Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Promocje, akcje, konkursy, zabawy oraz inna szczególna działalność którą wspieramy.
Regulamin forum
Jest to specjalne forum przeznaczone do fajnych akcji, dzięki którym można promować różne konkursy, produkty, wydarzenia, spotkania, działania i wiele więcej. Wszystko po to by promować alkoholowe wyroby domowe.

Jeśli chcesz zaproponować coś ciekawego to pisz do nas, zapraszamy!
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Końcowe ustalenia co do zasad i formuły konkursu :ok:
1. Oceniamy tegoroczne destylaty. Czyste, bez zaprawek. Moc pomiędzy 50 a 55%.
2. Każdy uczestnik wysyła 5 próbek w buteleczkach 100 ml.
3. Próbki ocenia 5 jurorów a wyniki wpisuje na karcie ocen.
4. Sumaryczna liczba punktów wyłoni zwycięzcę.
5. W razie remisu, wygrywa ten destylat, który otrzymał najwyższą ocenę od poszczególnego jurora.
6. Wyniki (karty ocen) będą zamieszczone na forum aby każdy mógł zobaczyć jak została oceniona jego próbka.
7. Zgłoszenia przyjmowane są do 30.09.2018
8. Wysyłka próbek do 20.10.2018
9. Ogłoszenie wyników w zależności jak szybko paczka z próbkami rozejdzie się wśród wszystkich jurorów. Myślę, że na początku listopada.
10. Nagrody;
I. miejsce - puchar (ode mnie), papuga( od kol. MałyJack) oraz 7 paczek drożdży od forumowego sklepiku JanaOkowity
II. miejsce - 5 paczek drożdży ze sklepiku
III. miejsce - 3 paczki drożdży od forumowego sklepiku :ok:
Formuła konkursu;
Próbki destylatów, uczestnicy wysyłają do mnie, ja je koduję, zostawiam sobie po jednej próbce do oceny a resztę wysyłam do kolejnego jurora. Kolejny juror zostawia znowu po jednej próbce a resztę wysyła do następnego i tak dalej, aż każdy z jurorów będzie miał po jednej
próbce. Po degustacji, juror wpisuje ocenę w kartę ocen i kartę ocen przesyła do mnie (mailem, na pw, zdjęcie na tel.) Ja sumuję oceny z kart i ogłaszam wyniki. Tylko ja do końca będę wiedział, która próbka jest od kogo, więc aby nie było podejrzeń o zamianę kodów, listę uczestników wraz z kodami prześlę jeszcze przed zakończeniem konkursu do np. fundatora nagród JanaOkowity w celu weryfikacji z końcowymi wynikami.
Jeżeli, któryś z uczestników, ma już destylat gotowy do oceny, to proszę o wiadomość na PW. Podam adres i można wysłać :ok: Będę miał później mniej roboty z przepakowywaniem wszystkich próbek na raz :ok:
I to by było na tyle...(J.T. Stanisławski :) )
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Erhamion
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:46
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: Erhamion »

Jak tylko uda mi się w ramach czasowych zmieścić z przygotowaniem gotowego wyrobu to z chęcią dowiem się jak to faktycznie jest z jakością moich wyrobów.
Dopisuję się na listę pod pechową trzynastką ;-)
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 09:29 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: drgranatt »

Co do mocy to pozostawiłbym do decyzji każdego kto bierze udział w konkursie. Niech każdy z jurorów ma swobodę oceny. A sama sprawa degustacji, proponuję ustalić na konkretny dzień i godzinę, kiedy wszyscy zameldują, ze posiadają probki a wyniki przesłać natychmiast. Z tego też powodu moim zdaniem najlepszym dniem będzie sobota lub niedziela.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: radius »

drgranatt pisze:Co do mocy to pozostawiłbym do decyzji każdego kto bierze udział w konkursie.
Zgoda, ale niech nie przekroczy 60%, bo w wyższym stężeniu kubki smakowe "wariują" a powonienie nie odczuje wszystkich niuansów ;)
drgranatt pisze: A sama sprawa degustacji, proponuję ustalić na konkretny dzień i godzinę, kiedy wszyscy zameldują, ze posiadają probki a wyniki przesłać natychmiast. Z tego też powodu moim zdaniem najlepszym dniem będzie sobota lub niedziela.
Zgoda. Ustalimy taki dzień :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: JanOkowita »

Dodałbym jeszcze parametr temperatury trunku do spożycia...
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: drgranatt »

radius pisze: Zgoda, ale niech nie przekroczy 60%...
Dokładnie, max 60% :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: zzibii »

Taka moja sugestia żeby buteleczki 100ml plus zakrętki pochodziły z jednego źródła, by oceniający nie mogli rozpoznać swojej butelki. Koszt butelki to 1 zł a zakrętki 20 gr.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: psotamt »

Jako że "13" zajęta, dopisuję się do listy.
Pierwszy mój destylat owocowy właśnie ze śliwek warto dać do porównania, by mieć świadomość czy obrałem odpowiednią drogę.
Trunek gotowy, już mogę wysyłać :D
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 09:30 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: radius »

JanOkowita pisze:Dodałbym jeszcze parametr temperatury trunku do spożycia...
Oczywiście, degustacja trunków o temperaturze pokojowej tj. ok. 20-22 °C :ok:

P.S.
Porozsyłałem adres do wysyłki próbek. Jeśli kogoś pominąłem, to proszę o info na PW.

P.S. 2.
Szanowni uczestnicy konkursu.
Pamiętajcie, że jest to tylko zabawa, więc bez spinania :dupa: i nadymania się jak odpustowy balonik
:ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: lesgo58 »

Taki mały OT.
Panowie przyszła mi do głowy taka myśl.
Ocena destylatów ze zbiorów i destylacji tegorocznych i włączenia tej oceny do rywalizacji będzie niekompletna i być może myląca.
Już wyjaśniam dlaczego.
Z własnego doświadczenia wiem, że destylaty, które dotychczas pędziłem bardzo się różniły w zależności od sposoby przeprowadzonej destylacji. Oczywiście w niczym to nie przeszkadza, żeby je ocenić. Plusem takiej oceny może być wyłonienie najlepszego sposobu destylacji. Ale to nie wszystko. Następnym argumentem przeciw rywalizacji jest to iż każdy z nas prowadzi proces inaczej. I destylaty tak otrzymane - jak wspomniałem wyżej - mogą się między sobą różnić . I to bardzo. Tak samo - jeśli chodzi o użyte odmiany śliwek.
To co nam w tej chwili może smakować po np. roku może się okazać, że jest inaczej. I tak samo z destylatami, do których możemy mieć w chwili obecnej zastrzeżenia - za rok mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Jednak ta szczątkowa weryfikacja może się przydać do porównań za rok.
Dlatego proponuję poszerzyć konkurs o drugi etap. Za rok ponowną weryfikację tegorocznych próbek. Będzie można przyjąć, że destylaty są już ostatecznie gotowe do konsumpcji. Oczywiście przechowywane w ten sam sposób. Czyli w butelkach. Wtedy ocena końcowa pozwoli - wydaje mi się - na rzetelne wyłonienie najlepszego sposobu otrzymania śliwowicy.
Ciekawym by było dodatkowe porównanie tych samych destylatów, ale przechowywanych w różnych warunkach. Np. z płatkami, bądź innymi dodatkami, w beczce, kamionce itp.
Swoją drogą współczuję oceniającym. Próbowanie tylu próbek w krótkim czasie może okazać się ponad ich siły. I nie chodzi o ilość alkoholu ale zdolność percepcji. Wiem z własnego doświadczenia że próbowanie kilku próbek w krótkim czasie może mocno wpłynąć na rzetelną ocenę.
Nie zdarzyło się Wam, że pijąc z tej samej butelki można odnieść wrażenie że drugi kieliszek potrafi smakować lepiej niż pierwszy. A czasami odwrotnie.
Umiejętne próbkowanie jest sztuką.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

czeejen
20
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2015, 12:53
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: czeejen »

Moim zdaniem każdy oceniający dodatkowo powinien mieć losową kolejność próbowania. Im wiecej próbek tym większy rozstrzał w ocenach. 15 kieliszek u mnie to byłby totolotek.... "teraz Mi to lotto"

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: wawaldek11 »

Szkoda, że nie uwzględniono różnic geograficznych. Na południu już dawno po śliwkach, a u mnie dopiero fermentują. Zrobiło się chłodniej i nie wiem kiedy skończą.
Ale za to może być lepszy trunek :)
Do konkursu nie staję, chyba, że jak zdążę, to podeślę poza konkursem do surowej oceny :pije:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: Kamal »

Do 20 października Waldku masz czas, aby próbki dostarczyć. ;) Więc chyba zdążysz.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: radius »

Szanowne koleżeństwo :D
Jedna z głównych nagród już czeka :ok:
Obrazek
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: Kamal »

Myślałem, że zamiast kielicha będzie śliwka ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: sargas »

Waldek ile czasu zamierzasz fermentować ? Myślę, że do 20tego to zdąży to jeszcze trochę odleżeć :) Ja pierwsza destylację mam zaplanowana na jutro a kolejna za tydzień. Która mi bardziej podejdzie ta pojedzie na konkurs :)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: .Gacek »

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.
Jako, że umknął mi temat, a śliwki dopiero nastawione dopisuję się do listy jednocześnie mając nadzieję, że zdążę z destylacją.

1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt
15. .Gacek
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 09:30 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: Doody »

Ładna rzecz Radius :ok:
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: wawaldek11 »

sargas pisze:Waldek ile czasu zamierzasz fermentować ? Myślę, że do 20tego to zdąży to jeszcze trochę odleżeć :) Ja pierwsza destylację mam zaplanowana na jutro a kolejna za tydzień. Która mi bardziej podejdzie ta pojedzie na konkurs :)
Jeszcze mam czapę ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: sargas »

To zanurzaj :) ja już 2x topiłem
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: .Gacek »

Ja natomiast czekam na białą pajęczynę... wtedy wiem, że mogę topić czapę☺
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: lesgo58 »

A'propos czapy. Dotychczas też zawsze zanurzałem. Tym razem zrobiłem eksperyment. W jednej beczce zanurzyłem trzykrotnie - w drugiej beczce nie robiłem nic. Beczki fermentowane równolegle, w tych samych warunkach. Po destylacji - uzysk identyczny. Tak, ze nie widzę sensu ingerowania w nastaw (zanurzanie czapy). Swoja droga taka mała uwaga. Ja zawsze dodaję drożdże polewając je równomiernie na wierzchu pulpy. Nie mieszam z całym nastawem. Mam spokój. Nastaw nie puchnie. Pracuje spokojnie i równomiernie penetrując w głąb. W tym roku 7 dni i fermentacja była skończona.
Swoją drogą śliwki w tym roku miału sporo cukru. Ok. 19 brix. W poprzednich latach ok. 14 brix. Gruszki Williams z kolei zaledwie 12 brix.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: .Gacek »

Leszku dalej nie widać Ciebie na liście startowej...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: lesgo58 »

Bo użyłem atramentu sympatycznego. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

czeejen
20
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2015, 12:53
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: czeejen »

Pojawił się wpis by nakrętki były identyczne ... Jakie kupujecie/ macie?

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: kwik44 »

Ja nie topię. A czapę mam nawet na śliwkach, które skończyły fermentować 2 tygodnie temu... I dobrze. Kociołek wróci z przeróbek to łatwiej gęste przepędzę. Resztę wyklarować i potrzymać jak winko ;)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: .Gacek »

Butelki i nakrętki rzeczywiście nie są sprecyzowane. Jak dla mnie to mogą być nawet pospolite buteleczki po "małpkach" czy też "maluchach" z pościąganymi etykietami. Można by tylko ustalić producenta.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: radius »

Koledzy, nie kombinujcie jak koń pod górkę :? Buteleczki 100 ml można zbierać jak grzyby w miejscach urzędowania "elyty" miejskiej :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: .Gacek »

I już wszystko jasne jak słońce ☺
Pozdrawiam Gacek.

Hashu
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 20:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny

Post autor: Hashu »

No i przegapiłem.... Panowie jest szansa na awaryjny wpis na listę uczestników? Nie zawiodę! ;)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: .Gacek »

Odezwij się do radiusa, to pomysłodawca i organizator konkursu :D
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: radius »

Hashu, będziesz ostatni na liście :ok: Adres do wysyłki wyślę ci na PW.
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt
15. .Gacek
16. Hashu
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 09:29 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: sargas »

Destylat gotowy :) wkrótce wysyłam
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: radius »

Na razie otrzymałem próbki od trzech uczestników :scratch:
A czas biegnie nieubłaganie... ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 paź 2018, 20:00 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: dynio »

Moje też już gotowe
Jutro wysyłam.
Tomek

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

geoorge
50
Posty: 53
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: geoorge »

radius Moc będziesz mierzył sam?
Nie mam pewności co do wskazań mojego alkoholomierza.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: radius »

Myślę, że przekłamanie nawet o 2-3% nie zrobi wielkiej różnicy, ale oczywiście mogę zmierzyć 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: zarazek4 »

:ok: Dzisiaj wysłałem moją śliwowicę.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: radius »

Czołem śliwkarze :mrgreen:
Powoli spływają do mnie próbki waszych starań :D
Na czerwono zaznaczam uczestników, od których już dotarły :ok:
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
10. geoorge
11.zarazek4
12.Jiskra59
13.Erhamion
14. psotamt
15. .Gacek
16. Hashu
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 09:29 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: drgranatt »

Radius, a do siebie jeszcze nie wysłałeś? :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcje Specjalne”