Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Mi z wiadra 10L, gdzie było z 8L pulpy śliwkowej bez cukru (stara węgierka) wody i dzikusy wychodziło jakieś 0,5L 50%.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

120kg węgierek bez cukru, 4,5L 72%

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: psotamt »

Średnio z 10 kg śliwek otrzymałem 0,44 l w przeliczeniu na czysty spirytus.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Psotamt pisząc czysty spiryt masz na myśli 96%??
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: psotamt »

Tak, właśnie taki. Tak jest łatwiej liczyć. Swoją pracę opisałem w TYM POŚCIE
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Załamaliście mnie :( Liczyłam, że w tym roku zrobię swoją pierwszą śliwowicę a tu wyjdzie mi bimber śliwkowy. Szkoda, że nie mam jak przerobić, w czym przerobić i trzymać nastawu i kiedy go przerobić. Ja się pytam. ZA JAKIE GRZECHY!!!?????

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: ogurek »

za grzech niedoczytania ;)
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Mierzcie cukier początkowy. Wtedy z grubsza wiadomo ile wyjdzie alkoholu. Później odpęd do "0" - trzeba cierpliwości - i w drugiej destylacji ciąć frakcje. I o tej cierpliwości to piszę poważnie. Zakres 99-100 to z grubsza prawie tyle samo cieczy ile 94/5-98/9... Nie rozcieńczać, wycisnąć serce z drugiej destylacji. I nie dodawać cukru! Ewentualnie trochę dobrego spirytusu jak już ktoś musi. Ale śliw tyle, że lepiej kupić te 100kg co najmniej i zrobić te kilka litrów ale dobrego. A wierzcie mi - szybko wyjdzie. Podejrzewam, że tak dobry rok na owoce nie trafi się szybko.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kmarian »

kwik44 pisze:A nikt nie chce wierzyć i z uporem maniaka, dla chytrości, ciągle się ten cukier wali...
Nie do końca grzech niedoczytania, aczkolwiek przez grzeczność nie zaprzeczę. Nie mamy tradycji w tej dziedzinie i to jest przyczyną , powiedzmy niepowodzeń. W końcu śliwowica z zawartością cukru to też niezły śliwkowy trunek.
Kolega kwik44 trafnie określił problem, z chytrości sypiemy cukier, żeby więcej było destylatu. Jak widać więcej nie znaczy lepiej. Mało tego, taki pyszny destylat z samej węgierki, rozmajony czystą wódką ze spirytusu pół na pół, jest o niebo lepszy aniżeli destylat ze śliw fermentowanych z cukrem. Takiej ambrozji się jednak nie rozcieńcza.

I znów Kolega wyżej wymieniony dobrze radzi pisząc "Podejrzewam, że tak dobry rok na owoce nie trafi się szybko". Zatem korzystajmy z tłustego roku bo następny może być chudy. :twisted:

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: czytam »

Idzie globalne ocieplenie. Będzie tylko lepiej (dla owocówek).
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Karwi »

https://www.olx.pl/oferta/sliwki-CID757-IDvw7Fv.html
Może ktoś chętny na śliwki. Ja mam za daleko
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Mistrzowie a czy po odcedzeniu nastawu od pulpy można przechowywać go dłużej??

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

W najbliższych (kilkudniowych planach) jest nastaw ze śliwek węgierek. Jakie grzybki do tego kupić i w jakich proporcjach?
Plan jest zakupu tych starych małych węgierek w ilości 150kg do beczki 200L (nie za dużo na beczkę?)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: pith »

arTii pisze:W najbliższych (kilkudniowych planach) jest nastaw ze śliwek węgierek. Jakie grzybki do tego kupić i w jakich proporcjach?
Plan jest zakupu tych starych małych węgierek w ilości 150kg do beczki 200L (nie za dużo na beczkę?)
To zależy. Im więcej alkoholu w nastawie tym większe prawdopodobieństwo, że się nie zepsuje. Rozwiązanie raczej dla tych, co dosładzali.
Ja lekko siarkuję piro i nastaw sobie czeka.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: pith »

Śliwek jest całkiem sporo tego roku. Myślałem o dosłodzeniu części nastawu cukrem trzcinowym.
Czy organoleptycznie Wam zagra rum ze śliwowicą?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

Żadnej siarki żadnego cukru tylko śliwki drożdże i woda. No i pektoenzym.
Taki jest mój plan.
Tylko chodzi mi o to czy przypadkiem nastaw mi nie wykipi z beczki jak zapakuję 150kg.
No i jakie grzybki będą najlepsze do tego?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kmarian »

kwik44 pisze:... Nie rozcieńczać, wycisnąć serce z drugiej destylacji. I nie dodawać cukru! Ewentualnie trochę ... .
Trochę enigmatycznie ująłeś temat jak dla mnie. Że są dwie szkoły drugiego gotowania, to ja mam pytanie: czy rozcieńczać, czy nie rozcieńczać destylatu z pierwszego odpędu wodą do drugiego gotowania?
Jestem zwolennikiem nierozcieńczania, ale może robię błąd.

Kolego arTii, nie dodawaj wody. Nie ma potrzeby rozwadniać nastawu a pektoenzym zadziała i będzie OK.
Znowu wspomnę mój pobyt w Czechach, tam do beczki wsypywano tylko węgierki (szwestki). Nie dodawano piro, wody, drożdży ani cukru. W naszych warunkach drożdże są ok a reszta zbyteczna.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Dzisiaj nastawiam 130 kg staropolskiej. Za radą kolegów będzie bez cukru. Bedę robił na Bayanusach.
Mam też około 4,5l ~80%. urobku z poprzedniego nastawu z cukrem (1kg na 10kg śliwka Lepotica). Pędzone raz z refluksem. Wyszło nawet dobre ale jednak nie do końca jestem zadowolony z zapachu. Wiem, że powinno postać i się ułożyć ale moja żyłka eksperymentatora podpowiada mi , żeby dolać to do nowego nastawu. Ewentualnie rozcieńczyć i przepuścić jeszcze raz bez refluksu.
Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: pith »

pith pisze:Śliwek jest całkiem sporo tego roku. Myślałem o dosłodzeniu części nastawu cukrem trzcinowym.
Czy organoleptycznie Wam zagra rum ze śliwowicą?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: pith »

pith pisze:
arTii pisze:W najbliższych (kilkudniowych planach) jest nastaw ze śliwek węgierek. Jakie grzybki do tego kupić i w jakich proporcjach?
Plan jest zakupu tych starych małych węgierek w ilości 150kg do beczki 200L (nie za dużo na beczkę?)
To zależy. Im więcej alkoholu w nastawie tym większe prawdopodobieństwo, że się nie zepsuje. Rozwiązanie raczej dla tych, co dosładzali.
Ja lekko siarkuję piro i nastaw sobie czeka.
Przepraszam. to nie miało być do Ciebie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: pith »

radom1987 pisze:Mistrzowie a czy po odcedzeniu nastawu od pulpy można przechowywać go dłużej??

To zależy. Im więcej alkoholu w nastawie tym większe prawdopodobieństwo, że się nie zepsuje. Rozwiązanie raczej dla tych, co dosładzali.
Ja lekko siarkuję piro i nastaw sobie czeka.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

kmarian - bywa, ale ja też mam czasem lenia i nie chce mi się pisać o w sumie oczywistościach dla mnie po raz n-ty. Zawsze można dopytać lub wrócić się w temacie i doszukać informacji.
W sprawie rozcieńczania - sprawa jest prosta. Przy odpędzie do końca urobek ma w okolicy 20%. Rozcieńczać nie ma co... Jak ktoś kończy na wysokim % w odpędzie sam pozbawia się aromatów. Trzeba wrócić do podstaw, do starej metodologii pot-still i praktyk z niej. Im więcej wgryzam się w ten temat, tak ciągle się uczę, tym bardziej jestem przekonany do Szkotów i ich metod pędzenia łysej. To samo dotyczy się owoców, aczkolwiek powiedziałbym, że z owocami jest trudniej niż z łysą.
Niestety ale wpadliśmy w zachwyt nad kolumnami i manią %tów. Stąd moje komentarze tu i ówdzie o lobby spirytusowym. Żeby nie było: kolumna jest dobrym sprzętem i da się na niej zrobić bardzo dobre destylaty, ba - wybitne nawet, ale trzeba myśleć o niej jak o aparacie prostym. I stosować podejście jak do aparatu prostego. I najważniejsze - nie bać się tego ;)

//edyta
radom1987 - tak, ale trzeba przechowywać jak wino, tzn ściągnąć znad osadu klarowne. Inaczej narażasz się na posmaki "butwy" lub/i inne niepożądane. Najlepiej (jak masz płaszcz/mieszadło) przedestylować gęste i część winka (bez cięcia frakcji) i dodać całość do pozostałej części. Pytanie też jak długo chcesz takie winko trzymać. Bo jak miesiąc czy 2 to nie problem, nawet z gęstym.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

kmarian pisze: Kolego arTii, nie dodawaj wody. Nie ma potrzeby rozwadniać nastawu a pektoenzym zadziała i będzie OK.
Znowu wspomnę mój pobyt w Czechach, tam do beczki wsypywano tylko węgierki (szwestki). Nie dodawano piro, wody, drożdży ani cukru. W naszych warunkach drożdże są ok a reszta zbyteczna.
Pisząc, że dodam wody, miałem na myśli około litra na 50kg śliwek :) Tylko w celu łatwiejszego rozprowadzenia pektoenzymu.
Czyli tak naprawdę byłoby to 3l wody na 150kg śliwek - czyli około 2%
Śliwki już mam na jutro zamówione w cenie 1zł/kg - dość dobra cena chyba, a może jeszcze jutro uda się coś wytargować.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Kwik44 :poklon; dzięki za poradę. Niestety nie mam płaszcza ani mieszadła. Mam gar z kolumną Mini Stilla od Radiusa. To wszystko. A co do czasu przechowania nie wiem jak długo by miało to stać. Ja bym chciał jak najszybciej, ale tu praca, tu obowiązki w domu, tam treningi i na wszystko jest mało czasu :( Myślałem żeby oddzielić owoce a później przepuścić przez gazę albo tetrę do balonu i korek z rurką fermentacyjna i niech stoi do momentu aż się znajdzie czas.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Daj zdjęcie sprzętu, tzn gara ;)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

Problem czy 150kg śliwek nie wyjdzie z beczki 200l rozwiązałem - kupiłem beczki 220l :)
Ale wciąż nie wiem ile i jakich drożdży. Byanusy? np. takie: https://.../produkt/1982/bayanus-g995
Ile ich powinienem kupić i dodać do śliwek?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Ja używam Estelle. Dlaczego - bo tak ;) Taki sam wybór jak i inny. Bayanusy są o tyle dobre, że będą pracować nawet jak jest 10°C ;) Gdzie kupowałeś beczkę?

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: 70-MAREK »

Ja też polecam Estelle

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Estelle są szybkie. Latem rozprawiły się z czereśniami w 3 dni. Ale było 28 stopni. Jesienią będą pewnie potrzebować 1-3 tygodnie, zależy jaka będzie temperatura. Ile dać? Nie wiem w sumie. Dawkowanie na Estelle jest 20-30g/hl. Na Bayanusy będzie podobnie. Dasz mniej będzie wolniej.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

kwik44 pisze:Ja używam Estelle. Dlaczego - bo tak ;) Taki sam wybór jak i inny. Bayanusy są o tyle dobre, że będą pracować nawet jak jest 10°C ;)
No właśnie chce postawić beczki pod wiatą gdzie są tylko dwie ściany, więc w nocy może troszkę spadać temperatura :(
Poza tym Estelle nie ma ani w malinowym nosie, ani świecie drożdży. A w Rzeszowie nie znam innych sklepów, a muszę je mieć jutro...
kwik44 pisze:Gdzie kupowałeś beczkę?
W Chmielniku koło Rzeszowa. Normalnie gość sprzedaje je po 75-80zł/szt, ale że brałem 3 sztuki, to zapłaciłem 200zł i jeszcze dostałem 2 kanistry 20l na wodę (mam zamiar rozcieńczać destylat wodą źródlaną - zobaczę czy coś będzie fajniej)
Tutaj jest jego ogłoszenie
I tak się zastanawiałem przez chwilę, czy w blaszanych beczkach by nie było?
kwik44 pisze:Jesienią będą pewnie potrzebować 1-3 tygodnie, zależy jaka będzie temperatura
Ja zakładałem że śliwki będą stały 4-6 tygodni zanim trafią na rurki
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

arTii pisze: A w Rzeszowie nie znam innych sklepów,
Kupujesz tutaj. http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... 48-estelle
Polecam ten sklep bo można tu znależć nie tylko estelle ale i inne ciekawe drożdże. ;)
No właśnie chce postawić beczki pod wiatą gdzie są tylko dwie ściany, więc w nocy może troszkę spadać temperatura :(
Niezbyt ciekawe miejsce gdzie chcesz fermentować. :angry:
Fermentacja to delikatny proces. I ciągła zmiana temperatury nie będzie sprzyjać jakości. :scratch:
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 wrz 2018, 20:29 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Dzięki ;) Ja w końcu kupiłem na aledrogo, 220l w podobnej cenie. Zobaczymy co przyjdzie.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

lesgo58 pisze: Kupujesz tutaj. http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... 48-estelle
Polecam ten sklep bo można tu znależć nie tylko estelle ale i inne ciekawe drożdże. ;)
Ale to jest Żyrardów - na jutro nie przyjdzie :(
Chyba jednak w tym roku pójdą bayanus-y. To moja pierwsza śliwowica, więc nie nastawiam się na jakiś spektakularne wow :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

No i 130 kg. rozdrobnione i zarobione z pektoenzymem, rano dodam bayanusy. Tak na marginesie taka ilość nie weszła mi do beczki 150l. Musiałem dać na dwie beczki.
Awatar użytkownika

jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: jarzi »

Na obecną chwilę mam blg 6. Sprzęt do psocenia przyjdzie około 20 września. Czy jak przerobi do 0blg to może tak to stać w gąsiorze czy podjąć jakieś kroki? Dosypać cukru żeby drożdże miały jeszcze co robić? Dodam, że dwa dni temu blg wynosiło 11. Może wynieść to do piwnicy, bo na razie trzymam w kuchni więc i temperatura wyższa.

azot
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 10:01
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: azot »

Witam.
Pytanie do doświadczonych kolegów. Ile może trwać fermentacja około 20kg śliwek w wersji"ortodox". Bez cukru, bez drożdży, sama śliweczka w plastikowym fermentatorze. Drewniana altana na działce ogrodniczej, temperatura zbliżona do otoczenia. Chodzi o to czy zdążę z destylacją przed zamknieciem wody na okres zimowy. Nie mam możliwości destylowania tego w domu w bloku. Jakieś zagrożenia dla nastawu typu muszki owocówki lub inne? Będę wdzieczny za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

@jarzi ja swój nastaw ze śliwek po przerobieniu odcedziłem i stał tak trzy tygodnie. Nic się złego nie zadziało.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Jak masz zabezpieczone rurką z wodą to może stać. Tylko nie wpadnij na pomysł zakręcić beczki na sztywno bo będziesz malował pomieszczenie jeśli nie. Nastaw ma czas, żeby na spokojnie potworzyć estry.
Awatar użytkownika

jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: jarzi »

@kwik44
Mam w szklanym gąsiorze, zabezpieczone rurką + gazik na wylot rurki bo muszki się topiły w niej. Zostawić tak jak jest i czekać na sprzęt, czy przefiltrować, użyć duoklar'u i wtedy czekać?
A beczkę będę dziś zamawiał bo gąsior jest niewygodny.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

Nie używaj żadnych klarowin'ów,
odcedź pulpę i wlej płyn z powrotem do gąsiora z rurką.
Samo się wyklaruje, to nie wino do butelkowania.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”