Śliwki w occie.

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

Post autor: Szlumf »

Śliwki w occie.
U mnie muszą być obowiązkowo. Można je wykorzystywać zarówno jako przystawkę jak i dodatek do sałatek (moja ulubiona to śledziowa z ziemniakami, śliwką w occie i natką + majonez lub oliwa czy jogurt - co kto lubi) jak i do mięs pieczonych czy duszonych i farszów. Są jeszcze do nabycia ostatnie węgierki idealne do tego celu.
Przepis jest banalny.
Zważone wcześniej śliwki zalewamy 10% octem tak by je zakrył.
Trzymamy w zalewie 24h, odcedzamy, drylujemy, wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Cukru mniej więcej tyle ile ważyły śliwki na początku. Nie mieszamy. Cukier po jakimś czasie opadnie na dno i śliwki gotowe. Można przechowywać nawet w kuchni w temperaturze pokojowej. Tylko lepiej zakryte jakąś szklaną lub plastikową pokrywką bo klasyczne metalowe od "twistów" po paru miesiącach korodują.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

leon24_36
150
Posty: 199
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwki w occie.

Post autor: leon24_36 »

Bez wekowania? Ile czasu można je tak przechowywać?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwki w occie.

Post autor: Kamal »

Ja słyszałem o trochę innym przepisie.
Przepis mojej babci.
Robimy zalewę z octu, wody i cukru. Proporcji nie podam, ponieważ babcia zalewę robiła na "smak".
Bierzemy śliwki najlepiej węgierki, drylujemy i do słoika. Następnie wlewamy, zalewę, zakręcamy pokrywki. I wekujemy. :-D
Obrazek

Autor tematu
Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Śliwki w occie.

Post autor: Szlumf »

Przechowywać można co najmniej 3 lata. A przynajmniej tyle u mnie maksymalnie stały.
Tylko należy pilnować by sok który puszczą po zasypaniu cukrem je zakrył. Śliwki oddają zarówno swój sok jak i ocet którym wcześniej nasiąkły. Niektórzy to piją.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”