Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Promocje, akcje, konkursy, zabawy oraz inna szczególna działalność którą wspieramy.
Regulamin forum
Jest to specjalne forum przeznaczone do fajnych akcji, dzięki którym można promować różne konkursy, produkty, wydarzenia, spotkania, działania i wiele więcej. Wszystko po to by promować alkoholowe wyroby domowe.

Jeśli chcesz zaproponować coś ciekawego to pisz do nas, zapraszamy!
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Wczoraj dostałem ostatni arkusz ocen :ok: Dzisiaj wieczorem zasiądę do zsumowania wyników i jutro nastąpi ogłoszenie zwycięzcy :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
promocja
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: sargas »

Super. Czekamy w napięciu :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: radius »

No i stało się :ok:
Wyniki degustacji zostały zsumowane, podliczone i oto oficjalne ogłoszenie wyników;
I miejsce - kol. Kamal - 101,5 pkt.
II miejsce - kol. lesgo58 - 100,5 pkt.
III miejsce - kol. Redhot - 96 pkt.

Gratuluję zwycięzcy i wszystkim uczestnikom :klaszcze: Kolega Kamal wygrał o grubość paznokcia :lol:
Poniżej zamieszczam tabelkę z wynikami, więc jeśli ktoś z pozostałych uczestników będzie chciał dowiedzieć się jak został oceniony, to proszę pisać na PW 8-)
Obrazek
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: drgranatt »

Moim skromnym zdaniem to za dużo było tych próbek. Myślę, że maksymalną ilością byłoby 10 szt. Co tym koledzy myślicie? :scratch:
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:31 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Czarodziejka
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Czarodziejka »

:respect: :klaszcze: Gratuluję zwycięzcom :) :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:49 przez Czarodziejka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia z miasta świętej wieży :) ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: wawaldek11 »

Gratulacje i dziękuję za emocje, które towarzyszyły konkursowi :ok: :poklon;
A teraz zacznę żebrać o próbki tych najlepszych i tych dobrych śliwek :poklon; :poklon;
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Czarodziejka
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Czarodziejka »

Właśnie też tak myślę :piwo:
:respect: :poklon; dzielić się Panowie :klaszcze: :poklon;
Pozdrowienia z miasta świętej wieży :) ;)
Awatar użytkownika

JISKRA59
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: JISKRA59 »

Tak z ciekawości pytam,kolejność na Twojej liście to nie bardzo pokrywa się z kolejnością zgłoszeń. Bo tak to wygrałaby Czarodziejka zgłoszona do rywalizacji jako ósma. Wydaje mi się, że każdy potraktował ten konkurs jako fajną zabawę i nie ma co robić tajemnicy z miejsca, które zajął. A przeciwnie, powinno to stanowić bodziec do dalszego doskonalenia naszego hobby :D . Tak przy okazji to gratulacje dla zwycięskiej trójki i prośba o zdradzenie tajemnicy jak im to wyszło :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:48 przez JISKRA59, łącznie zmieniany 1 raz.
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: JanOkowita »

AD aktywne drożdże owocowe 15 sztuk do podziału na Uczestników jutro wysyłam do radiusa. I nawet nie popróbowałem śliwki... :cry2:
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:54 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: psotamt »

Gratulacje dla najlepszych twórców :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:
A teraz dzielcie się przepisami i procedurami. Katedra gotowa do wykładów a słuchacze do nauki :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

geoon
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 09:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: geoon »

Również gratuluję pierwszej 3 a najbardziej zwycięzcy.
Konkurs fajna sprawa ale skoro jest to już koniec to śmiało można napomknąć o jakiejś następnej edycji gdzie fajnie by było żeby były oceniane starzone trunki ponieważ z taka myślą prowadzimy proces destylacji żeby smak układał się miesiącami a u tych bardziej cierpliwych latami.
Mam jeszcze pytanie do kolegi Redhot o wytłumaczenie kilku rzeczy jak to możliwe (z jakiej odmiany śliwek) że Twoja śliwowica tak odbiega smakowo od śliwowicy ?
Jakich drożdży użyłeś, na czym destylowałeś ? I to nie jest żaden wstyd jak się okaże że jakoś ubogaciłeś swój smak po destylacji ale nie daje mi to spokoju dlaczego Twoja próbka jest taka jaka jest. Smakuje ciekawie wręcz niepowtarzalnie i z chęcią wymieniłbym się z Tobą na jakieś np. roczne próbki.
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 320
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 98 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: MalyJack »

Super!!! Gratulacje wszystkim uczestnikom!!!!
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: radius »

@drgranatt, to tylko zabawa, ale faktycznie, 15 próbek to mocne wyzwanie dla kubków smakowych. Myślę, że to maksymalna ilość w takiej "zabawie" :D
wawaldek11 pisze:A teraz zacznę żebrać o próbki tych najlepszych i tych dobrych śliwek
Proście, a będzie wam dane. Głodnego nakarmić, spragnionego napoić :pije: :mrgreen:
JISKRA59 pisze:Tak z ciekawości pytam, kolejność na Twojej liście to nie bardzo pokrywa się z kolejnością zgłoszeń.
Aaa, to tak dla zmyłki przypisywałem numerki nie w kolejności zgłoszeń ;)
JanOkowita pisze: I nawet nie popróbowałem śliwki...
Co się odwlecze, to nie uciecze 8-) Myślę, że pierwsza trójka będzie się poczuwać... ;P
geoon pisze: skoro jest to już koniec to śmiało można napomknąć o jakiejś następnej edycji...
Hmmm, ja też myślę o konkursie degustacyjnym destylatów zbożowych, ale to dopiero w przyszłym roku :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Kamal »

Wow jestem w szoku :o, nie sądziłem, że uda mi się wygrać. :love: Zwłaszcza, że wygrałem 1 pkt. :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 320
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 98 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: MalyJack »

Jutro wysyłam wypindzlowaną Papugę ze śliwką do radiusa.
Jeszcze raz graty Kamal!
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: .Gacek »

Gratuluję wszystkim uczestnikom konkursu. Oczywiście wszyscy wiemy, że jest to tylko zabawa, ale na pewno emocje były ogromne ☺
Uważam, że oprócz Kamala to każda osoba z podium mogłaby uchylić rąbka tajemnicy...
@radius destylaty zbożowe super temat bo i towar podobno fajny, niestety cienki ze mnie pistolet w tej materii ale taka konkurencja typu dżemodestylatorzy też byłaby super. Tak wiele osób posiada stare soki i inne powidła... ☺
@Kamal gratuluję Ci i nie ukrywam trochę zazdroszczę tego tytułu oraz tej ślicznej papugi od Małego Jack'a.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 320
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 98 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: MalyJack »

:punk:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: sargas »

GJ @Kamal GW pozostali uczestnicy. Następna edycja obligatoryjna. Swoją drogą ciekawi mnie czy pierwsza trójka ma tyle destylatu żeby obdzielić wszystkich spragnionych ? :) Oczywiście ja również poproszę o materiał do degustacji i porównania.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: lesgo58 »

Dziękuje za umożliwienie wzięcia udziału i gratuluje jurorom samozaparcia i cierpliwości.
Kamal - jesteś mistrzem AD - gratuluję.
Moje zdanie na temat tego konkursu wyraziłem w tym poście:
post189718.html#p189718
I nie zmieniłem do dzisiaj. Jestem przekonany, że gdyby te próbki przetrwały do następnego roku to klasyfikacja być może uległaby zmianie. I to znacznie. Coś już wiem na ten temat z własnego doświadczenia.
Mnie w tym konkursie zainteresowało jedno. Różnice w aromacie i smaku w zależności od odmian. Ciekawi mnie też wpływ sposobu fermentacji wynik końcowy. Byłoby ciekawym gdyby każdy się wychylił i opisał na czym pędził.
W którym momencie zaproponowałem wysłanie z mojej strony 4 próbek, bo uwierzcie mi mimo iż pochodziły z tego samego surowca to sposób fermentacji jak i sposób destylacji miał duży wpływ na wynik końcowy. Suma sumarum wysłałem tylko jedną specjalnie przygotowaną na taki konkurs. I gdyby nie ten konkurs to jestem przekonany, że nie destylowałbym w ten sposób. I nie powstałaby ta próbka. Teraz widzę, (po wynikach) jak i z autopsji że taki sposób destylacji to był dobry wybór. Zwłaszcza gdy ktoś chce otrzymać trunek praktycznie zdatny do picia od razu.
Mój sposób już jakiś czas temu opisałem:
post190165.html#p190165

P.S. Jako ciekawostkę podam, że robiłem też próbę z nastawem w pełni ortodoksyjnym - czyli robionym na dzikusach. Na dzień dzisiejszy śliwowica z takiego nastawu wyszła w/g mnie najgorsza. Prawdopodobnie potrzebuje czasu na ułożenie się. Czy to jej się uda w szkle - nie wiem. Innych możliwości przechowywania/stażenia nie mam.
Już sam nastaw - mimo iż fermentował w tych samych warunkach różnił się i to znacznie (in minus). Nie wiem co o tym sądzić. Była to moja pierwsza próba.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 07:08 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Doody »

Wielkie gratulacje dla uczestników, szczególnie dla pierwszej trójki :ok:
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: użytkownik usunięty »

Gratulacje! :D
W tym roku pokusiłem się o zrobienie śliwowicy ortodoksyjnej, tj. w beczkę 50L poszły umyte węgierki w całości, trochę ubite by puściły sok, bez wody, cukru i drożdży, jedynie dzikusy. Fermentacja ok. 2 tygodni, i potem wszystko do gara z grubym dnem. Destylacja 2x na potstillu, w 1. gotowaniu bez podziału na frakcje, w 2. z rozdzieleniem. Na chwilę obecną produkt jest jak dla mnie niepijalny (sama "pestka" :? ), choć ojcu bardzo smakuje :) Poczekamy, poleżymy i zobaczymy co z tego będzie :D

W roku poprzednim natomiast w tę samą beczkę poszły rozdrobnione owoce z pestkami, pektoenzymem i drożdżami (nie pamiętam jakimi). Gdy śliwki zupełnie się rozpadły, przecedziłem wszystko i w beczce został jedynie przefermentowany sok wraz z dodatkiem 2kg cukru. 1 gotowanie na potstillu z podziałem frakcji. Efekt przerósł moje oczekiwania, "sok" o klasę lepszy niż śliwowice, które można nabyć, czy to u nas na południu, w Czechach, czy w Chorwacji :) (chociaż może jakość została przyćmiona ogromną dumą z włożonej we wszystko własnej pracy)Do dziś nie zostało nic, jedynie 100g, które schowałem w celach porównawczych ;)

Wniosek z tego taki, że to co tradycyjne i bardziej naturalnie nie zawsze jest lepsze :lol: (jak pisze wyżej @Lesgo58 w kwestii dzikusów)

Domin(alkoholik)
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 1 lis 2018, 11:50
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Domin(alkoholik) »

Gratulacje :) Emocje były nie powiem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Kamal »

Uchylając rąbek o procesie (później opiszę całość).
Śliwki były w odmianie podobne do węgierki, ale miały mało cukru. Cały nastaw składał się ze śliw, i tyle. :)
Gratulacje dla wszystkich biorących udział.
P. S. Radius która jest Tw próbka? :)
K.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 17:36 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: redhot »

Ostanie miejsce pudła, ale pudło! Fajne uczucie, nie powiem zwłaszcza że wszytsko było robione na wariackich papierach.
Śliwki z marketu, odmiana nieznana. Smak i zapach zawdzięczamy dostawcy Lewiatana, gdyż zakup był w niedzielę i nic innego otwartego w okolicy nie było. Drożdże to turbo Fruit, bo w domu jestem tylko w weekendy i musiałem się z fermentacją wyrobić w tydzień. Owoce rozwalane mieszadłem do farb, fermentowane z pestkami bez cedzenia. Nie dodawałem cukru nic a nic, bo białego nie chciałem a glukozy w domu nie było. A we wspomnianym Lewiatanie tylko po 500g z Delecty po 5zł więc odpuściłem.

Destylacja na miedzianej kolumnie półkowej:
Obrazek

Destylowałem wszytsko jak leci, na dnie beczki po fermentacji zostało troche pestek, ale sporo poszło do kotła. Wykorzystałem konfigurację kula+ 4 półki + aromatyzator. Aromatyzator wypełniony był suszonymi własną suszarką śliwkami z lata tego roku. To pewnie odpowiada za specyficzny zapach destylatu, wcześniej ten patent wykrozytsałem przy czereśniowicy. Kol. Wawaldek zgłosił się już po próbkę, więc na forum publicum obiecuję, że prześlę:)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: wawaldek11 »

Feti pisze: Na chwilę obecną produkt jest jak dla mnie niepijalny (sama "pestka" :? ), choć ojcu bardzo smakuje :) Poczekamy, poleżymy i zobaczymy co z tego będzie :D
Wniosek z tego taki, że to co tradycyjne i bardziej naturalnie nie zawsze jest lepsze :lol: (jak pisze wyżej @Lesgo58 w kwestii dzikusów)
Ostatnimi laty oddzielam pestki przed gotowaniem i przeznaczam je na karmę dla dzików ;) Zacząłem to robić po akcji z mirabelką, która gotowałem z pestkami i wyszła ostra w smaku.
Aktualnie kończę drugą destylację surówki ze śliwki bez dosładzania. I efekt taki sobie - wali lekko butwą. Może to "zasługa" węgierek późno kupowanych? Ale już pierwsza partia poszła do mBeczki (trzecie zalanie) i może się ułoży?
W poprzednich sezonach dodawałem glukozę do 20% i było lepiej od razu.
Chyba w przyszłości będę dodawał glukozę, bo może wyższe stężenie alko w "winku" zabezpiecza je przed niepożądanymi procesami np. gnilnymi.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: drgranatt »

redhot pisze:Destylacja na miedzianej kolumnie półkowej:
Obrazek
No ładne laboratorium :klaszcze: i gratulacje z pudła :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: zarazek4 »

Gratulacje dla zwycięzców,@redholt piękny sprzęt i reszta godna pozazdroszczenia. :respect: :klaszcze:
A gdzie jest miejsce 5 w arkuszu.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 20:55 przez zarazek4, łącznie zmieniany 1 raz.

geoorge
50
Posty: 53
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: geoorge »

Bardzo dziękuję wszystkim jurorom, ocena tylu próbek to nie lada wyzwanie.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: .Gacek »

@zarazek4
Piątego miejsca nie ma, że to są dwa czwarte :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: zarazek4 »

No i stała się jasność. :smiech:

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Jucu »

Konkurs rozstrzygnięty, nagrody rozdane...
A przepisów na cudśliwkę, jak na lekarstwo ;)
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: 9kaczor6 »

Następnym razem też biorę udział w konkursie!
Gratulacje dla uczestników!

Domin(alkoholik)
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 1 lis 2018, 11:50
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Domin(alkoholik) »

Czekamy :D
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: sargas »

@kamal czekamy i niczego nie zatajaj ewentualnie na priv mi zapodaj :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: radius »

Jucu pisze:Konkurs rozstrzygnięty, nagrody rozdane...
Nagrody będę wysyłał po niedzieli. Kolegów Kamal i redhot proszę o podanie na PW, adresów do wysyłki :punk:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Kamal »

No to tak.
Śliwki kupiłem po promocyjnej cenie, w warzywniaku. Sprzedawczyni mówi, jak na śliwowicę to te. :D i kupiłem 60kg :odlot:,
Odmiana podobna trochę do węgierki, cukru za dużo nie miały szczególnie. 20 kg zostało wypestkowane, a reszta zmiażdżona i do beki. Zero cukru i drożdży. Tylko dzikusy. Czasami tylko mieszadłem mieszałem, aby pestki odeszły. I tak po 2 tygodniach smak już wytrawny, ale czapa pływa w górze. Ale po przejażdżce w aucie, czapa opadła.
I teraz najlepsze destylacjia.
Śliwki zostały odciśnięte i sam płyn do kega (rura 50cm, wypełniona sprężynkami miedzianymi). I standardowa procedura, odbiór przedgonów bardzo powoli, a później też serce leciało już malutkim ciurkiem. Odbiór na węch, tak do 20% chyba zszedłem. A później druga destylacja ale już w szybkowarze, (rura 50cm, tym razem pusta w środku), i znowu odbiór przedgonów powoli, wręcz kropelkowy. A serce już szybciej troszkę, taki szypki odbiór kropelkowy. I tak do 50 albo 55% zszedłem. Przy obu destylacjach starałem się sumiennie odciąć przed i po gony od serca.
Cały urobek wyniósł, lekko ponad 1L 70+%.
Później rozrobienie z wodą, ze studni do 53%.

I tak to było :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 lis 2018, 10:19 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: sargas »

Mam nadzieje,że teraz wszyscy ci którzy tak szczekali, że z dzikusów to nic dobrego wyjść nie może dwa razy się następnym razem zastanowią zanim coś napiszą. Dzięki @kamal
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: kmarian »

lesgo58 pisze:... robiłem też próbę z nastawem w pełni ortodoksyjnym - czyli robionym na dzikusach. Na dzień dzisiejszy śliwowica z takiego nastawu wyszła w/g mnie najgorsza. ...
Dla pewności zastanowiłem się 4 razy. Potwierdzam to co napisał Kolega lesgo58, zrobiłem śliwowicę z super węgierki na drożdżach dzikich bez dodatku jakiejkolwiek słodyczy. To co uzyskałem nie pozwoliło mi wysłać próbek na konkurs, destylat jest taki sobie, na pewno nie ma czym się chwalić.
Żeby nie było, że to post starego zgorzknialca to podam inny przykład. Na tym samym sprzęcie przedestylowaliśmy z kolegą, jego nastaw trochę dosłodzony, śliwy to tzw "krakowianki" na drożdżach turbo (łyżka stołowa puriFerm). Może kogoś zdziwię, ten destylat nadawał by się na konkurs ale było po czasie no i nie był mój.
Nadal się zastanawiam, w czym lepsze były Krakowianki od Węgierek? Chyba to nie drożdży wina.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: Kamal »

Ja przeważnie jak robię owocówki to na dzikusach. Śliwowice na nich zawsze mi dobre wychodziły.
Kwestia też dzielenia frakcji, i odbioru.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018

Post autor: lesgo58 »

No to może sprawę Śliwowicy na dzikusach opiszę jeszcze raz ale już dokładniej .
Zrobiłem ją tak naprawdę z przypadku. A właściwie z rozpędu. Miałem już 3 nastawy więc zrobiłem 4. Z ciekawości. Właśnie na dzikusach. Co mnie zdziwiło - wystartowały bardzo szybko. i pracowały dosyć burzliwie pierwsze 3 dni. po czym bardzo zwolniły. Zupełnie inaczej niż poprzednie nastawy, które pracowały spokojnie i równomiernie.
Jednak były też inne niespodzianki. Po pierwsze gdy minęły pierwsze 3 dni sprawdziłem jak pachniał nastaw. Było czuć śliwkę ale zupełnie inaczej niż poprzednie. Pod koniec zaczął być wyczuwalny nawet sztych octowy. Zaniepokojony nie czekałem już do końca fermentacji (było dopiero 10 brix mierzone refraktometrem - 4 blg spławikiem). Poszło do destylacji. To co kapało różniło się bardzo od tego co kapało podczas destylacji poprzednich nastawów.
Mam małe podejrzenie do tego co się stało. Śliwki nie były z ogródka - tylko z giełdy. Były prawdopodobnie czymś pryskane - co jest normą w uprawach przemysłowych. Te śliwki potraktowane drożdżami dały radę. Te na dzikusach niestety ale w którymś momencie z jakiegoś nieznanego mi powodu sfiksowały.
Oczywiście była to moja pierwsza próba z dzikusami i mimo iż uważam ją za nieudaną to nie zamierzam na tym poprzestawać. W przyszłym roku powtórzę eksperyment. Aż do skutku.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 lis 2018, 18:39 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcje Specjalne”