Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Regulamin forum
Jest to specjalne forum przeznaczone do fajnych akcji, dzięki którym można promować różne konkursy, produkty, wydarzenia, spotkania, działania i wiele więcej. Wszystko po to by promować alkoholowe wyroby domowe.
Jeśli chcesz zaproponować coś ciekawego to pisz do nas, zapraszamy!
Jest to specjalne forum przeznaczone do fajnych akcji, dzięki którym można promować różne konkursy, produkty, wydarzenia, spotkania, działania i wiele więcej. Wszystko po to by promować alkoholowe wyroby domowe.
Jeśli chcesz zaproponować coś ciekawego to pisz do nas, zapraszamy!
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Z tymi śliwkami to nie taka prosta sprawa jest. Mam zrobione z 3 źródeł, i w mojej ocenie najlepsza jest ze śliwek z warzywniaka, jakichś małych, nie znam nazwy. Wszystkie trzy, mimo dodania drożdży (choć w minimalnej ilości) w pewnej fazie fermentacji lekko dawały sztychem octowym - ale po skończonej fermentacji pachniały dobrze.
I po tylu opisach, jak tu dojść do ideału?!
I po tylu opisach, jak tu dojść do ideału?!
-
- Posty: 2367
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lis 2018, 16:59 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Dziękuję za nagrody...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
I ja dziękuję za próbki
Ale jestem pod wrażeniem gruszkowicy: liznąłem i jakbym jadł dojrzałą aromatyczną gruszkę. Nawet czułem jak sok po brodzie mi spływa I też porównam do swojej - od razu wyczuwam inne gruszki. I wysoki kunszt twórcy
Warto znać i mieć takie smaki w swej biblioteczce
Tylko liznąłem z każdej buteleczki - śliwowica delikatna, aromatyczna - ja ciągnę dłużej do beczki i czuć pogony.Ale jestem pod wrażeniem gruszkowicy: liznąłem i jakbym jadł dojrzałą aromatyczną gruszkę. Nawet czułem jak sok po brodzie mi spływa I też porównam do swojej - od razu wyczuwam inne gruszki. I wysoki kunszt twórcy
Warto znać i mieć takie smaki w swej biblioteczce
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Echhhh a ja dotąd nie lubię śliwowicy Ciekawe czy taki porządny trunek był by mnie w stanie "nawrócić"?
Jak do tej pory wszystko co próbowałem spożywać (w większości z Łącka) było paskudne.
Jak do tej pory wszystko co próbowałem spożywać (w większości z Łącka) było paskudne.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
No cóż.
Jakiś dziadzia w Łącku zrobił porządny trunek.
Powtórzył proces wielokrotnie, sukces był, ponieważ zrobił to naprawdę porządnie.
Ktoś powielił jego metodę, również robiąc porządny trunek.
Fama poszła, i reszta nie wytwórców ( tępych bimbrowników) na tej wypracowanej latami fali sobie płynie, korzystając jedynie z nazwy, bezczeszcząc ją dokumentnie, normalnie porażka. Bardziej dbających o opakowanie niż zawartość. Ładne butelki, stylowe korki, stylizowane na retro, a środku gryzący niepijalny syf.
Aż przylazł Kamal, grama cukru nie dał, upędził zacny trunek, i dobre imię Łąckiej przywrócił. Na dzikusach zresztą. (tu kwestia sporna) A że osobnik z natury dziki zapewne jest to sobie i na swoje podobieństwo grzybki dobrał
Tak dla kompanii, aby raźniej było
Ale wiara w przywrócenie prawdziwego, pysznego aromatycznego trunku we mnie pozostaje.
I tego się trzymam.
Jakiś dziadzia w Łącku zrobił porządny trunek.
Powtórzył proces wielokrotnie, sukces był, ponieważ zrobił to naprawdę porządnie.
Ktoś powielił jego metodę, również robiąc porządny trunek.
Fama poszła, i reszta nie wytwórców ( tępych bimbrowników) na tej wypracowanej latami fali sobie płynie, korzystając jedynie z nazwy, bezczeszcząc ją dokumentnie, normalnie porażka. Bardziej dbających o opakowanie niż zawartość. Ładne butelki, stylowe korki, stylizowane na retro, a środku gryzący niepijalny syf.
Aż przylazł Kamal, grama cukru nie dał, upędził zacny trunek, i dobre imię Łąckiej przywrócił. Na dzikusach zresztą. (tu kwestia sporna) A że osobnik z natury dziki zapewne jest to sobie i na swoje podobieństwo grzybki dobrał
Tak dla kompanii, aby raźniej było
Ale wiara w przywrócenie prawdziwego, pysznego aromatycznego trunku we mnie pozostaje.
I tego się trzymam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Pewnie i masz rację. Słyszałem o tym wielokrotnie. I nawet osobiście w tym roku nastawiłem dużą ilość śliwek żeby się przekonać (śliwki + pekto + bayanusy)
Część z nich odpędziłem po raz pierwszy. Dla mnie - śmierdzi Dlatego reszta (głównie gęste z którym i tak nie miał bym co zrobić) została użyta jako pokarm dla rybek w rzece.
A to co odpędziłem (jakieś 25l) stoi i czeka. Nie wiem jak długo jeszcze będzie czekać, bo wciąż uważam że nie lubię śliwowicy
Część z nich odpędziłem po raz pierwszy. Dla mnie - śmierdzi Dlatego reszta (głównie gęste z którym i tak nie miał bym co zrobić) została użyta jako pokarm dla rybek w rzece.
A to co odpędziłem (jakieś 25l) stoi i czeka. Nie wiem jak długo jeszcze będzie czekać, bo wciąż uważam że nie lubię śliwowicy
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Z uwagi, że nastał okres grypowy i coś się do mnie przylepiło postanowiłem zrobić sobie herbatkę regeneracyjną oczywiście z dodatkiem śliwowicy. Postanowiłem, że nie będę szalał i dodam jakieś 30ml na kubek + miód. Woń dojrzałej śliweczki dało się wyczuć już z daleka. W smaku pyszna fajnie grzeją ale nie wyginająca facjaty pomimo, że napój gorący i moc trunku 70 koni. Na weekend pokuszę się o dawkę 50ml będę miał porównanie tym co mi podali w knajpie na krupówkach.
@artii mój brat był zachwycony zapachem po pierwszej destylacji i nawet z łakomstwa wziął sobie małpkę do domu na degustację. Na drugi dzień mówi, że mu nie podchodzi:) Dam mu jeszcze małpkę już gotowego produktu z podziałem na frakcje i po drugiej destylacji może się nawróci
@artii mój brat był zachwycony zapachem po pierwszej destylacji i nawet z łakomstwa wziął sobie małpkę do domu na degustację. Na drugi dzień mówi, że mu nie podchodzi:) Dam mu jeszcze małpkę już gotowego produktu z podziałem na frakcje i po drugiej destylacji może się nawróci
Ostatnio zmieniony sobota, 1 gru 2018, 19:54 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Potwierdzam zbawienne i fantastyczne działanie w połączeniu z herbatą. O aromatach unoszących się w powietrzu nie wspomnę.
Dla zwolenników i pasjonatów prawdziwego espresso proponuję spróbować tzw. espresso coretto - tzn kawa z "wkładką". Oryginalnie używa się grappy albo sambuco. Tym razem polecam dodatek śliwowicy. Pozytywny błogostan jaki ogarnia pijącego tak przygotowaną kawę - bezcenny.
Dla zwolenników i pasjonatów prawdziwego espresso proponuję spróbować tzw. espresso coretto - tzn kawa z "wkładką". Oryginalnie używa się grappy albo sambuco. Tym razem polecam dodatek śliwowicy. Pozytywny błogostan jaki ogarnia pijącego tak przygotowaną kawę - bezcenny.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 gru 2018, 08:04 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
- Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Sargas, tak przy okazji, jeżeli ta herbatka miała powyżej 40*C to z właściwości miodu został Ci tylko smak i zapach. Resztę walorów zabiłeś temperaturą .
Ostatnio zmieniony sobota, 1 gru 2018, 10:11 przez JISKRA59, łącznie zmieniany 1 raz.
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Śliwkowy konkurs degustacyjny 2019
17 sierpnia zeszłego roku kolega radius otworzył ten temat, może wzorem roku ubiegłego warto byłoby zrobić kolejną jurorską degustację naszych wyrobów? Rok temu śliwowica mi nie wyszła i wiem jaki popełniłem błąd. Teraz chciałbym stanąć w szranki ze swym tegorocznym trunkiem, którego produkcję mam na ukończeniu. Znajdą się chętni do oceny by stworzyć szacowny organ Jury? Bo że producentów na forum jest wielu, to prawie pewne i niejeden z nas chciałby widzieć swój wyrób w konkursie.
Uważam, że zasad zmieniać nie ma potrzeby, bo rok temu sprawdziły się dobrze. Potrzebni tylko jurorzy.
To co, będzie edycja 2019?
Uważam, że zasad zmieniać nie ma potrzeby, bo rok temu sprawdziły się dobrze. Potrzebni tylko jurorzy.
To co, będzie edycja 2019?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.