Śliwowica 2009 - 2024
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
OK dynio. To zmienia postać rzeczy. Te 130cm sprężynek przy wolnej destylacji da praktycznie to samo co kolumna 3-4 półkowa. % by na to wskazywał. Może nawet 5 półek. Ja destyluję na moim "alembiku" na pustej rurze. Max co leciało przy odpędzie to ok. 60%. W drugiej destylacji, z dodanym pogonem i przedgonem z poprzedniej łysą odbierałem w zakresie 72-52%. Ale 72% leci długo, więc na początku musiałem uciąć jeszcze z pół litra jako przedgon.
Nic... każdy sprzęt - inaczej się destyluje. Nie ma rady.
Nic... każdy sprzęt - inaczej się destyluje. Nie ma rady.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z soku jabłkowego - co i jak?
Zgadza sie. Te 130cm to po wielu testach wysokości. Zaczynałem od 80 i co chwile dokładałem po kawałku rury aż do 180cm.
I wróciłem do w/w 130. Dla mnie ta wys. jest najbardziej pasująca pod moje gardełko
Zgadzam się z kolegami, że każdy sprzęt destyluje inaczej i trzeba wielu prób żeby go poznać (nawet prostego PS, a co dopiero półkową)
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
I wróciłem do w/w 130. Dla mnie ta wys. jest najbardziej pasująca pod moje gardełko
Zgadzam się z kolegami, że każdy sprzęt destyluje inaczej i trzeba wielu prób żeby go poznać (nawet prostego PS, a co dopiero półkową)
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 87
- Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witam. Panowie poratujcie. Czytam temat 3 dzień i czym dłużej czytam, tym głupszy jestem.
Pytanko - co byście zrobili mając do dyspozycji AAbratka - kolumna wypełnione zmywakami, do tego miedź ok 30 cm i ok 80 L nastawu ze śliwek ( niewielki dodatek cukru - mniej niż 1 kg na 10 kg). Jakbyście to rozegrali?
Pytanko - co byście zrobili mając do dyspozycji AAbratka - kolumna wypełnione zmywakami, do tego miedź ok 30 cm i ok 80 L nastawu ze śliwek ( niewielki dodatek cukru - mniej niż 1 kg na 10 kg). Jakbyście to rozegrali?
-
- Posty: 3837
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Pierwsza destylacja jak wyżej. Tylko miedź i na mocy około 1,6 - 1,8kW odpęd bez podziału na frakcje (odbierasz wszystko do 0% w kotle czyli do 99,5 - 100 stopni w kotle).
Druga destylacja, po rozcieńczeniu do 25 - 28% , katalizator + kolumna (zmywaki mogą zostać albo część wyjmij), stabilizacja 15-20min. i kropelkowy odbiór przedgonów. Jak stwierdzisz, że leci już dobre, zaworek na full otwarty i odbierasz do 93 stopni na głowicy. Potem lekko przykręcasz zaworek aby utrzymać widełki na głowicy 89-91 stopni. Gdy temp. na kegu minie 96 stopni, odbieraj do osobnych butelek i na drugi dzień stwierdzisz czy to się nadaje. Zazwyczaj po 97 stopniach leci już pogon.
Druga destylacja, po rozcieńczeniu do 25 - 28% , katalizator + kolumna (zmywaki mogą zostać albo część wyjmij), stabilizacja 15-20min. i kropelkowy odbiór przedgonów. Jak stwierdzisz, że leci już dobre, zaworek na full otwarty i odbierasz do 93 stopni na głowicy. Potem lekko przykręcasz zaworek aby utrzymać widełki na głowicy 89-91 stopni. Gdy temp. na kegu minie 96 stopni, odbieraj do osobnych butelek i na drugi dzień stwierdzisz czy to się nadaje. Zazwyczaj po 97 stopniach leci już pogon.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 87
- Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Przy pierwszym gotowaniu można zrobić tak - krótka kolumna z miedzią (ok 30 cm), nie montować kolumny nazwijmy ją właściwej, tylko od razu głowicę? Czy musi być kolumna, tylko bez wypełnienia?
Czy to jest patent na wszystkie owocówki?
Dziękuje ślicznie za tak szybką i wyczerpującą odpowiedźDoody pisze:Pierwsza destylacja jak wyżej. Tylko miedź i na mocy około 1,6 - 1,8kW odpęd bez podziału na frakcje (odbierasz wszystko do 0% w kotle czyli do 99,5 - 100 stopni w kotle).
Druga destylacja, po rozcieńczeniu do 25 - 28% , katalizator + kolumna (zmywaki mogą zostać albo część wyjmij), stabilizacja 15-20min. i kropelkowy odbiór przedgonów. Jak stwierdzisz, że leci już dobre, zaworek na full otwarty i odbierasz do 93 stopni na głowicy. Potem lekko przykręcasz zaworek aby utrzymać widełki na głowicy 89-91 stopni. Gdy temp. na kegu minie 96 stopni, odbieraj do osobnych butelek i na drugi dzień stwierdzisz czy to się nadaje. Zazwyczaj po 97 stopniach leci już pogon.
Przy pierwszym gotowaniu można zrobić tak - krótka kolumna z miedzią (ok 30 cm), nie montować kolumny nazwijmy ją właściwej, tylko od razu głowicę? Czy musi być kolumna, tylko bez wypełnienia?
Czy to jest patent na wszystkie owocówki?
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Jak najbardziej możesz pierwszy "odpęd" zrobić na krótkiej.
I tak, możesz w/w opis kolegi @Doody stosować do wszystkich owocówek, bourbonów i whisky
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
I tak, możesz w/w opis kolegi @Doody stosować do wszystkich owocówek, bourbonów i whisky
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 12:50 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
U mnie wychodzi od razu, ale ja gonie tylko raz. Na pewno będzie bardziej wyczuwalny jak sie ułoży z pare miesięcy.
Jeżeli jej nie ma, to możliwe że za bardzo "wyczyściłeś" urobek, albo za wysoko przestałeś odbierać serce i smaki zostały w pogonie.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli jej nie ma, to możliwe że za bardzo "wyczyściłeś" urobek, albo za wysoko przestałeś odbierać serce i smaki zostały w pogonie.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 14:27 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Ja zacząłem dzisiaj odpęd, ale finalnie zrezygnowałem z trzymania wina do wiosny. Gęstwy nie da się pozbawić pestek w prosty sposób. Albo przynajmniej ja nie umiem. Po wymieszaniu z winem jest jako tako i da się filtrować. Nic to, w kotle 99,5 to jeszcze godzinka i wyłączam. Jutro jeśli dobrze pójdzie pozbędę się 200+ litrów i przefiltruję następną partię do odpędu.
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Pestki bezproblemowo odcedzam sitkowym garnkiem własnego pomysłu. Ale tylko pestki, bo mam płaszcz. Z partii ok. 150 kg nadoiłem 30 l 30% destylatu. Druga, jak nie zdążę do końca miesiąca zostanie "wzmocniona" i poczeka do wiosny, aż mi w bimbroforni włączą wodę. Woda jest mi potrzebna tylko do mycia garów - chłodnica powietrzna
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2018, 00:50 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Ja użyłem czegoś takiego, podprowadziłem małżonce
Narzędzie wprost doskonałe. Nabieram z beczki wiaderkiem 5-litrowym i na ten "cedzak". W 10 minut 54 litrów nastawu śliwkowego przecedzone.
https://allegro.pl/przecierak-do-klusek ... 37987.html
Narzędzie wprost doskonałe. Nabieram z beczki wiaderkiem 5-litrowym i na ten "cedzak". W 10 minut 54 litrów nastawu śliwkowego przecedzone.
https://allegro.pl/przecierak-do-klusek ... 37987.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Trochę za mały zrobiłem, ale odcedzenie pestek na kocioł 50 l zajmuje mi z 15 minut. Nalewam i jak przestaje samoczynnie gęstwa wypływać, to potrząsam całą zawartością, aż zostaną same pestki. Pestki przepłukuję wodą i dodaję ją do nastawu, a same pestki do lasu dla dzików
W tym roku mam prawie samo gęste i dlatego 15 minut
Koszyk ten zrobiłem do mirabelek, bo gotowane z pestkami dawały ich posmak. Dla węgierek może wystarczy 10 x 10 mm?
Cedzidło zrobiłem z podobnej https://allegro.pl/siatka-siatki-6-0x1- ... 62639.html ale teraz raczej bym wybrał zgrzewaną.
W tym roku mam prawie samo gęste i dlatego 15 minut
Koszyk ten zrobiłem do mirabelek, bo gotowane z pestkami dawały ich posmak. Dla węgierek może wystarczy 10 x 10 mm?
Cedzidło zrobiłem z podobnej https://allegro.pl/siatka-siatki-6-0x1- ... 62639.html ale teraz raczej bym wybrał zgrzewaną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Zależy ile w nim jest/zostało śliwki (no bo nie wiem jakie śliwki, czy z cukrem, jak destylowałeś, etc.)... Zrób próbkę i zobaczysz. Mój prawie ortodoks bez cukru sprzed dwóch lat taki właśnie skryty był. Śliwka była, ale potrzebowała czasu, a w końcu kamionki, żeby ją uwolnić.
Ja przecedziłem dzisiaj jedną dużą bekę z pestek i pędzę
Ja przecedziłem dzisiaj jedną dużą bekę z pestek i pędzę
Re: Śliwowica 2009 - 2013
Odkład powietrzny (ang. air layering, marcotting) – odmiana techniki rozmnażania roślin przez odkład, polegająca na otoczeniu pędu rośliny matecznej substratem glebowym. W miejscu obłożenia pęd wytwarza korzenie, co umożliwia jego odcięcie i dalszy samodzielny wzrost. Technika odkładów powietrznych jest wykorzystywana w amatorskiej uprawie roślin[1].
Pierwotnie pęd umieszczano w glinianej doniczce tak aby przechodził zarówno przez otwór dolny, jak i górny. Na dno doniczki nasypywano warstwę piasku a na nią żyzną glebę. Doniczka była mocowana w lub utrzymywała się samodzielnie na sztywnym pędzie. Stałe utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby prowadzi do wytworzenia korzeni w miejscu kontaktu z glebą. Ukorzenianie można dodatkowo stymulować poprzez wykonanie podłużnego nacięcia na pędzie. Lepsze efekty powoduje wąskie obrączkowanie oraz stosowanie substancji stymulujących rozwój korzeni[1].
Obecnie do przygotowania odkładów powietrznych stosuje się wilgotną watę, mchy z rodzaju torfowiec, torf. Podłoże takie owija się czarną folią ściśle w dolnej części pędu i luźno w jego części górnej. Po wytworzeniu korzeni pęd odcina się i wysadza do gruntu
Cytat z Wikipedii
Jeżeli drzewo ma nisko położone długie gałęzie to można zrobić to jeszcze prościej - poprzez odkład ziemny; po prostu przyginamy gałąź do ziemi i środkową część przysypujemy ziemią. Po ukorzenieniu odcinamy wierzchołek gałązki i wsadzamy na docelowe stanowisko.
Rozmnażanie z odrostów w przypadku szczepienia na ałyczy rzeczywiście odpada ale jeżeli ktoś nie bardzo umie szczepić, a chce pozyskać roślinę wegetatywnie a nie generatywnie, to pozostaje jeszcze odkład powietrzny:kochanek Kranei pisze:Rozmnażanie z odrostów jest niemożliwe, gdyż te śliwy są szczepione na ałyczy. Pozostaje tylko szczepienie. Jeśli dobrze pamiętam, to te śliwy są selekcją z wielu dzikich. W przyszłym roku zbadam zawartość cukru. Normalnie średnia wynosi 15.8%. A te były chwalone jako bardzo słodkie i tak też smakują. Dalej, całkiem możliwe, że podkładki mają wpływ na owocowanie. Tu masz zdjęcie jak te szwabskie śliwy wyglądają.
Odkład powietrzny (ang. air layering, marcotting) – odmiana techniki rozmnażania roślin przez odkład, polegająca na otoczeniu pędu rośliny matecznej substratem glebowym. W miejscu obłożenia pęd wytwarza korzenie, co umożliwia jego odcięcie i dalszy samodzielny wzrost. Technika odkładów powietrznych jest wykorzystywana w amatorskiej uprawie roślin[1].
Pierwotnie pęd umieszczano w glinianej doniczce tak aby przechodził zarówno przez otwór dolny, jak i górny. Na dno doniczki nasypywano warstwę piasku a na nią żyzną glebę. Doniczka była mocowana w lub utrzymywała się samodzielnie na sztywnym pędzie. Stałe utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby prowadzi do wytworzenia korzeni w miejscu kontaktu z glebą. Ukorzenianie można dodatkowo stymulować poprzez wykonanie podłużnego nacięcia na pędzie. Lepsze efekty powoduje wąskie obrączkowanie oraz stosowanie substancji stymulujących rozwój korzeni[1].
Obecnie do przygotowania odkładów powietrznych stosuje się wilgotną watę, mchy z rodzaju torfowiec, torf. Podłoże takie owija się czarną folią ściśle w dolnej części pędu i luźno w jego części górnej. Po wytworzeniu korzeni pęd odcina się i wysadza do gruntu
Cytat z Wikipedii
Jeżeli drzewo ma nisko położone długie gałęzie to można zrobić to jeszcze prościej - poprzez odkład ziemny; po prostu przyginamy gałąź do ziemi i środkową część przysypujemy ziemią. Po ukorzenieniu odcinamy wierzchołek gałązki i wsadzamy na docelowe stanowisko.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Mam pytanie. Zrobiłem śliwowicę według przepisu Kucyka. Wczoraj przecedziłem przez sito i nie wiem czy klarować czy wrzucać na graty. Dodam, że nie posiadam płaszcza wodnego.
Opis mojego sprzętu:
-wysokość całkowita 2 m 60 cm
-średnica 63,5mm
-keg 50l
-bufor na szerokiej kryzie wypełniony sprężynkami KO
-pierwsza rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2
- odcinek 16cm wypełniony sprężynki 4.2mm miedź
-druga rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2mm
-głowica wypełniona sprężynkami 0,7mm do wysokości latarki
-termometr Pamel
- pomiar temperatur keg, bufor ,10 półka port wkręcany , 4 port
w głowicy nad OLM
-trzy grzałki 2,5kw,2,0kw i 1,5kw
-dwa odbiory głowica LM i obniżony odbiór OLM
-spust cieczy z najniższego punktu
-łączenie za pomocą Tc clamp
-dodatkowy wlew cieczy w kegu sms
Opis mojego sprzętu:
-wysokość całkowita 2 m 60 cm
-średnica 63,5mm
-keg 50l
-bufor na szerokiej kryzie wypełniony sprężynkami KO
-pierwsza rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2
- odcinek 16cm wypełniony sprężynki 4.2mm miedź
-druga rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2mm
-głowica wypełniona sprężynkami 0,7mm do wysokości latarki
-termometr Pamel
- pomiar temperatur keg, bufor ,10 półka port wkręcany , 4 port
w głowicy nad OLM
-trzy grzałki 2,5kw,2,0kw i 1,5kw
-dwa odbiory głowica LM i obniżony odbiór OLM
-spust cieczy z najniższego punktu
-łączenie za pomocą Tc clamp
-dodatkowy wlew cieczy w kegu sms
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lis 2018, 12:36 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 226
- Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
- Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
- Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Podejrzewam, że ta druga część jest trochę "delikatniejsza" w smaku stąd twoje rozterki. Ja nie dzielę frakcji serca na części tylko mieszam je razem. Powoduje to oczywiście trochę dłuższy czas dojrzewania, ale nie jest to problem. Moja rada? Pij to co jest dobre A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.
Ja też zakończyłem tegoroczny sezon śliwkowy. W sobotę destylowałem na półkowej ostatnią partię śliwki z wszystkimi pogonami i przedgonami. Główna część poszła na pot-stilu na modłę szkocką. Teraz tylko zakupić beczkę, przygotować pod śliwkę i czekać
Ja też zakończyłem tegoroczny sezon śliwkowy. W sobotę destylowałem na półkowej ostatnią partię śliwki z wszystkimi pogonami i przedgonami. Główna część poszła na pot-stilu na modłę szkocką. Teraz tylko zakupić beczkę, przygotować pod śliwkę i czekać
-
- Posty: 226
- Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
- Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
- Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Zaintrygowałeś mnie tą kamionką. Nie jestem zarejestrowany na białym jest jakaś inna opcja namiaru na magasa?kwik44 pisze: A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Jak pisałem wyżej: mam kamionki od Jehn i te z białego forum. Oba rodzaje są super, żadne szkło nie da takiego efektu jak dojrzewanie w kamionce. Obecnie preferuję te z białego bo są większe. Można w nich dojrzewać owocówki, wódki, część destylatów mam z kostką czy dwoma dębu. Rejestracja jakimś problemem nie jest. Ja mam konto tutaj, na białym i na kilku forach zagranicznych. Z każdego ciągnę wiedzę i czasem oddaję
-
- Posty: 26
- Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 17:25
- Krótko o sobie: Wierzę w moc i tradycję bruderszaftu, więc dużo tu nie powiem.
- Ulubiony Alkohol: destylaty z charakterem, wino, piwo, ech... wszystko co niebanalne
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: gdzieś w centrum
- Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Hmmm... Bardzo dobra wydajność, żeby nie powiedzieć kosmiczna, jak na ortodoksa Jakie miałeś cukry w tej śliwce? Mierzyłeś?Adaszcz31 pisze:Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 00:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Romek
Romek
-
- Posty: 226
- Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
- Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
- Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Romek@ cukromierz pokazywał 16blg jeśli dobrze pamiętam. Śliwki to były węgierki staropolskie z początku października. Dodawałem pogony z poprzedniej śliwowicy a poza tym gotowalem gęste. Średnia moc to około 70%.
Kamionki już zamówione
Kamionki już zamówione
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 12:06 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
A ja tydzień temu wlałam śliwowicę 58% do takiej oto kamionki:
https://ibb.co/Vjcm5pK
Pojemność 1l, zakupiona w moim ulubionym sklepie - rupieciarni, za niebagatelną kwotę 10zł.
https://ibb.co/Vjcm5pK
Pojemność 1l, zakupiona w moim ulubionym sklepie - rupieciarni, za niebagatelną kwotę 10zł.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 12:46 przez acurlydrug, łącznie zmieniany 2 razy.