwki??

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Zależy ile w nim jest/zostało śliwki (no bo nie wiem jakie śliwki, czy z cukrem, jak destylowałeś, etc.)... Zrób próbkę i zobaczysz. Mój prawie ortodoks bez cukru sprzed dwóch lat taki właśnie skryty był. Śliwka była, ale potrzebowała czasu, a w końcu kamionki, żeby ją uwolnić.

Ja przecedziłem dzisiaj jedną dużą bekę z pestek i pędzę ;)

bocian1
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 15:45
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2013

Post autor: bocian1 »

kochanek Kranei pisze:Rozmnażanie z odrostów jest niemożliwe, gdyż te śliwy są szczepione na ałyczy. Pozostaje tylko szczepienie. Jeśli dobrze pamiętam, to te śliwy są selekcją z wielu dzikich. W przyszłym roku zbadam zawartość cukru. Normalnie średnia wynosi 15.8%. A te były chwalone jako bardzo słodkie i tak też smakują. Dalej, całkiem możliwe, że podkładki mają wpływ na owocowanie. Tu masz zdjęcie jak te szwabskie śliwy wyglądają.
Rozmnażanie z odrostów w przypadku szczepienia na ałyczy rzeczywiście odpada ale jeżeli ktoś nie bardzo umie szczepić, a chce pozyskać roślinę wegetatywnie a nie generatywnie, to pozostaje jeszcze odkład powietrzny:

Odkład powietrzny (ang. air layering, marcotting) – odmiana techniki rozmnażania roślin przez odkład, polegająca na otoczeniu pędu rośliny matecznej substratem glebowym. W miejscu obłożenia pęd wytwarza korzenie, co umożliwia jego odcięcie i dalszy samodzielny wzrost. Technika odkładów powietrznych jest wykorzystywana w amatorskiej uprawie roślin[1].

Pierwotnie pęd umieszczano w glinianej doniczce tak aby przechodził zarówno przez otwór dolny, jak i górny. Na dno doniczki nasypywano warstwę piasku a na nią żyzną glebę. Doniczka była mocowana w lub utrzymywała się samodzielnie na sztywnym pędzie. Stałe utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby prowadzi do wytworzenia korzeni w miejscu kontaktu z glebą. Ukorzenianie można dodatkowo stymulować poprzez wykonanie podłużnego nacięcia na pędzie. Lepsze efekty powoduje wąskie obrączkowanie oraz stosowanie substancji stymulujących rozwój korzeni[1].

Obecnie do przygotowania odkładów powietrznych stosuje się wilgotną watę, mchy z rodzaju torfowiec, torf. Podłoże takie owija się czarną folią ściśle w dolnej części pędu i luźno w jego części górnej. Po wytworzeniu korzeni pęd odcina się i wysadza do gruntu

Cytat z Wikipedii

Jeżeli drzewo ma nisko położone długie gałęzie to można zrobić to jeszcze prościej - poprzez odkład ziemny; po prostu przyginamy gałąź do ziemi i środkową część przysypujemy ziemią. Po ukorzenieniu odcinamy wierzchołek gałązki i wsadzamy na docelowe stanowisko.
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: land75 »

Mam pytanie. Zrobiłem śliwowicę według przepisu Kucyka. Wczoraj przecedziłem przez sito i nie wiem czy klarować czy wrzucać na graty. Dodam, że nie posiadam płaszcza wodnego.

Opis mojego sprzętu:
-wysokość całkowita 2 m 60 cm
-średnica 63,5mm
-keg 50l
-bufor na szerokiej kryzie wypełniony sprężynkami KO
-pierwsza rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2
- odcinek 16cm wypełniony sprężynki 4.2mm miedź
-druga rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2mm
-głowica wypełniona sprężynkami 0,7mm do wysokości latarki
-termometr Pamel
- pomiar temperatur keg, bufor ,10 półka port wkręcany , 4 port
w głowicy nad OLM
-trzy grzałki 2,5kw,2,0kw i 1,5kw
-dwa odbiory głowica LM i obniżony odbiór OLM
-spust cieczy z najniższego punktu
-łączenie za pomocą Tc clamp
-dodatkowy wlew cieczy w kegu sms
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lis 2018, 12:36 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3837
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Nie musisz klarować. Z resztą wyklarować nastaw śliwkowy jest rzeczą praktycznie niemożliwą. Wrzucaj na rurki i destyluj.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Do kol. Bocian1 lepsza jest zwykła butelka pet, robisz z boku dziurę i przekładasz najlepiej wilka przez nią i szyjkę. Wsypujesz ziemi aż zakryje szyjke i wlewasz wody.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Czekać!!!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: sargas »

Też uważam, że czekać.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Ok. To zaczekam.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Podejrzewam, że ta druga część jest trochę "delikatniejsza" w smaku stąd twoje rozterki. Ja nie dzielę frakcji serca na części tylko mieszam je razem. Powoduje to oczywiście trochę dłuższy czas dojrzewania, ale nie jest to problem. Moja rada? Pij to co jest dobre ;) A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.

Ja też zakończyłem tegoroczny sezon śliwkowy. W sobotę destylowałem na półkowej ostatnią partię śliwki z wszystkimi pogonami i przedgonami. Główna część poszła na pot-stilu na modłę szkocką. Teraz tylko zakupić beczkę, przygotować pod śliwkę i czekać :(
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Dam w beczkę dębową i niech stoi i dojrzewa. A to co jest lepsze to jest super towar.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Tylko nie w taką na 2-10l. Chyba że masz już kilkukrotnie użytą. Na takie małe ilości kamionki są najlepsze. I/lub rurobeczki. Ja sam mam w kamionkach grappę i "koniaczek", które dojrzewają z kostkami dębu już w sumie trzeci rok.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Ma 5l ale już jest bezpieczna.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

kwik44 pisze: A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.
:(
Zaintrygowałeś mnie tą kamionką. Nie jestem zarejestrowany na białym jest jakaś inna opcja namiaru na magasa?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

Bez rejestracji Ci nie sprzeda. Zarejestruj się szybko i zapisz sie, bo akurat teraz jest dostawa

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Jak pisałem wyżej: mam kamionki od Jehn i te z białego forum. Oba rodzaje są super, żadne szkło nie da takiego efektu jak dojrzewanie w kamionce. Obecnie preferuję te z białego bo są większe. Można w nich dojrzewać owocówki, wódki, część destylatów mam z kostką czy dwoma dębu. Rejestracja jakimś problemem nie jest. Ja mam konto tutaj, na białym i na kilku forach zagranicznych. Z każdego ciągnę ;) wiedzę i czasem oddaję ;P
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3837
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Potwierdzam skuteczność starzenia trunków w magasowych kamionkach. Trunek zyskuje łagodność i fajnie się układa. Oczywiście proces ten wymaga czasu. Zawsze do alkoholi owocowych lub zbożowych dodaję dębiny, mniej lub bardziej wypieczonej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Ja muszę napisać, że po wymianie kilku wiadomości z kolega kwik44 zdecydowałem się zakupić kamionkę. Napisałem do Jehn i zamówiłem butle cylindryczną o pojemności 2L. Teraz już moja śliwowica dojrzewa sobie w niej a ja czekam na efekt dojrzewania.

_Romek_
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 17:25
Krótko o sobie: Wierzę w moc i tradycję bruderszaftu, więc dużo tu nie powiem.
Ulubiony Alkohol: destylaty z charakterem, wino, piwo, ech... wszystko co niebanalne
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: gdzieś w centrum
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: _Romek_ »

Adaszcz31 pisze:Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.
Hmmm... Bardzo dobra wydajność, żeby nie powiedzieć kosmiczna, jak na ortodoksa :shock: Jakie miałeś cukry w tej śliwce? Mierzyłeś?
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 00:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Romek@ cukromierz pokazywał 16blg jeśli dobrze pamiętam. Śliwki to były węgierki staropolskie z początku października. Dodawałem pogony z poprzedniej śliwowicy a poza tym gotowalem gęste. Średnia moc to około 70%.
Kamionki już zamówione :)
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 12:06 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 2 razy.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

A ja tydzień temu wlałam śliwowicę 58% do takiej oto kamionki:
https://ibb.co/Vjcm5pK
Pojemność 1l, zakupiona w moim ulubionym sklepie - rupieciarni, za niebagatelną kwotę 10zł.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 12:46 przez acurlydrug, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”