Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy

Post autor: Imbir »

W zeszłym roku po "one" zł kupowałem pod koniec września... poczekamy, zobaczymy ;-)

Jutro... tzn.dzisiaj zaczynam mirabelki :geek:
koncentraty wina

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: kwik44 »

Ałyczę ;) na mirabelku też za wcześnie ;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

@kwik, to zależy. Ja już mam pierwsze mirabelki za sobą (tydzień temu). Dostałem je od znajomej. A te, które rosną koło mnie jeszcze twarde. Tamte od znajomej były 2 razy większe. Pewnie zależy od gatunku.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: szatajoh »

W niedzielę znalazlem dwa parkowe drzewa ałyczy. Nazbierałem na jedną 30 l beczke rozbełtalem dodałem 1 kg cukru czekam na wynik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Kosztował ktoś śliwowicy z tarniny? W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły i jest tego tyle że wpadł mi taki pomysł, albo może połączyć destylaty ze śliwek i tarniny...?
Bimber forever !!!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: wawaldek11 »

Tarninowica powinna być super! Już nalewka jest wyśmienita.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: pith »

Jak na razie ceny śliwek są bardziej szokujące od zeszłorocznych.
Zaczynam podejrzewać, że tańsze będą śliwki mrożone z zeszłego roku w jakiejś hurtowni. Wydaje mi się, że widziałem w Selgrosie połówki bez pestek za 7 zł/ kg.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: sargas »

wawaldek11 pisze:Tarninowica powinna być super! Już nalewka jest wyśmienita.
Wiem coś o tym moje TOP3 twojej produkcji którą miałem przyjemność skosztować :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Dzisiaj zdobyłem 22kg węgierki i nastawiłem z 3 kilogramami cukru. Ortodoks to nie będzie ale zawsze ;)
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: wawaldek11 »

Ja w zapasie mam zawsze parę kilo glukozy i jak chcę zwiększyć uzysk z owoców, to nią wzmacniam nastaw. Mniej niechcianych smrodków mam.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

JISKRA59
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: JISKRA59 »

Witam wszystkich.Info dla psotników z Dolnego Śląska i okolic wczoraj tj. 28.08.17r. na Targpiaście we Wrocławiu śliwka węgierka była po 3,50 zł/kg, a śliwka typu renkloda ciemna -bardzo słodka bo próbowałem- po 3.60 zł/kg. Pytałem sprzedających i mówili, że cena powinna utrzymać się na tym poziomie. Pozdrawiam
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Wczoraj skończyłem destylować miks śliwek jakie udało mi się zebrać z około 55kg uzyskałem prawie 2 litry 55%. Pierwszy raz robiłem śliwowica i nie wiem czy powinienem oczekiwać więcej, chyba nie.
Ale śliwowice z tarniny chyba sobie odpuszczę, przecież tam jest sama pestka. Pokusze się chyba o zrobienie rumu z dodatkiem tarki.
Bimber forever !!!

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

Witam wczoraj kupiłem 17kg śliwki po 1zł nie jest to orginalna węgierka ale jakaś krzyżówka ( kolor ten tylko większa) słodka i pachnąca trochę już poleżała w skrzynce. Pestka ładnie odchodziła ale zmiksowałem wszystko w robocie kuchennym (pestki całe) dodałem 1kg glukozy bayanusy i pożywkę. Dziś ładnie pracuje myślę czy nie dokupić jeszcze 1 kg glukozy i z 6kg oryginalnej węgierki. Co o tym myślicie? pozdro

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Moim zdaniem...
Jeżeli do pracującego winka można dodać kolejną porcję cukru, to do pracującej śliweczki można teoretycznie dodać świeżego owocu. W ten sposób dorzucisz cukru drożdżom i uzyskasz więcej alko. Nie wiem jak to się zachowa, nie próbowałem, ale ze słodkością bym nie przesadzał.
Osobiście dodałbym tej krzyżówki, dojrzałej. Zastosowałeś pekto ?
Btw..Niezła cena tej śliwki

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

Pekto nie dałem w tamtym roku robiłem 1 raz i gotowałem wszystko razem i było ok. Cena była 1,5 zł ale panią udało się urobić:) niektóre już były do wywalenia ale z 2kg w sumie. Zieleniak w Dąbrowie Górniczej w tamtym roku kupiłem węgierkę po 0,90 gr. Wody dałem tyle co do drożdży i glukozy może z 1L +- dlatego się zastanawiam nad kolejna porcja glukozy i śliwki żeby coś mi z tego wykapało:) Teraz myślałem dokupić oryginalnej węgierki żeby coś tam z oryginału było i tu pytanie do kolegów z większym stażem czy to ma sens i się sprawdzi.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Moim zdaniem dodanie tej węgierki wiele pozytywnego do nastawu nie wniesie. Jeżeli chcesz zrobić dobry towares, kup tej węgierki ze 25kg, umyj, wydryluj lub nie, rozdrobnij, dodaj pekto, poszczuj G995 i zrób drugi nastaw bez cukru tzw. ortodox.
Tak poza tematem mieszkam troszkę dalej na południe i węgierka jest u mnie po 9 zeta, więc w tym roku będzie "susza".
Pozdrówa
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: zgoda »

Na giełdzie w Broniszach węgierka po 4,20 dziś rano, więc pozostaje liczyć na łut szczęścia.

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

U Pani w Zieleniaku w DG węgierka 4,5zł kg a mieszanka 1,5zł kg. W piątek 15kg mieszanki, 1kg glukozy, 0,7l wody, 100g cukru bayanusy i pożywka a wczoraj blg 1 w sobotę będę atakował i dam znać jaki efekt. Wczoraj jak oglądałem nastaw ładny kolor i zapach śliwki, jak produkt będzie ok to jadę jeszcze po tą śliwkę po promocji.
Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Krzysztof988 »

Witam pierwszy raz robię śliwowicę z takiego przepisu:
45kg śliwki namieszałem w beczce mieszadłem - wyszła dobra pulpa i dałem do tego drożdże zamojskich 1kg cukru i i 1l wody, po 4 dniach dodałem 3kg cukru i 3l wody stało to 2 tygodnie dziś sprawdzałem blg -1 jutro idzie na rurki :) zapach jak powidła super. Podpowiedzcie czy na kolumnie elit z miedzi (destylatory miedziane) puszczać to 2 razy czy 1 raz wystarczy, mam malutkie doświadczenie w tworzeniu, bardziej konsument :). Trochę męczyłem się przy cedzeniu, ale jakoś poszło. Jeśli będzie smaczna to chyba zainwestuję w kega z płaszczem. Ale zależy mi na podpowiedzi czy to 2 razy destylować?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: lesgo58 »

Tak - 2 razy.
Pierwszy to typowy odpęd. Po odlaniu przedgonu ciągnij dokąd się da. Nawet do 10%.
Drugi raz już pędź poważniej z odcięciem frakcji. Weź pod uwagę grzałki. Dlatego musisz sobie mniej więcej wyliczyć ile zostanie Ci wody pod oddestylowaniu alkoholu. Jeśli się okaże, że może pozostać za mało to musisz dolać na początku odpowiednią jej ilość. Tak, żeby nie spaliły Ci się grzałki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Imbir »

:freak: :freak: :freak: :odlot: :odlot: :odlot: 100kg węgierek tzw. "II" sortu po 1.50 poszło w beczki :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Śliwka na "raz" jest ok. ale jak zrobisz tak jak kolega lesgo58 napisał będziesz miał śliwowice "prima sort" :freak:

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: gadaka »

@Imbir gdzie takie śliwki dostać?:D
Podesłałbyś trochę :)

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Imbir »

@gadaka Wielkopolska wita, a dokładniej "centralna Polska" okolice Łęczycy i Kłodawy ... :odlot:

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: gadaka »

Trochę daleko niestety...
Ale może za rok i u mnie będą śliwki :)

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

15.09.2017 15kg śliwki, 1kg glukozy, ~100g cukru bayanusy woda ~0,5l 23.09. akcja śliwka (pot-stil) 3l surówki 50% 0,7l 30%. Pytanie czy zmieszać wszystko razem czy destylować osobno i dopiero dzielić jak kolega wyżej napisał, ma ktoś może jakieś doświadczenie czy tak lepiej czy tak:) Ceny sliwki u mnie podskoczyły:(

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Rozumiem, że to po 1wszym tłoczeniu ?
Zmieszać i grać ponownie z cięciem frakcji. Będzie :ok:

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć wszystkim. Również jestem w trakcie "produkcji" śliwowicy. Tydzień temu w sobotę wrzuciłem ok. 2 skrzynek śliwek węgierek wraz z pestkami w beczkę 50L bez dodatku drożdży, cukru i wody. Śliwki umyte oraz rozpołowione w celach kontrolnych. Wczoraj przecedziłem wszystko, pozbyłem się również pestek. Było tego ok. 30L, ponieważ miałem również balon 10L wydrylowanych owoców, by porównać z resztą. Konkluzja - pestki dają wyraźny zapach i smak migdałów (chyba :). Do pozostałego soku dodałem 1kg cukru, na który drożdże zareagowały baaardzo entuzjastycznie :D. Pytanie do fachowców: ile mogę w sumie dodać tego cukru, by nie zepsuć smaku? 3kg? Pierwotnie miało go nie być wcale, lecz wydajność alkoholowa z ok. 40kg owoców jest raczej nikła... :/
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Kamal »

Max dodaj 4 kg. :-P Na 10kg owoców/1kg cukru.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: grzesieksz7 »

Miło i smutno tak poczytać, że działacie. Ja już 3 sezon nic nie robię, takie życie na obczyźnie. Choć za to z roku na rok mój sadek śliwowy (110 śliw) rośnie w oczach :D
Z tego co słyszałem to u nas śliwy bardzo drogie, przymrozki itd zrobiły swoje.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: wawaldek11 »

Miałeś już owoce ze swojego, pięknie położonego sadu?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: grzesieksz7 »

Miałem, z kilku drzewek posadzonych wcześniej, było ich tyle, że gałęzie trzeba było podpierać ;) Ale póki co za mało, by dawać je w beczkę, wszystko poszło na powidło ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Z owocami rzeczywiście ciężka sprawa w tym roku :| Normalnie własnie przygotowywałbym winko jabłkowe, ale po prostu nie ma z czego :bezradny: Ledwo do zjedzenia będzie tego. Z czereśniami i wiśniami podobnie, którym udało się w miarę dojrzeć - zostały dosłownie pochłonięte przez szpaki... W sumie nie ma co się dziwić, ptaszyska wygłodniałe przez tegoroczną klęskę nieurodzaju ;/
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Doody pisze:Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...
Dlatego ja na winko biorę owoce z własnych/wujowskich źródeł :D Doody, tak z ciekawości, na jakim sprzęcie obrabiasz owocówki?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Ostatnio na kolumnie półkowej sitowej. A wcześniej na aabratku w opcji pot still.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Krzysztof988 »

Z ostatniego psocenia wyszło mi 6l śliwowicy po jednokrotnym grzaniu i chyba tak zostawię, bo smak i aromat jest bardzo OK. Chcę trochę ją podrasować i dodać płatków dębowych. A żem młokos w branży, to mam dylemat jakie ile i na jak długo. Mam mocno, średnio, słabo palone i naturalne. Nigdy jeszcze nie dodawałem do destylatu płatków dębowych więc chcę zapytać doświadczonych Kolegów o radę, ba... jeszcze rok temu dawałem zarobić Skarbowi RP, ale dość... Pomożecie...?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Pomożemy !
Wydeptaj raz jeszcze to co masz a do uzyskanego urobku dodaj 1,5g-2g/l płatków średnio palonych, na minimum 6 miesięcy. Nie będziesz Pan żałował :ok:
Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Krzysztof988 »

A po drugim razie nie straci aromatu? Czyli te 6l głównego i 2l pogonu rozrobić do ~28l ( keg 30l) i przepuścić jeszcze raz z odcięciem przedgonów, gonu głównego i pogonów.
Pogony to od ilu % (50%) liczyć, czy z temp. na kegu?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Straci, ale zdecydowanie złagodnieje. Potem nabierze charakteru- jak poleży i odpocznie :D
To co uzyskałeś, dodaj do 19l świeżej wody i ognia Panie. Odbiór między 80-50% i potem resztę osobno. Popróbować, pokosztować, ustalić swój smak i na zdrowie Panie !
Pozdrówa

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Jeśli ktoś zastanawia się czy warto mieszać śliwki( patrz zdjęcie strona 51) to przyznam że to co wyszło z mojego miksu jest pyszne. Destylat ma zaledwie kilka tygodni a zapowiada się znakomicie. Jest tam nawet jakaś odmiana białych śliwek :)
Bimber forever !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”