Śliwowica 2009 - 2024
Witam kolegów podzielę się swoją opinia na temat ostatniej śliwowicy. Zrobiłem tak jak poradził kolega defacto po 1 pędzeniu i wyszło 2L 75% śliwki, rozcieńczyłem to do 50% było prawie 3L bo trochę już znikło:) Smak super czuć śliwkę i zapach śliwowicy jaką piłem na Słowacji. Porównałem ja z śliwowica z 2016 robioną na cukrze i ta na glukozie bardzo łagodniejsza i teraz owocówki będę na niej robił bo już kupiłem 25kg i pierwsza glukozówka już w balonie pracuje. Sezon śliwkowy 2017 uznaje za udany w tym roku na pewno zrobię więcej. pozdrawiam
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 33
- Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witajcie. Po ostatnich deszczach pod moim drzewkiem śliwkowym (wczesna węgierka) pojawiło się sporo opadniętych i popękanych śliwek. Sprawdziłem były zdrowe więc nie mogą się zmarnować. Połóweczka stwierdziła, że powideł na razie nie będzie robić to ja zaopiekowałem się owocami. Było tego ze 25kg. Opłukałem, usunąłem pestki rozgniotłem wiertarką i do petainera. Dodałem pektofruit, 2kg glukozy i ok 6l wody. W sumie jest tego 30l. Dodałem drożdże bayanus do produkcji wina ze śliwek i nastaw ruszył. Jako, że to jest mój pierwszy nastaw ze śliwek pytanie czy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy. Nie ukrywam, że to jest test a jesienią jak będę miał śliwy ze strych drzew chciałbym już zrobić tak aby to była prawdziwa śliwowica.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Ps. Jeśli masz tego, jak pisałeś około 30l, to petainer jest pełny, przelej w większy pojemnik, bo z tego Ci wylezie. A i zatapiaj tworzący się korzuch.
Nie tylko namiastkę, powinieneś uzyskać całkiem przyzwoitą śliwowicęczy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy
Ps. Jeśli masz tego, jak pisałeś około 30l, to petainer jest pełny, przelej w większy pojemnik, bo z tego Ci wylezie. A i zatapiaj tworzący się korzuch.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
- Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: powiat jasielski
- Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witam hobbystów
W tym roku mam wreszcie czas na śliwki. Jak na razie dominują odmiany wczesne ale pozwoliłem sobie wrzucić co nie co do beczki. Mam na dzień dzisiejszy 2 nastawy ze śliwek a trzeci w trakcie. Pierwszy zrobiłem ponad tydzień temu pracował intensywnie blg na poziomie 1 ale jeszcze pracuje lekko zrobiony z 25 kg śliwek. Drugi nastaw postawiłem w sobotę w beczce 120 litrow z około 90 kg śliwek jest na etapie burzliwej fermentacji. Trzeci jak wspomniałem wyżej będę zraz robił, mam zebrane około 50 kg śliw. Tylko mam problem bo nie mam zbiornika z mieszadłem i zastanawiam się jak to zrobić... hmm chyba jedynie mogę dorobić drugie dno albo wycisnąć śliwki na durszlaku.
Kilka fot
W tym roku mam wreszcie czas na śliwki. Jak na razie dominują odmiany wczesne ale pozwoliłem sobie wrzucić co nie co do beczki. Mam na dzień dzisiejszy 2 nastawy ze śliwek a trzeci w trakcie. Pierwszy zrobiłem ponad tydzień temu pracował intensywnie blg na poziomie 1 ale jeszcze pracuje lekko zrobiony z 25 kg śliwek. Drugi nastaw postawiłem w sobotę w beczce 120 litrow z około 90 kg śliwek jest na etapie burzliwej fermentacji. Trzeci jak wspomniałem wyżej będę zraz robił, mam zebrane około 50 kg śliw. Tylko mam problem bo nie mam zbiornika z mieszadłem i zastanawiam się jak to zrobić... hmm chyba jedynie mogę dorobić drugie dno albo wycisnąć śliwki na durszlaku.
Kilka fot
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Jeżeli grzejesz gazem to ktoś opisywał destylację śliwek z warstwą piasku na dnie kotła. Jeżeli grzałkami to poczytaj jak zrobić z nich grzałki o małej gęstości mocy - regulator, połączenie szeregowe. Ja połączyłem 2 po 2000W szeregowo a trzecią 2000W na 500W z regulatora i gęstych śliwek nie przypala. Oczywiście czy będziesz mógł tak zrobić zależy od wymiarów Twoich grzałek.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
- Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: powiat jasielski
- Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Akurat mam 2 bania jeden na gaz a drugi na prąd. Śliwowicę wolałbym robić na gazie (keg bez grzałek) słyszałem właśnie o tym. Zastanawiam się czy nie wyspać czegoś na dno np. żwirek. Stąd moje pytanie czy ktoś z was coś takiego stosował i jakie są efekty. Mam możliwość zrobienia drugiego dna. Nawiercić otwory i zrobiłbym z dwóch połówek, dwa zawiasy żeby włożyć do zbiornika i po problemie. Mam duży wlew wiec u mnie takie zastosowanie ma sens.
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Dostałem dzisiaj śliwki, planuję zrobić smakówkę. Wrzucę śliwki do beczki, rozdrobnię i dodam drożdże Bayanus G995.Kiedyś polecił mi je Lesgo i sprawdziły się świetnie. Jak sadzicie czy te drożdże będą jeszcze żywe? Są to te drożdże z przed 2 lat, termin ważności upłynął w grudniu 2016r.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Tak mam jedną paczkę oryginalnie zamkniętą. Materpaw dzięki. Przez ostatnie dwa lata zaniedbałem nasze hobby, zmiany w życiorysie odcięły mnie od forum i "gotowania". Muszę poszukać teraz jak krok po kroku zabrać się za śliwowicę, okazuje się, że pamięć jest ulotna.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Najlepiej zacznij szukanie u źródeł: post1279.html?hilit=%C5%9Bliwowica#p230
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Dzięki za link. Rozdrobnię śliwki mieszadłem, doleję trzy litry gorącej wody na każdy kilogram owoców.Po ostygnięciu dodam pektenzymy, pożywkę i Bayanusy. Po ok tygodniu przefiltruję całość, dodam cukier do ok 20 blg i zostawię do fermentacji. Czy tak będzie ok? Dobrze zrozumiałem?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Możesz dodać, ale nie przed samym gotowaniem, niech się dobrze "przegryzie" (24/48h).
Piszesz o 2l, ale na jaką ilość nastawu?
Alko już smak rozrzedzi, dlatego można dodać, jednak w rozsądnej ilości.
Edit. Widzę, że wawaldek11 był szybszy
Piszesz o 2l, ale na jaką ilość nastawu?
Alko już smak rozrzedzi, dlatego można dodać, jednak w rozsądnej ilości.
Edit. Widzę, że wawaldek11 był szybszy
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Słodkie owoce to jakieś 18-20BLG. Na targu takich praktycznie nie ma, chyba że przez przypadek trafisz "przejrzałe". Większość sadowników zrywa na wpół dojrzałe czytaj: zielone Miałem w tym roku czereśnie - 13BRIX i fermentuję morele - podobnie. Jak już chcecie podbić % to proponuję maksymalnie do tych 18BLG, żeby nie rozcieńczyć smaku nadmiernie. Czyli na 100kg owoców o 13BLG można ewentualnie dodać odpowiednik 5kg cukru = 2,5 litra dobrego spirytusu. PO FERMENTACJI
Co do "przegryzienia" - tu zdania są podzielone. Z punktu widzenia dodania spirytusu, po dobrym rozmieszaniu nie ma to znaczenia. Natomiast ma znaczenie dla tworzenia się estrów w nastawie.
Co do "przegryzienia" - tu zdania są podzielone. Z punktu widzenia dodania spirytusu, po dobrym rozmieszaniu nie ma to znaczenia. Natomiast ma znaczenie dla tworzenia się estrów w nastawie.
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
35 kg śliwek, tyle mi wyszło, wszystko umyte, sparzone. Rozdrobniłem całość, rozpuściłem 3 kg cukru w 5 wody i po ostudzeniu dodam pektenzymy po czym wleję do nastawu. Odstawię na kilka dni to wytrącenia soku. Gdybyście mieli uwagi chętnie przyjmę na klatę.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Pływa cukromierz, tylko w takim gęstym będzie pokazywał tyle, na ile go wciśniemy
Dobra metoda do rzadszych nastawów i zacierów - nie trzeba się babrać za każdym razem. Wrzucam też do pary pływający termometr. Wpadłem na taki pomysł przy miodach pitnych - wkurzało mnie kontrolowanie Blg w balonach.
Zalecenie-uwaga: wyjąć spławiki przed mieszaniem, napowietrzaniem czy odgazowaniem nastawu za pomocą wiertarki i mieszadła
Dobra metoda do rzadszych nastawów i zacierów - nie trzeba się babrać za każdym razem. Wrzucam też do pary pływający termometr. Wpadłem na taki pomysł przy miodach pitnych - wkurzało mnie kontrolowanie Blg w balonach.
Zalecenie-uwaga: wyjąć spławiki przed mieszaniem, napowietrzaniem czy odgazowaniem nastawu za pomocą wiertarki i mieszadła
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Kiedyś pół dnia spławika szukałem........, spoczął na dnie
Czyżby jakieś niemiłe doświadczenia ...........?wawaldek11 pisze:Zalecenie-uwaga: wyjąć spławiki przed mieszaniem, napowietrzaniem czy odgazowaniem nastawu za pomocą wiertarki i mieszadła
Kiedyś pół dnia spławika szukałem........, spoczął na dnie
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......