Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17

Post autor: Przemek88 »

Witam kolegów podzielę się swoją opinia na temat ostatniej śliwowicy. Zrobiłem tak jak poradził kolega defacto po 1 pędzeniu i wyszło 2L 75% śliwki, rozcieńczyłem to do 50% było prawie 3L bo trochę już znikło:) Smak super czuć śliwkę i zapach śliwowicy jaką piłem na Słowacji. Porównałem ja z śliwowica z 2016 robioną na cukrze i ta na glukozie bardzo łagodniejsza i teraz owocówki będę na niej robił bo już kupiłem 25kg i pierwsza glukozówka już w balonie pracuje.:) Sezon śliwkowy 2017 uznaje za udany w tym roku na pewno zrobię więcej. pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radius »

Takie tam, małe (ok. 50 kg) dzisiejsze zbiory. Jutro kolejna porcja :ok: A że darowanemu koniowi... itd. to biorę ile się do beczki zmieści :D
Obrazek
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Działaj, działaj! Popróbujemy :ok: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Dzięki wam przypomniałem sobie o 5 letniej brandy z ałyczy. Stoi sobie i czeka.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radius »

Pierwsza beczka (60 litrów), już pracuje :punk:
Obrazek
SPIRITUS FLAT UBI VULT

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dzozef »

A tak z ciekawości to ile kilogramów śliwek poszło na taki nastaw?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radius »

Ok. 50 kilogramów :ok: Do tego 5 litrów wody i 1 kilogram cukru.
Śliwki rozpaćkane + pektoenzym + Activit + drożdże Estelle :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dzozef »

Dzięki za szczegóły, powoli dojrzewam do takiego nastawu. :mrgreen: :scratch:

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Markusek »

Witajcie. Po ostatnich deszczach pod moim drzewkiem śliwkowym (wczesna węgierka) pojawiło się sporo opadniętych i popękanych śliwek. Sprawdziłem były zdrowe więc nie mogą się zmarnować. Połóweczka stwierdziła, że powideł na razie nie będzie robić to ja zaopiekowałem się owocami. Było tego ze 25kg. Opłukałem, usunąłem pestki rozgniotłem wiertarką i do petainera. Dodałem pektofruit, 2kg glukozy i ok 6l wody. W sumie jest tego 30l. Dodałem drożdże bayanus do produkcji wina ze śliwek i nastaw ruszył. Jako, że to jest mój pierwszy nastaw ze śliwek pytanie czy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy. Nie ukrywam, że to jest test a jesienią jak będę miał śliwy ze strych drzew chciałbym już zrobić tak aby to była prawdziwa śliwowica.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

czy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy
Nie tylko namiastkę, powinieneś uzyskać całkiem przyzwoitą śliwowicę :ok:
Ps. Jeśli masz tego, jak pisałeś około 30l, to petainer jest pełny, przelej w większy pojemnik, bo z tego Ci wylezie. A i zatapiaj tworzący się korzuch.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Markusek »

Nastawu jest do zagięcia petainera a korzuch systematycznie jest zatapiany :)
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Witam hobbystów :pije:
W tym roku mam wreszcie czas na śliwki. Jak na razie dominują odmiany wczesne ale pozwoliłem sobie wrzucić co nie co do beczki. Mam na dzień dzisiejszy 2 nastawy ze śliwek a trzeci w trakcie. Pierwszy zrobiłem ponad tydzień temu pracował intensywnie blg na poziomie 1 ale jeszcze pracuje lekko zrobiony z 25 kg śliwek. Drugi nastaw postawiłem w sobotę w beczce 120 litrow z około 90 kg śliwek jest na etapie burzliwej fermentacji. Trzeci jak wspomniałem wyżej będę zraz robił, mam zebrane około 50 kg śliw. Tylko mam problem bo nie mam zbiornika z mieszadłem i zastanawiam się jak to zrobić... hmm chyba jedynie mogę dorobić drugie dno albo wycisnąć śliwki na durszlaku. :D

Kilka fot :odlot:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

Jeżeli grzejesz gazem to ktoś opisywał destylację śliwek z warstwą piasku na dnie kotła. Jeżeli grzałkami to poczytaj jak zrobić z nich grzałki o małej gęstości mocy - regulator, połączenie szeregowe. Ja połączyłem 2 po 2000W szeregowo a trzecią 2000W na 500W z regulatora i gęstych śliwek nie przypala. Oczywiście czy będziesz mógł tak zrobić zależy od wymiarów Twoich grzałek.
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Akurat mam 2 bania jeden na gaz a drugi na prąd. Śliwowicę wolałbym robić na gazie (keg bez grzałek) słyszałem właśnie o tym. Zastanawiam się czy nie wyspać czegoś na dno np. żwirek. Stąd moje pytanie czy ktoś z was coś takiego stosował i jakie są efekty. Mam możliwość zrobienia drugiego dna. Nawiercić otwory i zrobiłbym z dwóch połówek, dwa zawiasy żeby włożyć do zbiornika i po problemie. Mam duży wlew wiec u mnie takie zastosowanie ma sens.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

Znalazłem to o piasku post145800.html#p145800. Dodam, że śliwowica robiona sposobem kolegi Kubafant wychodzi doskonała.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

Dostałem dzisiaj śliwki, planuję zrobić smakówkę. Wrzucę śliwki do beczki, rozdrobnię i dodam drożdże Bayanus G995.Kiedyś polecił mi je Lesgo i sprawdziły się świetnie. Jak sadzicie czy te drożdże będą jeszcze żywe? Są to te drożdże z przed 2 lat, termin ważności upłynął w grudniu 2016r.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

Jeżeli były szczelnie zamknięte, to bez problemu powinny ruszyć. Poza tym i tak je uwadniasz, więc przed dodaniem do nastawu będziesz widział czy pracują.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

Tak mam jedną paczkę oryginalnie zamkniętą. Materpaw dzięki. Przez ostatnie dwa lata zaniedbałem nasze hobby, zmiany w życiorysie odcięły mnie od forum i "gotowania". Muszę poszukać teraz jak krok po kroku zabrać się za śliwowicę, okazuje się, że pamięć jest ulotna.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Na samej wodzie nie ruszą - trza cukru dać.
Ja czasem sprawdzam niepewne drożdże wsypując do peta plus woda z cukrem. Butelkę lekko zgniatam i zakręcam. Jak się "wyprostuje", to żyją.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

Najlepiej zacznij szukanie u źródeł: post1279.html?hilit=%C5%9Bliwowica#p230
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

Dzięki za link. Rozdrobnię śliwki mieszadłem, doleję trzy litry gorącej wody na każdy kilogram owoców.Po ostygnięciu dodam pektenzymy, pożywkę i Bayanusy. Po ok tygodniu przefiltruję całość, dodam cukier do ok 20 blg i zostawię do fermentacji. Czy tak będzie ok? Dobrze zrozumiałem?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: czytam »

Nie zrozumiałeś dobrze. Woda jest tylko do sparzania owoców. Wykorzystuje się ją wielokrotnie.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

Rzeczywiście, 3 l na 10 kg owoców. Mogę mieć tylko nadzieję, że będzie tyle soku aby zalać grzałkę. Nie mam płaszcza wodnego w moim aabrateku.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Witam
Dzięki kolego ,,Szlumf" za zainteresowanie :poklon;
Kolejne śliwki poszły do wiaderek :odlot:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Z piaskiem nie widziałem zabawy, ale z słomą żytnią tak.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

wojs40 pisze:... Mogę mieć tylko nadzieję, że będzie tyle soku aby zalać grzałkę...
Do gotowania możesz dolać odpowiednią ilość wody - ona nic nie zepsuje.
Pozdrawiam,
Waldek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

A czy, skoro można przed gotowaniem dolać połówkę spirytusu, można to zamienić na 2l alko o mocy 20-25%? Smaku nie rozrzedzi?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Rozrzedzi. Ale w jakim stopniu, to zależy do jak dużego wsadu wlejesz te dwa litry alko. Lepsze to niż dodawanie dużych ilości cukru do nastawu. Alkohol musi być dobrej jakości. A dlaczego chcesz wlać 20%?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

Możesz dodać, ale nie przed samym gotowaniem, niech się dobrze "przegryzie" (24/48h).
Piszesz o 2l, ale na jaką ilość nastawu?
Alko już smak rozrzedzi, dlatego można dodać, jednak w rozsądnej ilości.
Edit. Widzę, że wawaldek11 był szybszy :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Słodkie owoce to jakieś 18-20BLG. Na targu takich praktycznie nie ma, chyba że przez przypadek trafisz "przejrzałe". Większość sadowników zrywa na wpół dojrzałe czytaj: zielone ;) Miałem w tym roku czereśnie - 13BRIX i fermentuję morele - podobnie. Jak już chcecie podbić % to proponuję maksymalnie do tych 18BLG, żeby nie rozcieńczyć smaku nadmiernie. Czyli na 100kg owoców o 13BLG można ewentualnie dodać odpowiednik 5kg cukru = 2,5 litra dobrego spirytusu. PO FERMENTACJI ;)
Co do "przegryzienia" - tu zdania są podzielone. Z punktu widzenia dodania spirytusu, po dobrym rozmieszaniu nie ma to znaczenia. Natomiast ma znaczenie dla tworzenia się estrów w nastawie.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

35 kg śliwek, tyle mi wyszło, wszystko umyte, sparzone. Rozdrobniłem całość, rozpuściłem 3 kg cukru w 5 wody i po ostudzeniu dodam pektenzymy po czym wleję do nastawu. Odstawię na kilka dni to wytrącenia soku. Gdybyście mieli uwagi chętnie przyjmę na klatę. ;)
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

15kg + 2-3kg glukozy + 2l wody.
Dlaczego 20%? Taki mi został, resztkowe po kilku gotowaniach potraktowane węglem, generalnie po dozbieraniu miało iść samo na "czystą z potstilla" ;)
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Fermentacji ciąg dalszy... :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Ładnie, tylko w wiadrze z prawej coś pływa?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Pływa cukromierz, tylko w takim gęstym będzie pokazywał tyle, na ile go wciśniemy :mrgreen:
Dobra metoda do rzadszych nastawów i zacierów - nie trzeba się babrać za każdym razem. Wrzucam też do pary pływający termometr. Wpadłem na taki pomysł przy miodach pitnych - wkurzało mnie kontrolowanie Blg w balonach.
Zalecenie-uwaga: wyjąć spławiki przed mieszaniem, napowietrzaniem czy odgazowaniem nastawu za pomocą wiertarki i mieszadła ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

wawaldek11 pisze:Zalecenie-uwaga: wyjąć spławiki przed mieszaniem, napowietrzaniem czy odgazowaniem nastawu za pomocą wiertarki i mieszadła ;)
Czyżby jakieś niemiłe doświadczenia ;)...........?
Kiedyś pół dnia spławika szukałem........, spoczął na dnie :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Dlatego też uważam, że używanie cukromierza w ten sposób i w gęstym nastawie, wydaje mi się trochu bezsensowne.
Jak już to pobierz próbkę czystego płynu, odgazuj, sprawdź. A Najlepiej to nie rób nic i zostaw to w spokoju na 2-3 tygodnie :ok:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

hahahaha wcześniej pobrałem próbkę do badań a pływa bo sprawdzałem ile pokaże w gęstwinie i pokazał również dobrze chociaż chwilę mi zajęlo zanim go wsiąkło:)

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Panowie jest sens ładować do beczki śliwki cukier trochę wody i drożdże turbo fruit.
Potem bym to wyciągnął na prasę żeby sam płyn wyleciał i na kolumnę bez wypelnienia.
Bedzie to pachniało śliwką?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Pretender »

Będzie. W zależności od ilości dodanego cukru i wody, produkt będzie lepszy lub gorszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”