Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Regulamin forum
Jest to specjalne forum przeznaczone do fajnych akcji, dzięki którym można promować różne konkursy, produkty, wydarzenia, spotkania, działania i wiele więcej. Wszystko po to by promować alkoholowe wyroby domowe.
Jeśli chcesz zaproponować coś ciekawego to pisz do nas, zapraszamy!
Jest to specjalne forum przeznaczone do fajnych akcji, dzięki którym można promować różne konkursy, produkty, wydarzenia, spotkania, działania i wiele więcej. Wszystko po to by promować alkoholowe wyroby domowe.
Jeśli chcesz zaproponować coś ciekawego to pisz do nas, zapraszamy!
-
- Posty: 62
- Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
- Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
- Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Nie chcę być zbyt śmiały, ale czy zwycięzca (gdy już zostanie wyłoniony ) podzieli się sekretem uzyskania tak dobrego napitku, by zainteresowani również "na własną rękę" mogli zdegustować to cudo? Wiem, że taka receptura to skarb, ale może chociaż same wytyczne?
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 09:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Arkusz z ocenami przesłany do do radiusa. Wszystkim uczestnikom gratuluję swoich wyrobów. Przypominam że zwycięzca powinien się podzielić procesem fermentacji i destylacji. Tak naprawdę uważam że fajnie będzie jeżeli takiego opisu dokona pierwsza trójka.
Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
No i stało się
Wyniki degustacji zostały zsumowane, podliczone i oto oficjalne ogłoszenie wyników;
I miejsce - kol. Kamal - 101,5 pkt.
II miejsce - kol. lesgo58 - 100,5 pkt.
III miejsce - kol. Redhot - 96 pkt.
Gratuluję zwycięzcy i wszystkim uczestnikom Kolega Kamal wygrał o grubość paznokcia
Poniżej zamieszczam tabelkę z wynikami, więc jeśli ktoś z pozostałych uczestników będzie chciał dowiedzieć się jak został oceniony, to proszę pisać na PW
Wyniki degustacji zostały zsumowane, podliczone i oto oficjalne ogłoszenie wyników;
I miejsce - kol. Kamal - 101,5 pkt.
II miejsce - kol. lesgo58 - 100,5 pkt.
III miejsce - kol. Redhot - 96 pkt.
Gratuluję zwycięzcy i wszystkim uczestnikom Kolega Kamal wygrał o grubość paznokcia
Poniżej zamieszczam tabelkę z wynikami, więc jeśli ktoś z pozostałych uczestników będzie chciał dowiedzieć się jak został oceniony, to proszę pisać na PW
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Moim skromnym zdaniem to za dużo było tych próbek. Myślę, że maksymalną ilością byłoby 10 szt. Co tym koledzy myślicie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:31 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 62
- Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
- Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
- Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Gratuluję zwycięzcom
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:49 przez Czarodziejka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia z miasta świętej wieży
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 62
- Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
- Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
- Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
- Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Tak z ciekawości pytam,kolejność na Twojej liście to nie bardzo pokrywa się z kolejnością zgłoszeń. Bo tak to wygrałaby Czarodziejka zgłoszona do rywalizacji jako ósma. Wydaje mi się, że każdy potraktował ten konkurs jako fajną zabawę i nie ma co robić tajemnicy z miejsca, które zajął. A przeciwnie, powinno to stanowić bodziec do dalszego doskonalenia naszego hobby . Tak przy okazji to gratulacje dla zwycięskiej trójki i prośba o zdradzenie tajemnicy jak im to wyszło
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:48 przez JISKRA59, łącznie zmieniany 1 raz.
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
AD aktywne drożdże owocowe 15 sztuk do podziału na Uczestników jutro wysyłam do radiusa. I nawet nie popróbowałem śliwki...
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 20:54 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 09:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Również gratuluję pierwszej 3 a najbardziej zwycięzcy.
Konkurs fajna sprawa ale skoro jest to już koniec to śmiało można napomknąć o jakiejś następnej edycji gdzie fajnie by było żeby były oceniane starzone trunki ponieważ z taka myślą prowadzimy proces destylacji żeby smak układał się miesiącami a u tych bardziej cierpliwych latami.
Mam jeszcze pytanie do kolegi Redhot o wytłumaczenie kilku rzeczy jak to możliwe (z jakiej odmiany śliwek) że Twoja śliwowica tak odbiega smakowo od śliwowicy ?
Jakich drożdży użyłeś, na czym destylowałeś ? I to nie jest żaden wstyd jak się okaże że jakoś ubogaciłeś swój smak po destylacji ale nie daje mi to spokoju dlaczego Twoja próbka jest taka jaka jest. Smakuje ciekawie wręcz niepowtarzalnie i z chęcią wymieniłbym się z Tobą na jakieś np. roczne próbki.
Konkurs fajna sprawa ale skoro jest to już koniec to śmiało można napomknąć o jakiejś następnej edycji gdzie fajnie by było żeby były oceniane starzone trunki ponieważ z taka myślą prowadzimy proces destylacji żeby smak układał się miesiącami a u tych bardziej cierpliwych latami.
Mam jeszcze pytanie do kolegi Redhot o wytłumaczenie kilku rzeczy jak to możliwe (z jakiej odmiany śliwek) że Twoja śliwowica tak odbiega smakowo od śliwowicy ?
Jakich drożdży użyłeś, na czym destylowałeś ? I to nie jest żaden wstyd jak się okaże że jakoś ubogaciłeś swój smak po destylacji ale nie daje mi to spokoju dlaczego Twoja próbka jest taka jaka jest. Smakuje ciekawie wręcz niepowtarzalnie i z chęcią wymieniłbym się z Tobą na jakieś np. roczne próbki.
-
Autor tematu - Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
@drgranatt, to tylko zabawa, ale faktycznie, 15 próbek to mocne wyzwanie dla kubków smakowych. Myślę, że to maksymalna ilość w takiej "zabawie"
Proście, a będzie wam dane. Głodnego nakarmić, spragnionego napoićwawaldek11 pisze:A teraz zacznę żebrać o próbki tych najlepszych i tych dobrych śliwek
Aaa, to tak dla zmyłki przypisywałem numerki nie w kolejności zgłoszeńJISKRA59 pisze:Tak z ciekawości pytam, kolejność na Twojej liście to nie bardzo pokrywa się z kolejnością zgłoszeń.
Co się odwlecze, to nie uciecze Myślę, że pierwsza trójka będzie się poczuwać...JanOkowita pisze: I nawet nie popróbowałem śliwki...
Hmmm, ja też myślę o konkursie degustacyjnym destylatów zbożowych, ale to dopiero w przyszłym rokugeoon pisze: skoro jest to już koniec to śmiało można napomknąć o jakiejś następnej edycji...
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Gratuluję wszystkim uczestnikom konkursu. Oczywiście wszyscy wiemy, że jest to tylko zabawa, ale na pewno emocje były ogromne ☺
Uważam, że oprócz Kamala to każda osoba z podium mogłaby uchylić rąbka tajemnicy...
@radius destylaty zbożowe super temat bo i towar podobno fajny, niestety cienki ze mnie pistolet w tej materii ale taka konkurencja typu dżemodestylatorzy też byłaby super. Tak wiele osób posiada stare soki i inne powidła... ☺
@Kamal gratuluję Ci i nie ukrywam trochę zazdroszczę tego tytułu oraz tej ślicznej papugi od Małego Jack'a.
Uważam, że oprócz Kamala to każda osoba z podium mogłaby uchylić rąbka tajemnicy...
@radius destylaty zbożowe super temat bo i towar podobno fajny, niestety cienki ze mnie pistolet w tej materii ale taka konkurencja typu dżemodestylatorzy też byłaby super. Tak wiele osób posiada stare soki i inne powidła... ☺
@Kamal gratuluję Ci i nie ukrywam trochę zazdroszczę tego tytułu oraz tej ślicznej papugi od Małego Jack'a.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
Dziękuje za umożliwienie wzięcia udziału i gratuluje jurorom samozaparcia i cierpliwości.
Kamal - jesteś mistrzem AD - gratuluję.
Moje zdanie na temat tego konkursu wyraziłem w tym poście:
post189718.html#p189718
I nie zmieniłem do dzisiaj. Jestem przekonany, że gdyby te próbki przetrwały do następnego roku to klasyfikacja być może uległaby zmianie. I to znacznie. Coś już wiem na ten temat z własnego doświadczenia.
Mnie w tym konkursie zainteresowało jedno. Różnice w aromacie i smaku w zależności od odmian. Ciekawi mnie też wpływ sposobu fermentacji wynik końcowy. Byłoby ciekawym gdyby każdy się wychylił i opisał na czym pędził.
W którym momencie zaproponowałem wysłanie z mojej strony 4 próbek, bo uwierzcie mi mimo iż pochodziły z tego samego surowca to sposób fermentacji jak i sposób destylacji miał duży wpływ na wynik końcowy. Suma sumarum wysłałem tylko jedną specjalnie przygotowaną na taki konkurs. I gdyby nie ten konkurs to jestem przekonany, że nie destylowałbym w ten sposób. I nie powstałaby ta próbka. Teraz widzę, (po wynikach) jak i z autopsji że taki sposób destylacji to był dobry wybór. Zwłaszcza gdy ktoś chce otrzymać trunek praktycznie zdatny do picia od razu.
Mój sposób już jakiś czas temu opisałem:
post190165.html#p190165
P.S. Jako ciekawostkę podam, że robiłem też próbę z nastawem w pełni ortodoksyjnym - czyli robionym na dzikusach. Na dzień dzisiejszy śliwowica z takiego nastawu wyszła w/g mnie najgorsza. Prawdopodobnie potrzebuje czasu na ułożenie się. Czy to jej się uda w szkle - nie wiem. Innych możliwości przechowywania/stażenia nie mam.
Już sam nastaw - mimo iż fermentował w tych samych warunkach różnił się i to znacznie (in minus). Nie wiem co o tym sądzić. Była to moja pierwsza próba.
Kamal - jesteś mistrzem AD - gratuluję.
Moje zdanie na temat tego konkursu wyraziłem w tym poście:
post189718.html#p189718
I nie zmieniłem do dzisiaj. Jestem przekonany, że gdyby te próbki przetrwały do następnego roku to klasyfikacja być może uległaby zmianie. I to znacznie. Coś już wiem na ten temat z własnego doświadczenia.
Mnie w tym konkursie zainteresowało jedno. Różnice w aromacie i smaku w zależności od odmian. Ciekawi mnie też wpływ sposobu fermentacji wynik końcowy. Byłoby ciekawym gdyby każdy się wychylił i opisał na czym pędził.
W którym momencie zaproponowałem wysłanie z mojej strony 4 próbek, bo uwierzcie mi mimo iż pochodziły z tego samego surowca to sposób fermentacji jak i sposób destylacji miał duży wpływ na wynik końcowy. Suma sumarum wysłałem tylko jedną specjalnie przygotowaną na taki konkurs. I gdyby nie ten konkurs to jestem przekonany, że nie destylowałbym w ten sposób. I nie powstałaby ta próbka. Teraz widzę, (po wynikach) jak i z autopsji że taki sposób destylacji to był dobry wybór. Zwłaszcza gdy ktoś chce otrzymać trunek praktycznie zdatny do picia od razu.
Mój sposób już jakiś czas temu opisałem:
post190165.html#p190165
P.S. Jako ciekawostkę podam, że robiłem też próbę z nastawem w pełni ortodoksyjnym - czyli robionym na dzikusach. Na dzień dzisiejszy śliwowica z takiego nastawu wyszła w/g mnie najgorsza. Prawdopodobnie potrzebuje czasu na ułożenie się. Czy to jej się uda w szkle - nie wiem. Innych możliwości przechowywania/stażenia nie mam.
Już sam nastaw - mimo iż fermentował w tych samych warunkach różnił się i to znacznie (in minus). Nie wiem co o tym sądzić. Była to moja pierwsza próba.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 07:08 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego