Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
votrox
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Słaba wydajność zacierania

Postautor: votrox » środa, 6 maja 2020, 18:42

Witam wszystkich,
mam problem z zacieraniem, mianowicie słabą wydajność na poziomie około 50%. Użyłem 5 kg słodu jęczmiennego diastatycznego oraz 5 kg pszenicy. Poprzednio użyłem 10 kg słodu jęczmiennego i wydajność była taka sama ( różni producenci słodu ). W obu przypadkach uzyskałem zacier około 15 blg. Stosunek słód/woda 1:3. Zacieram w kociołku Coobra CB5. Proces przeprowadzam następująco:
-nalewam do kociołka 30-31 L wody oraz dodaje 15g kwasku cytrynowego
-temperaturę ustawiam na 65 stopni, ostatnio było 68 wynik ten sam
-po osiągnięciu temp. wsypuje śrutowane ziarno i oczywiście mieszam
-zacieram 60-80 min od czasu do czasu mieszam
-filtruje, wysładzam 9 L wody
-schładzam

Proszę o sugestie bo nie mam pojęcia co źle robię. Kilka razy pod rząd i wydajność cały czas lipna na poziomie 15 blg.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc, albo chociaż chęci :P
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 18:45 przez votrox, łącznie zmieniany 3 razy.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kwik44
900
Posty: 925
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: kwik44 » środa, 6 maja 2020, 21:11

Mierzyłeś blg wysładzanej brzeczki? Patrząc na to co napisałeś to przedostatni punkt jest odpowiedzią. Za mało wysłodziłeś. Ja wysładzam jak przy piwie, aż brzeczka ma 2-4blg. Ale ja zacieram 3 wody, jak Szkoci.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 21:13 przez kwik44, łącznie zmieniany 2 razy.


henik
100
Posty: 116
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: henik » czwartek, 7 maja 2020, 10:20

Dodawanie kwasku do wody przed wsypaniem słodu, to błąd! Wsypujemy zboże, mieszamy, sprawdzamy ph paskiem i korygujemy ph jeżeli zachodzi taka konieczność. Do tego temperatura zacierania to 60 do 62 stopni. Można sprawdzać stopień zacierania jodowym wskaźnikiem skrobi. Pobieramy klarowny zacier do sprawdzenia stopnia wysładzania jak i do sprawdzenia BLG. Samo wysładzanie to tak jak wyżej kolega kwik44 napisał, trzy wody.


kwik44
900
Posty: 925
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: kwik44 » czwartek, 7 maja 2020, 20:58

Żeby nie było ;) Da się "na raz". Są destylarnie co nie wysładzają 3 wody, ale prowadzą wysładzanie ciągłe. Ma to zalety, bo nie trzeba czekać aż zatrze się w wyższej temp. Pewnie zwiększają też temperaturę wody przy okazji. Ale zasada jest taka sama. "3cia" woda idzie jako pierwsza do kolejnego zacierania. W domu nie bałbym się wysładzać do tych 1-2 blg, nawet kosztem niskiego %. To i tak jest hobby więc najwyżej trochę więcej prądu pójdzie na odpęd.

Awatar użytkownika

Kòpôcz
100
Posty: 149
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: Kòpôcz » czwartek, 7 maja 2020, 21:32

Wyjątkowo mało. Jak wlewasz wodę do wysładzania? Może robi Ci się kanalikowanie młóta?

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: Puzii » piątek, 8 maja 2020, 09:03

henik pisze:Dodawanie kwasku do wody przed wsypaniem słodu, to błąd! Wsypujemy zboże, mieszamy, sprawdzamy ph paskiem i korygujemy ph jeżeli zachodzi taka konieczność. Do tego temperatura zacierania to 60 do 62 stopni.


Zacieru w ogóle nie trzeba zakwaszać, bo sam w sobie jest kwaśny, zakwaszamy wodę do wysładzania, jeżeli już potrzeba.
Temp 60-62 st max, powyżej, będziesz miał za dużo cukrów niefermentowalnych, a one Ci są niepotrzebne.
Ale nie dziwi mnie takie postępowanie u początkujących, bo jak oglądam instruktaże na YT, to załamuje ręce. Zacieranie w 70st a nieraz już widziałem w 75 i zdziwienie że się zaciera dwa dni :D
I wysładzaj jak chłopaki piszą, aż poleci 1-2 blg, a jeżeli to nie na piwo, to mozesz do zera, bo taniny Ci nie straszne.

Awatar użytkownika

Skir
150
Posty: 192
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Krótko o sobie: Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było. Józef Szwejk
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: Skir » piątek, 8 maja 2020, 09:17

Puzii pisze:Ale nie dziwi mnie takie postępowanie u początkujących, bo jak oglądam instruktaże na YT, to załamuje ręce. Zacieranie w 70st a nieraz już widziałem w 75 i zdziwienie że się zaciera dwa dni :D

Też widziałem. Facet robi filmik instruktażowy i sprawdza na kartce wydrukowany przed minutą przepis, który po raz pierwszy czyta:)).


henik
100
Posty: 116
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: henik » piątek, 8 maja 2020, 14:54

Puzii pisze:Zacieru w ogóle nie trzeba zakwaszać, bo sam w sobie jest
. A to ciekawe? To teoria czy sprawdziłeś? Ja zacierając słód dodaję 20 ml kwasu mlekowego na 35 l zacieru, mam wtedy Ph na poziome 5,2. Zacierając zboże dodaję 25 do 30 ml. Nigdy mi się nie zdarzyło, nawet zacierając na piwo bym nie musiał korygować Ph.

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: Puzii » piątek, 8 maja 2020, 18:59

Od prawie 10 lat robię piwo i nigdy nie koryguję. Nie ma takiej potrzeby, no kwestia też jaką masz wodę.

Ps do wysładzania też nie daję, bo nie wysładzam już ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
votrox
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: votrox » piątek, 8 maja 2020, 21:48

Dziękuję wszystkim za rady. Za kilkanaście dni będą testy :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
votrox
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: votrox » czwartek, 14 maja 2020, 11:44

Panowie, sukces ! Cały proces prowadziłem podobnie, ale :
- na termostacie trzymałem cały czas 61 stopni
- zacieranie oparłem o próby jodowe, dłużej trwało zacieranie
- WYSŁADZANIE, nie bez przyczyny napisałem dużymi literami
Do kotła nalałem 35 L wody, 10 kg słodu pilzneńskiego. Po wysładzaniu otrzymałem 45 L zacieru 15 blg, co daje około 6,5 kg cukru. Wydajność około 70 % :) , a dla oka zdjęcie z popełnianego czynu :evil:

Dziękuję i pozdrawiam :respect:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

david.buchalik
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 30 cze 2020, 12:24
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: david.buchalik » wtorek, 30 cze 2020, 12:33

votrox pisze:Do kotła nalałem 35 L wody, 10 kg słodu pilzneńskiego. Po wysładzaniu otrzymałem 45 L zacieru 15 blg, co daje około 6,5 kg cukru. Wydajność około 70 % :) :


Też mam CB5 i bortkam sie z problemem wydajności u mnie okazało się ze przy warkach miałem problem poważny z temperaturą. poniewaz termostat pokazywał 63 stopnie a u góry było 55 stopni no i sie nie zacierało.

Ale temat wydaje mi sie ogarniety

u teraz haj oatrze na twoje wyniki w brewnesie to nie moge tego ogarnac jak Ci mogło wyjśc z 10 kg słodu 15 blg brzeczka po wysładzaniu 45 l. Brewnes pokazuje 12,5 blg jesli oczekiwana ilość piwa to 40 l przt wydajności 75% coś kłamczuszysz? :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
votrox
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: votrox » wtorek, 30 cze 2020, 18:49

Panie kolego,
myślę, że kłamanie w tym temacie z mojej strony jest kompletnie zbędne i niepotrzebne. Napisałem tylko ile miałem zacieru, a blg było mierzone refraktometrem. Takie miałem odczyty. Zazwyczaj zacieram około 240 minut (co 20 minut mieszam wsad), kiedy próba jodowa jest negatywna. Proces przeprowadzam w 64 stopniach na sterowniku (około 61-62 stopnie w koszu zaciernym). Co do warzenia piwa oraz programu o którym mówisz, nie wypowiem się bo go nie używam. Wszystkie zaciery są przerabiane na destylat. Ilość przedgonu,gonu, pogonu prawie idealnie pasowała mi do ilości "cukru" zawartego w zacierze. Ufam tylko i wyłącznie swoim obserwacjom, odczytom, oraz ilości końcowego urobku. Być może źle wyliczyłem wydajność procentową słodu. Pomijając ten fakt osiągnąłem 15 blg 45L. Tylko cukry fermentowalne mnie interesują:)
Może doszukujesz się kłameusza bo sam masz problem z wydajnością i nie ogarniasz? :)

PS.
Przedwczoraj uzyskałem zacier prawie 14 blg 41L przy wsadzie 8-8,5KG słodu.

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 cze 2020, 19:20 przez radius, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika

david.buchalik
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 30 cze 2020, 12:24
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: david.buchalik » środa, 1 lip 2020, 14:35

votrox pisze: Może doszukujesz się kłameusza bo sam masz problem z wydajnością i nie ogarniasz? :)


Ustrzeliłeś w sedno - mam problemy z wydajnością w tym kotle.

Przy warzeniu 22 litrów piwa osiągałem wydajność około 70-75 % zaś przy warkach 42 litrowych wydajność ta spadała poniżej 45% co dość mocno bolało :D

Jak pisałem wcześniej miałem problemy z temperaturą i pewnie do końca mi się zacierało stąd problem z wydajnością. Od czasu warek 22 litrowych z powodu pandemii nie warzyłem nic więcej, a miałem w planach duże warki.

Teraz staram się dociec i zorientować co robią inni, że osiągają dużą wydajność w kotłach Coobra CB5.

Nie chciałem Ci zarzucić kłamstwa w dosłownym znaczeniu tego słowa więc napisałem rozbrajające kłamczuszenie. Pomyślałem ze gdzieś Ci tu jakaś litrówka mogła wkraść lub inna pomyłka. Nie jesteś również jedyną osobą, która osiąga wysokie wydajności podczas warzenia.

Wedle brewnsa to musiałbyś mieć 100% wydajności żeby osiągnąć taki wynik. Gdybyś podzielił się informacją co robisz krok po kroku w swoim kotle:
1. w jakie temperaturze zadajesz słód
2. jak długo zacierasz mniej więcej i kiedy podnosisz temperaturę do góry
3. jakiej ilości wody używasz do wysładzania.

Awatar użytkownika

Autor tematu
votrox
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Słaba wydajność zacierania

Postautor: votrox » czwartek, 2 lip 2020, 10:38

Na wstępie chciałem powiedzieć, że dla mnie trzy bardzo ważne czynniki to:
1. MIESZANIE zacieru, staram się to robić bardzo dokładnie co około 20 minut
2. Obniżenie PH, dodaję około 5 g kwasku na 10L wody ( tyczy się to również wody do wysładzania )
3. 1:3,5 35 L wody na 10 kg słodu

Słód zadaję w temperaturze 66 stopni. Wsypuję, mieszam bardzo dokładnie. Kiedy jestem pewien, że nie ma żadnych grudek zamykam pokrywkę i zadaję na sterowniku 64 stopnie. Około 210 minut trzymam jak wyżej opisałem, następnie zwiększam temp do 70-72 stopni na ostatnie 30 minut. Nie robię żądnego wygrzewu itp. Filtruję, wysładzam 10 kg słodu na oko. Zacier na destylat to nie apteka :P. Jest tego jakieś 20L wody o temperaturze 80-90 stopni. Zauważyłem, że im wolniej woda do wysładzania przepływa przez młóto tym lepiej wypłukuje cukry.
Filozofii chyba nie ma, ale u mnie się to sprawdza. Jak masz więcej pytań zapraszam na PW, możemy się zdzwonić, będzie znacznie prościej porozmawiać.

Wszystkiego dobrego.

PS. Może zbyt grubo masz ześrutowane ziarno oraz zbyt mało dokładnie mieszasz?
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 lip 2020, 10:41 przez votrox, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości