Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Spiritussamogon
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 28 wrz 2016, 18:56
Krótko o sobie: Jedz, tańcz i pij póki ci wystarczy sił
Baw się za dwóch póki nie przeszkadza brzuch
W pogodne dni i gdy życie z ciebie drwi
Śmiej się i za kufel chwyć
Ulubiony Alkohol: Domowej roboty trunki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: lubelskie
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Postautor: Spiritussamogon » niedziela, 21 maja 2017, 12:31

lesgo58 pisze:Tak na szybko to zauważyłem (a raczej nie zauważyłem ) kilku niuansów, które byłoby warto uwzględnić w tym kompendium.
Jak tylko się ogarnę... to postaram się później je wypunktować.


Lesgo58 z niecierpliwością czekam na wypunktowywanie braków. Chcę powiększy swoją wiedzę o śliwowicy. Przy okazji uzupełnię zbiór informacji.

Tylko szkoda że w tym roku nie będzie surowca na śliwowice :cry: .

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
1750
Posty: 1758
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 22 maja 2017, 00:30

Trzeba zrobić akcję ŚLIWKA :) i ściągnąć ciężarówke śliw z południa Europy.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

defacto
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb za smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Postautor: defacto » poniedziałek, 22 maja 2017, 07:45

wawaldek11 pisze:Trzeba zrobić akcję ŚLIWKA :) i ściągnąć ciężarówke śliw z południa Europy.


Jestem "ZA", ale obawiam się, że brakłoby tej śliwki, bo z tego co zauważyłem, urodzaju na śliwkę w tym roku chyba nie będzie. Pięknie drzewa zakwitły, ale za niedługi czas, przymroziło w nocy i galante chłody wystąpiły za dnia ( południe PL). Pszczółki pochowały się do swoich domków...
No nic, na razie nie s.am żarem, zobaczymy jak będzie. Pozdrowionka
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

sargas
400
Posty: 434
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Postautor: sargas » poniedziałek, 22 maja 2017, 17:09

Niestety :( wszędzie wymroziło trzeba będzie się naprawdę nabiegać żeby uzbierać dużo śliwki.


maniek86
200
Posty: 202
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Postautor: maniek86 » sobota, 12 sie 2017, 18:13

Udało się zebrać 50 kg śliwek, 20 kg mega aromatyczne coś jak węgierki, 15 samosiejka całkiem aromatyczna, 5 kg zielona mega słodka- zamiast dodawać cukru zdecydowałem dołączyć ją do nastawu. Znalazłem też śliwki(10 kg) ,które są duże i słodkie ale mniej aromatyczne( odmiana nie znana). Ciekaw jestem co z tego wyjdzie- napewno nie tradycyjna śliwowica :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!


wawaldek11
1750
Posty: 1758
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: wawaldek11 » sobota, 12 sie 2017, 23:35

Taki miks może pozytywnie zaskoczyć :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5010
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: radius » niedziela, 13 sie 2017, 06:26

Tak, jak zaskoczył mnie (i innych także :D ) jakością, mój mix z węgierek + marketowe końcówki po przecenie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

kmarian
550
Posty: 599
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: kmarian » niedziela, 13 sie 2017, 08:01

Kolego maniek86, rób nastaw. Ja też jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pewnikiem "śliwkowica". :twisted:
Zawsze uzyskiwałem "ciekawe" trunki, zaś w 2015 roku, taki miks mi nie wyszedł. :(

Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?


kwik44
550
Posty: 582
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: kwik44 » niedziela, 13 sie 2017, 09:48

Masz przewagę a'la węgierki. Nie martwiłbym się aromatem. Tylko wytrwaj w postanowieniu i cukru nie dodawaj :)


maniek86
200
Posty: 202
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: maniek86 » niedziela, 13 sie 2017, 13:31

Oczyściłem i na ile mogłem rozdrobniłem ale chyba niezbędne jest mieszadło aby dokończyć dzieło.
Mieszanka pachnie obiecująco, cukru nie dodaje. W zeszłym roku zrobiłem calvados( z małym dodatkiem rodzynek) też bez cukru, fakt gotowane na grzałka ale smak fajny, to doświadczenie uwierdziło mnie w przekonaniu że nie warto dodawać cukru.
Mam nadzieję że w tym roku destylaty owocowe gotowane na płaszczu i półkowej będą jeszcze lepsze.
Bimber forever !!!

Awatar użytkownika

Doody
1200
Posty: 1232
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Doody » niedziela, 13 sie 2017, 13:48

Dodajesz pektoenzym? Świetnie "wyciąga" sok z owoców i łatwiej oddziela miąższ od skórek.
Pozdrawiam
Darek


maniek86
200
Posty: 202
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: maniek86 » niedziela, 13 sie 2017, 17:06

Doody pisze:Dodajesz pektoenzym?

Niestety nie dodałem, bo nie posiadam :scratch:
Bimber forever !!!

Awatar użytkownika

Kamal
1550
Posty: 1566
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Kamal » niedziela, 13 sie 2017, 18:21

kmarian pisze:Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?

Pod względem węgierki u mnie, to porażka. Praktycznie nie ma w ogóle owoców.
K.
Obrazek


kwik44
550
Posty: 582
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: kwik44 » niedziela, 13 sie 2017, 19:07

No niestety. Wygląda na to, że w tym roku trzeba będzie się skupić na zbożach. Chyba dopłaty do jęczmienia były w tym roku, bo więcej tego niż pszenicy było na polach ;) Ja w każdym razie już mam zamówiony :D


grzesiek03
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 10:12
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: grzesiek03 » niedziela, 13 sie 2017, 20:31

Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?

Śliwy najlepiej z wszystkich pestkowych zniosły przymrozki. U mnie (południowe Mazowsze) śliwek jest sporo, a węgierki wczesnej normalny urodzaj.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sie 2017, 20:51 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.

Awatar użytkownika

Doody
1200
Posty: 1232
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Doody » niedziela, 13 sie 2017, 20:47

Ja też kupiłem w śmiesznej cenie 0,60PLN/kg i jeszcze mi chłop w tej cenie ześrutował. Zresztą już pracuje w 120l beczce ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Pretender » poniedziałek, 14 sie 2017, 19:55

Doody
Węgierki ześrutował? Hihi ...

Awatar użytkownika

Doody
1200
Posty: 1232
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Doody » poniedziałek, 14 sie 2017, 20:17

Węgierki, Bułgarki i Rumunki ;)
Pozdrawiam
Darek


Imbir
200
Posty: 217
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Imbir » poniedziałek, 14 sie 2017, 20:45

kwik44 pisze:No niestety. Wygląda na to, że w tym roku trzeba będzie się skupić na zbożach

Dokładnie o tym samym myślałem, chyba w tym roku sliwkę sobie odpuszczę ewentualnie skuszę się na 100-200kg gruszki, a cały zimowy sezon poświęcę na zboża. W szczególności żyto :scratch:

PS. W wielkopolskich rejonach śliwka na razie nie schodzi poniżej 3zł !!!


kwik44
550
Posty: 582
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 14 sie 2017, 21:08

Wcześnie jeszcze. Węgierka najwcześniej będzie dobra za miesiąc. Myślę o tej starej, małej. Ja w zeszłym roku kupiłem o 2 tygodnie za wcześnie. Zobaczymy.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości